Dodaj do ulubionych

badanie nasienia

17.07.07, 20:49
Witajcie! Dostałam od ginekologa skierowanie na badanie nasienia dla męża. I
mam pytanie czy robi sie to w każdej przychodni? Ile tego nasienia trzeba,
czy w jakimś specjalnym pojemniku?
Obserwuj wątek
    • leila78 Re: badanie nasienia 18.07.07, 10:27
      nie, nie każda przychodnia robi to badanie. musisz się dowiedzieć, który
      szpital/klinika w Twoim mieście zajmuje się leczniem niepłodności i tam się
      dowiedzieć. Na miejscu mąż dostanie pojemniczek i będzie musiał oddać
      tam "materiał". Ile będzie za jednym razem tyle się oddaje.
      • agnrek Re: badanie nasienia 18.07.07, 10:30
        Niestety, musi oddać nasienie na miejscu, bo tylko ileś tam minut ono może
        przetrwać, chyba, że mieszkacie obok szpitala.
    • sjena1 Re: badanie nasienia 18.07.07, 11:00
      musi byc oddane w miesjcu gdzie sie bada, szpitalu, przychodni, to ile facet
      odda przy jednym razie ma znaczenie medyczne bo są określone normy ile powinno
      byc przy zdrowym wytrysku - więc to ile sie oddaje nie jest przedmiotem wyboru,
      nasienie oddaje sie to pojemnika dawanego w przychodni,, przeznaczony jest do
      tego specjalny pokój, mniej lub bardziej przyjemny, nasienie badane jest równo
      po godzinie albo pół, czasami jeszcze po 4 godzinach
    • malwina9914 Re: badanie nasienia 18.07.07, 11:37
      My mieszkamy blisko przychodni, która wykonuje takie badanie więc mąż pobrał
      materiał w domu. Ale ważne jest przed pobraniem nasiena aby powstrzymać się od
      współżycia 3-4 dni bo to wpływa na wynik badania. Mój mąż musiał to badanie
      powtarzać własnie z tego względu, że dzień wczesniej współżylismy i wynik nie
      był współmierny.Najlepiej oddać nasienie w pojemniczku na mocz.Normy są
      wypisane na karcie z wynikami badania.
      • kama-25 Re: badanie nasienia 18.07.07, 18:59
        dzieki dziewczyny. Mam jeszcze pytanko czy drogie jest to badanie?
        • lamciad Re: badanie nasienia 18.07.07, 22:27
          My placilismy w Warszawie 70zł za podstawowe badania nasienia,czyli okreslenie
          wszystkich parametrów.Z posiewem było chyba cos ok.120zł.Mąż robił to badanie w
          klinice leczenia nieplodności.Najlepiej oddać "materiał" na
          miejscu,wstrzemięźliwość od 3-4 do maksymalnie 6 dni.Chodzi o to,zeby
          plemniczki zdążyly się naprodukować w odpowiedniej ilości.Z kolei przekroczenie
          terminu owocuje zbyt dużą ilością nasienia.Na pewno wszelkie informacje
          dostaniecie przy zapisie na to badanie(zawsze trzeba się wcześniej umówić).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka