Dodaj do ulubionych

6 tydzień

19.06.14, 22:51
Hej smile
Jestem w 6 tyg ciąży ,pani doktor mówiła ze widać pęcherzyk, ale nie zarodek czy już powinno go widać ?

Pozdrawiam ! i proszę o szybką odpowiedz ! smile
Obserwuj wątek
    • kama1312 Re: 6 tydzień 20.06.14, 09:52
      Spokojnie, 6tc to bardzo szybko jak na badanie. To, ze nie widac zarodka nie znaczy, ze za tydzien nie bedzie go widac! Wiec zupełnie sie bie stresuj smile
      • karollaa20 Re: 6 tydzień 20.06.14, 10:06
        Okej, bo jak czytam rozne fora to niektore panie pisza ze juz widac zarodek i sie martwilam smile
        • kama1312 Re: 6 tydzień 20.06.14, 10:40
          Każda ciaza jest inna, wiec tu nie ma co porównywać. U jednych juz widac, u innych jeszcze nie smile
          U mnie np w 6 tygodniu i 4 dniu było juz bijące serduszko, a u niektórych kobiet widac je dopiero po 8 tygodniu.
          To bardzo wczesny etap, wiec sie nie stresuj smile
          Powodzenia! smile
          • karollaa20 Re: 6 tydzień 20.06.14, 15:41
            A nie powinna mi juz dac jakis badan ?
            • lidek0 Re: 6 tydzień 20.06.14, 21:30
              zależy co robiłaś przed ciążą /różyczką, choroby odzwierzęce?/, możesz sprawdzić jak przyrasta beta i oznaczyć progesteron, a na kolejnej wizycie pewnie mocz, morfologia
            • kama1312 Re: 6 tydzień 20.06.14, 21:57
              Badania jeszcze zdążysz zrobić smile
              ale na tak wczesnym etapie, polecam zbadanie progesteronu! U mnie, dzięki temu, że zrobiłam to sobie na własną rękę od razu po zobaczeniu 2 kresek, uratowało moją ciążę! Od samego początku progesteron miałam za niski i pewnie szybko w ciąży bym nie była, gdyby lekarz nie dał mi luteiny.... i od początku ciąży co 2 tyg muszę badać poziom progesteronu, z którym niestety wciąż mam problemy, ale dzięki badaniom i suplementacji jakoś sobie z tym radzimy smile
              Wg mnie innych badań nie muszisz na razie robić, beta hcg, to niepotrzebny stres i obliczanie przyrostów, zastanawianie się itp. a prawda jest taka, że nawet gdyby źle przyrastała, to i tak na to nic nie poradzisz.....
              a progesteron, jeśli jest za niski, to na to można poradzić! Jak się zdecydujesz go zbadać, to odpowiednie normy na kolejnych tygodni ciąży znajdziesz na tej stronie:
              naprotechnologia.wroclaw.pl/poziom-progesteronu-w-ciazy-normy/
              Polecam korzystać tylko z tych norm i nie patrzyć na normy laboratoryjne, bo są one często jedną wielką ściemą....
    • 1mamanatalki Re: 6 tydzień 20.06.14, 21:47
      po co poszłaś tak wczesnie do gina ?
      • karollaa20 Re: 6 tydzień 20.06.14, 22:14
        Tak wczesnie dlatego ze zrobilam test i na drugi dzien poszlam do lekarza . Dzieki za rady wink)
        • kama1312 Re: 6 tydzień 20.06.14, 22:26
          Nie przejmuj się negatywnymi komentarzami na temat wczesnej wizyty! Na wielu forach tego typu zauważyłam, że nieprzyjemne negowanie sensu wczesnej wizyty jest standardem...
          A przecież każda z nas ma prawo pójść do lekarza kiedy tylko chce! I nikomu nic do tego!
          Ja sama byłam u lekarza w 4 tygodniu ciąży (+kilka dni) czuli od razu po pozytywnym teście. Choć u mnie wynikało to właśnie z niskiego progesteronu (co często się zdarza, więc jeszcze raz poradzę Ci by to zbadać!). Zobaczyłam wynik, zadzwoniłąm do lekarza, a ten kazał mi biegiem tego samego dnia się zgłosić... Tak więc już wtedy mi zrobił 1 usg, potwierdził, że coś tam jest w macicy, ale, że maleństwo, przepisał luteinę i kontrolę progesteronu po kilku dniach +ewentualne zwiększenie dawki luteiny no i wizyta z kolejnym nowym wynikiem progesteronu za 2 tyg, czyli w 6 tyg i 4 dniu dokładnie - i wtedy to właśnie już dostrzegł bijące serduszko smile
          • karollaa20 Re: 6 tydzień 21.06.14, 12:31
            Dziękuje ! smile) nie przejmuje się to mój wybór a trzeba skierowanie na to badanie? czy po prostu ide na badanie krwi ?
            • kama1312 Re: 6 tydzień 21.06.14, 16:31
              Po prostu idziesz do laboratorium/przychodni i tyle! To badanie kosztuje ok 30 zł, ale w różnych laboratoriach mają różne ceny.... np u mnie pod domem chyba 35zł, jak nie więcej, a kawałek dalej, w innym labie 22zł (a że muszę to badanie robić co 2 tyg, a czasem i co tydzień, to oczywiście zawsze jeżdżę dalej, bo dosyć istotna jest ta różnica cenowa).
    • finegold Re: 6 tydzień 26.06.14, 11:55
      Dziewczyny polecam goraco super spodnie ciazowe firmy MANGO , rozne kolory i rozmiary . Cena bardzo atrakcyjna , ale mozna jeszcze negocjowac

allegro.pl/mango-spodnie-ciazowe-nowe-38-i4366225909.html
    • coccinella0 Re: 6 tydzień 29.06.14, 16:16
      Ja byłam na badaniu 2 dni temu w piątek, 6tyd3dni, zarodek już był, serduszko bije. Ale nie ma reguły, czasem owulacja jest później i w 6 tyg nic jeszcze nie widać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka