Jako młodsza siostra przyszłej mamy organizuję jej baby shower. Pierwszy raz organizuję taką imprezę, nie chciałabym też siostry wtajemniczać za bardzo i prosić ją o pomoc, dlatego pytam Was - może już jesteście po jakimś i pomożecie... Bardzo proszę o nie komentowanie, że to straszny zwyczaj, zmałpowany z USA, bo decyzja już została podjęta i nie zmienię zdania. gdybym miała wyrazić swoją opinię, powiedziałabym ze może i zmałpowana, ale przyjemniejsza niż rodzime "pępkowe" chlanie ojca z kolegami z okazji narodzin dziecka...
0. Data
Siostra jest teraz w 25 tygodniu ciąży, imprezę chciałabym zrobić pod koniec lutego (29 tydzień) albo w połowie marca (31 tydzień). Czy to dobry czas?
1. Dom czy knajpa?
W domu intymniej, można się pośmiać, powygłupiać, ale jest potem sporo sprzątania. No i co zrobić z tatusiem dziecka, który teoretycznie nie powinien wtedy być obecny? Ich mieszkanie (na razie wynajmowane) nie jest też zbyt efektowne, ale zmieniają niedługo, więc już ani nie remontują, ani nie upiększają za bardzo... W knajpie za to wyższe koszty, mniej intymnie, ale za to podane i posprzątane... Czy w domu wypada przygotować papierowe talerzyki i jednorazowe kubeczki , żeby było mniej sprzątania?
2. Ilość osób i zaproszenia
Czy zapraszać głównie rodzinę, czy głównie przyjaciółki i znajome czy wymieszać towarzystwo? Jak to wygląda "wiekowo" - mnóstwo ludzi się nie zna, są w różnym wieku (np. ciocia i jej córka, nasza siostra cioteczna, ale obie bym zaprosiła, bo są nam bliskie). Czy nie będzie sztywno?
Czy zaproszenia mogę wysłać mailowo czy tylko pocztą? Trochę trudno będzie mi zdobyć adresy pocztowe wszystkich dziewczyn... Czy wypada np. ciocie, bliską rodzinę zaprosić zaproszeniami pocztowymi, a koleżanki siostry mailowo? (kolega zajmuje się trochę grafiką, zrobiłby jakieś ciekawe zaproszenie na tę okazję). Czy wypada poprosić o potwierdzenie, żeby przygotować konkretną ilość jedzenia?
3. Jedzenie
Czy przygotować tylko słodycze (ciasto, czekoladki, owoce, cukierki), czy dodać do tego jakieś sałatki czy coś jeszcze na ciepło? Z tego co się orientuję, to organizuje się taką imprezę w porze "podwieczorku" a więc w okolicach 15-16 i trwa on kilka godzin, więc z jednej strony coś na ząb by się przydało,z drugiej nie chcę robić zasiadanej kolacji z mnóstwem jedzenia...
Wiadomo, ze nie ma tu alkoholu, ale chyba przygotuję 2-3 "drinki" z parasolkami, zmieszam różne soki wg. przepisów, zeby było zabawniej i uroczyściej.
4. Gry i zabawy
Bardzo podoba mi się zwyczaj przyniesienia koralika zawieszonego na bransoletce lub naszyjniku od każdej przyjaciółki - to naprawdę fajne i miłe - czy napisać o tym w zaproszeniu?
Mierzenie brzucha za pomocą tasiemki jest również zabawne.
Raczej siostrze nie przypadnie do gustu malowanie jej brzucha czy robienie odlewu, więc to chyba sobie daruję.
Co jeszcze można przygotować? (Ubieranie lalki odpada również).
5. Prezenty dla gości
Wiem, że przygotowuje się małe upominki dla gości. Zobaczymy jak to wyjdzie czy zrobię to ja, czy jednak siostra, bo na pewno ją kilka dni wcześniej wtajemniczę, a może będzie chciała sama przygotować jakieś drobiazgi.
Z tego co znalazłam bardzo podobają mi się lizaki (można zamówić takie większe) z naklejonymi naklejkami z napisem np. "Jaś -czekamy na Ciebie" czy "Baby Shower Basi i Jasia" z datą. Kosztuje to niewiele, a tematycznie wiąże się z imprezą i nie kurzy się potem na półce bo można zjeść albo dać znajomemu dziecku
Z kurzących się rzeczy znalzłam bardzo tanie gipsowe figurki Misia, smoczka czy konika na biegunach, moze dołączyć to do tego lizaka (coś trwalszego). Umieściłabym to w ładnej torebeczce czy pudełeczku

Może macie jakieś inne pomysły?
O czym zapomniałam, co jeszcze przygotować?
Będę bardzo wdzięczna za każdą radę i pomoc.