jagnaaa 24.05.06, 16:25 Mam zawroty głowy, muszę iść do laryngologa. Jak wygląda badanie błędnika, bo chyba o to w tym wypadku chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skyddad Re: Błędnik-jak się bada? 24.05.06, 17:09 Mialem robione w roku 2003 w klinice w Lund. Lekarz posadzil mnie na obrotowym stolku i na glowe zalozyl chelm lotmniczy ale bez mozliwosci widzenia.W chelmmie jest zamontiowana aparatura ktora caly czas kontroluje moje zrenice i obraz przesyla droga radiowa do monitora. Wystepuje zjawisko ktore lekarz natychmiast widzi inaczej mozna byliobysymulowac.W tej metodzie niema szans.Siedzenie obraca sie beszelestmnie nawet sie nie wie ze jest sie juz wruchu.Ponoc w jakis sposob zachowuja sie zrenice i wtedy lekarz odrazu wie symulacja lub faktycznie chory.Mnie po tej przejazdzce wyslali na polemeryture.Potem bylo badanie audio,ktore potwierdzilo. Proste bezbolesne trwajace 10 minut badanie. Pzdr.Sky. Odpowiedz Link Zgłoś
mmagda12 Re: Błędnik-jak się bada? 24.05.06, 21:25 Oczywiscie pierwsze wywiad ,potem lekarz kaze Tobie stanac ,zamknac oczy i rece przed siebie.Sprawdza ,czy nie masz zaburzonej rownowagi.Badanie sluchu i moze Tobie zlecic leki .Jezeli nie pomoga moze zrobic probe blednika.Ale nie tak jak opisal Sky ,tylko kaze sie polozyc na lozku ,wlewa "strzykawa" do ucha wode i obserwuje ruch galek ocznych .Potem z drugim.Masz wrazenie jakbys "jezdzila na karuzeli" i niedobrze czlowiekowi.To bylo moze z 10 lat temu ,moze teraz inaczej przeprowadzaja badanie blednika Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: Błędnik-jak się bada? 25.05.06, 19:48 To przeciez napisalem ze po pierwszym kontakcie skierowano do szpitala.Klinika w Lund nalezy do jednej z najnowoczesniejszych w europie.Jest olbrzymem i jest wyposazona w bardzo nowoczesna aparature lacznie z wlasnym lotniskiem dla helikopterow na dachu.Przymuje najciezsze maszyny wojskowe. Kiedys jeszcze slyszalem o tej metodzie wodno-strzykawkowej to lekarz sie rozesmial i powiedzial zaraz po drugiej wojnie swiatowej uzywano takich metod. Metoda z chelmem i elektronika jest niezawodna i nie pozwala na symulacje co latwo jest wykonac i oszukac lekarza.Z blednikiem niema zartow.Jak nie wrocí do normy koniec kariery zawodowej. Pzdr.Sky. Odpowiedz Link Zgłoś
mmagda12 Re: Błędnik-jak się bada? 25.05.06, 22:03 Sky ,ja nie przecze ,ze tak bylo ,jak opisales wyzej.Ja opisalam swoja przygode ze "strzykawa i woda":DD Ale wtedy nie bylo mi do smiechu.Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś