Dodaj do ulubionych

Starania o dugie dziecko po ciąży wcześniaczej.

12.01.13, 23:07
Witajcie, jestem mamą wcześniaka. Jula bardzo dobrze się rozwija. Ma 4 latka. Pierwszą ciąże straciłam w 21 tygodniu. Obecnie chcemy z mężem zacząć starania o drugie dziecię. Mam obawy z racji tego, że nie mogę donosić ciąży do końca. Czy któraś z Was jest lub była w takiej sytuacji? Czy warto wcześniej wybrać się do ginekologa czy już w trakcie ciąży? Bardzo się boję a jednocześnie chciałabym mieć drugie dziecko
Obserwuj wątek
    • kopciuszek126 Re: Starania o dugie dziecko po ciąży wcześniacze 13.01.13, 13:38
      zaba002 nie jestem mamą wcześniaka,ale znam 2 takie przypadki...Jedna dziewczyna ma synka w wieku mojego czyli 3 latka.Urodziła go w 7 miesiacu, w tym roku w październiku urodziła drugiego syna i oczywiście wcześniej bo w 7,5-8 miesiacu.Jakoś tak na przełomie.To chyba jakoś genetycznie jest uwarunkowane-ale wiem,że ona jest pod okiem sprcjalistów w CZM Polki w Łodzi.A i o pierwsze dziecko się sporo starali...
      Druga to całkiem inna sytuacja-miała chyba z 5 poronień,potem ciąża się utrzymywała praktycznie do końca-dwa tygodnie przed terminem porodu dziecko umarło w niej. w tamtym roku zaszła znowu w ciążę i już była pod okiem specjalisty też z CZM Polki w Łodzi-dobrze,ze leżala w szpitalu już od 8 miesiaca ciąży bo stało by się z tym dzieckiem to samo co z poprzednim(umarloby w niej) bo jak sie okazalo te dzieciaczki jej mają jakaś wadę z plucami-nie wiem co- i nie dają rady dotrwać do końca w matce i zrobiono jej cc w 8 miesiacu.Dzieciątko ma się dobrze i jest zdrowe!
      Trzeba po prostu znaleźć specjaliste z prawdziwego zdarzenia!
      Mam nadzieje,ze teraz uda Ci sie bez komplikacji!
    • aninka9 Re: Starania o dugie dziecko po ciąży wcześniacze 15.01.13, 13:52
      Rozumiem, że przyczyną utraty oraz wcześniejszego urodzenia w poprzednich ciążach była niewydolność szyjki macicy? Jeżeli problem był zdiagnozowany to w kolejnej ciąży trzeba po prostu zawczasu podjąć odpowiednie kroki- np. zakłada się szew na szyjkę macicy tuż po zakończeniu 1 trymestru.. Ja bym radziła przejść się do ginekologa- zapytać po prostu, ustalić jakieś postępowanie na przyszłość, natomiast zrobić posiew z pochwy i badania wykluczające dodatkowe utrudnienia w ciąży... A gdybyś zaszła już w ciążę to szybko udać się do lekarza i uzgadniać co i jak..
      • ewa-mamazosi Re: Starania o dugie dziecko po ciąży wcześniacze 16.01.13, 21:54
        Cześć jestem mamą ponad 2 letniej córki wcześniaczki (z 32 tc.) i prawie rocznego synka donoszonego, dużego i zdrowego chłopca. W pierwszej ciąży miałam zatrucie ciążowe i stan przedrzucawkowy. Chcieliśmy drugiego dzidziusia ale nie tak szybko. Wyszło jak wyszło. Jednak ja wierzyłam, że tym razem uda mi się donosić ciążę i tak też się stało. Byłam pod czujnym okiem lekarza, częściej chodziłam na wizyty. Leczyłam się tez w poradni nadciśnienia tętniczego (w 32 tygodniu drugiej ciąży założono mi holtera ciśnieniowego- wynik był prawidłowy). Będąc w drugiej ciąży chodziłam z córką na wizyty lekarskie i 3-4 razy w tygodniu na rehabilitację.
    • clatt Re: Starania o dugie dziecko po ciąży wcześniacze 18.01.13, 20:32
      Idź do lekarza. On zna Twoją historię z poprzednią ciążą i powie Ci, na ile sytuacja może się powtórzyć i jakie są środki zaradcze. Wikszość porodów przedwczesnych nie wpływa na kolejne ciąże, bo nie wynikają z niewydolności szyjki lub uwarunkowań stałych po stronie matki.
      • chiyo28 Re: Starania o dugie dziecko po ciąży wcześniacze 19.01.13, 01:17
        jak dla mnie, to zadajesz pytanie na poziomie przedszkola. Skoro pierwsza ciaze straciłas w 21 tc, druga jest z wczesniakiem z 28 tc, to oczywiste, ze jestes w grupie ciąż podwyższonego ryzyka. Znajdź lekarza, zrób podstawowe badania, ustal, czy zakładacie szew, czy pessar, czy wogóle nic. Jakie jest ryzyko itd.

Równiez urodziłam córke w 28 tc, po niej kolejna w 16 tc (zmarła), trzeci syn - cała ciaza lezaca. juz po pierwszej wczesniaczej bardzo starannie przygotowywalismy sie z lekarzem do kolejnej i mimo wszelkich staran nie udało sie. Dopiero kolejna z założonym szwem i lezeniem zakonczyła sie sukcesem.
        • asiazg82 Re: Starania o dugie dziecko po ciąży wcześniacze 19.01.13, 11:26
          chiyo28
          w którym tygodniu miałaś zakładany szew okrężny? mnie też to czeka jak będę w ciąży, dlaczego nie założyłaś szwu podczas ciąży z synem? pozdrawiam
          • chiyo28 Re: Starania o dugie dziecko po ciąży wcześniacze 19.01.13, 20:16
            pierwszy porod przedwczesny był spowodowany błedem lekarskim - doszło do zakażenia podczas wycinania polipa ( zreszta sam zabieg był zbedny, ale to inna historia).
            Później w drugiej ciazy szyjka wyglądała ładnie, wszystkie badania super. W 16 tc okazalo sie , ze serduszko córki ma wade i przestało bic. Poród był wywoływany.
            W trzeciej ciąży lekarz juz profilaktycznie założył szew (chyba w 12 tc, ale nie pamietam, bo to było w 2003 r), a ze ciagle miałam skurcze, to musiałam lezec na podtrzymaniu. Syn tez z małą nieoperacyjna wada serca urodzil sie w 38 tc przez cc.
            • asiazg82 Re: Starania o dugie dziecko po ciąży wcześniacze 19.01.13, 20:18
              Cieszę się że wszystko skończyło się sukcesem pomimo wielu przeciwności, mam nadzieję że u mnie też tak będzie pozdrawiam
              • kasiak37 zaba002 19.01.13, 20:51
                dostosuj swoja sygnaturke do regulaminu.Polecam watek na szpilce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka