Dodaj do ulubionych

urlop macieżyński

03.11.06, 18:53
Mam pytanie jestem uczennicą w maju rodzę czy mojemu chłopakowi przysługuję urlop macieżyński(ilość miesięcy przepracownych musi mieć)Proszę o odpowiesdz kiedy ja nie pracuję ,tylko sie uczę.Proszę o odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • aaaaaaa37 Re: urlop macieżyński 03.11.06, 21:33
      moze wziac urlop Twoj chlopak, musi miec minimum 6 miesiecy skladkowych
      • karo_man Re: urlop macieżyński 04.11.06, 17:40
        dzięki.
        a kiedy bym się nie uczyła a on pracował?czy też przysługuje mu urlop macieżyński?
    • chrumpsowa Re: urlop macieżyński 04.11.06, 19:30
      A ja nie bylabym tego taka pewna. Urlop macierzynski jak sama nazwa wskazuje to
      urlop dla matki - przysluguje od dnia porodu, dlugosc zalezy czy ciaza byla poj.
      i czy matka ma starsze dzieci. Pierwszej czesci urlopu macierzynskeigo matka nie
      moze sie zrzec. Pierwsza polowa urlopu - jest dla niej, by m.in. zregenerowac
      sily po porodzie. Natomiast druga polowe urlopu moze wykorzystac ojciec dziecka.
      Tzn. matka moze sie tej drugiej polowy urlopu macierzynskiego zrzec na rzecz
      ojca dziecka. Natomiast w momencie, gdy Ty nie pracujesz urlop CI nie
      przysluguje i nie masz czego sie zrzekac. Nie jestem ekspertem. Radzilabym Ci
      sie dokladnie dowiedziec w miejscowym oddziele Panstwowej Inspekcji Pracy, lub
      niech Twoj chlopak zapyta u siebie w kadrach czy bedzie mial taka mozliwosc.
      • karo_man Re: urlop macieżyński 05.11.06, 15:38
        dziekuję sprawdze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka