Dodaj do ulubionych

Pierwsza ciąża, początki, ile macie lat? :)

31.12.11, 14:01
Zacznę od siebie, mam 28 lat ale za 2 tygodnie skoncze 29 ,czy to nie za późno na pierwsze dziecko? wink czy młodsze mamy - zaraz po 20 - lepiej znoszą ciąże?
Obserwuj wątek
    • agrypina6 Re: Pierwsza ciąża, początki, ile macie lat? :) 31.12.11, 14:25
      Jesteś zdecydowanie za stara na dziecko. Najlepiej ciążę znoszą 17 latki. Co za głupi wątek!
      • trusia-agusia Re: Pierwsza ciąża, początki, ile macie lat? :) 31.12.11, 15:25
        Ja dziękuję...
        Nigdy nie zrozumiem tego, dlaczego niektóre osoby wylewają swój jad na bogu ducha winne forumowiczki, które może i czasami zadają głupiutkie pytania (jak o nacisk na brzuch, albo czy można jeść czosnek "bo to przecież naturalny antybiotyk" wink ), ale przecież ciąża to tak zupełnie nowa sytuacja że mamy prawo być ciekawe, zdenerwowane czy niepewne.
        Dajcie spokój - po co się denerwować nawzajem smile Jeśli uważasz że wątek jest głupi to po prostu nie zaglądaj - ja jestem na przykład ciekawa ile mamy na tym forum kobitek w podobnym do moim wieku i jak sobie radzą smile
    • toya666 Re: Pierwsza ciąża, początki, ile macie lat? :) 31.12.11, 14:27
      Ja mam 25 lat.
      Nie wiem czy "lepiej" znoszę ciążę, bo jeszcze nie miałam 29 lat tongue_out Myślę, że to zależy od personalnych predyspozycji a nie tylko samego wieku.
    • milamala Re: Pierwsza ciąża, początki, ile macie lat? :) 31.12.11, 14:29
      Na pewno znosza lepiej. Ja w kazdym razie w tym wieku bylam zdrowiusienka, wytrzymala i pelna energii. Kobiety w tym wieku na pewno lepiej znosza ciaze, prodo i polog.
      Mam 37 lat, pol roku temu urodzilam sliczna, zdrowa coreczke. Ciaze przeszlam ksiazkowo. Porod mialam wywolywany, ale dobry bo ze znieczuleniem. Natomiast polog fatalny. Sasiadka 20 latka rodzila tydzien po mnie to urodzila rano po 3 godzinach skurczow a poznym popoludniem poszla z chlopakiem do urzedu zarejestrowac dziecko. Ja wyszlam na zewnatrz jakies 3 tygodnie po porodzie i to ledwie.
      Natomiast mimo to nie wyobrazam sobie miec dziecko w wieku 20 lat. W moim przypadku nie warto by bylo. ja musialam sie najpierw "wyszumiec". gdybym zbyt wczesnie popadla w obowiazki to to co by mnie ominelo zawsze by mnie gonilo. A tak, przezylam co mialam przezyc z mlodosci i w slusznym wieku otrzymalam najwiekszy dar, ktory moge swaidomie przyjmowac.
    • sanmarti Re: Pierwsza ciąża, początki, ile macie lat? :) 31.12.11, 14:42
      Dużo osób "straszy" mnie porannymi nudnościami, które wkrótce powinny nadejsc. Ja na razie nie mam za bardzo apetytu, jem bo wiadomo muszę wink jestem bardzo ciekawa jak będę znosic ciąze. Ogólnie moje uczucia są bardzo mieszane. Jestem oczywiście bardzo szczęśliwa, ale mam momenty przygnębienia, mam nadzieje, że jakoś się oswoję z tą burzą hormonów wink
    • trusia-agusia Re: Pierwsza ciąża, początki, ile macie lat? :) 31.12.11, 15:14
      Ja mam 23, w lutym 24, pierwsza ciąża smile
      Nie chcę straszyć, ale ja miałam koszmarne pierwsze kilka tygodni - zaczęło się od ogólnego osłabienia, później doszły mdłości trwające cały dzień tak że ledwo byłam w stanie cokolwiek przełknąć, bardzo niskie ciśnienie, jeszcze na domiar złego musiałam przez ponad miesiąc leżeć plackiem w łóżku, więc teraz jak chwilę postoję to od razu mi się słabo robi.

Także jak widać nie ma reguły na to jak się znosi ciążę. Chociaż u mnie jeszcze dochodziło to że mam hashimoto i mimo zwiększania dawki euthyroxu to TSH cały czas mi rosło i dopiero ostatnio udało nam się to opanować, a podobno to mogło być odpowiedzialne za połowę moich dolegliwości.

Ja póki co cieszę się że wygląda na to że najgorsze mam za sobą - teraz czuję się całkiem dobrze, tylko czasami coś mi dokucza. Trzymam kciuki że może jeszcze te 2 tygodnie do 2 trymestru i wróci mi energia sprzed ciąży smile
    • papryczka.chili Re: Pierwsza ciąża, początki, ile macie lat? :) 31.12.11, 15:42
      1 ciąża urodziłam w 28 lat
      2 ciąża urodzę w 31 lat
      • nives1 Re: Pierwsza ciąża, początki, ile macie lat? :) 31.12.11, 16:56
        Ja dokładnie tak samo jak papryczka.chili
        córka - miałam 28
        syn - będe miała (albo i nie) 31 wink
    • z_oe Re: Pierwsza ciąża, początki, ile macie lat? :) 31.12.11, 16:06
      To nie jest zalezne od wieku tylko od zdrowia i stanu organizmu.

• marygirl Re: Pierwsza ciąża, początki, ile macie lat? :) 31.12.11, 17:10
        zgadzam sie, podobno zreszta te nastolatki gorzej znosza ciąze. Ja rodziłam mając 28 (bez 2 mies) ciaze wspominam super chociaz mialam i plamienia i wczesne skurcze na szczescie lekkie, puchłam strasznie a na koncu cholestaza, czxułam sie super i to najlepszy jak dotad okres w moim zyciu.Za jakies 2-3 lata planuje kolejne dziecko smile
      • aniach23 Re: Pierwsza ciąża, początki, ile macie lat? :) 04.01.12, 04:31
        Ja tez mysle ze duzo bardziej zalezy od kobiety kondycji i zdrowia niz wieku... No moze ma to jakis wplyw ale nie tak duzo znaczacy.

Ja syna urodzilam w wieku 28 lat.... I teraz przed 30 staramy sie o 2 smile
      • carollka_27 Re: Pierwsza ciąża, początki, ile macie lat? :) 04.01.12, 10:47
        pierwsza ciąża, urodzę mając lat 28. nie miałam mdłości, nie było mi słabo, generalnie to nic mi nie było. dopiero później zaparcia i inne cudowności z tym związane, ból spojenia łonowego i puchnę sobie na koniec. ale czy to ma coś wspólnego z wiekiem ? moja mama urodziła mnie mając 29, brata 33 lata i wszystkie te cuda wianki ją ominęły. nie ma co zakładać, zależy od organizmu.
    • mayaalex Re: Pierwsza ciąża, początki, ile macie lat? :) 31.12.11, 16:19
      Ja mam 36 lat, zaszlam w ciaze gdy mialam jeszcze 35 smile zaciazylam od razu, przy pierwszym podejsciu i cala ciaze mam jak dotad super - jestem teraz w 32 tygodniu. Nie mialam mdlosci, nie bylam zmeczona - wlasciwie mam wrazenie ze dzieki ciazy mam dodatkowa energie smile bardzo duzo podrozowalam, dla przyjemnosci i zawodowo i nigdy mnie to nie meczylo. Teraz troszke zwolnilam tempo bo mam wielki brzuch ale np sylwestra spedzam w Londynie - nie idziemy na tanczona impreze ale na kolacje z widokiem na fajerwerki nad Tamiza smile ale miesiac temu na naszej imprezie zareczynowej troche potanczylam (no dobra, w zwolnionym tempie i bez wielkich podskokow ale zawsze smile nie pisze po to zeby sie chwalic jaka to moja ciaza jest super tylko zebys sie nie przejmowala swoim "zaawansowanym" wiekiem bo to wszystko chyba jednak nie zalezy od wieku. Moja mama urodzila moja siostre gdy miala 37 lat i tez czula sie super. Nie mam pojecia jak przejde porod i polog oczywiscie ale wiem ze czasami mlodziutkie dziewczyny strasznie sie mecza w ciazy a te starsze czasem przechodza ja bez najmniejszych dolegliwosci wiec glowa do gory, jesli ogolnie jestes w formie, dobrze sie odzywiasz i ruszalas sie choc troche przed ciaza na pewno bedzie ok.
      • sanmarti Re: Pierwsza ciąża, początki, ile macie lat? :) 31.12.11, 18:01
        Mam nadzieje ze u mnie bedzie w miare ok, choc niestety cierpie na migreny i od wczoraj mnie trzyma sad Głowa boli a nie moge przeciez nic brac, o lekach na migrene nie wspomne sad teraz to przynajmniej jestem w domku i sobie odpoczywam, ale jak mnie tak zlapie w pracy to bedzie kiepsko sad i druga moja zmora to ze choruje na przewlekle zapalenie zatok i tez sie boje ze sie nie obejdzie bez choróbska w okresie od stycznia - od jesieni chorowalam juz 3 razy sad ale ponoc grunt to pozytywne myślenie!
        • naftalka5 Re: Pierwsza ciąża, początki, ile macie lat? :) 31.12.11, 20:42
          Trusia-agusia, ja również w lutym kończę 24 wink
          Pierwsza ciąża w wieku 22lat. Pracowałam od samego początku do dnia porodu po 8-10h (nie było wyjścia, własna działalność) W 33tc stwierdzono cholestazę, koszmar.
          Drugą ciążę planuję za 3,4 mies. Zobaczymy kiedy się uda wink
        • andzi-a233 Re: Pierwsza ciąża, początki, ile macie lat? :) 31.12.11, 21:48
          gdy urodziłam córkę miałam 24lata, nie wiem czy to dobry czy zły wiek. Nie zastanawiałam się nad tym.
          Przez całą ciążę nie miałam w ogóle mdłości, męczyła mnie tylko zgaga. Rodziłam sn, bez znieczulenia. Połóg wspominam średnio ale tragedii nie było.
    • artdesign84 Re: Pierwsza ciąża, początki, ile macie lat? :) 01.01.12, 07:23
      nie
      nie

aczkolwiek czytając Cię to widać, że i 29 to czasami za mało wręcz....
    • nomya Re: Pierwsza ciąża, początki, ile macie lat? :) 01.01.12, 09:17
      Ja tak jak mayaalex super znoszę ciążę od samego początku, teraz mi się jedynie dają we znaki uroki trzeciego trymestru, ale źle nie jest smile
      Za miesiąc skończę 33 lata i to będzie moje pierwsze dziecko.
    • iwonagos Re: Pierwsza ciąża, początki, ile macie lat? :) 01.01.12, 23:19
      W pierwszą zaszłam w wieku 32, w drugą 35, w trzecią 37. Wszystkie zniosłam wspaniale, mimo że końcówka dwóch ostatnich przypadła na upalne lato.... Dwa ostatnie porody - błyskawicznesmile Nie ma reguły... Znam i 30 latki i 20 latki źle znoszące ciążę.
    • szelkami Re: Pierwsza ciąża, początki, ile macie lat? :) 02.01.12, 12:36
      ja w dniu porodu będę już po 31 urodzinach- pierwsze dziecko. czuję się dobrze i mam nadzieję, że tak już pozostanie. swoją drogą w ogóle nie czuję, że mam 30-tkę na karku. do zajścia w ciążę prowadziłam dość beztroskie i spokojne życie i to dla mnie ważna zmiana. czas się ustatkować smile nie żałuję, że wcześniej nie zaszłam, nie żałuję że nie mamy ślubu, nie żałuję, że tak "późno".

czasem się nawet zastanawiam czy już dorosłam wink
    • dahme Re: Pierwsza ciąża, początki, ile macie lat? :) 03.01.12, 11:08
      Jak moje przedmówczynie uważam, że wiek nie ma zbyt wielkiego znaczenia. Chyba jednym z najważniejszych czynników wpływających na okres ciąży i sam poród jest styl życia i sposób odżywiania się, mających z kolei wpływ na zdrowie i funkcjonowanie twojego organizmu.

Pierwsze dziecko urodziłam w wieku 26 lat bez jakichkolwiek problemów ciążowych (wyniki do końca w normie, poród sn w ciągu 30 min od przebicia pęcherza). Regularnie uczęszczałam na aerobik i basen do dnia kiedy dowiedziałam się o ciąży, a że chodziłam w ciąży latem to i odżywianie było super - świeże owoce i warzywa.

Teraz też wyniki w normie, ale wszystko jeszcze przede mną. Obecnie mam prawie 28 lat i trochę doskwiera mi brak arbuzów, czereśni, truskawek i pachnących pomidorów wink

Z kolei kiedy słucham opowieści koleżanek i tych starszych i młodszych to należy cieszyć się z ciąży donoszonej i porodu niezagrażającego życiu dziecka. Przynajmniej z mojego punktu widzenia.
    • boni_76 Re: Pierwsza ciąża, początki, ile macie lat? :) 03.01.12, 20:47
      W tym roku skończę 36 lat. Historia mojej ciąży jest długa i zawiła więc nie będę nikogo zanudzać. Pierwsze trzy miesiące przeszły bez większych problemów, niewielkie mdłości ale bez wymiotów. Brzuszek pojawił się w 5 miesiącu a wraz nim zmęczenie, zadyszki, zawroty głowy. Zapewne w związku z ogromnym stresem w pracy, szyjka zaczęła mi się niebezpiecznie skracać. Musiałam zostać w domu, zwolnić dotychczasowe tempo. Obecnie największym problemem jest bezsenność i okropne zgagi.
      Nasz synek jest bardzo ale to bardzo ruchliwy. Czasami zastanawiam się kiedy odpoczywa wink
      Przytyłam niecałe 5 kilo (genetyczne uwarunkowania) ale są dni kiedy czuję się ciężka jak słoń. Samopoczucie ciężarnej zależy od wielu czynników, nie tylko od wieku. Staram się jak najczęściej uśmiechać i to pomaga mi czekać na naszego cudownego synka.
      Pozdrawiam wszystkie obecne i przyszłe mamusie.
      • pi-x 25/26 lat 04.01.12, 11:02
        Jest to moja pierwsza ciąża - za 4 dni skończę 26 lat; termin porodu 02.03.2012.
        Od 27tyg. na zwolnieniu (skrócona szyjka) i tym samym "w zwolnionym tempie" wink
        Do 3 m-ca czułam się świetnie- ba! dopiero w 12 tyg. dowiedziałam się o ciąży (zaburzenia hormonalne=nieregularne cykle b.długie) Od ok 6m-ca lekka zadyszka przy wchodzeniu po schodach (mieszkamy na 2piętrze w bloku bez windy) no a poza tym zalecane leżenie...
        Do tej pory(32 t.c.) przytyłam +/- 11-12 kg.
        • ziarenko-piasku Re: 05.01.12, 17:15
          pierwsza ciąża zdecydowanie lepiej znoszona była przeze mnie - właściwie bezproblemowa, książkowa. A miałam wtedy 22 lata
          Teraz mam 10 lat więcej - i zdecydowanie jest gorzej. Na początku duże problemy, do 16 tc na wspomagaczach.
          Ja sądzę, ze każdy robi jak uwaza za stosowne. Ja planowałam dzieci własnie tak jak mam, w takim własnie odstepie, a co za tym idzie i wieku. Zdawałam sobie sprawę, ze może byc gorzej przy drugim.
    • pszczzola Re: Pierwsza ciąża, początki, ile macie lat? :) 05.01.12, 16:13
      Ja mam 28. Czuję się świetnie ale to dopiero 10 tydzień.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka