Dodaj do ulubionych

czy musza przedłużyć uwowę?

13.10.10, 10:39
20 października będę się testować smile mam cicutką nadzieję że będzie dzidziuś. Z tym że mam dylemat w grudniu kończy mi się umowa o pracę. Jeśli taraz okaże się zę jestem w ciąży to pracodawca będzie musiał mi mprzedłużyć umowę do dnia porodu (w grudniu byłby to trzeci mieciąc ciąży) Jeśli okaże się że w tym miesiąc nie udało się to boję się że jak zajdę w ciążę w listopadzie lub grudniu to nie pzrzedłużą mi umowy sad szczególnie że w mojej pracy ciężarne idą na zwolnienie od razu - ze wględu na to że jest ciężko sad
Obserwuj wątek
    • agnrek Re: czy musza przedłużyć uwowę? 13.10.10, 11:03
      Jeśli na dzień końca umowy będziesz co najmniej w 12 tygodniu ciąży (musisz okazać dokładne zaświadzcenie lekarskie z wiekiem ciąży), to umowa zostanie przedłużona do dnia porodu.od następnego dnia jesteś bezrobotna, ale masz prawo do zasiłku macierzyńskiego, który wypłaci Ci ZUS (sama składasz tam wniosek).
    • akastel Re: czy musza przedłużyć uwowę? 13.10.10, 20:42
      To zależy, czy jest to umowa na okres próbny, czy na czas określony. Jeśli na okres próbny, to pracodawca nie ma obowiązku przedłużać umowy, która uległaby rozwiązaniu przed upływem 3-go miesiąca ciąży. Jeśli jest to umowa na czas określony, to musi przedłużyć, niezależnie od wieku ciąży. Zawsze się dziwię tą obsesją 3-go miesiąca, to jakiś mit, który wiecznie gdzieś się pojawia. Dotyczy to wyłącznie umów na okres próbny.
      • tylkolondon do akastel 14.10.10, 09:52
        mit? wiesz to na 100% ? jest jakaś ustawa potwierdzajaca to??? wydawało mi się ,ż e widziałam jakiś taki zapis w kodeksie pracy (to nie było najnowsze wydanie) że chodziło o 3 miesiące... samam juz nie wiem... Bardziej by mi pasowało żeby to jednkak był mit smile
        niezabezpieczamy się z mężem od połowy cyklu ale wątpie żeby od razu zaskoczyło i była dzidzia. Synek ma prawie 6 lat i nie chcę żeby ta różnica miedzy rodzeństwem była jeszcze większa
        • agnrek załączam Ci podstawę prawną 14.10.10, 11:43
          Twoja sytuacja to paragraf 3:

OCHRONA PRACY KOBIET

Art. 177. § 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy.
          § 2. Przepisu § 1 nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym, nie przekraczającym jednego miesiąca.
          § 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.
          § 4. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy o pracę za wypowiedzeniem w okresie ciąży lub urlopu macierzyńskiego może nastąpić tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy. Pracodawca jest obowiązany uzgodnić z reprezentującą pracownicę zakładową organizacją związkową termin rozwiązania umowy o pracę. W razie niemożności zapewnienia w tym okresie innego zatrudnienia, pracownicy przysługują świadczenia określone w odrębnych przepisach. Okres pobierania tych świadczeń wlicza się do okresu zatrudnienia, od którego zależą uprawnienia pracownicze.
      • agnrek przedłużanie umów na czas określony 14.10.10, 11:40
        Ja jestem kadrową i powiem Ci, że napisałaś nieprawdziwe informacje - szczegóły są w moim mailu o zasadach przedłużenia umowy na czas określony.
        Odsyłam również do kodeksu pracy:artykuł 177.
        Dodam, że nie masz racji również z okresem próbnym.
    • alooszka Re: czy musza przedłużyć uwowę? 14.10.10, 11:17
      Odsyłam do kodeksu pracy, dział ósmy:

§ 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na
      okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca
      ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.

Więcej tutaj:
      www.pip.gov.pl/html/pl/html/k0000000.htm
      Zanim zaczniesz sugerować się opiniami z forum, radzę zajrzeć do odpowiednich przepisów, a wszystko stanie się jasne wink

Pozdrawiam i życzę dwóch kresek wink
    • akastel Re: czy musza przedłużyć uwowę? 14.10.10, 19:15
      Macie rację, zmęczona wczoraj byłam i napisałam z rozpędu. Mit dotyczy czegoś innego. Wielu kobietom wydaje się, że dopiero po 3-cim miesiącu mogą powiedzieć pracodawcy o ciąży, bo inaczej grozi im zwolnienie. To zupełnie inna kwestia i nie dotyczy zadanego tutaj pytania.
    • soojka Re: czy musza przedłużyć uwowę? 19.10.10, 14:47
      Dokładnie - trzeci miesiąc nie ma nic do rzeczy. Jeśli masz umowę na czas określony (ja tak miałam) to przedłuża się do dnia porodu.
      • agnrek do soojka 20.10.10, 11:10
        Soojka,
        nie wprowadzaj dziewczyny w błąd.Podstawę prawną (jestem kadrową od 10 lat) załączyłam kilka postów wyżej.
        Pracodawca nie ma obowiązku przedłuzać ciężarnej umowy na czas określony. Może to zrobić, ale będzie to tylko jego dobra wola. Natomiast musi przedłuzyć umowę kobiecie, która w dniu końca umowy jest co najmniej w 12 tygoniu ciąży (czyli w trzecim miesiącu).

Z mojej praktyki kadrowej - ostatnio przedłużaliśmy umowę pracownicy, która na dzień końca umowy była w 11tygodniu i 5 dniu ciąży i zrobiliśmy to tylko dlatego, że obawialiśmy się procesu sądowego z jej strony. Niby to nie były pełne 3 m-ce, ale z całą pewnością by wygrała, okazując w sądzie fałszywe zaświadczenie, że to jednak 12 tygodni, bo usg źle policzyło smile

Tak więc (jako kadrowa i mama bliźniąt) polecam czytanie przepisów lub pytanie kogoś, kto się tym tematem zajmuje, bo niefajnie zostać bez pracy i we wczesnej ciąży.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka