Dodaj do ulubionych

co gdy brak owu??

20.04.07, 18:59
Mialam przez dwa cykle robione usg w 13-14 dniu. Nie bylo wiodacego pecherzyka a duzo malych. Lekarka stwierdzila ze
najprawdopodobniej brak owu. Cykle mam dlugie 34-15 dc wiec czy mozliwe ze w tym dniu jeszcze oglow iodacego nie byc?? Co dalej
jak nie ma owu? Jakie leki, czy zajscie w ciazy graniczy z cudem, czy wrecz odwrotnie? jakie zroibc badania. przepraszam z etyle
pytan, ale na prawde zaczynam sie bacsad
Obserwuj wątek
    • cayenne78 Re: co gdy brak owu?? 20.04.07, 19:47
      to lekarka Ci nie powiedziała, co jeśli nie masz owu? Chyba trzeba sprawdzić
      hormony i dojść dlaczego nie masz owu. Bez owu to ciąży raczej nie będzie, ale
      z tego co się orientuje np. Clostillbegyt zwany popularnie CLO powoduje wzrost
      pęcherzyka/ pęcherzyków - po nim czasem bywają bliźniaki wink.

Dawkowanie
      Leczenie niepłodności z powodu braku owulacji: 1 tabl. = 50 mg/dobę przez 5
      kolejnych dni, rozpoczynając 5 dnia cyklu miesięcznego. W razie braku
      skuteczności dawkę leku można podwoić. Kurację można powtarzać do 6 kolejnych
      cykli.

Generalnie nie martw się tylko znajdź lekarza, który dokładnie Cie zbada i
      zaproponuje leczenie.
      • dorciaszek Re: co gdy brak owu?? 20.04.07, 22:31
        Moja Pani doktor, mysle ze tak ok. My dopiero 3 cykl staran wiec i tak w sumie duzo z nia juz zdzialismy bo inny kazal czekac idiota rok!! badalam prolaktyne ale byma o 0,1 podwyzszona wiec dala bromergon, teraz jka znow zobaczymy ze nie ebdzie owu poprosze o ja o skierowanie na badania hormonow mysle. a drogie one? pewnie tak znajac nasz kraj. ALe ciesze sie ze dajecie mi tyle nadzieismile oby to nie okazalo sie nic powazniejszego
        • cayenne78 Re: co gdy brak owu?? 20.04.07, 22:41
          no i jeśli proaltyna jest reczywiście podwyższona, może na luzie hamować
          owulację - Bromergon powinien pomóc. Zaczęłaś już brać? Spróbuj może testów
          owu, jeśli tak, powinny wykazać owulację.
      • rosaanna Re: co gdy brak owu?? 24.04.07, 16:23
        Nie martw się. Ja również miewam długie cykle. I jak tylko zaczęliśmy się starac
        to... udało się!!! I to jak - ciąża trojacza... Podobno w moim przypadku możliwe
        było iż faktycznie nie dochodziło do owulacja w każdym cyklu, ale jak już to
        HURTEM (tak to określi jeden z lekarzy).
        A CLO odradzam!!! Może nie wiem co to długie starania (czy nawet desperacja w
        tym temacie), ale wiem co to zaskoczenie i szok wiadomością o ciąży mnogiej, co
        w przypadku CLO jest bardzo prawdopodobne (sporo o tym słychac na naszym -
        "Bliźniaki i więcej" forum). I nie mam tu na myśli bliźniąt ale... więcej wink
        Zaczęli Cię już badac, więc zbadaj się wnikliwie. Wierzę że będzie dobrze bez
        wspomagaczy.
        Życzę upragnionych dwóch kreseczek i w finale zdrowego malucha.
        Pozdrawiam
        Ania - mama Mai, Kamila i Przemka(*)
    • cayenne78 Re: co gdy brak owu?? 20.04.07, 22:36
      co to znaczy, że prolaktyna była podwyższona o 0,1?? norma jes tzazwyczaj do ok
      25 ng albo ok. 500-600 mIU - podwyższenie o 0,1 nie ma żadnego znaczenia.
      • dorciaszek Re: co gdy brak owu?? 20.04.07, 22:51
        Ja mam (u mnie w lab. takie normy) 26,7 a norma do 25 wiec sorka o 1,7 sad ale ona powiedziala ze to znikome podwyzszenie. woec nie wiem. Biore od polowy poprzedniego cyklu okolo, 16 dc a dzis dopiero 3 dc. wiec pol miesiaca biore bromergon. SZObaczymy moze to o to chodzilo i przez ta prolalktyne nie bylo owu, choc nie sadze.
        • yola13 do dorciaszek 24.04.07, 15:43
          nie sądze żeby tak nieznacznie podwyzszona prolaktyna była powodem braku
          owulacji, lepiej zmierz sobie inne hormony zwłaszcza Progesteron, jeżeli chodzi
          o Prolaktynę to ja zaszłam w ciąże majac poziom prawie 34 ng/ml, pozatym
          kobietom karmiacym piersia niekiedy tez zdarza się wpaśc a tez mają podwyzszona
          Prolaktynę i to duzo wiecej
    • cayenne78 Re: co gdy brak owu?? 20.04.07, 22:57
      to rzeczywiście leciutko podwyższona - to dobrze!, do ciązy najlepiej mieć do
      15 - Bromek załatwi to szybciutko, ale dziwne to dawkowanie - masz brać dopiero
      od 16 dc? I tylko 1 cykl? Zazwyczaj się bierze od razu i do zajścia w ciążę,
      prolaktyna jest o tyle wstrętna, że po odstawieniu leków potrafi bardzo szybko
      wzrosnąć. (Mam hiperprolaktynemię).
      • dorciaszek Re: co gdy brak owu?? 20.04.07, 23:01
        Nie no zle sie moze wyrazilam, biore od 15 bo akurat bylam u niej i kazala brac, a mam barc az do ciazy, nawet 3 op. na wszelki wypisala. biore jedna tabletke na noc i czuje sie ok.
        • cayenne78 Re: co gdy brak owu?? 20.04.07, 23:11
          a to spoko smile, z tą owu może chodzić o prolaktynę - na pewno zwiększyłaś szanse
          na ciążę odkąd bierzesz bromek.
          • dorciaszek Re: co gdy brak owu?? 20.04.07, 23:14
            obys miala racjesmile na pewno zaczynamy dzialac teraz jak nadejdfa blizsze dnio owu i cche do niej na usg pojsc. Ach...smile
    • agnrek Re: co gdy brak owu?? 21.04.07, 22:26
      Progesteron i prolaktyna - oba badania z krwi.
      • dorciaszek Re: co gdy brak owu?? 24.04.07, 09:40
        Tak tez zrobie, jak nie bedzie terazowu to poprosze skierowania na badania krwi
        na hormony. Jakie trzeba zrobic i jaki jest mniej wiecej ksozt. ahas i w ktorym
        dniu cyklu takie badania sie robi??
        • agnrek Re: co gdy brak owu?? 24.04.07, 15:49
          Progesteron w 22-24 dniu cyklu, cena od 25 pln. Prolaktyna - nie wiem, nie
          robiłam.
    • dorciaszek Re: co gdy brak owu?? 25.04.07, 12:50
      Musi sie na pewno wyjasnic czy rzeczywiscie nigdy owu nie ma, czy bromek
      pomoze, bo boje sie ze to cos powaznego i moje zajscie w ciaze tak hop siup nie
      bedzie. Dalej w takiej niepewnosic nie wytrzymam. chcilabym wiedziec co mi
      jest!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka