karollaa20 19.06.14, 22:51 Hej Jestem w 6 tyg ciąży ,pani doktor mówiła ze widać pęcherzyk, ale nie zarodek czy już powinno go widać ? Pozdrawiam ! i proszę o szybką odpowiedz ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kama1312 Re: 6 tydzień 20.06.14, 09:52 Spokojnie, 6tc to bardzo szybko jak na badanie. To, ze nie widac zarodka nie znaczy, ze za tydzien nie bedzie go widac! Wiec zupełnie sie bie stresuj Odpowiedz Link Zgłoś
karollaa20 Re: 6 tydzień 20.06.14, 10:06 Okej, bo jak czytam rozne fora to niektore panie pisza ze juz widac zarodek i sie martwilam Odpowiedz Link Zgłoś
kama1312 Re: 6 tydzień 20.06.14, 10:40 Każda ciaza jest inna, wiec tu nie ma co porównywać. U jednych juz widac, u innych jeszcze nie U mnie np w 6 tygodniu i 4 dniu było juz bijące serduszko, a u niektórych kobiet widac je dopiero po 8 tygodniu. To bardzo wczesny etap, wiec sie nie stresuj Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: 6 tydzień 20.06.14, 21:30 zależy co robiłaś przed ciążą /różyczką, choroby odzwierzęce?/, możesz sprawdzić jak przyrasta beta i oznaczyć progesteron, a na kolejnej wizycie pewnie mocz, morfologia Odpowiedz Link Zgłoś
kama1312 Re: 6 tydzień 20.06.14, 21:57 Badania jeszcze zdążysz zrobić ale na tak wczesnym etapie, polecam zbadanie progesteronu! U mnie, dzięki temu, że zrobiłam to sobie na własną rękę od razu po zobaczeniu 2 kresek, uratowało moją ciążę! Od samego początku progesteron miałam za niski i pewnie szybko w ciąży bym nie była, gdyby lekarz nie dał mi luteiny.... i od początku ciąży co 2 tyg muszę badać poziom progesteronu, z którym niestety wciąż mam problemy, ale dzięki badaniom i suplementacji jakoś sobie z tym radzimy Wg mnie innych badań nie muszisz na razie robić, beta hcg, to niepotrzebny stres i obliczanie przyrostów, zastanawianie się itp. a prawda jest taka, że nawet gdyby źle przyrastała, to i tak na to nic nie poradzisz..... a progesteron, jeśli jest za niski, to na to można poradzić! Jak się zdecydujesz go zbadać, to odpowiednie normy na kolejnych tygodni ciąży znajdziesz na tej stronie: naprotechnologia.wroclaw.pl/poziom-progesteronu-w-ciazy-normy/ Polecam korzystać tylko z tych norm i nie patrzyć na normy laboratoryjne, bo są one często jedną wielką ściemą.... Odpowiedz Link Zgłoś
karollaa20 Re: 6 tydzień 20.06.14, 22:14 Tak wczesnie dlatego ze zrobilam test i na drugi dzien poszlam do lekarza . Dzieki za rady ) Odpowiedz Link Zgłoś
kama1312 Re: 6 tydzień 20.06.14, 22:26 Nie przejmuj się negatywnymi komentarzami na temat wczesnej wizyty! Na wielu forach tego typu zauważyłam, że nieprzyjemne negowanie sensu wczesnej wizyty jest standardem... A przecież każda z nas ma prawo pójść do lekarza kiedy tylko chce! I nikomu nic do tego! Ja sama byłam u lekarza w 4 tygodniu ciąży (+kilka dni) czuli od razu po pozytywnym teście. Choć u mnie wynikało to właśnie z niskiego progesteronu (co często się zdarza, więc jeszcze raz poradzę Ci by to zbadać!). Zobaczyłam wynik, zadzwoniłąm do lekarza, a ten kazał mi biegiem tego samego dnia się zgłosić... Tak więc już wtedy mi zrobił 1 usg, potwierdził, że coś tam jest w macicy, ale, że maleństwo, przepisał luteinę i kontrolę progesteronu po kilku dniach +ewentualne zwiększenie dawki luteiny no i wizyta z kolejnym nowym wynikiem progesteronu za 2 tyg, czyli w 6 tyg i 4 dniu dokładnie - i wtedy to właśnie już dostrzegł bijące serduszko Odpowiedz Link Zgłoś
karollaa20 Re: 6 tydzień 21.06.14, 12:31 Dziękuje ! ) nie przejmuje się to mój wybór a trzeba skierowanie na to badanie? czy po prostu ide na badanie krwi ? Odpowiedz Link Zgłoś
kama1312 Re: 6 tydzień 21.06.14, 16:31 Po prostu idziesz do laboratorium/przychodni i tyle! To badanie kosztuje ok 30 zł, ale w różnych laboratoriach mają różne ceny.... np u mnie pod domem chyba 35zł, jak nie więcej, a kawałek dalej, w innym labie 22zł (a że muszę to badanie robić co 2 tyg, a czasem i co tydzień, to oczywiście zawsze jeżdżę dalej, bo dosyć istotna jest ta różnica cenowa). Odpowiedz Link Zgłoś
finegold Re: 6 tydzień 26.06.14, 11:55 Dziewczyny polecam goraco super spodnie ciazowe firmy MANGO , rozne kolory i rozmiary . Cena bardzo atrakcyjna , ale mozna jeszcze negocjowac allegro.pl/mango-spodnie-ciazowe-nowe-38-i4366225909.html Odpowiedz Link Zgłoś
coccinella0 Re: 6 tydzień 29.06.14, 16:16 Ja byłam na badaniu 2 dni temu w piątek, 6tyd3dni, zarodek już był, serduszko bije. Ale nie ma reguły, czasem owulacja jest później i w 6 tyg nic jeszcze nie widać. Odpowiedz Link Zgłoś