kania_08 20.08.09, 08:55 to jzu ostatnie dni a ja mam ciągle smaka na krede taka do tablicy, czy mzoe mi to zaszkodzic, tylko o kredzie mysle aby ja schrupac wiem ze to dziwne ale nic na to nie poradze. Czy tez mialyscie takie dziwne zachcianki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
path04 Re: dziwne zachcianki w ciazy 20.08.09, 10:04 słyszałam już kiedyś, że kobieta w ciąży (jakaś koleżanka mojej mamy) miała ochotę na krędę do tablicy. Z tego co pamiętam to ją jadła i nic jej nie zaszkodziło Ech, ja z dziwnych rzeczy to jadłam tylko kanapki z dżemem i grzybki marynowane, ale nie nałogowo, zdarzyło się ze dwa razy, że miałam takiego smaka Odpowiedz Link Zgłoś
paul_ina Re: dziwne zachcianki w ciazy 20.08.09, 10:11 Może brakuje Ci wapnia, poszukaj jakiegoś jadalnego źródła Ja całą ciążę mam ochotę na popcorn i na lody, ale to chyba efekt psychicznego nastawienia, że teraz można bardziej bezkarnie zjeść to, czego normalnie sobie człowiek odmawia ze wzg na kalorie. Na szczęście mam maszynę do beztłuszczowego i bezsolnego popcornu i jakoś się takim zapycham. Po zjedzeniu paczki takiego tłustego, mocno solonego, w ciągu dwóch dni zatrzymało mi się ok 2kg wody, zeszła dopiero po kilku dniach. Koleżanka miała chęć na żelki, jadła paczkę na raz i potem czuła się "jak opona" Odpowiedz Link Zgłoś
patrycja-myszak Re: dziwne zachcianki w ciazy 20.08.09, 10:32 Ja jak na razie nie mam dziwnych zachcianek, ale moja koleżanka jadła śledzie i popijała je jogurtem truskawkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
pulenka Re: dziwne zachcianki w ciazy 21.08.09, 15:00 moja babcia(wiec dawno to bylo)zajadala sie gipsem,ktory sobie dlutkiem ze sciany wydlubywala.Moja mama chciala zjesc drewnianego kurczaka(ale to byly czasy kryzysu,moze nic innego w sklepie nie bylo...),ja na razie mam ochote na produkty przeznaczone do spozyciaJedz krede,nie wydaje mi sie,zeby byla szkodliwa Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: dziwne zachcianki w ciazy 21.08.09, 15:00 Prawdopodobnie brakuje ci wapnia. Może zamiast kredy kup sobie wapń w tabletkach. Odpowiedz Link Zgłoś
iwi0901 Kreda szkodzi 24.08.09, 23:48 tak sluchaj dalej ze mozesz jesc krede...boze czy wy ocipialyscie mowiac ze kreda nie zaszkodzi ..wiecie co jest w kredzie ??????chyba nie !!!Dziewczyno Odradzam CI !!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: Kreda szkodzi 25.08.09, 00:42 a z ciekawosci zapytam:co jest w tej kredzie?Chodzi mi nie o domysly a sklad surowcowy z opakowania. Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Wikipedia 25.08.09, 01:13 Kreda, kreda pisząca - skała osadowa która powstała na dnie mórz i oceanów. Jest odmianą wapieni (wzór chemiczny CaCO3) dość czystych, nie zawierających wielu domieszek. Jej podstawowym składnikiem jest kalcyt. Zbudowana jest głównie z mikroskopowych skorupek kokolitów i otwornic oraz bardzo drobnoziarnistego mikrytu. Inne skamieniałości (np. igły gąbek, małże, belemnity) występują podrzędnie. Jest to skała miękka, niezbyt zwięzła i porowata, dzięki czemu ma mały ciężar właściwy i jest lekka. Dodaje się ją do białych farb, proszków i past do zębów. Ma zastosowanie w przemyśle ceramicznym, chemicznym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Odmiany szczególnie bogate w kokolity zmieszane z gipsem służą do pisania na tablicy. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: dziwne zachcianki w ciazy 24.08.09, 23:58 moge Ci tylko doradzic opakowanie kolorowej kredy smaczniejsza bedzie od bialej! Odpowiedz Link Zgłoś
wilma.flintstone Re: dziwne zachcianki w ciazy 25.08.09, 09:14 Wapnia ci brak. Moja matka, bedac w ciazy z moja mlodsza siostra, przez 6 miesiecy wcinala krede. No ale to byly siermiezne lata 80'- te i w sklepach pustki. Jesc mozesz, ale pewnie teraz istnieja jakies smaczniejsze alternatywy Odpowiedz Link Zgłoś