Dodaj do ulubionych

Prośba o pomoc - Baby shower

24.01.12, 21:18
Jako młodsza siostra przyszłej mamy organizuję jej baby shower. Pierwszy raz organizuję taką imprezę, nie chciałabym też siostry wtajemniczać za bardzo i prosić ją o pomoc, dlatego pytam Was - może już jesteście po jakimś i pomożecie... Bardzo proszę o nie komentowanie, że to straszny zwyczaj, zmałpowany z USA, bo decyzja już została podjęta i nie zmienię zdania. gdybym miała wyrazić swoją opinię, powiedziałabym ze może i zmałpowana, ale przyjemniejsza niż rodzime "pępkowe" chlanie ojca z kolegami z okazji narodzin dziecka...

0. Data
Siostra jest teraz w 25 tygodniu ciąży, imprezę chciałabym zrobić pod koniec lutego (29 tydzień) albo w połowie marca (31 tydzień). Czy to dobry czas?

1. Dom czy knajpa?
W domu intymniej, można się pośmiać, powygłupiać, ale jest potem sporo sprzątania. No i co zrobić z tatusiem dziecka, który teoretycznie nie powinien wtedy być obecny? Ich mieszkanie (na razie wynajmowane) nie jest też zbyt efektowne, ale zmieniają niedługo, więc już ani nie remontują, ani nie upiększają za bardzo... W knajpie za to wyższe koszty, mniej intymnie, ale za to podane i posprzątane... Czy w domu wypada przygotować papierowe talerzyki i jednorazowe kubeczki , żeby było mniej sprzątania?

2. Ilość osób i zaproszenia
Czy zapraszać głównie rodzinę, czy głównie przyjaciółki i znajome czy wymieszać towarzystwo? Jak to wygląda "wiekowo" - mnóstwo ludzi się nie zna, są w różnym wieku (np. ciocia i jej córka, nasza siostra cioteczna, ale obie bym zaprosiła, bo są nam bliskie). Czy nie będzie sztywno?
Czy zaproszenia mogę wysłać mailowo czy tylko pocztą? Trochę trudno będzie mi zdobyć adresy pocztowe wszystkich dziewczyn... Czy wypada np. ciocie, bliską rodzinę zaprosić zaproszeniami pocztowymi, a koleżanki siostry mailowo? (kolega zajmuje się trochę grafiką, zrobiłby jakieś ciekawe zaproszenie na tę okazję). Czy wypada poprosić o potwierdzenie, żeby przygotować konkretną ilość jedzenia?

3. Jedzenie
Czy przygotować tylko słodycze (ciasto, czekoladki, owoce, cukierki), czy dodać do tego jakieś sałatki czy coś jeszcze na ciepło? Z tego co się orientuję, to organizuje się taką imprezę w porze "podwieczorku" a więc w okolicach 15-16 i trwa on kilka godzin, więc z jednej strony coś na ząb by się przydało,z drugiej nie chcę robić zasiadanej kolacji z mnóstwem jedzenia...
Wiadomo, ze nie ma tu alkoholu, ale chyba przygotuję 2-3 "drinki" z parasolkami, zmieszam różne soki wg. przepisów, zeby było zabawniej i uroczyściej.

4. Gry i zabawy
Bardzo podoba mi się zwyczaj przyniesienia koralika zawieszonego na bransoletce lub naszyjniku od każdej przyjaciółki - to naprawdę fajne i miłe - czy napisać o tym w zaproszeniu?
Mierzenie brzucha za pomocą tasiemki jest również zabawne.
Raczej siostrze nie przypadnie do gustu malowanie jej brzucha czy robienie odlewu, więc to chyba sobie daruję.
Co jeszcze można przygotować? (Ubieranie lalki odpada również).

5. Prezenty dla gości
Wiem, że przygotowuje się małe upominki dla gości. Zobaczymy jak to wyjdzie czy zrobię to ja, czy jednak siostra, bo na pewno ją kilka dni wcześniej wtajemniczę, a może będzie chciała sama przygotować jakieś drobiazgi.
Z tego co znalazłam bardzo podobają mi się lizaki (można zamówić takie większe) z naklejonymi naklejkami z napisem np. "Jaś -czekamy na Ciebie" czy "Baby Shower Basi i Jasia" z datą. Kosztuje to niewiele, a tematycznie wiąże się z imprezą i nie kurzy się potem na półce bo można zjeść albo dać znajomemu dziecku tongue_out
Z kurzących się rzeczy znalzłam bardzo tanie gipsowe figurki Misia, smoczka czy konika na biegunach, moze dołączyć to do tego lizaka (coś trwalszego). Umieściłabym to w ładnej torebeczce czy pudełeczku smile
Może macie jakieś inne pomysły?

O czym zapomniałam, co jeszcze przygotować?
Będę bardzo wdzięczna za każdą radę i pomoc.
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: Prośba o pomoc - Baby shower 24.01.12, 21:35
      No jest the best big_grin
    • aniach23 Re: Prośba o pomoc - Baby shower 24.01.12, 21:54
      Ja mieszkam w Stanach i mialam Baby Shower i sama tez organizowalam 2 dla moich kolezanek ktore urodzily coreczki i zostaly moimi chrzesniaczkami smile
      Wspaniala impreza i masz racje ze duzo lepsze niz "tatusiowe pepkowe".
      Mam nadzieje ze troche Ci pomoge smile

0:
      Czas mysle ze i jeden i drogi jest dobry. Tak robi sie wlasnie ok 30 tygodnia tu zazwyczaj.
      Przyszla mama nie jest jeszcze zbytnio przemeczona i ociezala smile

1:
      Osobiscie KNAJPA!
      Mialam swoj w knajpie i bylo extra! Kolezanki niby zaprosily mnie na lunch i wszystko zorganizowaly. Dekoracje itp.
      Ja robilam w domu moim kolezankom. Maz kupywal jedzenie i wszystko. Ciocie babcie tez cos tam doniosly. Udekorowalam i przystroilam domy.
      Nie podawalam jednak nic w plastikowych naczyniach, nie wiem jakos bym tego nie strawila.
      Maz poszedl na piwko. Absolutnie zadnego faceta w domu smile

2:
      Ja zapraszalam i u mnie byly prawie wszystkie kobitki jakie znam.
      Rodzina , ciocie , babcie jak i kolezanki. Uwierz mi baby zawsze maja o czym gadac mimo roznicy wieku i sztywno na pewno nie bedzie smile
      ZAPROSZENIA wszystkie wysylalam poczta z zaznaczona data do kiedy nalesy telefonicznie potwierdzic obecnosc lub nie obecnosc i absolutnie nie dawac znac przyszlej mamie.
      Jednak mysle se dla tego "mlodszego pokolenia" email jest calkiem ok smile

3:
      Mysle se jedzenie na cieplo byloby w takcie. Ja na kazdym mialam przynajmniej 3 dania gorace po tym jakies zabawy i na koniec ciasto z kawa smile

4:
      Zabawy wysle Ci stronke ale czy moze byc po angielsku?

5:
      Super pomysl na upominki smile

A czy w PL robi sie liste do jakiegos sklepu (przyszla mam ja robi) no co chcialaby dostac?
      Tu robimy liste i pozniej goscie wybieraja z tej listy aby np nie dostac 5 wanienek.
      Wysyla sie numer listy razem z zaproszeniem.

---
      https://lb2m.lilypie.com/oxMUm5.png . https://lmtm.lilypie.com/CCF4m5.png

• basienka-the-best Re: Prośba o pomoc - Baby shower 25.01.12, 08:54
        Dzięki wielkie aniach smile
        > Czas mysle ze i jeden i drogi jest dobry. Tak robi sie wlasnie ok 30 tygodnia t
        > u zazwyczaj.
        > Przyszla mama nie jest jeszcze zbytnio przemeczona i ociezala smile
        No właśnie, data jest uzależniona od dwóch dziewczyn - naszej siostry i jednej przyjaciółki, które mieszkają dość daleko i muszę z nimi ustalić, kiedy dadzą radę przyjechać. Ale włąśnie tak mi się wydawało, że gdzieś około 30 tygodnia powinno być ok.

> Ja robilam w domu moim kolezankom. Maz kupywal jedzenie i wszystko. Ciocie babc
        > ie tez cos tam doniosly. Udekorowalam i przystroilam domy.
        > Nie podawalam jednak nic w plastikowych naczyniach, nie wiem jakos bym tego nie
        > strawila.
        Chyba jednak zostanie dom ze względu na to, że będzie bardziej swobodnie. Poza tym siostrę (jak to kobietę w ciąży) często boli kręgosłup, jak coś będzie nie tak, to zawsze się po prostu położy na chwilkę bez konieczności jechania do domu.

Uwierz mi baby zawsze maja o czym ga
        > dac mimo roznicy wieku i sztywno na pewno nie bedzie smile
        > ZAPROSZENIA wszystkie wysylalam poczta z zaznaczona data do kiedy nalesy telefo
        > nicznie potwierdzic obecnosc lub nie obecnosc i absolutnie nie dawac znac przys
        > zlej mamie.
        > Jednak mysle se dla tego "mlodszego pokolenia" email jest calkiem ok smile
        No właśnie adresów pocztowych niektórych nie mam, zwłaszcza do jej koleżanek z pracy, a do tych co mam, wyślę zaproszenia papierowe smile

> Mysle se jedzenie na cieplo byloby w takcie. Ja na kazdym mialam przynajmniej 3
        > dania gorace po tym jakies zabawy i na koniec ciasto z kawa smile
        Ty poważnie? Ona na własnym weselu miała trzy dania ciepłe tongue_out To ma być podwieczorek a nie całonocna impreza big_grin Myślałam o czymś ciepłym na zasadzie barszczyk i pasztecik, albo usmażone na świeżo kawałki kurczaka w panierce z sosami, 2-3 sałatkach, kanapeczkach, przekąskach i słodyczach.

Lista z zabawami po angielsku też może być, oczywiście!

> A czy w PL robi sie liste do jakiegos sklepu (przyszla mam ja robi) no co chcia
        > laby dostac?
        > Tu robimy liste i pozniej goscie wybieraja z tej listy aby np nie dostac 5 wani
        > enek.
        > Wysyla sie numer listy razem z zaproszeniem.
        Nie, tu nie ma takiego czegoś, wiem czego jej brakuje więc mogę podpowiedzieć, gdyby sie ktoś pytał, ale nie chciałabym (i ona na pewno też nie), żeby ktoś się poczuł zobligowany do kupna tej i tej rzeczy, mimo że upatrzył inną. Nie znasz Polaków? Zaraz się zaczną teksty: no tak, tańsze rzeczy to były 2 i są zarezerwowane a ja musiałam tyle wydać... jak to przeczytałam w innych wątkach na temat BS. Jeśli ktoś spyta to podpowiem, a jeśli nie, to chyba baby są na tyle rozumne, żeby wiedzieć, co się kupuje smile
        Dzięki za poparcie prezencików dla gości. Jeśli są ok, to podpowiem jej, jak będzie sama chciała robić smile
        • basienka-the-best Re: Prośba o pomoc - Baby shower 25.01.12, 18:09
          Moze jeszcze ktoś coś dorzuci? Będę wdzięczna...
          • aniach23 Re: Prośba o pomoc - Baby shower 25.01.12, 19:50
            Hahhhahaha no kobieto ja wlasnie o takich daniach goracych myslalam a nie tam zaraz ful wypas obiad hahahha
            • aniach23 Gry 25.01.12, 19:54
              www.babyshower101.com/baby_shower_games.html
              www.ebabyshowergames.com/
          • pysia_35 Re: Prośba o pomoc - Baby shower 08.02.12, 16:22
            ja miałm taką impreze i była to najelpsza impreza w moim zyciu. Przyjaciółki zrobiły mi taka niespodziankę u jednej przyjacióki w domu wszystkie sie poprzebierły z małe dziewczynki ( namalowane piegi, kolorowe podkolanówki, itp) - było swobodniej niż w kanjpie. Były same kobiety woiek od 7 lat ( moja bratanica do 77 - babcia), jedzenie - słodkie i przekąski oraz sałatki i jeden makaron na ciepło - cała impreza trwała około 4-5 godzin wiec jeść sie chciało. Prezentów dostałam mnóstwo - od kazdej coś fajnego. Zabawy były rózne - koraliki z zyczeniami na końcu - dotałam też tort pieluszkowy - CUDO - podobno w internecie mozna zamówić. Były też kalambury tematyczne - hasłami byly wierszyki dla dzieci, tytuły znanych bajek. Mierzenie i malowanie brzucha wywowało wiele radości. Był tez konkurs na wymyslenie faktycznej daty porodu - nikomu sie nie udało ! Generalnie było super i do tej pory czuję sie wzruszona, ze taką super impreze dziewczyny mi przygotowały. zycze powodzenia !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka