Dodaj do ulubionych

mamy z grudnia byłyście już na usg?

19.04.04, 15:25
no właśnie czy któraś mama grudniowa była już na usg??
jeśli tak to napiszcie czy widziałyście już fasolke czy tylko pęcherzyk?
Obserwuj wątek
    • roxi_hart Re: mamy z grudnia byłyście już na usg? 19.04.04, 17:26
      Ja bylam w czwartek w zeszlym tyg. Widzialam zarodek i pęcherzyk żółtkowy. Lekarz kazal przyjsc za tydz zeby zobaczyc fasolke.
    • fenka Re: mamy z grudnia byłyście już na usg? 20.04.04, 09:36
      U mnie dopiero 6 tydzień, więc jeszcze nie byłam, ale podciągam wątek.
      • yvona79 Re: mamy z grudnia byłyście już na usg? 20.04.04, 09:51
        To ja też podciągam! U mnie 6 tydzień licząc od ostatniej miesiączki, więc
        wybieram się za jakieś 2 tyg., bo boję się, że lekarz będzie mi kazał przyjść
        znowu za parę dni smile Ciekawość mnie zżera, ale wytrzymam !
        Fenka, o ile sobie przypominam z forum "zdrowie kobiety", to mamy podobne
        wyliczenia: poród tuż przed Bożym Narodzeniem smile Gratulacje i pozdrowienia dla
        wszystkich mam.
      • rendziak do fenki 20.04.04, 09:51
        Fenko, na którego masz termin??
        • fenka Dziewczyny 20.04.04, 10:15
          Jeszcze nie byłam u lekarza.
          Z moich wyliczeń wynika Wigilia wink (to wg przypuszczalnego dnia szczytu
          owulacyjnego), a wg OM 21 grudnia. Ale to przecież tylko teoria wink

Pozdrawiam serdecznie,
          • kachna10 Re: grudniowe porody 20.04.04, 10:43
            Hej Dziewczyny! Mi wg kalkulatora wychodzi 27 grudnia. Dziś jest mój pierwszy
            dzień radości. Też wybieram się do ginekologa. Z tego co wiem, to na USG
            jeszcze za wcześnie. Powiedzcie mi jak się naprawdę liczy ciążę, od owulacji
            czy ostatniej miesiączki?
            • packa761 Re: grudniowe porody 20.04.04, 11:10
              ja byłam na USG wczoraj, było widać tylko pęcherzyk ciążowy i żołtkowy bez
              zawiązków płodu!!Lekarz mi powiedział że jak za tydzień (26)nie bedzie nic
              widać to trzeba będzie usunąć...nie mam zamiaru się na to zgadzać. Pociesza
              mnie to że u niektórych kobiet w tym okresie też widać tylko pęcherzyk więc
              może wszystko jest ze mną w porządku ale przez ten tydzień chyba oszaleję.
              • fenka Re: grudniowe porody 20.04.04, 11:17
                Packa,
                daj spokój, lekarze gadają aby gadać, a my się denerwujemy.
                PRZESTAŃ o tym myśleć i głaszcz brzucho. Twoje nerwy mogą przynieść jedynie
                negatywne efekty.

Za tydzień napewno zobaczysz, ze wszystko OK.
                • emilkaw80 Re: grudniowe porody 22.04.04, 19:38
                  tylko te głaskanie to tylko wirtualnie,Nie wolno głaskać ani masować brzucha w
                  ciąży to powoduje skurcze.Wiem to z autopsji leżałam w szpitalu w pierwszej
                  ciąży .
              • rendziak Re: do packi761 20.04.04, 11:20
                ja byłam na usg w zeszłą środe i widać było tylko pęcherzyk ciążowy- lekarka
                obliczyła, żę jest to 5 tyg + 2 dni.( z moich obliczeń powinien być koniec 6
                tyg) nawet nie wiem czy było widać pęcherzyk żółtkowy?? ale sie teraz
                przestraszyłam.....
                dzisiaj ide na kolejne usg i zobaczymy co pokaże................ a TY w którym
                jesteś tyg??
                • packa761 Re: do rendziak 20.04.04, 11:23
                  U mnie to jest 6 tygodni i 5 dni ale czytałam że u ogoś byo widać dopiero w 9
                  tygodniu!!!!!
                  • rendziak Re: do packi761 20.04.04, 11:31
                    słuchaj ja rozmawiałam ptrzed chwilą z koleżanką i ona miałą następujący
                    przypadek
                    była w 7 tc i cały czas widoczny był tylko pęcherzyk, lekarz wyznaczył jej
                    termin zabiegu w szpitalu - wyłyżeczkowanie). jak zjawiła sie w szpitalu
                    poprosiła ( po dwóch tygodniach) poprosiła o usg przed zabiegiem _ chciała sie
                    upewnić. i cóż sie okazało : że była widoczna nie tylko fasolka ale również
                    bijące serduszkosmile lekarz stwierdził żę to jest pierwszy taki przypadek w jego
                    praktyce. Jednym słowem te nasze dzieciaki robią nam straszne numerysmile

ja trzymam za nas kciuki i mam nadzieje że obie zobaczymy upragnione fasolkismile
            • fenka Termin porodu 20.04.04, 11:13
              Ano tak się liczy:
              najczęściej lekarze liczą od daty ostatniej miesiączki. A liczą tak dlatego, że
              opieraja się "na faktach" - gdyż nie każda kobieta wie, kiedy doszło do
              poczęcia. Przy standardowych 28 dniowych cyklach owulacja występuje ok. 14 dnia
              cyklu, co oznacza, że do faktycznego wieku płodu lekarze dodają 2 tygodnie. Ale
              jeśli owulacja była później, to rzecz jasna data porodu powinna być późniejsza
              (aczkolwiek data porodu tak naprawdę jest tylko orientacyjna, poród może
              nastąpić 2 tygodnie przed lub po tej dacie - to dziecko decyduje). Oblicza się
              ją na 2 sposoby:
              1/ data ostatniej miesiączki + 7 dni + 9 mies.
              2/ a jeśli wiesz, kiedy mialaś owulację, to od tej daty odejmujesz 7 dni i
              dodajesz 9 mies.

No i co Ci wychodzi?
              • kachna10 Re: Termin porodu - do Fenki 20.04.04, 11:28
                Jakby nie liczyć - wychodzi 28 grudnia. To już bym wolała donosić do stycznia.
                • fenka Re: Termin porodu - do Kachny10 22.04.04, 09:12
                  To akurat całkiem realne, bo to data orientacyjna (może coś więcej da się
                  ustalić na podstaiwe kolejnych USG). Jedne kobiety rodzą wcześniej, inne
                  później, a jeszcze inne o czasie - reguły nie ma. Podpytaj może swoją Mamę, jak
                  to było u niej, bo to czasem też ma znaczenie.

Pozdrawiam i melduj co u Ciebie.
                • ajfla Re: Termin porodu - do Fenki 27.04.04, 12:34
                  Ja z moich obliczeń mam termin na 29-30 grudzień ale nie byłam jeszcze u
                  lekarza, podobno nie warto iść za wcześnie.... robiłam testy 2 razy i wyszły
                  pozytywnie... Nie wiem czy robić badanie krwi żeby potwierdzić, czy iść do
                  lekarza dopiero za 2-3 tygodnie...
                  • fenka Re: Termin porodu - do Ajfly 27.04.04, 13:13
                    Mój termin to 22-24 grudnia, byłam na wizycie pod koniec 6 tygodnia. Lekarz
                    zbadał mnie ginekologicznie: "Bardzo ładna ciąża 6 tygodni" wink i skierował na
                    badania krwi i moczu. I tyle. Następna wizyta za miesiąc i wtedy dostanę
                    skierowanie na USG.
                    Na swoją wizytę pójdź może rzeczywiście za 3 tygodnie, wtedy już bedzie można
                    zrobić USG. Oczywiście, jeśli czujesz się dobrze. Ja nadal nie mam ŻADNYCH
                    objawów... a tymczasem łykaj kwas foliowy i dbaj o siebie.
                    • ajfla Re: Termin porodu - do Fenki 27.04.04, 15:22
                      Dzięki wielkie za poradę, troszkę się uspokoiłam, bo naprawdę nie wiedziałam
                      czy iść czy czekać.... Dzięki wielkie!!! Pozdrowionka!!!
            • tufinka Re: grudniowe porody 04.05.04, 19:14
              Kachna mi też wg kalkulatora wychodzi 27 grudzieńsmile A do lekarza wybieram się
              za około tydzieńsmile Mam nadzieję ujrzeć już swoją fasoleczkęsmile
              Pozdrawiam
            • anetajuszczak Re: grudniowe porody 12.05.04, 13:57
              jeszcze nie byłam u ginekologa idę dopiero 24.05.04.Z tego co wiem termin
              porodu liczy się tak,że do pierwszego dnia ostatniej miesiączki dodajesz 7 dni
              i 9 miesięcy i to jest termin porodu.Ja tak obliczyłam swój i mój maluszek
              powinien przyjść na świat 11 grudnia.Zobaczymy na kiedy termin wyznaczy mi
              lekarz.
          • jolka74 ja też wigilijna heheh 04.05.04, 18:42
            termin, wg, moich obliczeń wypada w Wigilię. Głupi termin, juz czuje się samotna w tym szpitalu smile)) Może jak poprzerdnim razem urodzę te 2- tyg wczesniej?
      • jolka74 Re: mamy z grudnia byłyście już na usg? 04.05.04, 18:40
        jestem dopiero w tak gdzieś w 5 tygodniu. Jeszcze nawet u lekarza nie byłam, ale już na dniach(pewnie jutro) pójdę. A USG to pewnie mi za jakiś czas zrobi. Pochodzę z dośąć małego miasta i tutaj to wszystko wygląda zupełnie inaczej.
        Mam już synka, ma prawie 7 lat, podczas tamtej ciąży miałam tylko jedno usg - na drugie się nie załapałam, bo urodziłam wczesniej
    • marzek2 Re: mamy z grudnia byłyście już na usg? 20.04.04, 11:00
      Wiecie co, może by przenieść nasze wszytkie pytania na wątek grudniowy na
      "Oczekiwaniu" bo już jest i parę dziewczyn zresztą tam napisało o usg (ja też),
      a tak to będziemy się szukać po wątkach i różnych forach...
    • libelle1 Re: mamy z grudnia byłyście już na usg? 21.04.04, 21:00
      Jak dobrze, ze trafilam na ten watek...mialam tyle obaw, a moge sie teraz
      troche uspokoic...Bylam w zeszly wtorek u lekarza, widoczny byl tylko
      pecherzyk, z daty ostatniej miesiaczki mial to byc juz siodmy tydzien...tylko
      ze ja mialam dosyc dlugie cykle, wiec z daty jajeczkowania wynikalby dopiero
      poczatek piatego tygodnia, lekarz zalecil czekanie, 30.04, jak sie nic nie
      pojawi, bedzie zle sad(, dobrze nie jestem sama z tym problemem i dzielimy sie
      doswiadczeniami, bo inaczej bym zwariowala. Ale i tak polecam wszystkim
      przyszlym mamom - nie iddzie tak wczesnie do ginekologa, lekarze musza mowic o
      wszystkim, a my sie zamartwiamy, mam nadzieje ze moje malensto sie
      nie "wyprowadzi" i trzymam za Was wszystkie grudniowe mamy kciuki!!!!
      • packa761 Re: do libelle1 21.04.04, 21:29
        u mnie teraz jest dopiero 7tydzien a lekarz kazał mi czekać tylko do26 kwietnia
        ( USG mialam robione 19!!) , czytalam ze u niektorych dziewczyn bylo widac duzo
        pozniej, pewnie duzo tez zalezy od sprzetu USG. A ty mialas robione USG
        dopochwowe czy normalne???Trzymaj sie jestem z Toba, mam ten sam problem ale
        mam nadzieje ze wszystko bedzie u nas OK>
        • libelle1 Re: do libelle1 22.04.04, 14:49
          hej packa, straszny zbieg okolicznosci z nami, ja tez mialam usg robione 19,
          bylo dopochwowe, no i lekarz stwierdzil, ze to czasem tak jest, niby powinno
          cos juz byc, ale kazda kobieta i kazde dziecko jest inne. My czekamy na pewno
          do 30.04. Poza tym czuje sie calkiem swietnie, wiec jestem dobrej mysli.
          Pozostanmy w kontakcie, trzymam kciuki, aby twoje malenstwo 26.04 bylo w calej
          okazalosci na monitorze!! Sciskam
        • libelle1 Re: do packa 761 22.04.04, 14:59
          hej packa, straszny zbieg okolicznosci z nami, ja tez mialam usg robione 19,
          bylo dopochwowe, no i lekarz stwierdzil, ze to czasem tak jest, niby powinno
          cos juz byc, ale kazda kobieta i kazde dziecko jest inne. My czekamy na pewno
          do 30.04. Poza tym czuje sie calkiem swietnie, wiec jestem dobrej mysli.
          Pozostanmy w kontakcie, trzymam kciuki, aby twoje malenstwo 26.04 bylo w calej
          okazalosci na monitorze!! Sciskam
          • packa761 Re: do packa 761 22.04.04, 18:01
            Cześć Libelle to faktycznie straszny zbieg okoliczności!!!Twój lekarz jest
            chyba bardziej delikatny, mój bez skrupułów poinformował mnie o wszystkim.
            Musimy myśleć pozytywnie, chociaż mnie już zaczynają zżerać nerwy,a żyję jakoś
            tylko dzięki temu forum.Możesz mi napisać kiedy miałaś OM?? bo ja 4marca i
            zamartwiam się że to już chyba jednak trochę za długo. Pozdrawiam
            paaaaaaaaaaaaaaaaaa
      • packa761 Re: do Libelle 26.04.04, 09:52
        właśnie wróciłam z USG lekarz mnie pocieszył że widać juz znacznie więcej,
        malutki zarodek a być może małe bijace serduszko, chociaż nie dał mi jeszcze
        100%juz sie cieszę i trzymam za Ciebie kciuki!!!!!
        • libelle1 Re: do packa 761 26.04.04, 17:29
          pieknie!! strasznie sie ciesze, mam nadzieje, ze my tez bedziemy mieli takie
          pozytywne wiadomosci, napisze do ciebie po usg w piatek ostatni dzien maja! do
          uslyszenia
    • praxi Re: mamy z grudnia byłyście już na usg? 22.04.04, 09:31
      Ja też poczekam z USG. Od ostatniej miesiączki minęły 2 miesiące...
      Ale ja mam bardzo niereguralne cykle, więc w ciąży mogę być dopiero 2 tygodnie!
      A na dodatek kompletnie nie pamiętam kiedy "to" robiliśmy i kiedy mogliśmy
      zrobić dzidzie! Oczywiście ciekawość mnie zżera.
      Poprzednim razem (2 lata temu) poszłam do ginki zaraz po zrobieniu testu.
      Zrobiła USG i kazała przyjść w 7 tygodniu. Na dzień przed datą wizyty poroniłam.
      Teraz wolę poczekać. Idę po długim weekendzie.
      Napiszcie co u Was, jak już będziecie po.
      • desan Re: mamy z grudnia byłyście już na usg? 22.04.04, 09:45
        a jak widac pecherzyc zoltkowy, czy jest on podobny do zarodka?
        bo u mnie bylo widac jakby dwie fasolki (a to niby byl dopiero 6 tydzien) i
        lekarz powiedziala, ze nie wie, czy to blizniki, czy zarodek i pecherzyk.....
        ja juz bym chciala wiedziec, ale dowiem sie dopiero w poniedzialek wieczorem
        pozdrawiam
        • rendziak Re: widziałam już serduszko:) 22.04.04, 10:14
          kochane, byłam na usg we wteorek i widziałam już bijące serduszko - widok
          niesamowitysmile
          wg badania usg to jestem w 7 tyg a termin mam na 7 grudniasmile fajowo, napiszcie
          co u wassmile
          • majkagra Re: widziałam już serduszko:) 22.04.04, 11:37
            Witajcie Dziewczyny! Na USG idę w przyszłym tyg. ( 7 TYDZ. OD OST. OWUL.).
            Troche wywrócę niektóre teorie do góry nogami odnośnie USG. Mimo, iż wszedzie
            pisza , iż nie stwierdzono żadnych ujemnych wpływów USG na dziecko - uważam, iż
            trzeba zachowac zdrowy rozsądek i nie robić bardzo często tego badania. Tylko
            wtedy kiedy trzeba i w przypadku, gdy lekarz stwierdzi, że jest taka
            konieczność. Polegam tu akurat na opinii mojego męża, który tez od wielu lat
            robi ugs - tylko akurat serca. Nie popiera on zbyt częstego- ot tak aby tylko
            zobaczyć Dzidzię - robienia USG. Wiadomo, że lekarzowi zalezy aby robić badanie
            jak najczęściej gdyz z tego ma pieniążki. Ale tak naprawdę lepiej zachować
            umiar.Ja też nie mogę się doczekać widoku Dzidzi! Ale do przyszłego tyg.
            wytrzymam.
            A jesli chodzi o Packę to nie pozwalaj na łyżeczkowanie. Miałam taką sytuację,
            że tez było puste jajeczko i dopiero jak zaczęłam krwawić i samiostnie
            nastapiło poronienie (po 2 m-cach ciązy)- pojechałam do szpitala i zrobili mi
            wtedy jajeczkowanie. A jak sie okaże , że jest Dzidzia? Może lekarz nie zna sie
            tak dobrze a może nie jest nalepszy sprzęt. Jednak zaczekałabym.
            pozdrawiam!
            • fenka Re: widziałam już serduszko:) 22.04.04, 12:05
              majkagra napisała:

> pojechałam do szpitala i zrobili mi wtedy jajeczkowanie.

Chyba łyżeczkowanie?

A mi się jakoś nie spieszy... Jasne, że chciałabym się upewnić, że wszystko OK,
              ale poczekam. Jutro mam pierwszą wizytę (koniec 6 tc od OM), ale USG to dopiero
              pewnie za 3-4 tygodnie. Niech sobie dziecinka rośnie po cichu
              • majkagra Re: widziałam już serduszko:) 22.04.04, 12:27
                Oczywiście, że łyżeczkowaniesmile)))))))
                Ja też na spokojnie idę na USG - w przyszłym tyg będzie 9 tydz. od ostatniej @.
                Mam nadzieję, że tym razem się udasmile
                • fenka Re: widziałam już serduszko:) 22.04.04, 12:31
                  majkagra napisała:

> Oczywiście, że łyżeczkowaniesmile)))))))

Dobrze, że już u Ciebie wszystko dobrze wink Odnośnie złych rokowań, wychodzę z
                  założenia, że lepiej poczekać, bo często natura sama działa cuda lub niestety
                  działa wbrew nam... a co nagle to wiadomo.

> Ja też na spokojnie idę na USG - w przyszłym tyg będzie 9 tydz. od ostatniej
                  @.
                  >
                  > Mam nadzieję, że tym razem się udasmile

Trzymam kciuki!
                • fenka Re: widziałam już serduszko:) 22.04.04, 12:32
                  A póki co czytam sobie o kobietach w ciąży - i bardzo mnie to uszczęśliwia wink
                  więc dziecinie pewnie też jest dobrze.
    • emilkaw80 Re: mamy z grudnia byłyście już na usg? 22.04.04, 13:02
      Jeszcze nie byłam na usg.Moja gin była na zwolnieniu i poszłam do zastępczyni a
      tak mnie zignorowała i powiedziała żeby sie nie przyzwyczajać(6tc)sad Więc teraz
      umieram ze strachu jak mnie tylko zakuje.Ale mam nadzieje że wszystko będzie ok.
      • fenka Re: mamy z grudnia byłyście już na usg? 22.04.04, 13:08
        emilkaw80 napisała:

> poszłam do zastępczyni a tak mnie zignorowała i powiedziała żeby sie nie
        > przyzwyczajać(6tc)sad

A to małpiszon... Takiej to można jedynie odpowiedzieć, aby się nie
        przyzwyczajała, że kiedyś jeszcze przyjdziesz do niej. Po co to tak
        niepotrzebnie strzępić język? Nie lepiej się ugryżć??

Emilko,
        jesteśmy w tym samym tygodniu. Nie myśl o tej babie, bo to Ty się denerwujesz a
        nie ona. A na nerwy zawsze będzie jeszcze pora, trzymaj się.
    • opieniek1 Re: mamy z grudnia byłyście już na usg? 22.04.04, 13:17
      ja też idę dopiero w maju na usg, chciałabym zobaczyć coś konkretnego, a nie
      domyślać się- jest czy nie ma. Jakoś wytrzymam. Dzisiaj byłam już na badaniach
      na toxo ,cukier i WR. No i oczywiście mocz i morfologia- comiesięczna powinność
      ciążówki. Termin mam na 20 grudnia, ale mam nadzieję, że mały się pospieszy i
      święta spędzimy już w domusmile
      Chciałabym mieć już zdjęcie z usg, zaplanowałam, że pokażę je rodzinie i w ten
      sposób oznajmię, że jestem w ciąży. Na razie nie wiedzą i męczę się, żeby nie
      wygadać. Pozdrawiam i wracam do pracy,
      • fenka Re: mamy z grudnia byłyście już na usg? 22.04.04, 13:26
        opieniek1 napisała:
        > Chciałabym mieć już zdjęcie z usg, zaplanowałam, że pokażę je rodzinie i w
        ten
        > sposób oznajmię, że jestem w ciąży. Na razie nie wiedzą i męczę się, żeby nie
        > wygadać.

Ogłaszając rodzinie dobre wieści też zamierzam pokazać zdjęcie, ale póki co
        strasznie mnie język świeżbi wink Trzeba być dzielną!
        • opieniek1 Re: mamy z grudnia byłyście już na usg? 22.04.04, 13:42
          mnie też świeżbi. Może nie wygadam, w poniedziałek wyjeżdżamy w góry i wrócimy
          4 maja i tego dnia zamierzam pójść na usg. Więc będzie mało okazji. Z drugiej
          strony w sobotę spotykam się z rodzicami i zabieramy mojego 4- latka do zoo.
          No, nie wiem, czy dam radę. Postaram się. Poprzednią ciążę ogłosiłam przy
          szampanie w dniu moich urodzin. Teraz też chcę uroczyście.
    • zuzaleczka Re: mamy z grudnia byłyście już na usg? 22.04.04, 14:20
      WITAM, TEŻ MAM TERMIN NA 19-20 GRUDNIA, A NA USG IDĘ PO DŁUGIM WEEKENDZIE - MAM
      NADZIEJĘ ŻE WSZYSTKO BĘDZIE DOBRZE
      • roxi_hart Re: mamy z grudnia byłyście już na usg? 26.04.04, 18:37
        Bylam dzis na USG. Poprzednim razem widzialam tylko Kropke i pecherzyk a dzis Fasolke z bijacym serduszkiem. Lekarz zalozyl mi karte ciazy, termin mam na 13 grudniasmile
        Dopiero do mnie dotarlo ze jestem w ciazy! Jestem najszczesliwsza osoba pod sloncemsmile
        Pozdrawiam wszystkie Grudniowki i nie tylkosmile
        • foldka Re: mamy z grudnia byłyście już na usg? 26.04.04, 21:57
          Witam,
          Ja dziś byłam pierwszy raz na USG - tydzien temu lekarz zbadal mnie tylko i
          zlecil standardowe badania. Dzis zalozyl karte ciazowa. Niestety sama na
          ekranie nie moglam ogladac niczego, bo maja takie USG, ktorego nie mozna
          przekrecic sad (troche jestem zdziwiona bo to dobra klinika). Z opisu USG
          wynika, ze widoczny jest pecherzyk ciazowy o wymiarach:
          GS=13 mm - 6 tyg.
          CRL-6,3 mm - to odpowiada 6 tyg.
          FHR +- tetno widoczne. Brak cech odklejania kosmowki.
          Kurcze co oznaczaja te dziwne symbole?
          Lekarz powiedzial, ze dziecko ma dokladnie 6 tygodni i 3 dni.

Pozdrawiam,
        • libelle1 Re: mamy z grudnia byłyście już na usg? 27.04.04, 20:19
          NO to swietnie! ja tez mialam taki termin, ale czekam na korekture po piatkowym
          usg. Jak tam dolegliwosci, bo u mnie nic... czasem marze zebym choc raz miala
          mdlosci, zeby wiedziec, ze wszystko ok u malucha! W ktorym tygodniu jestes?
    • martuszka69 Re: mamy z grudnia byłyście już na usg? 27.04.04, 19:04
      hejka ...10 dni temu byłam na Usg i był pecherzyk i czyms tam przyklejonym ale
      nic nie widac było...smile)
      dzisiaj widział serduszko i moja fasolka ma 9,2 mm wielkosci a jutro zaczynam 8
      tydz. smile)) a więc termin mam na 15 grudnia ...smile buziaki
    • sylwialew Witajcie mamusie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 27.04.04, 19:28
      Ja tez mam termin na grudzien a dokladnie na 23.Lekarz robil mi USG dopochwowe
      no i wiedzialam taka mala kropeczke. Mam isc ponownie za tydzien ale strasznie
      sie boje bo mam juz za soba dwa poronienia i nie wiemm czy teraz bedzie
      dobrze.Zycze Wam wszystkim powodzenia i mam nadzieje ze wszystkie zostaniemy
      szczesliwymi mamuskami.Buziaki
      • roxi_hart Re: Witajcie mamusie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 27.04.04, 19:52
        Pewnie ze bedzie dobrze! Nawet nie mysl ze moze byc inaczejsmile
        Ja na pierwszysm USG widzialam Kropeczke a tydzien pozniej (wczoraj) malenkie pulsujace serduszko.
        Zobaczysz, za tydzien bedziesz nam opowiadac wrazenia.
        Buzialki
      • fenka Re: Witajcie mamusie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 28.04.04, 10:11
        Napisz proszę za tydzień, jak było na badamiu, bo ja mam termin na 22-24
        grudnia, ale na pierwsze USG idę dopiero za miesiac. I chciałabym wiedzieć, jak
        się rozwijają nasze maluchy. Powodzenia, dbaj o siebie, wszystko będzie dobrze!
        • nikola1905 Re: Witajcie mamusie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 28.04.04, 11:30
          Witam Was Dziewczyny!
          Może zacznę od tego, że... tydzień temu byłam na pierwszej wizycie u lekarza,
          miałam robione też USG (6td od OM)....jednak było widać tylko pęcherzyk ciążowy
          a didzi nie. troche jestem zmartwiona ale staram sie nie denerwować i nie
          myśleć o tym. Lekarz zalecił następną wizytę jutro czyli 29 kwietnia...już nie
          mogę się doczekać. Mam nadzieję że wszystko jest ok. i mój Skarbek wspaniale
          rośnie, zresztą ładnie to pokazuje wynik beta HCG. Jutro odezwę się co i jak.
          Pozdrawiam WaS SERDECZNIE! Dbajcie o siebie i o fasolki smile!
          Nikola
    • e301 Re: mamy z grudnia byłyście już na usg? 04.05.04, 09:53
      Termin mam na 16.12. Byłam na USG 29.04 (6/7 tydzień ciąży) i "Fasolka" miała
      10,6mm i było widać jej bijące serduszko smile
    • sylwialew Re: mamy z grudnia byłyście już na usg? 04.05.04, 19:17
      Jak sobie dobrze obliczylam to mam termin na 23 grudnia wiec jak wszystko
      bedzie bedzie dobrze to beda wesole swieta.Bylam na dopochwowym USG dwa
      tygodnie temu i widziala pecherzyk teraz ide w czwartek i mam nadzieje ze
      uslysze serduszko mojej fasolki.Mamuski buziaczki dla wszystkich!!!!!!!!!!!!!!!!
      • mortyrka Re: mamy z grudnia byłyście już na usg? 10.05.04, 22:07
        ja byłam dzisiaj na usg. No i lekarz mnie wystraszył bo powiedział,że na ten
        okres ciąży płód jest zbyt mały. Powinien być dużo większy. Jestem niby w 7/8
        tygodniu a płód ma zaledwie 11 milimetrów. I serduszka nie było widać. Czy coś
        jest nie tak?????
        • rendziak do mortyrki 11.05.04, 09:27
          ja gdy byłam w 7 tygodniu moja dzidzia mierzyła 5mm więc o wiele mniej niż
          Twoja..... a serduszko było widać.. wymiarem sie nie przejmuj bo jest ok co do
          serduszka to nie wiem ale polecam Ci pójść jeszcze raz na usg do dr Makowskiego
          (o ile jesteś z wawy)jest bardzo dobrym lekarzem od usg - jest specjalistą i
          wiele dziewczyn i lekarzy go chwali. przyjmuje w przychodni na żelaznej - przy
          szpitalu
          • mortyrka Re: do rendziak 11.05.04, 11:34
            Nie jestem z Warszawy więc nie moge pójść do tego lekarza którego
            poleciłaś.Moje zdjęcie z usg to duże jajo a w nim mała dzidza która zajmuje
            jedną ósmą tego jaja. Lekarz powiedział,że na ten wiek powinna zajmować połowe
            jaja? A jak jest u ciebie?
            • rendziak Re: do rendziak 11.05.04, 11:53
              nie zajmuje nawet połowy - tak jak napisałam w 7 tyg moja dzidzia mierzyła 5mm
              i lekarz powiedział że rozwija sie prawidłowo......
    • maaaluszek Re: mamy z grudnia byłyście już na usg? 10.05.04, 23:31
      czesc, ja mam termin na 19 grudnia i jeszze nie bylam...moja gin powiedziala ze mam sie wybrac gdzies za 2 tygodnie...i juz odliczam godzinki...troszke sie niepokoje
      co bedzie ale mam nadzieje ze wszystko ok...
      pozdrowienia
      Magda
    • planer Re: mamy z grudnia byłyście już na usg? 11.05.04, 09:55
      Jestem mamą bliźniaczą z przełomu roku.
      Byłam na usg wczoraj i moje bliźniaki mają następujące wymiary.
      1)16 mm GS; 3mm CR; FHR + i bijące serduszko
      2)19 mm GS; 3mm CR; FHR + i bijące serduszko
      To jak wynika z opisu no i z mojej wiedzy, która nie jest jednak w 100 %
      dokładna to 6 tydz.
    • packa761 Re: mamy grudniowe czemu nic nie piszecie??? 11.05.04, 18:45
      Mamy grudniowe co u Was???macie już kartę ciąży??ja ide do gina w pn i mam
      nadzieję, ze w końcu mi ją załozy!!oprócz tego mdli, mdli, mdli...i to cały
      dzień!!I potworny apetyt, a jak u WAS???Pozdrawiam -Packa i Fasolka
      • anusiamamusia Re: mamy grudniowe czemu nic nie piszecie??? 11.05.04, 19:18
        Zapraszam na watek - GRUDZIEŃ 2004 na forum 'W oczekiwaniu' Tam jest juz ponad
        260 wpisów smile
    • sylwialew Re: mamy z grudnia byłyście już na usg? 11.05.04, 20:52
      Ja bylam w czwartek termin ma na 25 grudnia i widzialam i slyszalam bijace
      serduszko mojego dzidziusia BUZIACZKI DLA WSZYSTKICH GRUDNIOWYCH MAMUSIEK
    • daga1977 A ja się boję... 11.05.04, 21:18
      Witam was grudnióweczki! Wg OM termin mam na 28 grudnia. Test robiłam 23 kwietnia i wyszedł pozytywny. Tydzień później poszłam na usg sprawdzić, czy to prawda i wyszło,że pęcherzyk jest mniejszy o jakieś2 tyg,niż wynikałoby z OM. Widać było ciałko żółte,jednak nie mogła tego potwierdzić na 100%. Dziś znów poszłam na usg i okazało się,że pęcherzyk owszem rosnie (wyszło,że to 6t5d, a wgOM to powinien być już 8 tydzień...- no cóż, może miałam później jajeczkowanie...), ale "cośniby widać w pęcherzyku, jednak przyjdź za tydzień, wtedy będę mógł stwierdzić, czy jest żywe" sad((
      Dziewczyny,chyba przez tydzień umrę z niepokoju. Czy mam zrobić Betę? Jakby rzeczywiście fasolka nie żyła, to czy Beta spada? Boję się bardzo.... Podnieście mnie na duchu...
      • packa761 Re: Do dagi 11.05.04, 21:53
        Słuchaj, ja miałam tak samo zrobili mi USG i nic nie było widać, za tydzień
        następne, dalej nic, lekarz powiedzial że mam poczekać jeszcze tydzień. No więc
        poszłam, wtedy mi powiedział-"coś sie tu rysuje, ale proszę przyjść za 4dni"Od
        poniedziałku do piątku moja dzidzia tak urosła, ze już było widać serduszko.
        Więc się na zapas nie martw,bo to może zaszkodzić dziecku.
      • sylwialew Re: A ja się boję... 11.05.04, 22:10
        Jak masz sie uspokoic to zrob bete i napewno wyjdzie ale nie martw sie na zapas
        wszystko bedzie ok czasami lekarze tak gadaja nawet sie nie zastanawiaja jak my
        sie czujemy.Napewno wszystko bedzie dobrze
    • agus291 Re: mamy z grudnia byłyście już na usg? 12.05.04, 08:15
      witajcie wszystkie grudniuweczki !!!!
      jestem 9/10 tyg. byłam 6.05 na USG i mój gin podał mi dwa wymiary pęcherzyk 32
      mm a dzidzia 15 mm co wskazywało na 8 tyd. (i było prawdą) poza tym serduszka
      nie widziałam ale wg mojego lekarza który robił mi USG było i biło, w 12 tyg
      idę jeszcze raz na USG do doktora Osóbki - Morawskiego który specjalizuje sie w
      wykrywaniu wad wrodzonych u maluszków z nadzieją że tym razem będzie wszystko
      dobrze, lekarz ten ma bardzo nowoczesne USG z możliwością nagrywania na kasety.
      pozdrawiam
      mamusia z trzecią dzidzią w brzuszku
      • kobajano Re: mamy z grudnia byłyście już na usg? 12.05.04, 15:35

ja bylam 3 maja i okzalo sie ze to 10/11 tydzien 35 mm i widzialm serce i
        raczki i nozki!!!!
    • marzek2 Re: mamy z grudnia byłyście już na usg? 12.05.04, 15:51
      Ja miałam dziś nie wiem już które sad(( usg, bo byłam w szpitalu parę dni na
      obserwacji (plamienia). Stan na dziś: według OM ok 10 t.c. wg usg 7 tydzień
      (znaczy od zapłodnienia co dokładnie się zgadza z moimi obliczeniami co do
      początku fasolki) - w końcu widać coś w pęcherzyku, obywatel/ka zarodek ma 9 mm
      i bijące serduszko!

Serdecznie zapraszam na stronę dla chrześcijanek
      www.bozakobieta.dlaJezusa.pl
    • ellur Re: mamy z grudnia byłyście już na usg? 20.05.04, 14:10
      Witam, wszystkie przyszłe grudniowe mamusie. Ja mam wyznaczony termin przez
      lekarza na 27 grudnia smile Byłam już na pierwszym USG, dostałam skierowanie na
      badania krwi, moczu, badania bakteriologiczne oraz na toksoplazmozę. Trochę
      tego było, niestety. Obecnie mam kolejny termin USG na 16 czerwca. Pozdrawiam
      serdecznie smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka