Dodaj do ulubionych

bezsenność w ciąży....

IP: 83.142.206.* 05.08.09, 10:18
Mam pytanie czy macie jakiś sposób na bezsenność w ciąży?zawsze byłam śpiochem
a jestem w 21 tygodniu i od 2 tygodni nie mogę spać a jak już zasnę to budzę
się za godzinę a potem znów męcze kilka zanim zasnę.co może być powodem?
Obserwuj wątek
    • monika3411 Re: bezsenność w ciąży.... 05.08.09, 10:34
      Powodem Twojej bezsenności może być ciąża wink
      Może przyjmujesz jakieś leki? Jeśli tak, to przeczytaj na ulotce,
      czy przypadkiem skutkiem ubocznym nie są zaburzenia snu.
    • path04 Re: bezsenność w ciąży.... 05.08.09, 11:03
      nie wiem co może być przyczyną bezsenności w dość wczesnym etapie. Może się denerwujesz? ja początkowo też nie mogłam czasem spać, bo coś mi się wydawało ciągle i jak już się obudziłam to nie mogłam zasnąć i tak się męczyłam. Teraz nie śpię już z wielu powodów, a noce są dla mnie po prostu koszmarem!! ale mam nadzieję, że niedługo to się skończy bo weszłam w 39tc. Wyobrażam sobie Twoje męczarnie, bo sama siedzę czasami pół nocy i nie wiem co ze sobą zrobić. Ani się położyć, bo ciężko z oddychaniem, ani siedzieć, bo ile można, po domu chodzić nie będę, bo wszystkich bym pobudziła. Koszmar po prostu.
      • Gość: Kala Re: bezsenność w ciąży.... IP: 80.54.46.* 05.08.09, 14:47
        A ja jestem na przełomie 8/9 tc licząc od 1dn.OM i tez spać nie mogę,
        kładę się ok 23 a budzę się ok 2 w nocy i nie śpię do 4 rano apotem
        wstaję 11-12...
        Nie wiem czy to związane z ciąża czy ze stresem ale to mi się pojawiło
        jakieś 1,5-2 tyg temu...
        • jumarba Re: bezsenność w ciąży.... 05.08.09, 14:53
          ja jestem w 23 t/c też mam problemy ze snem, a jak już zasnę to śnią mi się
          koszmary związane z moją dzidzią, poza tym mam jakiś obsesyjny lęk, że położę
          się na brzuchu...masakra
          • Gość: maja21 Re: bezsenność w ciąży.... IP: 83.142.206.* 05.08.09, 15:42
            Tez mi się wydaje że to stres.ostatnio jestem strasznie rozdrażniona wszystko
            dookoła mnie drażni.jak położę się na plecach to boli mnie w krzyżu mam krzywy
            kręgosłup.a lęki też mam że mnie np. mąż uderzy w brzuch o się strasznie
            rzuca.ciężko jest jak w nocy wszyscy śpią a ty nie możesz to szlak Cię
            trafia.ale kocham moją niunię i już nie mogę się doczekać terminu porodu kiedy
            ją zobaczę i przytulę....
          • path04 Re: bezsenność w ciąży.... 05.08.09, 16:20
            jumarba, jak się położysz na brzuchu to nic się wielkiego nie stanie. chyba że masz już spory brzuch i dzidzia już dobrze kopie, więc też nie ma obaw bo na pewno da Ci znać, że jej niewygodnie smile ja przed ciążą spałam tylko na brzuchu i później ciężko było mi się przestawić. Podświadomie nawet nie położysz się na brzuch, jeśli masz takie lęki, naprawdę. a maleństwo się nie udusi, jeśli przypadkiem przygnieciesz nieco brzuch, tylko zaprotestuje smile
            • edziakrys Re: bezsenność w ciąży.... 06.08.09, 12:49
              Na początku tej obecnej ciąży zasypiałam na stojąco o każdej porze dnia, w
              każdym miejscu. Teraz w 24 tyg zaczyna sie bezsenność. W poprzedniej ciąży też
              tak było i położna wytłumaczyła,że organizm matki przystosowuje się do czuwania
              i do zmniejszonej ilości snu. Po połowie ciąży mam tak czujny sen, że
              przeszkadza mi jak mąż oddycha, a ptaszyska za oknem to mogłabym wystrzelaćsmile
    • red-truskawa Re: bezsenność w ciąży.... 19.09.09, 22:58
      Chyba wszystkie kobiety w ciazy znaja ten problem. Na poczatku spałam jak suseł,
      i w dzień i w nocy, wiecznie byłam niewyspana- tak do 12 tyg. Potem było
      normalnie ale ok 25 tyg gdy już brzuch urósł ponownie sie zaczeło- nie moge
      sobie znależc pozycji, czasm nie spie nad ranem z powodu bólu kregosłupa. Pomaga
      mi herbata z melisy i poduszka miedzy nogami (poduszka rogal sie nie sprawdziła).
    • agnieszka.lojek Re: bezsenność w ciąży.... 20.09.09, 23:44
      Typowy objaw w II trymestrze... liczenie baranów chyba nie pomaga...
    • mar_rog Re: bezsenność w ciąży.... 21.09.09, 20:58
      Ja też byłam zawsze śpiochem. I do tej pory jestem. Cały czas zmęczona.
      Jestem w 35 tyg. Ale coraz gorzej mi się śpi. wszytsko przeszkadza. Ale
      mleczko cieplutkie przed spaniem jest super. Co prawda i tak się budzę
      i wstaję do ubikacji po 4 razy w nocy ale jakoś po takim ciepłym mleku
      łatwiej się zasypia
    • freyyka Re: bezsenność w ciąży.... 22.09.09, 05:11
      Jak wyżej, to nie-zupełnie, ale normalne. Jest właśnie 5:07, a ja już obsprzątałąm cały dół domu. I przeglądam forum, bo spać nie mogę od dwóch godzin. Jeśli obudzę się w nocy, to nie ma możliwości żebym znowu zasnęła, chyba że porządnie się zmęczę. Ostatnio prasowałam koszule męża, ale się skończyły smile Na szczęście mam duży dom, mogę po cichutku wstać i zejść na dół na TV, poczytać czy posurfować w necie, nie wyobrażam sobie leżeć i czekaż 3 godziny aż wszyscy wstaną. Chyba bym oszalała...
      • mar_rog Re: bezsenność w ciąży.... 23.09.09, 10:06
        No tak, pochwaliłam się, że ciepłe mleko pomaga zasnąć... i wczoraj
        wieczorem zasnęłam. Ale jak się obudziłam o 1 to do 4 nie było mowy o
        zaśnięciu... masakra
    • ada-25 Re: bezsenność w ciąży.... 23.09.09, 21:56
      Ja też kilka tygodni miałam problemy ze snem, obecnie jestem w 23 t.c. i kilka
      ostatnich nocek mam już przespanych. Mam nadzieje że juz tak zostanie.
    • pantera22 Re: bezsenność w ciąży.... 24.09.09, 13:17
      Hejka,
      ja jestem w 14 tygodniu i od chyba 2-3 tygodni codziennie budzę się nad ranem
      kolo 2.30 i nie mogę zasnąć do ok 6.00. Niestety nic nie pomaga, zjedzenie
      banana, wypicie ciepłego mleka. Dodam, że nie nie jestem w ogóle zestresowana
      ani nie mam żadnych wielkich zmartwień.
      Po prostu organizm mi się buntuje wink).Przed ciążą mogłam spać po 10 godz. i
      zasypiałam jak dziecko. Ciekawa jestem ile to potrwa?
      • ct19 Re: bezsenność w ciąży.... 24.09.09, 13:56
        banana? Mi pani doktor doradzała jedzenia bananów gdy miałam kłopoty
        z ciśnieniemuncertain
        też czasami nie mogę spać... ale to ze strachu raczej- ponieważ
        pierwszą ciąże straciłam to teraz coś czasami mnie natchnie do
        rozmyślania czy aby napewno wszystko jest z ciążą ok.
        • ola84_o Re: bezsenność w ciąży.... 24.09.09, 14:45
          Jestem w 16 tc i mniej wiecej od 6tc mam problemy ze snem. Na
          początku szybko usypiałam, ale budziłam się o 2 w nocy i niespałam
          do 6-7 crying( Teraz nie mogę zasnąć (standard to 23 - 24), a jak już
          usnę, to jak mysz pod miotłą, tak jak tutaj już jedna z dziewczyn
          napisała, nawet oddech męża potrafi mnie obudzić crying Podobno jet to
          standardowy objaw ciązy i większość z nas, to przechodzi. Tylko
          jedne lżej, a drugie... ale czego nie zrobimy dlatego Szczęścia wink)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka