angine 15.09.06, 20:15 O ile dobrze rozumiem, ryzyko wystapienia konfliktu wystepuje, gdy matka ma Rh-, a ojciec Rh+. Jezeli ja mam Rh+, a moj partner Rh- - takiego ryzyka juz nie ma? Z gory dziekuje za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
althea35 Re: Konflikt. 15.09.06, 22:40 Jest dokladnie tak jak napisalas, czyli u ciebie nie ma ryzyka konfliktu w obszarze Rh. Istnieja jeszcze konflikty w obrebie grup, ale te sa znacznie rzadsze. Odpowiedz Link Zgłoś
malyktos1 Re: Konflikt. 16.09.06, 08:36 Zeby cie pocieszyć, też mam taki sam "konflikt" ja rh+, mąż rh-. Mamy dwóch zdrowych synów i czekamy na córeczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
tolka11 Re: Konflikt. 16.09.06, 18:04 Właściwie konflikt występuje dopiero wtedy, gdy kobiecie z rh- urodzi się dziecko z rh+. wtedy jej organizm może zacząć produkować przeciwciała. I dlatego po porodzie takim kobietom podaje się immunoglobulinę, żeby zapobiec powstaniu przeciwciał. Ja mam rh-, mój mąż i 2 dzieci rh+. I teraz jestem w ciąży i niestety mój organizm produkuje przeciwciała niszczące krew malucha, mimo podania po ostatnim porodzie immunoglobuliny. Tak więc nie masz się o co martwić. Odpowiedz Link Zgłoś