kama-25 17.07.07, 20:49 Witajcie! Dostałam od ginekologa skierowanie na badanie nasienia dla męża. I mam pytanie czy robi sie to w każdej przychodni? Ile tego nasienia trzeba, czy w jakimś specjalnym pojemniku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leila78 Re: badanie nasienia 18.07.07, 10:27 nie, nie każda przychodnia robi to badanie. musisz się dowiedzieć, który szpital/klinika w Twoim mieście zajmuje się leczniem niepłodności i tam się dowiedzieć. Na miejscu mąż dostanie pojemniczek i będzie musiał oddać tam "materiał". Ile będzie za jednym razem tyle się oddaje. Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: badanie nasienia 18.07.07, 10:30 Niestety, musi oddać nasienie na miejscu, bo tylko ileś tam minut ono może przetrwać, chyba, że mieszkacie obok szpitala. Odpowiedz Link Zgłoś
sjena1 Re: badanie nasienia 18.07.07, 11:00 musi byc oddane w miesjcu gdzie sie bada, szpitalu, przychodni, to ile facet odda przy jednym razie ma znaczenie medyczne bo są określone normy ile powinno byc przy zdrowym wytrysku - więc to ile sie oddaje nie jest przedmiotem wyboru, nasienie oddaje sie to pojemnika dawanego w przychodni,, przeznaczony jest do tego specjalny pokój, mniej lub bardziej przyjemny, nasienie badane jest równo po godzinie albo pół, czasami jeszcze po 4 godzinach Odpowiedz Link Zgłoś
malwina9914 Re: badanie nasienia 18.07.07, 11:37 My mieszkamy blisko przychodni, która wykonuje takie badanie więc mąż pobrał materiał w domu. Ale ważne jest przed pobraniem nasiena aby powstrzymać się od współżycia 3-4 dni bo to wpływa na wynik badania. Mój mąż musiał to badanie powtarzać własnie z tego względu, że dzień wczesniej współżylismy i wynik nie był współmierny.Najlepiej oddać nasienie w pojemniczku na mocz.Normy są wypisane na karcie z wynikami badania. Odpowiedz Link Zgłoś
kama-25 Re: badanie nasienia 18.07.07, 18:59 dzieki dziewczyny. Mam jeszcze pytanko czy drogie jest to badanie? Odpowiedz Link Zgłoś
lamciad Re: badanie nasienia 18.07.07, 22:27 My placilismy w Warszawie 70zł za podstawowe badania nasienia,czyli okreslenie wszystkich parametrów.Z posiewem było chyba cos ok.120zł.Mąż robił to badanie w klinice leczenia nieplodności.Najlepiej oddać "materiał" na miejscu,wstrzemięźliwość od 3-4 do maksymalnie 6 dni.Chodzi o to,zeby plemniczki zdążyly się naprodukować w odpowiedniej ilości.Z kolei przekroczenie terminu owocuje zbyt dużą ilością nasienia.Na pewno wszelkie informacje dostaniecie przy zapisie na to badanie(zawsze trzeba się wcześniej umówić). Odpowiedz Link Zgłoś