Dodaj do ulubionych

beta hcg czy robić 3 raz?

IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 25.01.14, 15:54
Witajcie!

Tydzień temu w piątek robiłam betę, wynik 17. Odczekałam do poniedziałku i zrobiłam ponownie, wynik 105. Wizytę u mojego ginekologa mam dopiero 4 lutego. Zastanawiam się, czy powinnam zrobić betę jeszcze raz przed wizytą?? Mam tysiące obaw sad Z drugiej jednak strony bardzo się cieszę, a moja masa przyrasta w zastraszającym tempie. Nie jestem w stanie dosunąć kurtki na wysokości brzucha smile
Obserwuj wątek
    • chyba.ze Re: beta hcg czy robić 3 raz? 25.01.14, 17:20
      Po co ta beta i dla kogo? Lekarz Ci zlecił?

moja masa przyrasta w zastra
      > szającym tempie. Nie jestem w stanie dosunąć kurtki na wysokości brzucha

Hmm
      Wszak zarodek mierzy jakieś 5mm...
      • niezniszczalna86 Re: beta hcg czy robić 3 raz? 25.01.14, 17:31
        Zastanawiam się, czy trzeba monitorować przyrost bety w trakcie kolejnych tygodni. Nie, lekarz jeszcze niczego nie zalecił, bo najbliższy wolny termin ma dopiero 4 lutego.

• evdokia Re: beta hcg czy robić 3 raz? 25.01.14, 20:20
          Nie trzeba. 4 lutego to już bardzo niedługo wink Lekarz zobaczy co najmniej pęcherzyk na USG.
    • Gość: GOSC Re: beta hcg czy robić 3 raz? IP: *.31-7-41.tkchopin.pl 26.01.14, 11:39
      Ja się dziwię, że już się nie dopinasz w ubrania.Jedz mniej tongue_out W pierwszych tygodniach ciąży przyrost masy nie jest taki wielki, by się już nie dopinać. Kontroluj wagę.
      • corkaswejmamy Re: beta hcg czy robić 3 raz? 26.01.14, 17:13
        jeśli to ma cię uspokoić to zrób tą betę smile Jeśli jednak nic się nie dzieje, a tylko Twoja ciekawość nie daje Ci spokoju, spróbuj to zwalczyć. Przecież nie będziesz latać na betę co tydzień przez pierwsze trzy tygodnie smile Co do wagi, hmm, w zasadzie nie podstaw ku temu byś tak tyła...
        • Gość: niezniszczalna86 Re: beta hcg czy robić 3 raz? IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 26.01.14, 17:31
          Nic się nie dzieje, wszystko jest dobrze smile Nie mam mdłości ani bólu piersi. Zapachy mi nie przeszkadzają, no może wkurzają mnie ludzie bardziej niż zwykle tongue_out Czy to normalne, żebym się tak dobrze czuła?
          To może faktycznie nie będę sobie tej krwi kolejny raz upuszczała. A z tym tyciem to jest tak: z jednej strony brzuch mam faktycznie bardziej taki twardy, ale dodatkowa oponka to już sprawka mojego Męża, który spełnia wszystkie moje kulinarne zachciańce smile
          • corkaswejmamy Re: beta hcg czy robić 3 raz? 26.01.14, 17:46
            No to świetnie, że czujesz się dobrze smile A załatwianiem się nie masz problemów? Czasami tego typu problemy dają wrażenie twardego brzucha wink Wiem po sobie wink
            • niezniszczalna86 Re: beta hcg czy robić 3 raz? 26.01.14, 17:55
              Ja od kilku lat mam nadwrażliwość jelita, więc jest różnie. Ale teraz faktycznie może zaparcia mam częściej. A poza tym oszczędzam się, leżę sobie na kanapie i staram się w pracy nie przemęczać i nie denerwować. Zdałam sobie dzięki temu Maleństwu sprawę z tego, że to nie moja praca jest najważniejsza, a właśnie Ono. Odpuściłam trochę jednym słowem.
              A ta moja panika stąd, że naczytałam się w internecie przeróżnych mrożących krew w żyłach historii. Chciałabym, żeby wszystko było dobrze.
              • corkaswejmamy Re: beta hcg czy robić 3 raz? 27.01.14, 09:53
                A ta moja panika stąd, że naczytałam się w internecie przeróżnych mrożących kre
                > w w żyłach historii. Chciałabym, żeby wszystko było dobrze.

A nie uczyła Cię mama, że nie wolno wierzyć we wszystko co mówią i piszą? Pamiętaj, że to co przytrafiło się innym, nie musi przytrafić się Tobie!
                • Gość: niezniszczalna86 Re: beta hcg czy robić 3 raz? IP: *.centertel.pl 27.01.14, 10:19
                  Uczyła, uczyła smile nie jestem aż tak naiwna, żeby we wszystko wierzyć. Po prostu niepokój pewne kwestie wzbudzają i tyle. Chyba każda kobieta w ciąży panikuje bo chce jak najlepiej dla swojego Maleństwa
                  • corkaswejmamy Re: beta hcg czy robić 3 raz? 27.01.14, 14:27
                    Chyba każda kobieta w ciąży panikuje

nie każda wink Ale każda chciałaby urodzić zdrowe dziecko smile
    • marchewka872 Re: beta hcg czy robić 3 raz? 26.01.14, 20:27
      ja bym powtórzyła, mi wzrastała 100% na dobę ale może to jest indywidualna sprawa...
    • agnrek Re: beta hcg czy robić 3 raz? 27.01.14, 14:03
      Ja w pierwszej ciąży miałam minimalny przyrost bety, po prostu ciąża się nie rozwijała - poroniłam w 6 tygodniu. Poszłam do lekarza w 5 tygodniu, nic nie widział na usg, jedynie pozytywny test ciążowy był jakimś tam dowodem, że być może jestem w ciąży. Lekarz zlecił mi powtórzenie bety co 48 godzin i w takich też terminach się u niego pojawiałam - obawiał się ciąży pozamacicznej, ale do tego nie doszło. Ustały mi też gwałtownie objawy ciąży takie jak mdłości i ból piersi - przeczuwwałam, że jest źle, chociaż brak objawów o niczym nie świadczy. Myślę, że ten słaby przyrost bety już był dla lekarza dowodem na to, że dojdzie do poronienia. Do tego miałam bardzo niski progesteron.
      W kolejnej ciąży już na kilka dni przed temrminem okresu test pokazał mi dwie kreski, w panice pobiegłam na bete i progesteron - wyniki rosły jak szalone. Gdy wybrałam się do innego lekarza w 5 tygodniu, to usłyszałam, że za wcześnie przyszłam, nawet, jeśli wcześniej zdarzyło mi się poronienie. Lekarka obejrzała wyniki, powiedziała, że wszystko wskzauja na ciążę, że na usg i tk nic nie będzie widać, poleciła mi przyjść w 6 tygodniu. Nie kontrolowałam bety, bo i po co miałabym to robić. A w 6 tygodniu na usg usłyszałam dwa serduszka i dowiedziałam się na 100%, że jestem w ciąży smile
      • corkaswejmamy Re: beta hcg czy robić 3 raz? 27.01.14, 14:35
        no tak, tylko co, oprócz tego, że coś się dzieje, tak naprawdę uzyskałaś? No nic. Co miało być się wydarzyło i tyle. Osobiście uważam, tak jak napisałam wcześniej, że jeśli to ma uspokoić przyszłą mamę- niech zrobi tę betę. Nie jednak co popadać w przesadę, nic dobrego z tego nie ma smile
    • Gość: niezniszczalna86 Re: beta hcg czy robić 3 raz? IP: *.centertel.pl 27.01.14, 16:32
      Podjęłam decyzję, że niczego nie robię. Poczekam na wizytę u lekarza za tydzień smile
      • corkaswejmamy Re: beta hcg czy robić 3 raz? 27.01.14, 21:00
        niezniszczalna, życzę Ci spokojnej ciąży ze szczęsliwym rozwiązaniem w odpowiednim czasie smile Trzymaj się. Na kiedy w ogóle masz planowany termin wg OM?
        • corkaswejmamy Re: beta hcg czy robić 3 raz? 27.01.14, 21:02
          bez względu na to, czy bedzie to wrzesień czy październik zapraszam cię na forum

forum.gazeta.pl/forum/f,248121,Wrzesien_2014.html
          lub

forum.gazeta.pl/forum/f,248545,Pazdziernikowe_mamy_2014.html
          W obu tych miejscach na pewno znajdziesz coś dla siebie smile Pozdrawiam smile
        • Gość: niezniszczalna86 Re: beta hcg czy robić 3 raz? IP: *.centertel.pl 27.01.14, 21:07
          Jeszcze nie wiem na kiedy smile dam znać po wizycie u mojego Pana Doktora smile
          • corkaswejmamy Re: beta hcg czy robić 3 raz? 27.01.14, 21:21
            jasne, czekam na wieści smile
    • grajfrutt Re: beta hcg czy robić 3 raz? 28.01.14, 17:14
      Ja nie robiłam bety ani razu, ani w pierwszej ani w drugiej ciąży. Zrobiłam test w odpowiednim czasie, umówiłam się do lekarza i tyle. W pierwszej i drugiej ciąży pierwszą wizytę miałam w okolicach 5-6 tygodnia, ze względu na pracę (szkodliwe warunki dla ciąży, musiałam mieć "kwitek" od lekarza że ciąża i mogłam być przesunięta do innego działu). I tak zawsze jak czytam o tej becie to się zastanawiam po co tyle kobiet ją bada? Na wszelki wypadek? Nie wierzycie w test ciążowy czy lekarzowi?
      • niezniszczalna86 Re: beta hcg czy robić 3 raz? 28.01.14, 21:12
        Mnie testy z moczu nie wychodziły. Badanie z krwi daje dużo większą pewność.
        • corkaswejmamy Re: beta hcg czy robić 3 raz? 29.01.14, 15:39
          nie wychodziły Ci, że miałaś bardzo niską betę na początku. To była bardzo wczesna ciąża, testy jej nie wykrywały. Gdybyś zrobiła wtedy, kiedy beta oscylowała wokół 150, pewnie by wyszły smile
          • niezniszczalna86 Re: beta hcg czy robić 3 raz? 29.01.14, 16:00
            druga i do bardzo blada kreska pojawiała się po pół godziny i to na wszystkich trzech testach. A może sobie jutro zrobię jeszcze raz?
            • corkaswejmamy Re: beta hcg czy robić 3 raz? 29.01.14, 17:54
              no to zrób, jesli Cię to uspokoi smile
    • niezniszczalna86 Re: beta hcg czy robić 3 raz? 29.01.14, 18:51
      Dajcie spokój Dziewczyny!! Odbija mi!! Zawsze byłam histeryczką, ale teraz przechodzę samą siebie! Do tego bierze mnie przeziębienie i chyba wezmę sobie wolne w piątek w pracy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka