nata1980 15.01.08, 21:29 Jestem mamą 2.5 rocznego Bartka i jestem 5 miesiącu ciąży. Zaczynamy już o ciąży rozmawiać ale idzie ciężko. Może ktoś mógłby mi polecić jakieś książki o tematyce "skąd się biorą dzieci" dla 2-3 latków Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aanna6 Re: dwulatek i ciążą 15.01.08, 22:49 moj sym mial 3 lata bez 2 mies jak urodzilam 2 syna powiedzialam mu ze mama modli sie do bozi i ona daje dzidziusia a potem jedzie sie do szpitala i go z brzuszka wyciagaja. jak maly sie urodzil i plakal to kazal go wlozyc spowrotem do brzuszka , a teraz modli sie do bozi zeby dala mu siostrzyczke ( boziu rzuc klatwe i daj mamie do brzuszka siostrzyczke ) mam nadzieje ze bozia go nie posucha bo mlodszy ma dopiero 11 mies Odpowiedz Link Zgłoś
gosiakd1 Re: dwulatek i ciążą 16.01.08, 08:16 Moja córa w listopadzie skończyła dwa lata. Ja teraz jestem w 4 m-cu ciąży. Jak tylko dowiedziałam sie o II dziecku od razu powiedzieliśmy o tym córce. Mówimy jej, że mama na w brzuszku dzidziusia, rozmawiamy z nim, głaskamy, przytulamy. Odpowiedz Link Zgłoś
elske Re: dwulatek i ciążą 16.01.08, 08:33 Ja powiedzialam corce ze bedzie miec braciszka jak bylam w 5 tc.Tez opowiadalam ze braciszek rosnie u mnie w brzuszku i jak juz urosnie to go wyciagniemy z brzuszka i przyniesiemy do domu. Corka w lutym skonczy 2 lata a ja mam termin porodu na maj.Mala co chwile pyta czy juz braciszek urosl i kiedy go przyniose.U nas temat ciazy to jest cos najnormalniejszego w swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
aglamama Re: dwulatek i ciążą 16.01.08, 09:45 A moze pomogą książęczki o Franklinie np. "Franklin czeka na siostrzyczkę" albo "Franklin jest starszym bratem" U mnie jest podobnie tzn. mam synka prawie trzy letniego i jestem w szóstym m-cu ciąży. Zaczęłam synkowi mowić o dziecku dopiero kiedy brzuch urusł mi, bo wcześniej nie widziałam żadnego zainteresowania z jego strony. Teraz przytula się do brzucha głaszcze go, całuje i rozmawia z nim. Ale nie wiem co mu tam w główce siedzi Odpowiedz Link Zgłoś
kapcius Re: dwulatek i ciążą 16.01.08, 15:37 od poczatku ciązy powiedzielismy naszej wtedy półtorarocznej córce i przyjęła to bardzo dobrze....miała długi okres czasu aby sie przyzwyczaic i wie ze tylko tatus moze ja na raczkach nosic bo mamusie boli brzuszek lub mamusia musi sobie po pracy odpoczac a ona nie moze skakac po jej brzuszku...jest to dla niej oczywiste i naturalne....glaszcze i całuje brzuszek..opowiada mu bajeczki teraz ma 2 lata i 3 mce a ja za niedługo rodze...wie ze jak dzidzius bedzie płakał to mamusia bedzie musiała mu dać cycusia....mylse ze jak dziecko wie wczesniej to łatwiej zaakceptuje nowe rodzeństwo w domku bo 9 mcy to bardzoo długoo...a teoria skąd sie biorą dzieci to kiedys córka mam sama powiedziała ze "tatuś posiał w brzuszku nasionko i teraz rośnie sobie z niego dzidziuś w brzuszku, a w brzuszku jest duzo jedzonka dla dzidziusia"...tylko nie wiem kto to jej powiedział..???? tylko mam jeden problem córka twierdzi ze urodzi sie braciszek bo ona chce braciszka a co bedzie jak pojawi sie siostrzyczka..?? hmmm Odpowiedz Link Zgłoś
justyna812 Re: dwulatek i ciążą 21.01.08, 19:13 moja cora ma 2 latka a jestesm w 13 tyg od poczatku mowie ze w brzuszku jest dzidzia, caluje brzuszek i zdjecia z USG Odpowiedz Link Zgłoś