Dodaj do ulubionych

debiut w przedszkolu-WYPRAWKA DLA MALUCHA?

07.01.04, 20:23
pisalam juz o tym na forum o przedszkolu,ale nikt nie odpisal,wiec ponawiam
prosbę o rady...moja 2,5 letnia córcia rozpoczyna nowy etap-
przedszkole...moje pytanie jest takie?co powinna mieć ze sobą i jak ja
przygotować do tego wydarzenia?pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • bomaki Re: debiut w przedszkolu-WYPRAWKA DLA MALUCHA? 08.01.04, 08:03
      Z tego co pamiętam worek na papcie, ubranko na zmianę(w razie gdyby zrobiła
      siusiu), ręcznik, jeśli będzie spała to pościel i pidżamkę. Reszta zależy od
      przedszkola, na początku jest zebranie i wszystko mówią. Moja córka chodziła
      tylko 2 dni i zakończyła edukację.Pozdrawiam
      Bogda
    • daga30 debiut w przedszkolu-WYPRAWKA DLA MALUCHA? 08.01.04, 09:51
      Agata!
      W moim przedszkolu było zebranie pod koniec czerwca na którym p.dyrektor
      zaprosiła nowych rodziców których dzieci dostały sie do danego przedszkola i
      dała nam cała listę co jest potrzebne i kiedy przynieść.
      Na pewno na samym początku musi byc worek,kapcie piżamka (najlepiej podpisana i
      kapcie też) zmiana bielizny tzn. majteczki i rajstopki w razie "wypadku".
      Co do calej reszty, to zależy od przedszkola ale my dostarczalismy w ciagu
      pierwszych tygodni września jeszcze artykuły papiernicze, ktore mielismy
      wypisane na karteczkach żeby dzieci miały takie same.
      W razie czego pisz chetnie Ci odpowiem na Twoje wątpliwości.
      Pozdrawiam
    • w190998 Re: debiut w przedszkolu-WYPRAWKA DLA MALUCHA? 08.01.04, 11:53
      witaj Agato,
      moja Ola własnie rozpoczęła życie przedszkolaczka.W jej przedszkolu kazano
      przynieść podpisany worek z piżamką (tę sama też podpisałam) itylko to. Kapcie
      zostawia się w szatni. przedszkole jest zamykane, ale te również podpisałam.
      Co do innych spraw to wszystko jest opłacane. Miesięcznie w grupie płacę 10
      zl.na przybory rysunkowe(niezła kwota jak na takie maluszki,nie?)oprócz tego
      opłaty na Komitet i rytmikę. Nie chcę narazie opłacać żadnych dodatkowych
      zajęć. Ola dopiero za kilka dni kończy 2,5 roku. Jest najmłodsza i choć
      świtnie sobie radzi to są to dopiero początki. Zanim posłałam ją na cały dzień
      chodziłam z nią po wielu przedszkolach i obserwowałam z boku jej zabawy.
      Zawsze lgnęła do dzieci i tylko dlatego się zdecydowałam przyśpieszyć edukację
      przedszkolną. Kiedy oglądałam z nią programy jedyneczki to często mówiłam że
      fajnie tak być wśród dzieci ,że w przedszkolu nauczy się wielu nowych
      ciekawych rzeczy. Potem przynajmniej raz w tygodniu wędrowałąm do przedszkoli.
      Dyrekcja raczej chętnie przyjmowała na godzinkę lub dwie. Za każdym razem
      kiedy się coś działo nie szukała mojej pomocy tylko pani. O tym również
      uprzedzałam że to pani tutaj jet od tego by pomóc. Najważniejsze jest aby
      córcia chciała. Moja siostra robi podobnie ze swoją (za dwa miesiące kończy
      trzy latka), ale niestety mała nie spuszcza jej z oczu. O każdą rzecz pyta po
      kilka razy i upewnia się czy siostra czasem nie wyjdzie .Jeśli masz jeszcze
      jakieś pytania to chętnie odpowiem
      pozdrawiam Beata
    • judytak Re: debiut w przedszkolu-WYPRAWKA DLA MALUCHA? 08.01.04, 12:09
      piżamę (jeśli będzie tam spała)
      ubranie na zmianę (pobrudzi się, zaleje się herbatą itp.)
      obuwie na zmianę (kapcie, ale takie, w których można biegać i nie spadają)
      szczoteczkę do zębów (jeśli będzie myła tam zęby)
      strój gimnastyczny (spodenki, koszulka - u maluchów raczej jeszcze nie)

często proszą rodzice o przynoszenie raz na jakiś czas serwetek czy chusteczek
      papierowych

w niektórych przedszkolach trzeba mieć własne nożyczki, kredki, bloki rysunkowe

w starszych grupach często trzeba dzieciom kupować wskazane przez nauczycielkę
      zeszyty (z zadaniami do kolorowania, uzupełnienia itp.)

no i co raz trzeba będzie coś przynosić na różne zajęcia, raz warzywa, owoce,
      raz kasztany, żołędzie, rzeżuchę do wysiania, kubki po jogurtach, rolki po
      papierze toaletowym itp. itd.
    • agata309 Re: debiut w przedszkolu-WYPRAWKA DLA MALUCHA? 08.01.04, 20:19
      dziekuje wam bardzo za wypowiedzi...jutro sie wszystkiego dokładnie dowiem,a w
      poniedziałek chyba oszaleję...moja niunia zaczyna swoje życie przedszkolne
      boję się bardziej niż ona.Paulinka chce iśc do przedszkola,jak odwiedziłśmy
      przedszkole to najpierw pobiegła do zabawek,póżniej przyglądała się dzieciom
      jak jedzą obiadek i cały dzien bardzo przeżywała te nasze
      odwiedziny...cieszyła się z zakupu papuci i ubranek specjalnie do
      przedszkola.Ale jak będzie w poniedziałek?ona jest bardzo do mnie
      przywiazana...pociesza mnie myśl,że z drugiej strony jest bardzo otwarta i
      lgnie do innych dzieci.Zobaczymy....pozdrawiam Was serdecznie
    • agata309 DO BEATY...Re: debiut w przedszKOLU 08.01.04, 20:34
      DZIĘKI WIELKIE ZA ODPOWIEDŻ,ciekawa jestem na jakim etapie jest twoja
      córcia...z tego,co napisałaś wynika,że juz dobrze mówi.Moja Paulinka mówi,ale
      zrozumiec może ją tylko własne otoczenie,zna juz wiele wyrazów,ale czasami
      bardzo je przekreca.I boję się właśnie o to,że na początku będzie jej
      trudno,bo edzie najmłodsza w grupie.Z samodzielnym jedzeniem i toaleta nie ma
      problemów.A zdecydowaliśmy się ja posłać do przedszkola ze względu na to,że
      bardzo lubi dzieci i ja wiem,ze nie zapewnie jej tylu atrakcji,co zabawy i
      pobyt w przedszkolu.I druga strona medalu jest taka,że chcę pracowac i niunia
      musi się po prostu przyzwyczaić do tego,że przedszkole stanie sie jej drugim
      domem.Pozdrawiam Agata
      • w190998 DO BEATY...Re: debiut w przedszKOLU 09.01.04, 11:27
        cześć Agata,Ola faktycznie mówi już dobrze co wcale nie znaczy, że wszyscy od
        razu ją rozumieją. Mówi dość cicho i trzeba podejść bliżej aby usłyszeć .Nie
        martw się tym, panie sobie z tym poradzą. Mowa rozwinie się błyskawicznie przy
        innych dzieciach.Najważniejsze, że lgnie do dzieci. Mimo, że jak narazie, Ola
        odnjduje się w przedszkolu, to planujemy na początek 4 dniowe pobyty.Jeden
        dzień będziemy zawozić do dziadków z tym, że zachowując dokłanie ten sam
        rozkład poranka. Narazie chodzi chętnie, w ogóle wciąz powtarza, że jest duża
        i sobie poradzi,aczkolwiek rano ma swoje humorki a ja wtedy troszkę się
        martwię czy to aby nie dzisiaj będzie NIE IDĘ.Wszystko będzie dobrze, staraj
        się nie martwić za bardzo i ciesz się razem z nią. Ja ciągle mówię jak się
        cieszę że lubi panią i dzieci, że taka jest samodzielna.Jeśli nie wyjdzie,cóż
        tę opcję też bierz pod uwagę. Ale póki co będzie doskonale. Mojej siostrze z
        córcią zupełnie nie wyszło. ponowią próbę na wiosnę.
        Jeśli masz więcej pytań to pisz na priva:
        pandrasz@polbox.com.pl
        chętnie pogadam o dziewczynkach.Ja też mam kilka pytań
        Pozdrawiam
        Beata
        • agata309 DO BEATY...Re: debiut w przedszKOLU 09.01.04, 19:08
          witaj,wysłałam ci wiadomość na priv,ale coś mi chyba szwankuje...odezwij się
          mój numer gg 6192623 Paulinia ma za sobą I dzień w przedszkolu....pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka