06.03.06, 13:17
Witam serdecznie.Chciałam ponowić mój wątek.Chodzi mi o staranie sie o
dzidziusia,a własciwie to o czas jaki powinnam odczekac po odstawieniu
tabletek antykoncepcyjnych po to, by bez żadnych obaw zajść w
ciąże.Nadmieniam że biorę tabletki już ponad 11 lat (Stediril
aktualnie).Aktualnie jesteśmy z mężem za granicą i nie mam za bardzo
możliwości tutaj by porozmawiać z kimś na ten temat.Będąc jeszcze w Polsce
chodziłam do paru lekarzy,lecz każdy mówił inaczej-jeden mówił że do momentu
zajścia w ciążę trzeba odczekać min 6 miesiecy,a z kolei mój ostatni lekarz
mówił,że im szybciej tym lepiej,czyli gdzieś w drugim miesiącu po odstawieniu
tabletek.Chciałabym by moje dziecko było zdrowe,i bym później nie miała do
siebie wyrzutów sumienia,że mogłam odczekać dłużej(w przypadku gdyby się
okazało że coś byłoby nie tak ze zdrowiem mojego dziecka).Ale z kolei boję
się,że im dłuższa będzie przerwa, to tym gorzej będzie zajść w
ciąże.Chciałabym w czerwcu odstawić już tabletki i jakoś na jesień zacząć
aktywne działania.Proszę poradźcie,co mam zrobić.Ile czasu potrzeba by
odczekać na właściwy moment.Krócej,czy też dłużej?Dziękuję za wszelkie
odpowiedzi.Serdecznie pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mika751 Re: starania 06.03.06, 14:51
      Witaj! Ja bylam w podobnej sytuacji 3 lata temu. Kilka lat bralam pigulki
      (Cilest) ale moja gin na pytanie o czas jaki powinnam odczekac po ich
      odstawieniu powiedziala: nie trzeba wogole czekac! Okolo 4 miesiecy po
      odstawieniu pigulek zaszlam w ciaze, ktora minela bez zadnych komplikacji. Moj
      synek ma teraz 2 latka i trzy miesiace a my wlasnie zaczeliamy starania o druga
      dzidziesmile Tez mieszkamy za granica, wiec wiem, ze czasem jest trudno uzyskac
      pewne informacjesmile Pozdrawiam i...trzymam kciuki!
      mika
      • liwwia Re: starania 06.03.06, 18:18
        Witajcie...

Jestem w podobnej sytuacji...Dlugi czas bralam Stediril..potem zmienilam
        tabletki na Cilest. Slyszalam rozne opinie od lekarzy: jedni mowia, ze trzeba
        odczekac po odstawieniu tabl. inni nie.

Ja postanowilam " rozpoczac dzialania" od razu.
        Odstawilam tabletki w listopadzie 2005 i myslalam, ze niedlugo bede w
        ciazy..Ale co sie okazalo wcale nie jest tak latwo!!!

Tabletki antykoncepcyje byly dla mnie zawsze super rozwiazaniem, gdyz gdy je
        bralam nie mialam bolesnych miesiaczek...Co mnie zaskoczylo-przy dwoch @ po
        odstawieniu pigulek nadal byly bezbolesne.. Ostatnia jednak (ku mojej
        radosci..ze wszystko wraca do normy) byla okropnie bolesna i do tego
        opozniona....

Teraz znowu "dzialamy" z mezem..Jestem optymistka i wierze, ze tym razem sie
        uda.

A..tez mieszkam za granica (Niemcy)..a Wy gdzie?

Pozdrawiam serdecznie

liwia
        • mika751 Re: starania 06.03.06, 22:00
          Hej Liwia, ja mieszkam w Szkocji. Bralam Cilest z tego samego powodu co Ty -
          mialam bardzo nieregularne i okropnie bolesne miesiaczki. Na pocieszenie - po
          ciazy wszystkie problemy zniknely i moje @ sa zupelnie bezbolesne. Trzymam
          kciuki za Wasze 'dzialania' i ... sama tez sie staram i 'dzialam' z mezem -
          chcemy braciszka albo siostrzyczke dla naszego 2-letniego szkrabasmile

pozdrawiam
          mika
        • majka444 Re: starania 07.03.06, 13:06
          Cześć Liwwia.My mieszkamy w Irlandi,ścislej w Dublinie.Jestesmy tu prawie pół
          roku,a nasze starania o dzidziusia chcemy zacząć w drugiej połowie roku.Tak się
          zastanawiam czy może rzeczywiście nie próbować od razu.Może odczekać tak z 2
          miesiace i brać się do dzieła??Z kolei moja koleżanka zaszła w ciąże 8 miesiecy
          po odstawieniu tabletek i mówiła mi,żebym lepiej odczekała pół roku.No i ciągle
          są właśnie takie zwątpienia - kiedy?Gdybyście usłyszały porady od innych
          dziewczyn lub od waszych lekarzy to prosiłabym to podzielenie się ze mną
          informacjami.Pozdrawiam
          • emkz Re: starania 12.03.06, 16:01
            Hej, ja tez w podobnej sytuacji, tylko ze spod Londynu. Bralam pigulki przez
            jakies 4 lata. Odstawilam 7 miesiecy temu. I po dwoch miesiacach okazalo sie,
            ze nie peklo mi jajeczko (niedobor progesteronu)! Ginek przepisal mi luteine,
            po ktorej peklo, a teraz znow mam symptomy niedoboru progesteronu: brunatne
            plamienia przed okresem - nie wiem jak z jajeczkiem, bo do gina ide dopiero 3
            IV (w Polsce - nie wiem, na razie nie mam zaufania do tutejszych lekarzy...). W
            ciaze planujemy 'zajsc' w okolicach sierpnia. Przy najblizszej wizycie musze
            wszystko obgadac z mim ginem i.. mam nadzieje bedzie w porzadku.
            A tak a propos: Moja bratowa zaszla w ciaze doslownie w pierwszym cyklu po
            odstawieniu pigulek, bo myslala, ze tak szybko to niemozliwe; a jednak mozliwe,
            ma wspanialego, zdrowego chlopakawink
            Tak wiec kazdy organizm jest inny...
    • yoanika Re: starania 07.03.06, 13:18
      Witaj
      Gdybym ja miała podejmować decyzję rozpoczynać starania teraz zaraz czy zaczekać
      to na pewno bym zaczekała. Na dobrą sprawę pierwsza myśl o dziecku, że chcę je
      mieć sprawiłaby, że odstawiłabym od razu pigułki. Wszystko ma wpływ na dziecko,
      na jego poczęcie. To co jemy, pijemy, środowisko w jakim żyjemy. Ja myślę, że
      tabletki też coś po sobie pozostawiają, jakiś ślad, a jeśli nawet i nie to na
      pewno nasz organizm potrzebuje choć troszkę czasu by wrócić do normy, by się
      uregulować bez pigułek, znaleźć swój naturalny rytm.
      Ja bym zaczekała, ale nie za długo, myślę, że poczułabym, iż nadszedł czas na
      dzidziusia.

I tak właśnie było prawie pięć lat temu, a teraz w maju zaczynamy starania o
      rodzeństwo dla synka smile

Majka wsłuchaj się w siebie, a będziesz wiedziała co robić smile

Pozdrawiam
      • mariankaa Re: starania 07.03.06, 19:48
        Nie brałam nigdy pigułek ale co nieco wiem jak działają. Myślę, że dobrym
        pomysłem jest zaczekać. Ze wzgledu na zdrowie i Twoje i maluszka. Przede
        wszystkim odstawienie pigulek wiąże się ze zmianą gospodraki hormonalnej dla
        Twojego ciała. Gdybyś zaraz potem zaszła w ciążę sprawi to, że Twój organizm
        dwukrotnie w ciągu krótkiego czasu będzie musiał przejść zmiany. Myślę, że
        powinien wrócić do swojego trybu i dopiero z takiej pozycji wyjściowej
        podchodzić do tego niezwykłego maratonu jakim jest ciąża.

Nie życzę Ci oczywiście źle i mam nadzieję, że wszytsko pódzie wspaniale, ale
        jest jeszcze możliwość, że szybka ciąża może zakończyć się poronieniem
        (zupełnie nie z winy tabletek). Wtedy będziesz doszukiwać się winy w sobie i
        żałować, że nie zaczekałaś.

Dlatego warto zaczekać - by pewnie się czuć i nie niepokoić o maluszka!

Trzymaj się ciepło!
        • maminka22 Re: starania 08.03.06, 17:08
          Witajcie. mam pytanie. znacie moze jakiegos dobrego specjaliste barz klinike z
          warszawy jesli chodzi o starania o malenstwo? moja przyjaciolka stara sie juz 8
          miesiecy i nic. chcialabym jej pomoc znalezc dobrego lekarza.
          pozdrawiam
          • viki333 Re: starania 09.03.06, 08:20
            Klinika Novum ... Jeste tez taka strona "Nasz Bocian" mnóstwo tam inforacji i
            dziewczyn, które starają się o dzidzię juz długo.
            Pozdrawiam Viki
            • spoti Re: starania 10.03.06, 13:28
              Witaj. Moja ginka powiedziała że trzeba odczekać 3 m-ce. Wszystko zalezy na jakiego lekarza trafisz... ja postanowiłam poczekać.... Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka