Dodaj do ulubionych

Planowac trzecie?

20.07.06, 13:36
Cześć dziewczyny. Jestem mamą dwóch chłopaków 6 lat i 6 miesięcy. Zawsze
bardzo chciałam mieć dużą rodzinkę. Dlatego tak po cichu marze o trzecim
maluszku, gdzieś za dwa lata. Troche sie obawiam jak będą reagować rodzina i
znajomi. No bo te pytania: a po co wam tyle dzieci, itp. I już widze te
zdziwione spojrzenia sąsiadek mówiące: znowu??? Mam dopiero (albo już) 26 lat
i wszystkie moje koleżanki dopiero zachodza w pierwszą ciążę a już marzę o
trzeciej. I właśnie one patrza na mnie ze zdziwieniem że jak może mi
odpowiadać takie życie kury domowej... Wśród znajomych również uchodzimy za
dziwolągów no bo planować trzecie dziecko..? Ja wiem że nie powinno mieć to
dla mnie żadnego znaczenia no bo to nasza sprawa i powinnam sie cieszyć ze
mogę sobie pozwolć na trzecie dziecko nie wracając do pracy. Więc znowu sobie
myślę ze może lepiej poczekać kilka lat jak dzieci będą starsze. Co o tym
myślicie, może są mamy trójeczek z podobnymi dylematami? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kka77 Re: Planowac trzecie? 20.07.06, 13:39
      To życie Twoje i Twojego męża czy otoczenia?? Jeżeli macie warunki, to nie
      widzę powodu aby przestawać tylko dlatego że obawiacie się reakcji innych
    • anex26 taaaaaak.....piętnaste najlepiej.... 20.07.06, 13:45
      CZy ty się skłądasz tylko z cipki...
      • kikak3 Re: taaaaaak.....piętnaste najlepiej.... 20.07.06, 13:49
        Nie nie tylko...
        A czy liczba dzieci o tym świadczy?
      • agagor2 Re: taaaaaak.....piętnaste najlepiej.... 20.07.06, 14:47
        anex26 napisała:

> CZy ty się skłądasz tylko z cipki...

Ty (na co wskazuje Twój wpis) nie składasz się ani z mózgu ani z cipki.
      • joanna266 Re: taaaaaak.....piętnaste najlepiej.... 21.07.06, 12:20
        a co sie stalo z twoim mozgiem biedaczko???wspólczuje bo w tych upalach chyba
        faktycznie wysechł.i żal mi ciebie po pewnie nie mozesz miec dzieci i stad po
        częsci ten durny ton
    • magdam26 Re: Planowac trzecie? 20.07.06, 13:50
      aż mnie zamurowało... Ja też mam 26 lat. 6 lat temu gdy ty rodziłaś pierwsze
      dziecko byłam na studiach (poliechnika) - rozwijałam swoje zaiteresowania,
      jeździłąm na rajdy, miałam mnóstwo przyjaciół, rozszerzałam horyzonty - nauka
      języków obcych, wolontariat,śpiew w chórze, gra na gitarze. Piękny okres.
      Poznałam miłość swojego życia i od II roku studiów staliśmy sie nie rozłączni.
      Wraz z paczkąprzyjaciół zwiedziliśmy mnóstwo ciekwacy miejsc, skońćzyliśmy
      studia ( z wyróżnieniem), znaleźliśmy samodzielnie niezła pracę w zawodzie,
      miesiąc temu wzięliśmy ślub. I zaczął się seks - ale żeby o dziecku mysleć -
      trochę chyba jeszcze za wcześnie...a o trzecim....sad
      • kka77 Re: Planowac trzecie? 20.07.06, 14:12
        Napisz podręcznik "Jak żyć"...... Widać wiesz o tym wszystko
      • aneta-mama Re: Planowac trzecie? 21.07.06, 10:11
        DO MAGDAM26big_grinLA KAZDEGO JEST COŚ INNEGO PRIORYTETEM.dLA CIEBIE STUDIA DLA NIEJ
        RODZINA.
        jA PIERWSZE DZIECKO URODZIŁAM W WIEKU 22LAT I BYŁO TO PLANOWANE (NAWET LEKI
        MUSIAŁAM BRAĆ),NASTEPNE 4LATA PÓŹNIEJ(TEŻ PLANOWANE).TERAZ CO PRAWDA NIE
        PLANOWANE(MIŁO BYĆ ZA 2-3 LATA)URODZI SIE W MARCU 2007 I BEDE MIAŁA 29LAT.NIE
        UWAŻAM ŻEBY BYŁO TO ZAWCZEŚNIE.
        kIEDY TY BEDZIESZ BABRAĆ SIE W PIELUCHACH MY BĘDZIEMY MIAŁY JUZ ODCHOWANE
        MALUCHY I BĘDZIEMY MOGŁY KORZYSTAĆ Z ŻYCIA.
        POZDRAWIAM CIĘ SERDECZNIE!!!
        • karinka21 Re: Planowac trzecie? 21.07.06, 10:28
          wiesz co na takich forach są ludzie dla których tylko kasa we łbie!! Jeśli
          Twoim priorytetem jest rodzina, to napewno większa ilość dzieci Cię
          uszczęśliwi, a nie trzeci fakultet na studiach( co jedno drugiego nie wyklucza)
          ja życzę dobrej decyzji i szczęścia z tego, co postanowiszsmile
        • magdam26 do aneta-mama 21.07.06, 14:29
          a moze nie będę zmuszona sie babrać???? Nie pomyślałaś o tym?? A jeśli jużto
          nie w takich ilościach. Jak ty będziesz miała dzieci odchowane - ja nie wiadomo
          co bedę robiła , wiadomo natomiast że jak ty sie latami w młodości
          właśnie "babrałaś" - ja z nieco innej perspektywy poznawałam świat.
          • joanna266 magdam26 21.07.06, 18:23
            a jakiezjz to perspektywy ty oglądalas świat???bo smieszy mnie tok twojego
            myslenia.wymien mi chociaz jedna rzecz ktorej nie moze robic kobieta tylko z
            tego powodu że jednoczesnie jest matka?????bo ja cio moge wymienic wiele rzeczy
            ktore traca kobiety z tego powodu że matkami nie sa:smile))
      • kania_kania Re: Planowac trzecie? 23.07.06, 09:52
        No widzisz... a ja w wieku 20 lat urodzilam 2 dziecko, zdalam mature, dostalam
        sie na studia.

Teraz mam 29 lat, trzecie wlasnie sie zaleglo, koncze drugi fakultet, mam
        swietna pozycje na rynku pracy.

Nigdy nie potrzebowalam jezdzic na rajdy, doswiadczenie zawodowe budowalam przez
        caly czas studiow, teraz mam komfortowa sytuacje - dwoje dzieci w wieku szkolnym
        i wszyscy chcemy tej Fasolki.

Kania
    • anex26 Re: Planowac trzecie? 20.07.06, 13:52
      Ilość dzieci - nie tyle to tym świadczy - co jednoznacznie w ten sposób sie
      kojarzy. Niestety. Zwłaszcza tak masowa produkcja.
      • kka77 Re: Planowac trzecie? 20.07.06, 14:11
        Jakim prawem obrażasz kogoś wyłącznie za to, że chce mieć trzecie
        dziecko......??????? Tym bardziej jeżeli jest to decyzja świadoma, a dziewczyna
        ma warunki na rodzenie kolejnego dziecka....
        • kajka271 Re: Planowac trzecie? 20.07.06, 15:09
          Ja tez planuje trójkę, jak zresztą moje rodzeństwo i kuzynki. Nas w domu było
          4ro i bardzo dobrze wspominamy dzieciństwo, kuzynek też akurat było 4-ry
          siostry, zawsze wakacje spędzalismy razem, wszyscy mamy wyzsze wykształcenie
          (no prawie, tzn. niektórzy jeszcze studiują), pracę i udane rodziny. Pierwsza,
          najstarsza kuzynka ma już trójkę (z 2letnimi przerwami), wszystkie dzieci
          zaplanowane i starane, i nawet mówi, że jak sie 4te przydarzy (bo juz starać
          sie nie będą) to będzie szczęśliwa. Ja z druga kuzynką (obie lat 28em)mamy po
          jednym dziecku i właśnie staramy sie o drugie... ja napewno planuje trójkę.
          Uważam, że dla rodziców trzecie dziecko to juz z marszu idzie, to nie taka duża
          różnica czy wychowywać dwoje czy troje... a dla dzieci ogromna. Cudownie jest
          miec i brata i siostrę..., nie potrafie sobie wyobrazic jak by było gdybym
          miała tylko jedno z nich.
          a, a wrócę do tych kuzynek. Więc rzeczywiście ludzie patrza na nich dziwnie,
          nikt nie wierzy, że to planowane. A pamiętam to dobrze, bo starali się
          oficjalnie razem z nami, i nawet juz martwili, że cos nie wychodzi, a Anulka
          jest 4ry miesiące młodsza od naszego Grzesia smile
          Odpowiedz na pytanie: PLANOWAĆ!!! Jak tego chcesz, to po co sie przejmowac co
          ludzie pomyslą?
          • paolo30 prawdziwe jaja się zaczną gdy... 21.07.06, 07:39
            prawdziwe jaja się zaczną gdy urodzisz sobie juz trzecie dziecko a "najdzie
            Cię ochota" na czwarte....Może wpadłaś w jakiś trans...
            • kania_kania Re: prawdziwe jaja się zaczną gdy... 23.07.06, 09:56
              Ochote mozna miec, ale niekoniecznie dopuscic do tego, zeby miec czwarte dziecko.

Wszystko zalezy od rodziny. Jesli maja warunki, to ja nie widze przeciwskazan.

Kania
    • kikak3 Re: Planowac trzecie? 20.07.06, 13:55
      Rozumiem...
    • aniolina4 Re: Planowac trzecie? 20.07.06, 15:44
      Cześć. Ja jestem mamą czwórki wspaniałych dzieciaków:trzech chłopców(13,10 i 7
      lat)i dziewczynki 9 lat. Mam teraz 36 lat i właśnie wraz z mężem czekamy na
      piątego dzidziusia- bo o nim po cichu też marzyliśmy.Nie patrz na sąsiadów i
      rodzinę(która jest jednak dużym wsparciem).Ważne jest to czego ty z mężem
      chcesz.Jeżeli podejmujecie decyzję o kolejnym dziecku to napewno wiiecie co was
      czeka i czy was na to stać (nie tylko finansowo).Pozdrawiam i życzę więcej
      wiary we własne siły.
      • kocikk Re: Planowac trzecie? 20.07.06, 15:47
        Oczywiście, że planowac - jesli tylko macie na to warunki i ochotę, to planowac
        i czwartesmile
        Ja mam 25 lat, jestem wlasnie w swojej pierwszej ciąży i tez spotykam sie z
        niezrozumieniem koleżanek w moim wieku...Wiem, że ciężko całkiem nie zwracac
        uwagi na opinie innych, ale w tak ważnej sprawie po prostu trzeba
        • netti3 Re: Planowac trzecie? 20.07.06, 15:55
          Jesli tylko masz warunki,wszystkim dasz rade zapewnic dobra przyszlosc to nawet
          sie nie zastanawiaj!!!!!Dzieci lepiej sie wychowuja jak jest ich wiecej.Jak
          dorosna beda dla siebie najlepszymi,szczerymi przyjaciolmi i beda sie fajnie
          trzymac razem.Nie zwracaj uwagi na opinie innych i rob tak jak czujesz,tak jak
          chcesz i tak zebys byla szczesliwa.Rodzina to podstawa,im wieksza tym lepsza!!
    • a.zaborowska1 Olać opinnie 20.07.06, 16:30
      olać te głupie wpisy tutaj i planować jeśli tego chcecie !!!

pozdrawiam serdecznie
    • aania25 Re: Planowac trzecie? 20.07.06, 17:43
      Nie patrz na otoczenie, dla niego zawsze bedzie cos nie tak. Dzisiaj za duzo
      dzieci a jutro beznadziejna fryzura. Mam 27 lat czekamy wlasnie na 2 dzidziusia
      ale tez chcielibysmy 3 i wcale nie uwazam ze jest to tragedia. Jak pisano
      wczesniej, dzieci lepiej sie rozwijaja w gromadce i kiedys jak zabraknie nas
      rodzicow beda mialy oparcie i pomoc wlasnie w sobie.
      Pozdrawiam
      Asia -3 latka
      Aniolek 21.05.05
      Malenstwo - 9 tc
    • ocean.niespokojny Re: Planowac trzecie? 20.07.06, 20:05
      powinnaś całkowicie zapomnieć o otoczeniu, czerp z życia przyjemność, tylko ty
      wiesz co ci tą przyjemność sprawi, niektórzy uważają, że bez schematu
      "szkoła-studia-znajomi-praca-ślub-dziecko" nie zaznają szczęścia, ale to
      nieprawda , nalezy spojrzeć na swoje życie o d wewnątrz i z lotu ptaka, na jego
      całośc a nie na to co powinno zrobić się do 25 roku życiu a co po 25, ja
      realizuje schemat ale stwierdzam ze niepotzrebnie, całkiem dobrze by mi wyszło
      mieć juz dzieci
      • kikak3 Re: Planowac trzecie? 20.07.06, 20:51
        Ja realizowałam te elementy z wymienionego schematu nie po kolei i może
        w "mniejszych ilościach". Była szkoła potem slub i dziecko potem studia teraz
        drugie dziecko a niedługo i praca. zawsze było również miejsce dla znajmomych i
        zabawę, może nie tak często ale nie narzekam i nie brakuje mi tego. Nie uważam
        też abym coś straciła, jakiś etap ze swojego życia mając wcześniej niż inni
        ddzieci. Cieszę się że są dziewczyny które to rozumieją i rozumiem również te
        które są zaskoczone i je "wmurowało" po przeczytaniu pierwszego mojego listu.
        Każdy ma w życiu rzeczy ważne i ważniejsze, dla mnie rodzina ma priorytetowe
        znaczenie. I nie pisze tak tylko dlatego że mam juz rodzinę ale dlatego że tak
        jest. Każdy wybiera co innego nie może być przecież u każdego jednakowo.
        Pozdrawiam wszystkie mamuśki, i nie mamuśki ktore mamuśkami dopiero będą.
        Trzymajcie się. Nie podjęłam jeszcze decyzji odnośnie trzeciego dzidziora. Ale
        bardzo pragnę je mieć. Pa
    • mama-marty1 Re: Planowac trzecie? 21.07.06, 09:01
      mi również marzy się trójka dzieci,obecnie czekamy na nasze drugie
      maleństwo,córka ma niecałe dwa latka.A trzecie chciałabym za kilka lat,kiedy
      skończe studia.O tym właśnie marze... życzę powodzenia smile
    • papuga_5 Re: Planowac trzecie? 21.07.06, 10:33
      O czym wy dziewczyny piszecie, czy wedlug was 3 dzieci to masowa produkcja? Oczywiscie jesli was stac
      na duza rodzine i dobrze sobie radzicie z 2 dzieci to czemu nie miec trzeciego. Otoczenie w Polsce jakos
      dziwnie reaguje na duze rodziny. Ja mieszkam w Australii i tutaj 2-3 dzici to jest standard. Bardzo zadko
      ludzie maja jedno dziecko. Wiem ze jesli bym miala tylko jedno dziecko to moje dziecko w szkole zaczelo
      by sie czuc pokrzywdzone widzac ze wszyscy maja rodzenstwo. Ja w domu bylam tylko jednym dzieckiem
      i jak tu przyjechalam i sie mnie pytali o rodzenstwo to widzialam na twarzach wielkie zdziwienie.
    • ewcia1980 Re: Planowac trzecie? 21.07.06, 12:18
      dla mnie 3 dzieci to nic nadzwyczajnego i żadna masowa produkcja.
      jeżeli tylko masz warunki to nawet sie nie zastanawiaj.

ja jestem w twoim wieku i co prawda spodziewam sie dopiero pierwszego dziecka,
      ale jeżeli tylko bede mogła miec nastepne dzieci to tez planujemy trójke. i ja
      i maż chcemy miec dużą rodzine wiec w tej kwestii jestesmy zgodni.
      a co ktos o tym pomysli to tylko jego sprawa.
      ja nikogo nie oceniam, ze z czystego egoizmu ma tylko jedno dziecko lub wogole
      to dlaczego ktos ma oceniac mnie.

pozdrawiam serdecznie
      Ewelina
      • joanna266 jasne że planowac;-))))) 21.07.06, 12:33
        mam 28 lat i trojke dzieci i myslimy o czwartymsmilenajstaszy syn ma 7
        lat ,corka 3 a najmlodszy synek poltora roczku.oprocz tego że jestem mama i
        kocham najbardziej na świecie moje dzieci jestem tez kobietą.uwielbiam spotykac
        sie z przyjaciolmi,chodzic do kina,teatru i ostatnio nawet często na
        dyskoteki.mamy warunki finansowe na duza rodzine i nie widzimy powodu by ze
        wzgledu na otoczenie sie ograniczac.ciąże mnie nie zniszczyly wręcz
        przeciwnie,jestem atrakcyjna,zadbana kobietą. gdy ktos mnie nie zna nie może
        uwierzyc że mam troje dzieci.opinie tych ktorzy twierdza ze duza rodzina zubaża
        intelektualanie nawet w jednym punkcie nie maja racji.wszystko zalezy od checi
        i niestety rowniez od warunkow.pozdrawiam i zyczę wytrawłosci w dązeniu do
        spelniania marzen.a na kretynskie uwagi ktore tu sie pojawiły nie zwracaj
        najmniejszej uwagi.
        • kikak3 Re: jasne że planowac;-))))) 21.07.06, 19:12
          Joanna266 wysłałam ci maila na gazetowego.
          Pozdrawiam wszystkich.
    • 30mama Moje samo się zaplanowało:) 21.07.06, 21:15
      Ja mam 2 dzieci w wieku 9 i 6 lat i teraz w styczniu czekamy na 3smile Zaplanowało
      się samo smile bo to była totalna wpada. Ja co prawda nigdy nie marzyłam o 3
      dziecku zawsze chciałam tylko dwójkę-którą mam. Ale tak jakoś wyszło i
      przestałam już się tym martwićsmile Do jednej z sarkastycznie wypowiadających się
      pań: mam magistra, prace... dzieci mi w niczym nie przeszkodziły. Chodzimy na
      imprezy, dyskoteki, do znajomych. Myślę, że i to 3 mojego stylu życia nie
      zmieni. Jeżeli kikak3 marzy o trzecim dziecku po co pisać jej głupoty?? Marzenia
      są po to aby je spełniaćsmile Odchowa dzieci jak jest młoda i już. A co niektóre
      panie zanim się zdecydują na pierwsze dziecko to upłyną lata świetlne a na
      wywiadówkach będą mylone z babciami smile
      Do dzieła kika3 -zlej opinie tych wszystkich złośliwych babsmile
    • kania_kania Re: Planowac trzecie? 23.07.06, 09:48
      Jasne smile

U mnie trzecie wlasnie sie zaleglo smile

Kania
    • dvoicka Re: Planowac trzecie? 23.07.06, 10:56
      ja też chciałabym mieć trójkę dzieci. i myślę, że nie będę miała takich
      dylematów jak Ty, bo mam sporo znajomych, którzy mają trójkę dzieci lub więcej i
      w mojej rodzinie też jest kilka takich mam. I nikt nie uważa, że wszystkie
      rodziny powinny wyglądać właśnie tak jak jego rodzina.
      Dużo zależy od tego w jakim środowisku się obracasz. Dla niektórych normalne
      jest nieposiadanie dzieci, albo posiadanie jednego, dla innych trójka lub
      czwórka to model idealny.
      Najlepiej jakbyś poprostu znalazła w swoim otoczeniu takich ludzi, bo pewnie
      mają oni nie tylko podobne podejście, ale też podobne problemy.
      zajrzyj chociażby na skafander-i-hiena.blog.pl/ i
      aniared.blog.onet.pl/
      Nie pozwól żeby inni Cię ograniczali.
    • agula999 Re: Planowac trzecie? 25.07.06, 22:59
      witam ja mam również dwóch synków 7 i 4 lata i jestem właśnie w 9 tyg.ciąży też
      siedzę w domu i jednocześnie prowadzę firmę to że chcesz mieć jeszcze jedno
      maleństwo to tylko twoja sprawa więc olej sąsiadki bo generalnie zawsze znajdą
      się jakieś chore babska w najbliższym otoczeniu.Ja po komentarzach typu jak
      sobie dasz radę odpowiadam bezczelnie "ty przecierz mnie nie utrzymujesz"więc
      życzę powodzenia i pisz kiedyś jak będziesz ciężaróweczką.Też jestem młoda i
      mam 27 lat.Gorąco pozdrawiam i na luziku
      • hanka4 Re: Planowac trzecie? 25.07.06, 23:49
        Planować, planować, bo przez ten cholerny niż demograficzny nie mam pracy w
        szkolesad smile
    • dorotaww Re: Planowac trzecie? 26.07.06, 22:18
      Cześć , ja mam 28 lat, syna 9 lat, córkę 5 lat teraz jestem w 21 tyg.
      ciązy..wiesz jeśli możesz sobie pozwolić na trzecie dziecko, nie patrz na
      innych i nie myśl o tym co powiedzą to jest wasza decyzja.. a póki jesteś młoda
      możesz dać dużo z siebie dzieciom.
      Pozdrawiam
      • nanna75 Re: Planowac trzecie? 27.07.06, 10:33
        Jesli tylko macie warunki i oboje tego chcecie, to oczywiscie planowac. Ja mam
        31 lat, dwojke dzieci i jestem w 17tc. Wszystkie moje dzieci sa planowane.
        Oboje z mezem skonczylismy studia, mieszkamy za granica, maz ma super prace, ja
        chwilowo odlozylam moja kariere, bo chce nacieszyc sie macierzynstwem. Jezdzimy
        po swiecie, wakacje mamy kilka razy w roku i przynajmniej 2 razy w tygodniu
        wychodzimy gdzies razem. A to wszystko bez pomocy rodziny, bo mieszkamy od nich
        daleko. I nie zgadzam sie z niektorymi wypowiedziami pokazujacymy matke jako
        zapyziala kure domowa. Mozna miec dzieci i robic wszystko to, co robia single.
        Pozdrawiam. Nanna
        • kikak3 Re: Planowac trzecie? 27.07.06, 13:29
          Dziewczyny jak tylko ociążeje to natychmiast napisze. Myślę że to nie będzie
          tak szybko, za jakieś 1,5 roku ale jestem raczej zdecydowana na tak, mój mąż
          sie jeszcze troche waha ale przekonam go. Pozdrawiam Was wszystkie bardzo
          gorąco, jesteście super. Cieszę sie że jest tyle mamusiek z gromadką
          dzieciaczków.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka