vsa 26.03.08, 19:10 Przez ile czasu będąc w ciąży trzeba brać Folika? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zabcia35 Re: Folik, ile czasu? 26.03.08, 20:28 Conajmniej 3 miesiące przed poczęciem i przez pierwsze najważniejsze 12 tygodni ciąży. Folik przyjmuje się w celu zminimalizowania ryzyka wystąpienia wad cewy nerwowej u płodu dlatego trzeba go brac przez cały czas tworzenia się wszystkich narządów czyli tzw organogenezy.Potem dzidziuś juz sobie tylko rośnie Odpowiedz Link Zgłoś
kaskahh Re: Folik, ile czasu? 26.03.08, 20:35 dzis mi lekarka powiedziala, ze przez cala ciaze oraz okres karmienia Odpowiedz Link Zgłoś
zabcia35 Re: Folik, ile czasu? 26.03.08, 20:42 Napewno nie zaszkodzi, natomiast jeśli bierze się maternę lub inne witaminy w któtych jest kwas foliowy to ponoć wystarczy po 12 tygodniu.Ale myslę że warto na zimne dmuchać i brać tak jak mówi Ci Twój lekarz Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Folik, ile czasu? 28.03.08, 10:38 Kwas foliowy zapobiega również niedokrwistości i przedwczesnemu odklejaniu się łożyska oraz jego starzeniu. Dlatego dobrze jest go przyjmować przez całą ciążę (moze być w gotowych preparatach witaminowych dla ciężarnych), a także i po niej (bo nigdy nie wiemy, kiedy znów będziemy w ciąży). Odpowiedz Link Zgłoś
76ania Re: Folik, ile czasu? 27.03.08, 08:50 Ja brałam kwas foliowy mniej więcej na pół roku przed ciążą, w ciąży Elevit i teraz podczas karmienia również. Odpowiedz Link Zgłoś