Dodaj do ulubionych

badania przed ciaza

06.10.08, 20:10
Jakie badania przed zajsciem w ciaze powinno sie wykonac (procz
toksoplazmozy i cytomegalii)?
Obserwuj wątek
    • anick5791 Re: badania przed ciaza 06.10.08, 21:00
      Ja bym sprawdziła poziom hormonów tarczycy (tsh, ft3, ft4). Nie wszyscy lekarze
      zlecają takie badanie, a w ciąży są bardzo ważne. Małą nadczynność czy
      niedoczynność łatwo przeoczyć, bo nie ma niepokojących objawów, albo zupełnie
      nie kojarzy się ich z hormonami, a potem w ciąży jeśli coś jest z nimi nie tak,
      mogą być poważne problemy. W ogóle dziwię się, że lekarze standardowo nie
      zlecają takich badań, bo te schorzenia są dość powszechne, a często zdarza się,
      że nie dostrzegamy symptomów.
      • malyduszek Re: badania przed ciaza 07.10.08, 18:09
        To ja bym dorzuciła jeszcze jedno - a mianowicie progesteron. Badanie nie jest aż tak drogie a potrafi zaoszczędzić sporo nerwów, bo przy niskim poziomie tego hormonu w 2 fazie cyklu można od razu wprowadzić suplementację, żeby potem nie było przebojów z plamieniem.
        serdecznie pozdrawiam i życzę sukcesów.
        • zabaaa1984 Re: badania przed ciaza 07.10.08, 18:14
          Ja tez jestem przed staraniami oprócz tokso i cytomegalii robiłam jeszcze
          morfologię, pytał sie mnie również o różyczkę(byłam szczepiona, pytał o hormony
          tarczycy i robiłam cytologię.
          Pozdrawiam
          • hania216 Re: badania przed ciaza 07.10.08, 20:38
            Ja nie potrafie powtorzyc jakie badania zrobilam, bo byla cala
            lista... Zaplacilam za nie... 370zl!! i to pamietamwink
            Pozdrawiam
            Hania
    • misumi Re: badania przed ciaza 07.10.08, 20:38

Witam,
      Tez jestem przed staraniami i lekarz niezlecił mi żadnych badań...
      kazał brac tylko witaminy (kwas foliowy) i zrobił cytologie, poza
      tym nic...
      I co Wy na to? Troche się zmartwiłam sad
      • anick5791 Re: badania przed ciaza 07.10.08, 21:00
        Lekarze często mają takie podejście. Ale jak później są problemy, to nie oni
        cierpią, tylko my. Jak ja bym teraz pierwszy raz starała się o dziecko,
        zrobiłabym wszystkie badania, o których piszą dziewczyny. Przed pierwszą ciążą
        lekarz też powiedział mi tylko coś w stylu "Nic tylko brać się do roboty", a
        potem poroniłam i możliwą przyczyną był właśnie poziom hormonów tarczycy
        (którego wcale by mi nie zbadano, gdyby nie moje wyraźne życzenie, no bo
        przecież "w pierwszej ciąży "takie rzeczy" (=poronienia) się zdarzają, a potem
        wszystko jest dobrze", jak mówią lekarze) . Potem już nie słuchałam nikogo tylko
        sama robiłam badania i teraz (10 tc) szczęśliwie wygląda na to, że wszystko jest
        OK.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka