kasiap1981 02.08.06, 12:04 Dziewczyny! Jestem w 11/12 tyg ciąży i według badań mój cukier jest na granicy (minimalnie przekracza) dopuszczalną normę. Wiecie coś na temat cukrzycy ciążowej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aylin1 Re: Cukrzyca ciążowa 02.08.06, 15:00 Podobno cukrzyca ciążowa nie jest niczym grożnym i przeważnie znika sama po ciąży. Zbyt wiele na ten temat nie wiem, bo osobiście jej nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
misia311 Re: Cukrzyca ciążowa 02.08.06, 16:27 powinnaś dostać skierowanie od lekarza albo do szpitala na zdiagnozowanie czy dieta wystarczy albo do poradni diabetologicznej - to już oceni lekarz. Nie leczona cukrzyca moze doprowadzić do wad rozwojowych dziecka ale czasami, tak jak w moim przypadku, wystarczy sama dieta. Najważniejsze to mierzyć regularnie poziom cukru, wystrzegać się cukrów prostych i być w kontakcie z lekarzem. Będzie dobrze, ja przez to przeszłam i mam hasajacą po domu 3-latkę Odpowiedz Link Zgłoś
ika1 Re: Cukrzyca ciążowa 02.08.06, 23:36 Cukrzyce ciazowa przchodzilam 2 lata temu.Przsylam Ci moj stary post.Najlepiej wejdz na moj nick,tam bedzie jeszcze cos o tym.Najlepiej na 2004 i 2005 rok. Czesc!Jestem w 37 tygodniu ciazy i tez mam cukrzyce ciazowa.Mieszkam w Niemczech i tutaj sposob prowadzenia w cukrzycy ciezarnych wyglada troche inaczej.Przede wszystkim nie kieruja nikogo do szpitala.Wszystkim zajmuje sie diabetolog.Na poczatku wyznacza diete bez insuliny.I jesli wyniki po3,4 dniach nie przekrocza na czczo 90,a po posilkach 120 mozna diete bezinsulinowa dalej kontynuowac.Acha,wazna sprawa jest to,ze norma 140 po posilkach juz jest nieaktualna.Zostala obnizona do 120 poniewaz cukrzyca jest choroba cywilizacyjna.Dawniej ludzie jedli dokladnie tyle samo co teraz,ale pracowali o wiele ciezej i do tego odzywiali sie tez zdrowo nie bylo tych wszystkich sztucznych produktow,ktore sa teraz.W obecnych czasach je sie tyle co dawniej,ale przy aktywnosci fizycznej zmniejszonej o polowe i naturalnie czesto niezdrowo(mam na mysli gotowe produkty).Opisalam to tak po krotce.Zdziwiona jestem,ze niektorzy lekarze w Polsce sa tak malo doinformowani,nieprzeszkoleni.Czytalam wiele listow i zauwazylam,ze norma 140 jest czesto uznawana za prawidlowa,co jest najwieksza bzdura. Teraz wracam do terapii.Tak jak pisalam na poczatku jesli dieta bezinsulinowa dziala ,to mozna ja kontynuowac.Tylko jesli podzas tej diety nawet 2,3 wyniki przekrocza 120,to moja diabetolog przepisuje odrazu insuline.Nie wiem dlaczego w Polsce dieta opiera sie na kaloriach?Tutaj podstawa diety jest obliczanie w/g jednostek chlebowych,czyli ile miesci sie jednostek chlebowych w produktach,kore zawieraja weglowodany.A na kalorie dodatkowo powinny tez zwracac uwage te dziewczyny,ktore byly otyle przed ciaza poniewaz jesli tego nie beda przestrzegaly ,to jest duze prawdopodobienstwo,ze przerodzi sie cukrzyca ciazowa pozniej w cukrzyce typu2.To samo jest jesli ktos traktuje diete z przymruzeniem oka i ma czesto podwyzszony cukier.To tez moze prowadzic do cukrzycy typu-2.Czytalam,ze 25%kobiet bylo juz chorych na normalna cukrzyce juz przed ciaza nic o tym nie wiedzac.Ja jestem szczupla osoba i nie musze zwracac uwage na kalorie.Nawet jest w moim przypadku dozwolone jesc kaloryczne produkty. Czesto czytalam w listach na forum,ze dziewczyny unikaja tych produktow,ktore zawieraja weglowodany.czyli:ziemniakow,ryzu,makaronu itd.Robia zle poniewaz dieta kobiet w ciazy musi zawierac weglowodany do prawidlowego rozwoju dziecka.I jesli po tych produktach maja podwyzszony cukier,to znaczy ze musza brac insuline.Bo to wlasnie weglowodany podwyzszaja cukier(naturalnie sam cukier tez).Ja biore insuline 5-razy dziennie.Rano i przed snem w noge insuline dulgo dzialajaca i insuline krotko dzialajaca 3-razy dziennie w brzuch przed glownymi posilkami.Dieta w Niemczech kazdej chorej na cukrzyce ciazowa musi wynosic 17,8 jednostek chlebowych dziennie.I tak np.: 1 jed.chlebowa zawiera: 30g chleba gracham ,25g pieczywa przennego,15g pieczywa chrupkiego,80g ziemniakow,20g makaronu,50g ugotowanego ryzu,250g mleka,jogurtu,kefiru,maslanki,100g jablka,nektarynki,150g arbuza,90g czeresni,200g truskawek,60g banana itd.Mam cala liste jesli ktos bedzie chcial,to mu ja napisze. Te cale 17,8 musi byc odpowiednio rospisane na caly dzien.Na 1-sniadanie ja np.:jem tylko 2-jed. chleb.-jedna kromke chleba pelnoziarnistego z twarogiem (twarog i roznego rodzaju sery nie podnosza ckru)i do tego kubek mleka(kakao nieslodzone).Naturalnie po l godz. przed sniadaniem wstrzykuje sobie 18mg insuliny(zaczynalam od 8mg).Wszystkie dziewczyny maja najczesciej zle wyniki po sniadaniu poniewaz insulina nie dziala jeszcze dostatecznie.Jest jakby uspiona.Zeby pobudzic jej dzialanie najepiej zjesc przed sniadaniem kawalek kalarepy lub tez marchewki,bo nie podnosza cukru,a pobudzaja wydzielanie insuliny.Wiekrzosc warzyw do 200g nie podnosi cukru.Na drugie sniadanie mozna sobie zawsze wiecej pozwolic.Ja jem mniej wiecej od 3 do 4 jed.chlebowych.Zawsze drugi posilek powinien byc spozyty nie wczesniej jak dwie godz. po pierwszym.Ja moge sobie pozwolic troche wczesniej poniewaz rano po insulinie moj cukier b.szybko opada i mialam juz nieraz niedocukrzenie.Na obiad jem najczesciej od 4 do 5,5jed.chleb.Mniej wiecej 2godz po obiedzie trzeci posilek.Czesto pozwalam sobie na lody w galkach.Trzeba wybierac te najmniej slodkie.Albo jem swoje upieczone ciasto.WAZNE!!!-UZYWAC DO PIECZENIA TYLKO CUKIER OWOCOWY ALBO WINOGRONOWY NIGDY NORMALNY.Zaraz po zjedzeniu lodow albo ciasta isc na spacer,albo pocwiczyc lub tez zaczac sprzatac.RUCH,AKTYWNOSC OBNIZA CUKIER!!!!!!!!.Po zjedzeniu lodow badz tez ciasta bez aktywnosci ruchowej mozecie miec b.podwyzszony cukier natomiast po jakimkolwiek wysilku fizycznym bedzie ok.NIEDOBOR MAGNEZU TEZ UPOSLEDZA DZIALANIE INSULINY.Kazdy czlowiek chory na jakakolwiek cukrzyce ma niedobor magnezu,a w czasie ciazy podwojnie.PICIE POKRZYWY TEZ POMAGA PRZY CUKRZycy. Na kolacje je mniej wiecej 3jed.chleb.A przed spaniem jakies owoce np.:jablko i nektarynke. Zawsze miezcie pozim cukru 1godz po posilkach.Dwie godz.po jest nieprawidlowo. To narazie tyle(chyba,ze mi sie jeszcze cos przypomni).Jeli chcecie cos jeszcze wiecej wiedziec,to pytajcie.Chyba przesadzilam z ta pisania,ale chcialam sie podzielic tym co wiem.Pozdrawiam Edyta. Pozdrawiam.Edyta. Odpowiedz Link Zgłoś