Dodaj do ulubionych

Cukrzyca ciążowa

02.08.06, 12:04
Dziewczyny! Jestem w 11/12 tyg ciąży i według badań mój cukier jest na
granicy (minimalnie przekracza) dopuszczalną normę. Wiecie coś na temat
cukrzycy ciążowej?
Obserwuj wątek
    • aylin1 Re: Cukrzyca ciążowa 02.08.06, 15:00
      Podobno cukrzyca ciążowa nie jest niczym grożnym
      i przeważnie znika sama po ciąży.
      Zbyt wiele na ten temat nie wiem,
      bo osobiście jej nie mam.
    • misia311 Re: Cukrzyca ciążowa 02.08.06, 16:27
      powinnaś dostać skierowanie od lekarza albo do szpitala na zdiagnozowanie czy
      dieta wystarczy albo do poradni diabetologicznej - to już oceni lekarz. Nie
      leczona cukrzyca moze doprowadzić do wad rozwojowych dziecka ale czasami, tak
      jak w moim przypadku, wystarczy sama dieta. Najważniejsze to mierzyć regularnie
      poziom cukru, wystrzegać się cukrów prostych i być w kontakcie z lekarzem.
      Będzie dobrze, ja przez to przeszłam i mam hasajacą po domu 3-latkę
    • ika1 Re: Cukrzyca ciążowa 02.08.06, 23:36
      Cukrzyce ciazowa przchodzilam 2 lata temu.Przsylam Ci moj stary post.Najlepiej
      wejdz na moj nick,tam bedzie jeszcze cos o tym.Najlepiej na 2004 i 2005 rok.

Czesc!Jestem w 37 tygodniu ciazy i tez mam cukrzyce ciazowa.Mieszkam w
      Niemczech i tutaj sposob prowadzenia w cukrzycy ciezarnych wyglada troche
      inaczej.Przede wszystkim nie kieruja nikogo do szpitala.Wszystkim zajmuje sie
      diabetolog.Na poczatku wyznacza diete bez insuliny.I jesli wyniki po3,4 dniach
      nie przekrocza na czczo 90,a po posilkach 120 mozna diete bezinsulinowa dalej
      kontynuowac.Acha,wazna sprawa jest to,ze norma 140 po posilkach juz jest
      nieaktualna.Zostala obnizona do 120 poniewaz cukrzyca jest choroba
      cywilizacyjna.Dawniej ludzie jedli dokladnie tyle samo co teraz,ale pracowali o
      wiele ciezej i do tego odzywiali sie tez zdrowo nie bylo tych wszystkich
      sztucznych produktow,ktore sa teraz.W obecnych czasach je sie tyle co
      dawniej,ale przy aktywnosci fizycznej zmniejszonej o polowe i naturalnie czesto
      niezdrowo(mam na mysli gotowe produkty).Opisalam to tak po krotce.Zdziwiona
      jestem,ze niektorzy lekarze w Polsce sa tak malo
      doinformowani,nieprzeszkoleni.Czytalam wiele listow i zauwazylam,ze norma 140
      jest czesto uznawana za prawidlowa,co jest najwieksza
      bzdura.
      Teraz wracam do terapii.Tak jak pisalam na poczatku jesli dieta
      bezinsulinowa dziala ,to mozna ja kontynuowac.Tylko jesli podzas tej diety
      nawet 2,3 wyniki przekrocza 120,to moja diabetolog przepisuje odrazu
      insuline.Nie wiem dlaczego w Polsce dieta opiera sie na kaloriach?Tutaj
      podstawa diety jest obliczanie w/g jednostek chlebowych,czyli ile miesci sie
      jednostek chlebowych w produktach,kore zawieraja weglowodany.A na kalorie
      dodatkowo powinny tez zwracac uwage te dziewczyny,ktore byly otyle przed ciaza
      poniewaz jesli tego nie beda przestrzegaly ,to jest duze prawdopodobienstwo,ze
      przerodzi sie cukrzyca ciazowa pozniej w cukrzyce typu2.To samo jest jesli ktos
      traktuje diete z przymruzeniem oka i ma czesto podwyzszony cukier.To tez moze
      prowadzic do cukrzycy typu-2.Czytalam,ze 25%kobiet bylo juz chorych na normalna
      cukrzyce juz przed ciaza nic o tym nie wiedzac.Ja jestem szczupla osoba i nie
      musze zwracac uwage na kalorie.Nawet jest w moim przypadku dozwolone jesc
      kaloryczne
      produkty.
      Czesto czytalam w listach na forum,ze dziewczyny unikaja tych produktow,ktore
      zawieraja weglowodany.czyli:ziemniakow,ryzu,makaronu itd.Robia zle poniewaz
      dieta kobiet w ciazy musi zawierac weglowodany do prawidlowego rozwoju
      dziecka.I jesli po tych produktach maja podwyzszony cukier,to znaczy ze musza
      brac insuline.Bo to wlasnie weglowodany podwyzszaja cukier(naturalnie sam
      cukier tez).Ja biore insuline 5-razy dziennie.Rano i przed snem w noge insuline
      dulgo dzialajaca i insuline krotko dzialajaca 3-razy dziennie w brzuch przed
      glownymi posilkami.Dieta w Niemczech kazdej chorej na cukrzyce ciazowa musi
      wynosic 17,8 jednostek chlebowych dziennie.I tak np.: 1 jed.chlebowa zawiera:
      30g chleba gracham ,25g pieczywa przennego,15g pieczywa chrupkiego,80g
      ziemniakow,20g makaronu,50g ugotowanego ryzu,250g
      mleka,jogurtu,kefiru,maslanki,100g jablka,nektarynki,150g arbuza,90g
      czeresni,200g truskawek,60g banana itd.Mam cala liste jesli ktos bedzie
      chcial,to mu ja
      napisze.
      Te cale 17,8 musi byc odpowiednio rospisane na caly dzien.Na 1-sniadanie
      ja np.:jem tylko 2-jed. chleb.-jedna kromke chleba pelnoziarnistego z twarogiem
      (twarog i roznego rodzaju sery nie podnosza ckru)i do tego kubek mleka(kakao
      nieslodzone).Naturalnie po l godz. przed sniadaniem wstrzykuje sobie 18mg
      insuliny(zaczynalam od 8mg).Wszystkie dziewczyny maja najczesciej zle wyniki po
      sniadaniu poniewaz insulina nie dziala jeszcze dostatecznie.Jest jakby
      uspiona.Zeby pobudzic jej dzialanie najepiej zjesc przed sniadaniem kawalek
      kalarepy lub tez marchewki,bo nie podnosza cukru,a pobudzaja wydzielanie
      insuliny.Wiekrzosc warzyw do 200g nie podnosi cukru.Na drugie sniadanie mozna
      sobie zawsze wiecej pozwolic.Ja jem mniej wiecej od 3 do 4
      jed.chlebowych.Zawsze drugi posilek powinien byc spozyty nie wczesniej jak dwie
      godz. po pierwszym.Ja moge sobie pozwolic troche wczesniej poniewaz rano po
      insulinie moj cukier b.szybko opada i mialam juz nieraz niedocukrzenie.Na obiad
      jem najczesciej od 4 do 5,5jed.chleb.Mniej wiecej 2godz po obiedzie trzeci
      posilek.Czesto pozwalam sobie na lody w galkach.Trzeba wybierac te najmniej
      slodkie.Albo jem swoje upieczone ciasto.WAZNE!!!-UZYWAC DO PIECZENIA TYLKO
      CUKIER OWOCOWY ALBO WINOGRONOWY NIGDY NORMALNY.Zaraz po zjedzeniu lodow albo
      ciasta isc na spacer,albo pocwiczyc lub tez zaczac sprzatac.RUCH,AKTYWNOSC
      OBNIZA CUKIER!!!!!!!!.Po zjedzeniu lodow badz tez ciasta bez aktywnosci
      ruchowej mozecie miec b.podwyzszony cukier natomiast po jakimkolwiek wysilku
      fizycznym bedzie ok.NIEDOBOR MAGNEZU TEZ UPOSLEDZA DZIALANIE INSULINY.Kazdy
      czlowiek chory na jakakolwiek cukrzyce ma niedobor magnezu,a w czasie ciazy
      podwojnie.PICIE POKRZYWY TEZ POMAGA PRZY
      CUKRZycy.
      Na kolacje je mniej wiecej 3jed.chleb.A przed spaniem jakies owoce
      np.:jablko i nektarynke. Zawsze miezcie pozim cukru 1godz po posilkach.Dwie
      godz.po jest
      nieprawidlowo.
      To narazie tyle(chyba,ze mi sie jeszcze cos przypomni).Jeli chcecie
      cos jeszcze wiecej wiedziec,to pytajcie.Chyba przesadzilam z ta pisania,ale
      chcialam sie podzielic tym co wiem.Pozdrawiam Edyta.

Pozdrawiam.Edyta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka