Dodaj do ulubionych

Jak długo się staracie/starałyście o dzidzię?

26.11.05, 10:16
Hej dziewczyny!
Jest to mój pierwszy wątek na tym forum. Postanowiłam napisac, bo staramy się
już pół roku i nic... Zawsze myślałam, że wystarczy kochac się w dni płodne i
już na pewno będzie ciążasmile Ależ byłam naiwna.... Jeszcze się nie
zdołowałam, ale powiem wam , że zaczynam się trochę niepokoić. A wy?? Jak
długo sie staracie??? I od kiedy właściwie powinnam zacząć się juz naprawde
denerwować? A może znacie jakieś "sekretne" sposoby??? ;_)))
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • martuszkaw Re: Jak długo się staracie/starałyście o dzidzię? 26.11.05, 13:03
      U mnie zapyliło w siódmym cyklu starań po odstawieniu pigułek, tak więc
      praktycznie po pół roku. Żeby było śmiesznie, też zaczęłam się denerwować i
      posłałam nawet drugą połówkę na badania nasienia, nie zdążyłam odebrać wyników,
      bo nie było potrzeby. Pozdrawiam M.
      • mysza510 Re: Jak długo się staracie/starałyście o dzidzię? 26.11.05, 14:30
        Witam!
        Z mezem staramy się juz a może dopiero ? 1,5 roku i nic....sama sie martwię tym
        bo boję się że moge nie mieć dzieci.Jesem po badaniu hsg i narazie nic mam
        nadzieję ale nie wiem na ile jeszcze starczy mi sił by walczyć.....
        pozdrawiam cieplutko!
        życze wszystkiego najlepszego i by się udało wink
        buźka

• marcia19 Re: Jak długo się staracie/starałyście o dzidzię? 26.11.05, 15:02
          2 miesiące!
          Wczoraj sie dowiedzialam ze jestem w ciąży!!
          Jestem szczęśliwa!
          • keja34 Re: Jak długo się staracie/starałyście o dzidzię? 26.11.05, 18:32
            Gratulacje!
      • dorota_98 Re: Jak długo się staracie/starałyście o dzidzię? 09.12.05, 19:31

no to ja miałam wyjątkowe szczęście jeden raz w dni płodne i za tydzień teścik i
        potwierdzone za 10 tygodni lekarz mi potwierdził i tak było przy obu synach
        starszy Dawid 3/5 roku młodszy 5 miesięcy Patryk pozdrawiam i życze wszystkim
        takiego szczęścia
    • kasiulka82 Re: Jak długo się staracie/starałyście o dzidzię? 26.11.05, 19:28
      Nam się udało w pierwszym cyklu starań. Wszystko zależy od organizmu i wielu
      innych czynników.
    • sylwi1975 Re: Jak długo się staracie/starałyście o dzidzię? 26.11.05, 20:07
      My się staramy 15-ty cykl z przerwą 2-3 miesieczną na wyleczenie torbieli.I
      nadal nic...Ale nowy cykl-nowa nadzieja.Pozdrawiam ciepło.
      • martina_27 Re: Jak długo się staracie/starałyście o dzidzię? 27.11.05, 10:26
        witam!
        bardzo dziekuję za odpowiedzi. Widze, że z tym jest naprawdę róznie.. Tylko
        wiecie co jest najgorsze. Że seks nie jest już dla mnie taką samą frajda , jak
        wtedy, gdy się nie staraliśmy o dziecko.. Bo zawsze jest ta nadzieje, że może
        własnie teraz.. nie wiem, dziwne uczucie. Mąż czasami jest na mnie nawet zły,
        że chcę się kochac nawet wtedy, gdy nie mam ochoty.. bo trzeba, bo są
        właśnie "te dni".
        Pozdrawiam
        Martina_27
        • annalalik Re: Jak długo się staracie/starałyście o dzidzię? 27.11.05, 10:52
          19 cykl staran zaczął sie wczoraj.
        • ankaiw Re: Jak długo się staracie/starałyście o dzidzię? 27.11.05, 10:54
          Bo trzeba troszkę wyluzować się i nie myśleć tak cały czas o dzieciaczku. Wiem,
          że ciężko, zwłaszcza kiedy baaardzo się chce takiego szkraba. Nasza psychika
          bywa przekorna. Kiedy nastawiamy się na dziecko, nie zawsze udaje się od razu,
          choć niby wszystko zostało wyliczone. Pomijam tu niemożność wynikającą z
          przyczyn zdrowotnych. O naszego pierworodnego staraliśmy się dwa cykle. Jakież
          było moje zdziwienie i niedowierzanie, kiedy nie udało się za pierwszym
          razem :0 Teoretycznie nie można było już się lepiej postarać smile) W drugim cyklu
          zdałam się na co będzie to będzie i po prostu "wykorzystywałam" męża dla
          własnej przyjemności smile) Udało się... i też byłam zaskoczona smile)
          Za drugim razem poszczęściło sie nam w pierwszym cyklu starań, choć
          przygotowanka były nieco dłuższe...
          A mąż też się czasem złościł, że traktuję go, jak maszynkę wink)
          pozdrawiam
          • aprze Re: Jak długo się staracie/starałyście o dzidzię? 27.11.05, 13:41
            Po urodzeniu Bartusia okres dostałam pól roku po porodzie i od tego momentu starałam się o dzidzie. Ale nie uprawiałam seksu wyliczając kiedy są dni płodne tylko wtedy kiedy mieliśmy ochote. Zaszłam w ciąże dopiero jak Bartuą miał rok i miesiąc. U mnie też nie odrazu się udoła a przy Bartku udało się od razu w tym miesiącu co zaczełam się starać
            Głowa do góry , będzie dobrze
            Aga
        • inez77 Re: Jak długo się staracie/starałyście o dzidzię? 11.12.05, 17:25
          Czesc
          Mam ten sam problem, seks jest jakby trochę wymuszony, bo wiemy, ze
          teraz właśnie jest "ten czas" i trzeba próbować. Mam 28 lat, 4 lata jesteśmy po
          ślubie i nic. Staramy się od ponad pół roku i nie możemy się doczekać
          kiedy bedzie nas trójka. To deprymujące, ale nadzieja jest ogromna.
          Ale czasami bywa naprawdę dobrze smile
      • catya11 Re: Jak długo się staracie/starałyście o dzidzię? 30.11.05, 19:37
        2,5 roku.
        Strasznie mojego biednego męża wymeczyłam. Najpierw były to meki radosnesmile
        potem juz nie bardzo bo naprawdę byłam zaniepokojona, że nam nie wychodzi. Mąż
        na moje delikatne obawy o jakość i ruchliwość jego plemników mówił, ze wszystko
        z nimi ok, i że one aż skacząsmile Nie był na badaniach specjalistycznych ja też
        nie, tylko takie podstawowe robiłam i ginekologowi się skarzyłam. On mi radził
        żebysmy sie rozluźnili i na wakacje gdzieś pojechali i takie tam bzdety. Potem
        zaczęłam sama okreslać dni płodne specjalnym testem dostępnym w każdej aptece i
        udało się w najmniej oczekiwanym momencie. Test zbuntował się kompletnie i
        udawał, że w tym miesiącu w ogóle nie mam owulacjii a mąż miał wyjazdowy
        tydzień i był w domu co drugi dzień.
        Dałam za wygraną, miesiąc spisałam na straty a potem...był długi majowy
        weekend, pojechalismy na 5 dni do Rzymu. Już na lotnisku w drodze powrotnej coś
        zaczęłam przeczuwać. Okres spóźniał mi się juz tydzień...wytrzymałam jeszcze 7
        dni i zrobiłam test....smile
        Teraz jestem już w 34tc i w styczniu spodziewamy się córeczki. Musiałam zajść w
        ciążę właśnie w ten mój bezowulacyjny i męża wyjazdowy tydzień...nie ma innej
        opcji wzystko w datach sie zgadza.

Ale testy owulacyjne polecam mimo wszystko szczególnie tym z Was, którym
        mierzenie temp. i śluzu obrzydło.

A jeszcze jedno...Moi znajomi po 3 mc prób udali się do jakiegos sławnego
        profesora, który wydoił ich z forsy kompletnie, owszem w ciążę zaszli już po
        następnych 3mc. Długi maja do dziś.

Cierpliwości i powodzeniasmile
    • asia_k123 Re: Jak długo się staracie/starałyście o dzidzię? 27.11.05, 14:12
      My z mężem właśnie rozpoczęliśmy nasze starania... W środę okaże się co z tego
      wyszło -albo nie wyszło... W każdym razie strasznie się denerwuję, sama nie wiem
      po co. Tak bardzo bym chciała zobaczyć dwie kreski...
      Pozdrawiam
      • mka16 Re: Jak długo się staracie/starałyście o dzidzię? 27.11.05, 18:27
        Sekretny sposob jest chyba tylko jeden, bardzo trudny, satarac sie nie
        stresowac i nie myslec o tym czy bedzie dziecko czy nie. Wiele dziewczyn
        wielokrotnie pisalo, ze wlasnie wtedy, kiedy sobie odpuscily, albo wrecz
        zaplanowaly "przerwe w staraniach' wlasnie sie udalo. U nas juz za drugim
        podejsciem, ale podeszlismy do tego zupelnie na luzie, stwierdzilismy ze jak
        cos z tego bedzie to ok, a jesli nie to nacieszymy sie jescze troche wolnoscia.
        A tak w ogole to powodzenia!
        • amela77 Re: Jak długo się staracie/starałyście o dzidzię? 27.11.05, 20:12
          W pierwszej ciąży produkcja u nas trwała 6mc.Iteż już myslałam że coś jest nie
          tak.Rozważałam już nawet adopcje.aAle się udało.Dróga ciąża za pierwszym razem,
          sama byłam bardzo zdziwiona że tak szybko się udało.Teraz 30tc.
          • kasiarzynap Re: Jak długo się staracie/starałyście o dzidzię? 28.11.05, 11:20
            w przypadku synka - 2 cykle (Szymuś kończy niedługo 3 latka), teraz też 2 cykle
            i ... jestem w ciąży smile)
    • zuza2be Re: Jak długo się staracie/starałyście o dzidzię? 28.11.05, 12:56
      my na drugą dzidzię pracowaliśmy prawie dwa lata, mój lekarz twierdzi, ze u
      zdrowych par dwa lata to nie jest powód do niepokoju. Płodnośc moze byc
      obnizona przez stres tudziez inne czynniki zewnetrzne. Co ciekawe w pierwsza
      ciążę zaszłam w ponoc dni absolutnie niepłodne i to z diagnoza od lekarza, że
      nie mam szans na dziecko. Nie martw się, niebawem bedziesz w ciaży.
      • eps Re: Jak długo się staracie/starałyście o dzidzię? 28.11.05, 13:36
        ja zaciązylam przy 3 cyklu starań. Co ciekawe własnie w 3 cyklu "pogniewałam
        sie" na los, bo myślalam że zajdę wczesniej(sic!!) i postanowilam poszukac nowej
        pracy, czyli odpuściliśmy sobie i sie udało.
    • msto05 Re: Jak długo się staracie/starałyście o dzidzię? 28.11.05, 13:48
      Pierwsza ciąża - za drugim podejściem; druga ciąża - 1,5 roku.
    • kasik333 Re: Jak długo się staracie/starałyście o dzidzię? 28.11.05, 14:34
      Witaj. O pierwsze dziecko staraliśmy się 4 lata. Po drugim nieudanym roku
      zaczęliśmy się leczyć. Teraz spodziewamy się drugiego dziecka (synek ma już 4
      latka) i udało się doslownie za pierwszym razem. Nie ma więc reguły. Powodzenia
      i cierpliwości.
    • todilla Re: Jak długo się staracie/starałyście o dzidzię? 28.11.05, 18:40
      Witam!
      W moim przypadku to był pierwszy i od razu celny strzał smile Znam pewien "sekretny" sposób, który zastosowałam - być może przyczyniło się to do sukcesu. A więc: zaraz po stosunku trzeba na kilka minut ułożyć się tak, żeby miednica i nogi były wyżej niż brzuch. Wtedy jest ponoć większa szansa, że plemniczki dotrą, gdzie trzeba. Być może to "duby smalone", ale kto wie - może warto spróbować. Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki za wszystkich "strzelców wyborowych" smile
    • jukka5 Re: Jak długo się staracie/starałyście o dzidzię? 30.11.05, 22:17
      Witajcie!
      W grudniu będzie mój 4 cykl starań. Kiedyś byłam przekonana że w ciążę zajdę w
      planowanym terminie- do końca roku. Teraz zaczynam się trochę stresować, bo
      niestety nie jest tak łatwo jak myslałam.
      Pozdrawiam wszystkie starające się.
      • akasza7 Re: Jak długo się staracie/starałyście o dzidzię? 01.12.05, 00:01
        No tak - ciaza zaplanowana... Tez tak sobie myslala, ze na wiosne bedzie
        idealnie urodzic. Teraz jak sie zdazy cud to zalapiemy sie na sierpien. Moze
        Mikolaj cos pomoze i bedzie lespszy od bociana wink
        • martawit77 Re: Jak długo się staracie/starałyście o dzidzię? 01.12.05, 12:36
          Wlasnie trwa czwarty cykl. Tez myslalam ze sie uda w pierwszym... czlowiek
          nabiera pokory. Rada 'nie stresuj sie' jest dobra, ale ja nie mam pojecia jak
          ja zastosowac!!!
          pozdrawiam
          • ktat Re: Jak długo się staracie/starałyście o dzidzię? 01.12.05, 12:44
            8 na kiedy sie chce i 9 z termometrem i starankami co 2 dzien i sa II krechy
            • alcarin Re: Jak długo się staracie/starałyście o dzidzię? 01.12.05, 13:16
              My wlasciwie sie nie staralismy, tylko na przelomie czerwca i lipca
              pomyslelismy, ze najwyzsza pora na dziecko i odtad nie ma zadnego uwazania, ale
              tez nie ma seksu na sile, "bo dni plodne". 5 lipca mialam pierwszy dzien
              miesiaczki, 16 wyjechalismy sobie na weekend nad jezioro, a 5 sierpnia zrobilam
              sobie test, bo troche zbyt dlugo (jak na mnie - wszystko jak w zegarku)
              miesiaczka mi sie opozniala. No i byly dwie krechy! smile
              Wracajac z weekendu zastanawialismy sie w samochodzie, czy jedzie z nami ktos
              jeszcze, ale stwierdzilismy, ze takie rzeczy sie nie zdazaja i ze od pierwszego
              pociagniecia, to raczej nie ma szans i ze pewnie jeszcze sporo czasu minie, nim
              zaskoczymy smileJakze sie mylilismy.
              Oczywiscie, czynnik medyczno-biologiczny jest bardzo wazny, ale chyba duze
              znaczenie ma tez nastawienie psychiczne. wedlug mnie im bardziej czegos sie
              chce i im bardziej czlowiek stara sie, zeby to dostac, tym trudniej.

Wszystkim parom zycze powodzenia smile
    • hanula12 Re: Jak długo się staracie/starałyście o dzidzię? 01.12.05, 13:46
      my pojechaliśmy na wakacje we dwoje, a wróciliśmy juz w trójkę. podobno
      najlepszy sposób na dziecko to nie myśleć, tylko wyjechać sobie, odpocząć,
      bawić się i kochać,kiedy ma się ochotę (a nie bo trzeba).nasi
      znajomi "przywieźli"z urlopów już 2 dzieci - sposób wybróbowałam i
      podziałał.życzę powodzenia. aha i podobno stres i przymus jest b.dobrą
      antykoncepcją.pozdrawiam.
      • martina_27 Re: Jak długo się staracie/starałyście o dzidzię? 07.12.05, 16:59
        Hej
        To znowu ja,
        wyobrazcie sobie, że to forum jest jakieś magiczne, .. bo jestem w ciązy!! dziś
        zrobiłam test i są upragnione dwie kreski, .. Jak zaczynałam ten wątek to nie
        miałam nadzieji.. a tu proszę.
        pozdrawiam
        Marta
        • jukka5 Re: Jak długo się staracie/starałyście o dzidzię? 07.12.05, 22:49
          No to GRATULACJE!!!!!!!!!!!!!
          • alcarin Re: Jak długo się staracie/starałyście o dzidzię? 08.12.05, 13:25
            smile Gratuluje!
        • dorota_98 GRATULACJE MARTINA_27 09.12.05, 19:37

DBAJ TYLKO O SIEBIE DUŻO ODPOCZYWAJja szybko zaszłam w ciąży ale za to problemy
          mnie nie omineły życze ci wszystkiego najlepszego
    • justynat13 Re: Jak długo się staracie/starałyście o dzidzię? 08.12.05, 14:25
      My staraliśmy sie ok 8 miesięcy, staraliśmy?? hmmm stwierdziliśmy, że już
      możemysmile i powiem szczerze, ze w momencie kiedy byliśmy troszkę zrezygnowani -
      zapyliło mniesmile))), wiem, że trzeba wówczas wyluzować, nie myślec o tym, że
      chce sie dziecko tylko robić sobie dobrzewink.
      Właśnie droga Martina nie powinnaś się w ogólke senerwować, zobaczysz samo
      przyjdzioe w najmniej oczekiwanym momencie..powodzenia...37tc
      • 20monia Re: Jak długo się staracie/starałyście o dzidzię? 09.12.05, 19:20
        Witam!
        My również stwierdzilisy że już możemy podjąć to "wyzwanie"smile Zaczelismy
        probowac miesiac temu, niestety za pierwszym razem nam sie nie udało ale
        oczywiscie nie trace nadziei, przeciez dopiero zaczynamy smile Trzymam kciuki za
        wszystkich starajacych sie.POWODZENIA
    • tuszka78 Re: Jak długo się staracie/starałyście o dzidzię? 09.12.05, 20:48
      my staralismy sie ponad 2 lata, tez mi sie wydawalo na poczatku ze wszystko
      bedzie pieknie ladnie, ale coz troche to trwalo, na pocieszenie moge powiedziec
      ze okazalo sie ze sa jakies problemy, jezeli obydwoje jestescie zdrowi to an
      pewno pojdzie wam szybciej. Trzymam kciuki.
      • 20monia Re: Jak długo się staracie/starałyście o dzidzię? 10.12.05, 21:41
        No mam nadzieję ze jestesmy oboje zdrowi. w sumie to nie robilismy jeszcze
        zadnych specjalistycznych badan i mam nadzieje ze nie bedziemy musielismile
        Poczekamy zobaczymysmile)
        Pozdrawiam
        • wiola1234 Re: Jak długo się staracie/starałyście o dzidzię? 12.12.05, 08:49
          My zaczynamy 8 cykl staran i jak na razie nic, choc zawsze myslalam ze w ciaze
          to tak prosto zajsc wystarczy tylko przestac uwazac ale w moim przypadku
          stosowanie zarowno npr jak i innych "podobno skutecznych metod" czy nic a nic
          nie pomagasad Tak wiec ciagle czekamy....
    • oolga1 Re: Jak długo się staracie/starałyście o dzidzię? 13.12.05, 20:50
      My 2 cykle po tabletkach czekałam i mam 4 misięczną Gabrysię i jest cudownie.
      Radosnego próbowania
      • 20monia Re: Jak długo się staracie/starałyście o dzidzię? 13.12.05, 22:12
        Ja już nie biorę tabletek 2 lata smile zobaczymy....może bedzie prezent na
        Świętasmile))
    • pandziksa Re: Jak długo się staracie/starałyście o dzidzię? 14.12.05, 23:36
      A mnie to najbardziej wkurzają teksty wyluzować itd.... Albo lekarze
      twierdzący, że dopiero po dwóch latach można się martwić. Tylko traci się czas.
      Luzowałam luzowałam i nic. Po roku ( a nie dwóch )zrobiliśmy badanie nasienia.
      Niestety naszą jedyną szansa jest in vitro. Zaczynamy w styczniu. "Staramy sie"
      jakieś 20 miesięcy ale już od jakiś 9 wiemy, że niestety żadne luzowania nic
      nie da.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka