Dodaj do ulubionych

Pierwsza wizyta i pierwsze USG u ginekologa :)

17.03.04, 13:35
Witam smile
Zakładam oddzielny wątek, bo wiele fajnych osób interesuje się, jak poszła mi
pierwsza wizyta u ginekologa.
Stresowałam, się lecz niepotrzebnie. Pan doktor bardzo sympatyczny, rzeczowy i
spokojny smile Zrobił badanie, pobrał cytologię, dał skierowanie na badanie krwi i
moczu. Następna wizyta za 2 tyg. i wtedy dostanę kartę ciążową smile
Najbardziej przeżyłam USG "dowcipne", gdy doktor z uśmiechem oznajmił: "mamy
go" smile Mój skarb ma nieco ponad 1 cm, a jego wiek komputer określił na 4 tyg. i 6
dni (jutro stuknie 5 tydzień!). Byłam zaskoczona tym obliczeniem, bo... wyszło, że
zapłodnienie nastąpiło w 10 dniu cyklu! Przy 28-29 dniach cyklu! Jeżeli komputer
dobrze obliczył, to jednak natura bywa nieprzewidywalna.
Mam fotkę mojej fasolki na USG, właściwie to prawie nic nie widać oprócz ciemnej
podłużnej plamki smile
Komputer wyliczył też prawdopodobne rozwiązanie na 17 listopada. I tu kolejne
zaskoczenie, bo gdy liczyłam na internetowym kalkulatorze to wyszło na 10-tego.
Trochę tego nie rozumiem.

Dziekuję wszystkim za wsparcie i miłe słowa a propos pierwszej wizyty.
Jestem już spokojna, to prawda, że gdy się zobaczy fasolkę na USG, to w końcu to
staje się realne.

Pozdrawiam. Atlantis smile
Obserwuj wątek
    • kwiatulinek Re: Pierwsza wizyta i pierwsze USG u ginekologa : 17.03.04, 13:43
      Jeszcze raz WIELKIE GRATULACJE!!!!!
      Dbaj o siebie i maluszka no i czekamy na dalsze relacje!!!!!
      Pozdrowienia dla Ciebie i dzidziusia
    • martulinek Re: Pierwsza wizyta i pierwsze USG u ginekologa : 17.03.04, 16:57
      Gratulacje!
      4 tygodnie 6 dni, to oznacza, że już jesteś w piątym tygodniu, a za dzień
      będziesz w 6 t.c.
      Ponad centymetr ma zarodek czy pęcherzyk?
      Widzisz, zupełnie niepotrzebnie się martwiłaś!
      Uważaj na siebie, dalszego ciągu miłej ciąży życzę!
      • atlantis75 Re: Pierwsza wizyta i pierwsze USG u ginekologa : 17.03.04, 17:06
        martulinek napisała:

> Ponad centymetr ma zarodek czy pęcherzyk?

Oj, tego nie wiem... Może doktor coś mówił, ale przegapiłam...
        A jak powinno być?

> Uważaj na siebie, dalszego ciągu miłej ciąży życzę!

Dziękuję i pozdrawiam smile))
    • volenka Re: Pierwsza wizyta i pierwsze USG u ginekologa : 17.03.04, 18:43
      Ogromne gratulacje!! Co do terminu porodu to chyba nie ma co się przyzwyczajać.
      Do poniedziałku myślałam, że urodzę w czerwcu, a tu niunia tak rośnie, że może i
      pod koniec maja się spotkamy wink Rzeczywiście to pierwsze usg jest niesamowite.
      Ja gdy pierwszy raz usłyszałam bicie jej serduszka poryczałam się, a ze mną moją
      położna, tylko mąż udawał, że nie baba i płakać nie będzie wink Ale tak samo
      dobrze pamięta się każde następne usg. Potem określają płeć, wagę, ogólny
      rozwój... Cieszy każdy gram i centymentr. Pozdrowienia dla Ciebie i maluszka. A
      w razie jakichkolwiek wątpliwości pytaj śmiało!
    • tania75 Re: Pierwsza wizyta i pierwsze USG u ginekologa : 17.03.04, 20:24
      Atlantis tak jak napisałam wczoraj w poprzednim poście mamy duzo wspólnego!!
      tzn. jestesmy rówieśniczkami, i ja tez mam malutką fasolkęsmile))
      W poniedziałek ją widziałam i ma 7 mm a jej wiek to 4 tydzień i 4-7 dni. czyli
      na dobrą sprawę zaczęłam już 6 tydzieńsmile)
      Jeszcze nie dostałam skierowania na badania, mam przyjść za 2 tygodnie.
      Napisz mi czy to twoja pierwsza ciąża?? Moja pierwsza i starałam się o nią ok
      roku i dlatego taka jestem czasem zdenerwowana..
      Masz wszelkie objawy???
      • atlantis75 Taniu :) 18.03.04, 11:17
        tania75 napisała:
        > Atlantis tak jak napisałam wczoraj w poprzednim poście mamy duzo wspólnego!!
        > tzn. jestesmy rówieśniczkami, i ja tez mam malutką fasolkęsmile))
        > Napisz mi czy to twoja pierwsza ciąża?? Moja pierwsza i starałam się o nią ok
        > roku i dlatego taka jestem czasem zdenerwowana..
        > Masz wszelkie objawy???

Taniu, to moja pierwsza ciąża i też bardzo wyczekiwana. Staraliśmy się o nią, co
        prawda, tylko 4 cykle, ale były to najdłuższe 4 miesiące w moim życiu. Tym bardziej
        cieszę się, że wszystko poszło dobrze i oto rozwija się nasz kochany skarb.
        Cieszę się także, że i Ty jesteś w gronie ciężaróweczek smile Wiem, co to znaczy
        staranie się i przeżywanie dołków i wzlotów z tego powodu.
        Co do objawów to najgorszą męczarnią są bóle piersi, nie mogę w ogóle ich dotykać,
        w nocy czasami źle się położę i budzę się sycząc z bólu. Zauważyłam też, że trochę
        się powiększyły. Na początku (tak 2 dni przed planową @, która miała przyjść 3
        marca, i przez następne 1,5 tygodnia) bolał mnie brzuch. Czuję się potwornie
        zmęczona, jak wystaje rano to muszę pół godzinki poleżeć i nabrać sił. Ciągle ziewam
        i znajomi, którzy jeszcze nie wiedzą o co chodzi, pytają się gdzie bywam na
        imprezach smile Od czasu do czasu robi mi się słabo i mam mdłości. Na szczęście
        wczoraj i dziś rano ich nie miałam. Wczoraj dostałam jakiegoś spida rano (to chyba
        ta wiosenna pogoda) i czułam się świetnie, mogłam góry przenosić, narobiłam
        planów na wieczór... a potem oklapłam jak dętka i o godz. 19 leżałam już w łóżku smile
        To tyle z objawów, ale nie wszystkie musimy mieć takie same. Są kobiety, które
        ściskają muszlę klozetową co rano, a są takie które nie wiedzą co to mdłości.

Nie martw się niczym, wszystko na pewno będzie dobrze smile Odpoczywaj, staraj się
        relaksować, bo teraz szczególnie zasługujesz na to by sobie dogadzać.
        Mam nadzieję, że wspólnie przebrniemy przez te miesiące i przywitamy nasze
        pociechy smile
        Pozdrawiam. Atlantis
    • martulinek atlantis:) 17.03.04, 21:55
      Tak pytałam, bo pomyślałam sobie, że jeśli USG określiło ciążę na 4 t. i 6 d.,
      to jesli zarodek ma ponad centymetr - to duży... i dlatego zastanawiałam się,
      czy przypadkiem nie chodzi o pęcherzyk...
      Ja miałam pierwsze USG w 6t. i 3d. no i pęcherzyk miał 2 cm, a zarodek 6 mm.
      Ale może to indywidualna sprawa.
      Pozdrowienia smile
      • edytek1 ReGratulacje 18.03.04, 00:34
        Dzidziuś w brzuszku .. radość w seruszku... Dużo zdrowia.
      • jakasik Re: ? 18.03.04, 07:50
        Ja byłam na usg w poniedziałek i lekarz podał mi wymiary 22x11. Tylko nie wiem
        o co chodzi? Cos tam mówił ale ja byłam tak zaaferowana, że widze fasolkę na
        monitorze, że go nie słuchałam uważnie! I nie podał mi (chyba) wieku
        fasoleczki! Chyba muszę zmnienić lekarza smile. A wszyscy go chwalą!
        • martulinek Re: ? 18.03.04, 10:44

Przy następnym USG poproś o zdjęcie dzidzi i na nim będzie wszystko opisane smile
          Nie musisz od razu zmieniać lekarza smile Najważniejsze, że dzidzia jest!
          Pozdrowienia
    • aguszak Ach! Tu Cię mam :))) 18.03.04, 12:09
      To bardzo dobrze, że wszystko bardzo dobrze smile)))))))
      Buziaki dla Ciebie i Fasolki, no i oczywiście przyszłego Tatusia smile
    • triss_merigold6 Re: Pierwsza wizyta i pierwsze USG u ginekologa : 18.03.04, 16:02
      Fajnie Atlantis, że wszystko w porządku. Mam za sobą pierwszą wizytę, dziś
      odebrałam wyniki badań (encyklopedycznie wręcz doskonałe) i poszłam do
      ukochanego ginekologa pokazać. Widziałam na usg dopochwowym zarodek i pęcherzyk
      ciążowy, twierdził, że bije serce ale jakoś nie zauważyłam. Zarodek ma 0,5 cm,
      ciąża prawie 5-tygodniowa. Dostałam d... coś tam ze względu na plamienie. Na
      razie ciąża mnie bardziej technicznie fascynuje niż budzi jakieś cieplejsze
      uczucia. Złości mnie, że nie mogę iść teraz na basen i w ogóle intensywniej się
      ruszać bo czuję się świetnie i aż mnie nosi.
      Pozdrawiam serdecznie.
      • mamamajki Re: Pierwsza wizyta i pierwsze USG u ginekologa : 27.03.04, 18:13
        Atlantis75 - na zobaczcie jest też wątek -"Mamy w ciąży" koniecznie musisz
        pokazać brzuszek - niebawem urośnie i będziesz się czuła bosko

i wszystkie dziewczyny,których jeszcze nie znam pokazujcie swoje brzuszki!
        Jesteście z tymi brzuszkami najpiękniejsze na świecie!
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=9972346
        Asia mama Mai
        Maja fruwa tu i tam
        • atlantis75 Re: Pierwsza wizyta i pierwsze USG u ginekologa : 30.03.04, 11:18
          mamamajki napisała:
          > Atlantis75 - na zobaczcie jest też wątek -"Mamy w ciąży" koniecznie musisz
          > pokazać brzuszek - niebawem urośnie i będziesz się czuła bosko

Oj, Mamomajki smile Jeszcze nie mam brzuszka, ale dziękuję za zaproszenie smile

Pozdrawiam. Atlantis smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka