okina 06.10.08, 20:10 Jakie badania przed zajsciem w ciaze powinno sie wykonac (procz toksoplazmozy i cytomegalii)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anick5791 Re: badania przed ciaza 06.10.08, 21:00 Ja bym sprawdziła poziom hormonów tarczycy (tsh, ft3, ft4). Nie wszyscy lekarze zlecają takie badanie, a w ciąży są bardzo ważne. Małą nadczynność czy niedoczynność łatwo przeoczyć, bo nie ma niepokojących objawów, albo zupełnie nie kojarzy się ich z hormonami, a potem w ciąży jeśli coś jest z nimi nie tak, mogą być poważne problemy. W ogóle dziwię się, że lekarze standardowo nie zlecają takich badań, bo te schorzenia są dość powszechne, a często zdarza się, że nie dostrzegamy symptomów. Odpowiedz Link Zgłoś
malyduszek Re: badania przed ciaza 07.10.08, 18:09 To ja bym dorzuciła jeszcze jedno - a mianowicie progesteron. Badanie nie jest aż tak drogie a potrafi zaoszczędzić sporo nerwów, bo przy niskim poziomie tego hormonu w 2 fazie cyklu można od razu wprowadzić suplementację, żeby potem nie było przebojów z plamieniem. serdecznie pozdrawiam i życzę sukcesów. Odpowiedz Link Zgłoś
zabaaa1984 Re: badania przed ciaza 07.10.08, 18:14 Ja tez jestem przed staraniami oprócz tokso i cytomegalii robiłam jeszcze morfologię, pytał sie mnie również o różyczkę(byłam szczepiona, pytał o hormony tarczycy i robiłam cytologię. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hania216 Re: badania przed ciaza 07.10.08, 20:38 Ja nie potrafie powtorzyc jakie badania zrobilam, bo byla cala lista... Zaplacilam za nie... 370zl!! i to pamietam Pozdrawiam Hania Odpowiedz Link Zgłoś
misumi Re: badania przed ciaza 07.10.08, 20:38 Witam, Tez jestem przed staraniami i lekarz niezlecił mi żadnych badań... kazał brac tylko witaminy (kwas foliowy) i zrobił cytologie, poza tym nic... I co Wy na to? Troche się zmartwiłam Odpowiedz Link Zgłoś
anick5791 Re: badania przed ciaza 07.10.08, 21:00 Lekarze często mają takie podejście. Ale jak później są problemy, to nie oni cierpią, tylko my. Jak ja bym teraz pierwszy raz starała się o dziecko, zrobiłabym wszystkie badania, o których piszą dziewczyny. Przed pierwszą ciążą lekarz też powiedział mi tylko coś w stylu "Nic tylko brać się do roboty", a potem poroniłam i możliwą przyczyną był właśnie poziom hormonów tarczycy (którego wcale by mi nie zbadano, gdyby nie moje wyraźne życzenie, no bo przecież "w pierwszej ciąży "takie rzeczy" (=poronienia) się zdarzają, a potem wszystko jest dobrze", jak mówią lekarze) . Potem już nie słuchałam nikogo tylko sama robiłam badania i teraz (10 tc) szczęśliwie wygląda na to, że wszystko jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś