Dodaj do ulubionych

REKRUTACJA WAŻNE !!!

05.03.04, 19:35
Od razu przepraszam za mój "wrzask" w tytule, ale jest to istotna sprawa,
rekrutacja do przedszkoli zawsze zaczynała sie w kwietniu. Na rok 2004
zaczyna sie 12 marca i trwa do 1kwietnia (nieprzekraczalny termin).
zapraszam do Krainy Usmiechu i Zabawy na Czerniakowską 128 (P-le 23)

Pozdrawiam Barba. Mama Ali, Zuzi i Maćka

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=5643066&v=2&s=0
Obserwuj wątek
    • brucha Re: REKRUTACJA WAŻNE !!! 05.03.04, 22:47
      dzięki za info
      przy okazji mam pytanie - jaki adres podaje się na drukach zgłoszeniowych -
      zamieszkania czy zameldowania? i czyj? dziecka czy rodziców. u nas to wszystko
      jest totalnie od czapy i jesli adres ma jakieś znaczenie przy rekrutacji to
      wolałabym aby moje dziecko rekrutowano wg zamieszkania a nie zameldowania, tyle
      tylko, że adresu zamieszkania nie da się zweryfikować a zameldowania - tak.

m.
      • barbamama Re: REKRUTACJA WAŻNE !!! 06.03.04, 16:12
        Najlepiej wpisac na karcie i jeden i drugi - jest na to miejsce jak w
        wiekszości dzisiejszych dokumentach. Lub zgodny z rejonizacja (choićby by to
        adres ...babci)
    • modalna Re: REKRUTACJA WAŻNE !!! 07.03.04, 10:53
      Czy można składać podania do kilku przedszkoli na wypadek, gdyby dziecko nie
      zostało przyjęte do tego wybranego?
      Jakie są warunki przyjmowania lub odrzucania zgłoszeń?

Pozdrawiam, Sylwia.
      • barbamama Re: REKRUTACJA WAŻNE !!! 07.03.04, 23:10
        Odpisze ci na priv
        • brucha Re: REKRUTACJA WAŻNE !!! 08.03.04, 00:26
          a możesz proszę i mnie napisać (m.kw@wp.pl)...

z tego co udało mi sie dowiedzieć to w Warszawie (konkretnie Ursynów) podobno
          nie da się do kilku przedszkoli, bo przepuszczają to przez jakąś bazę danych i
          odrzucaja powielone zgłoszenia jako te blokujące miejsca (ale nie chce mi się
          wierzyć, że taka baza istnieje)...
          co do kyteriów przyjęc to po przedzwonieniu do kilku Ursynowskich przedszkoli
          stwierdziłam, że nie ma jednolitych zasad, a najbardziej pewnym kryterium
          byłoby zaprzyjaźnienie się z kierwoniczką... owszem mówi się o samotnych
          rodzicach, obojgu rodzicach pracujących, ale już np. wiek dziecka jest dość
          względny - w jednym godzą się na 'nieskończonego trzylatka', w innym skończone
          3 lata na 1.09.04, w jeszcze innym skończone 3 lata w maju 2004 ... - czy jest
          jakiś jednoznaczny regulamin?
          no i intrygują mnie adresy, przecież nikt nie sprawdzi miejsca zamieszkania,
          więc chcąc się na pewno dostać do wybranego przedszkola mogę wpisać ulicę obok.
          no chyba, że decyduje zameldowanie...

gocha

ps nie dość, że mojemu maluchowi braknie troszkę do pełnych trzech lat, to
          jeszcze mieszkamy za daleko od wybranego przedszkola i przynajmniej
          telefonicznie zostałam spławiona, że z takim adresem to nie mamy szans...
          • modalna Re: REKRUTACJA WAŻNE !!! 08.03.04, 08:39
            Znalazłam wzór karty zgłoszenia dziecka do przedszkola. Jest tam do wypełnienia
            tylko adres zamieszkania, więc chyba nikt się nie interesuje zameldowaniem...

Podsyłam link:
            edukacjawarszawska.hi.pl/index.php?wiad=98
            Pozdrawiam, Sylwia.
        • modalna Re: REKRUTACJA WAŻNE !!! 08.03.04, 08:40
          Dziękuję!

Sylwia.
        • zuza666 Re: REKRUTACJA WAŻNE !!! 10.03.04, 01:26
          bardzo poproszę o informację dotyczącą złozenia wniosku w paru przedszkolach
          na priva
    • ania19752 Re: REKRUTACJA WAŻNE !!! 08.03.04, 09:25
      Czy możesz podać źródło skąd wynika ta zmiana????
      Ja dzwoniłam do kilku przedszkoli (Gdynia) i w każdym odpowiadają, że zapisy są
      w kwietniu.

Czy możesz podać kryteria kwalifikacji dziecka do przedszkola.

Pozdrawiam,
      Ania
      • jagasz W sparwie wypełnienia karty!!!! 08.03.04, 09:48
        Co napisac w czsie pracy męża, jak mąż pracuje po 12 godzin w dzień, potem
        idzie na 12 godzin w nocy, wraca z nocy i dopiero trzeciego dnia idzie znów na
        dzień??? Jak to ująć???
        Pozdrawiam
        Aga
        • patyk.od.zosi Re: W sparwie wypełnienia karty!!!! 08.03.04, 12:46

Moze napisz ile godzin (przecietnie) pracuje tygodniowo.

Przy okazji pozdrawiam serdecznie zalozycielke watku smile
        • barbamama Re: W sparwie wypełnienia karty!!!! 08.03.04, 19:01
          Napisz : nienormowany czas pracy.
          Dzieki Patyku smile
      • barbamama Re: REKRUTACJA WAŻNE !!! 08.03.04, 19:24
        Czas rekrutacji do przedszkola zalezy od gminy, która do takowych dokłada.
        Kryteria:
        - Rejonizacja ( nie powinno byc problemu jesli nie ma kompletu dzieci w gr.)
        - Oboje rodzice pracujacy
        - Samodzielni ( smile ) rodzice
        - Rodzice pracujacy w oświacie

Pozdrawiam Barba. Mama Ali, Zuzi i Maćka

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=5643066&v=2&s=0
    • monika.zdz Re: REKRUTACJA WAŻNE !!! 08.03.04, 14:40
      Ja usłyszałam od kierowniczki jednego z przedszkoli,że skoro jestem zameldowana
      w dzielnicy Ochota to moje dziecko do mokotowskiego przedszkola raczej nie
      zostanie przyjęte,chyba,że nie będą mieli kompletu (ale trudno bazować na czymś
      niepewnym). Co to kogo obchodzi,że ja mam to przedszkole po drodze do pracy ,a
      mieszkam na samym skaraju dzielnicy i do innych przedszkoli z Ochoty w ogóle mi
      nie podrodze. Wydaje mi się,że po adres zamieszkania rozumieją zameldowania bo
      inaczej każdy mógłyby pisać taki adres ,żeby jego dziecko przyjęli do wybranego
      przedszkola?
      • barbamama Re: REKRUTACJA WAŻNE !!! 08.03.04, 19:07
        Kierowniczka ma racje. Chodzi o to że przedszkola są cały czas dotowane przez
        gminę. Reasumując i nie wdając się w szczegóły: Gmina A nie bedzie dokładała do
        dziecka z gminy B, jeśli w gminie B są przedszkola a w nich wolne miejsca .
        Chyba że w p-lu gminy A nie bedzie kompletu wiec aby utrzymać grupe kierownik
        przyjmie dziecko spoza rejonu.
    • dominikams do barbamama 08.03.04, 18:59
      Witaj,

przede wszystkim - dzięki za informację, nie miałam o tym pojęcia, ale bym się
      załatwiła!!

Druga sprawa - odpisz mi proszę na dominikams@poczta.onet.pl - chodzi mi o
      kwestię podań do kilku przedszkoli.

Z góry dziękuję,

Dominika
      • a_to_ja Re: rekrutacja 08.03.04, 20:14
        "Co kraj - to obyczaj", "co gmina - to inny termin rekrutacji" smile
        W Białymstoku rekrutacja potrwa od 15 marca do 10 kwietnia.
        Pozdrawiam serdecznie
    • przygodaa Re: REKRUTACJA WAŻNE !!! 09.03.04, 08:55
      W gminie Bielany rekrutacja trwa od 15 marca do 5 kwietnia. Można składać
      podanie tylko do jednego przedszkola, bo rozpatrywane są one "odgórnie" (nie na
      poziomie przedszkola tylko gminy)

Pozdrowienia dla Ali, Zuzi i Maćka oraz Zochaczka wink))
      • ammaka Re: REKRUTACJA WAŻNE !!! 09.03.04, 16:08
        Również prsiłabym o odpisanie odnośnie składania kilku podań :
        ammaka@gazeta.pl. Z góry dziękuję.
        • sdomitrz Re: REKRUTACJA WAŻNE !!! 09.03.04, 17:33
          Bardzo proszę także o odpisanie na priva w sprawie podań do kilku przedszkol
          naraz. Będę bardzo wdzięczna...
      • daga30 Odnosnie Bielan !!! 12.03.04, 10:09

• daga30 Re: Odnosnie Bielan !!! 12.03.04, 10:15
          Za szybko nacisnęłam i wysłał sie pusty post przepraszam. Wczoraj pytałam naszą
          pania dyrektor jak to jest z decudowaniem o przyjęciu dziecka do przedszkola i
          powiedziała mi, że nie decyduje gmina tylko dwie panie nauczycielki i dwójka
          rodziców z danego przedszkola oprócz dyrekcji. To tak w kwestii wyjaśnienia dla
          mam z Bielan.
          Pozdrawiam
    • pestka17 Re: REKRUTACJA WAŻNE !!! 10.03.04, 14:51
      Również prosiłabym o odpisanie odnośnie składania kilku podań :
      pestka@reytan.waw.ids.pl . Z góry dziękuję.

• pestka17 Re: REKRUTACJA WAŻNE !!! 10.03.04, 14:52
      Również prsiłabym o odpisanie odnośnie składania kilku podań :
      pestka@reytan.waw.ids.pl . Z góry dziękuję.

• barbamama Re:w sprawie podań do kilku przedszkoli naraz 10.03.04, 17:30
      Komisje rekrutacyjne ustalaja listy dzieci w obrebie przedszkola, potem na
      dyskietce dane te są przekazywane wyżej gdzie następuje ich weryfikacja.
      Podwójne zgłoszenia sa skreslane. Moze zdarzyc się tak że dziecko bedzie
      skreślone z listy przedszkola które upatrzyłas sobie najbardziej bez Twojej
      wiedzy i wiedzy dyrektora. Tak to teraz wyglada.
      • patyk.od.zosi Re:w sprawie podań do kilku przedszkoli naraz 10.03.04, 21:47

Jeszcze raz dzieki smile
      • jola-zet Re:w sprawie podań do kilku przedszkoli naraz 11.03.04, 10:49
        Też o tym słyszałam. Dyrektorka jednego z przedszkoli powiedziała, żeby nie
        składać wniosków do kilku przedszkoli właśnie dlatego, że listy są weryfikowane
        i w rezultacie może się okazać, że jak dziecko będzie np. na dwóch listach, to
        jedno przedszkole je wykreśli (bo przeciez dziecko dostało się do innego) i to
        drugie wykreśli (bo przecież dostalo się do pierwszego). W rezultacie
        zostaniemy na lodzie.....
        Tylko co, jeśli sie nie dostaniemy do przedszkola, do którego złożyliśmy
        wniosek - przewidziane są jakieś dodatkowe listy ?? Bo przecież może się
        okazać, że jedno przedszkole zostało obciążone na maksa i części dzieci nie
        przyjęto, a w drugim są jeszcze wolne miejsca...
        • dominikams Re:w sprawie podań do kilku przedszkoli naraz 11.03.04, 19:10
          A czy ta weryfikacja danych dokonywana jest na poziomie gminy czy też całego
          miasta? Pytam, bo chciałabym złożyć wniosek i blisko miejsca zamieszkania, i
          drugi blisko uczelni...
          Dominika
          • jola-zet Re:w sprawie podań do kilku przedszkoli naraz 12.03.04, 10:29
            Nie mam pewności, ale wydaje mi się, że na poziomie gminy, bo to przecież gmina
            dotuje przedszkola, a nie miasto. Zresztą nie wierzę w taką skrupulatność
            naszego miasta wink)
      • bajb1 Re:w sprawie podań do kilku przedszkoli naraz 16.03.04, 19:35
        Barbamamo, proszę o to samo, co inne mamy: napisz mi proszę na priva o
        składaniu paru podań. Byłam dziś w paru przedszkolach na Powiślu i mam mały
        zgryz. Mogę wpisać miejsce zamieszkania dziecka u babci, choć mieszkamy na
        drugim końcu miasta. Ale miałam plan żeby celować w dwa przedszkola. W ich
        ogłoszeniach i wnioskach nic nie ma o tym, że tylko jedno. Ale jakby mi mieli
        dziecko wykasować, to marnie. Ale słuchaj, jak oni nas namierzą, jeśli w
        odległości 3 minut spaceru od babci są trzy przedszkola? Odezwij się, proszę.
        bajb1@gazeta.pl
        • barbamama Re:w sprawie podań do kilku przedszkoli naraz 21.03.04, 20:28
          Bajb nikt Was nie namierzy smile Składając podanie do dwu lub wiecej przedszkoli
          nie masz kontroli nad tym w którym dziecko zostanie przyjete- na komisji
          weryfikującej zostanie skreslone i pozostanie na liście tylko jednego
          przedszkola, tylko którego???
    • mamaluna Re: REKRUTACJA WAŻNE !!! 11.03.04, 22:02
      kiedys rekrutacja odbywala sie w kwietniu, ale juz od ubieglego roku jest w
      marcu - przynajmniej w moim miescie,
      pytalam pania dyrektor wprost (jak zapisywalam pierwszy raz), czy mozna skladac
      podanie do kilku przedszkoli, zeby miec pewnosc, ze sie dostanie miejsce.
      Stanowczo odradzila, bo takie zdublowane wnioski traktowane sa jako oszustwo, a
      dziecko nie zostanie bez miejsca, najwyzej wniosek zostanie przesuniety do
      innego najblizszego przedszkola.
      • jola-zet Re: REKRUTACJA WAŻNE !!! 12.03.04, 10:34
        I myślisz, że naprawdę wnioski dzieci nie przyjętych w jednym przedszkolu są
        prze nie przesyłane do innych ??? A ja się obawiam, że wtedy rodzic sam musi
        się martwić co ma począć, bo widziałam tu post dziewczyny, która pisała, że jej
        dziecko nie zostało przyjęte do przedszkola i co ona ma zrobić.....
        I co wtedy, kiedy nie przyjmą dzidzi do przedszkola ?
        • mamaluna Re: REKRUTACJA WAŻNE !!! 12.03.04, 11:54
          Jolu, Pani Dyrektor zapewniala mnie o tym. Ale ja tego praktycznie nie
          przerabialam. powiedziala, ze na pewno miejsce bede miala jak nie w tym, to w
          innym przedszkolu (mowila chyba, ze bede miala wskazane przedszkola z wolnymi
          miejscami). Gorzej, ze moze sie okazac, ze wolne miejsca sa w przedszkolu
          jednak odleglym od naszego...
          POza tym zawsze we wrzesniu iles miejsc sie zwalnia, bo sie okazuje, ze np.
          mama nie znalazla pracy, a szukala, inna sie wyprowadza, itd.
          Wtedy dzieci z listy rezerwowej wskakuja na te miejsca.

• jola-zet Re: REKRUTACJA WAŻNE !!! 12.03.04, 12:27
            Dziękuję za te budujące wieści - oby tak było, bo trochę ciężko biegać po
            okolicznych przedszkolach i "żebrać" o miejsce. Ja będę we wtorek w przedszkolu
            po wniosek to zapytam panią dyrektor jak to u nas wygląda (jesteśmy na
            Bródnie). Być może każda gmina ma inne zasady.....
            • pipi11 Re: REKRUTACJA WAŻNE !!! 12.03.04, 19:14
              Dziewczyny,forum to nie tylko mamy z Warszawy, o czym chyba czasem
              zapominacie!!!! We Wrocławiu rekrutacja rozpoczyna się 1 kwietnia i trwa do
              końca kwietnia. W tytule postów warto zaznaczać, że chodzi o stolicę. To tyle
              ode mnie.
              Pozdrawiam
              pipi
              • sdomitrz Re: REKRUTACJA WAŻNE !!! 12.03.04, 19:27
                Widziałam dziś ogłoszenie na osiedlowym przedszkolu (Mokotów), że rekrutacja
                zacznie się 15 marca i potrwa do 9 kwietnia.
                Wyraźnie było zaznaczone, że podanie trzeba złożyć tylko i wyłącznie do 1
                wybranego przedszkola. Czyli jednak jest jakieś zarządzenie w sprawie kilku
                podań, inaczej nie zostało by to tak wyraźnie podkreślone (w poprzednich latach
                nic takiego się nie pisało)
                • owca Re: REKRUTACJA WAŻNE !!! 17.03.04, 13:05

tak jest i w przedszkolu mojego syna od 15.03 do 09.04
                  w innych przedszkolach termin czasem jest przesunięty do 15.04
                  z tego co mi wiadomo trzeba złożyć tylko jeden wniosek do jednego przedszkola a
                  decyja o przyjęciu należy i tak nie do dyrekcji przedszkola tylko do gminy

sprawdzę dziś dokładnie bo na tablicy ogłoszeń w naszym przedszkolu wywieszono
                  dokładny opis rekrutacji

pozdrawiam
                  owca

_,,,٢ة إ ة٦,,,_
    • calvados_s Re: REKRUTACJA WAŻNE !!! 17.03.04, 12:37
      ja także jeśli mozna poproszę o podpowiedż. Chodzi mi o składanie podań do
      przedszkoli, teoretycznie mówia o jednym składanym wniosku. Te jestem z Wawy
      calvados_s@gazeta.pl
      • maricha Re: REKRUTACJA WAŻNE !!! 17.03.04, 21:09
        Składać można tylko jedną kartę zgłoszeniową do jednego przedszkola. Decyzje o
        przyjęciu dziecka podejmuje komisja przedszkolna, czyli pani dyrektor i
        nauczycielki. Złożenie wniosku w wybranym przedszkolu do 9 kwietnia gwarantuje
        przyjęcie dziecka na około 99%. Poniewaz grupa nie może liczyć więcej niż 25
        dzieci, więc dyrektor ma obowiązek poinformować rodzica że jest to np. 26-ty
        wniosek więc może byc odrzucony. Ostateczny głos ma Wydział Oświaty, który może
        zaproponować rodzicom spoza rejonu przedszkole gdzie są jeszcze miejsca.
        Pierwszeństwo mają dzieci z rocznika 1998, ponieważ są 6-latkami objętymi
        obowiązkiem szkolnym. Dalsze informacje o rekrutacji jutro, jednak wiadomo że
        lepiej się pośpieszyć.
        • owca Re: REKRUTACJA WAŻNE !!! 17.03.04, 23:35

sprawdziłam ogłoszenie o rekrutacji w przedszkolu do którego chodzi mój syn
          do 9.04 zbierają zgłoszenia, przekazują je do Wydziłu Oświaty i Wychowania i
          potem 16 kwietnia ma odbyć się cytuję: 'zebranie dyrektorów placówek
          przedszkolnych w celu weryfikacji list dzieci i eliminacji powtarzających się
          nazwisk'
          nie warto więc składać papierów do kilku przedszkoli

pozdrawiam
          owca

_,,,٢ة إ ة٦,,,_
          • aletka1 Re: Ursynów i Mokotów jedna dzielnica czy dwie??? 19.03.04, 09:19
            czym jest Ursynów i Mokotów?
            czy to dwie odzdzielne dzielnice z własnymi wydziałami oświaty i wychowania?
            czy moze jeden wór ale wtedy jak to sprawdzic czy ktos zapisał dziecko np. do
            dwóch przedszkoli?
            Wyobrażacie sobie to zgromadzenie dyrektórów placówek? pada nazwisko dziecka i
            co wszyscy szukaja na tych swoich kartkach? a co jeśli np. dwoje lub troje
            dzieci niespokrewnionych bedzie nazywało sie tak samo? będą mieli ze soba całą
            dokumentacje zeby sprawdzic imiona rodziców?
            Poza tym z tym składaniem wniosków kto pierwszy ten lepszy to chyba nie tak? bo
            sa przecież pewne zapisy dotyczące kto ma pierwszeństwo w dostaniu się do
            przedzkola, np. dzieci samotnych rodziców, lub gdy rodzeństwo już chodzi do
            tego przedszkola.
            Czy to wszystko musi być takie zagmatwane? i moze ktoś coś podpowie!

Pozdrawiam
            Aletka mam Gabi
            • maricha Re: Ursynów i Mokotów jedna dzielnica czy dwie??? 19.03.04, 13:40
              Droga aletko. przypuszczam, że władze miasta dobrze wiedzą, co chcą zrobić. nie
              bez powodu przy nazwisku dziecka należy umieścić pesel. Mając dane wszystkich
              dzieci z Warszawy można łatwo je przenieść na komputer i w ten sposób
              sprawdzić, czy dzieci dublują się w przedszkolach. Z ogłoszeń rekrutacyjnych
              wynika, że każdą dzielnicą "opiekuje się" oddzielny Wydział Oświaty, który te
              dane gromadzi i dalej przekazuje władzom miasta. Tak, to wszysko musi być takie
              zagmatwane, żeby nikt nie zorientował się o co tak naprawdę chodzi.
              Pozdrawiam, całuski dla Gabi.
              Maricha
              • aletka1 Re: Ursynów i Mokotów jedna dzielnica czy dwie??? 19.03.04, 15:23
                To co ja mam zrobic!!

wiele wskazuje na to ze wlipcu przeprowadze sie na Ursyn ow Kabaty i tam chce
                zapisać Gabi ale musze miec tez furtke w razie gdyby przeprowadzka przesunela
                się i zapisac na mokotowie na na słuzewcu!!!
                KURCZE W KWIETNIU NAM KAZA DECYDOWAC GDZIE DZIECKO BEDZIE CHODZLI DO
                PRZEDSZKOLA ZA POŁ ROKU!! to jakas paranoja, tym bardziej ze wiele mam moze nie
                wrocic na czas do pracy albo zmieni sie jeszcze sytuacja albo cos tam.!!
                a moze ja w miedzy czasie zmienie calkiem miasto zamieszkania? to co wtedy z
                takimi dziecmi, nie stac mnie na opiekunke!!!
                Jak sie nie przeprowadzę a Gabi dostanie się do przedszkola na Kabaty to
                przyjdzie mi ze służewca wozic ją kawał droi albo odwrotnie. z kabat na
                służewiec.
                I co tu zrobic? doradzcie!!!
                Pozdrawiam
                Aletka mama Gabi
                • owca Re: Ursynów i Mokotów jedna dzielnica czy dwie??? 19.03.04, 16:48

prawdę mówiąc ja mieszkam na Kabatach i codziennie rano zawożę moje dziecko na
                  ul Kazimierzowską (metro Racławicka)
                  nie jest to kłopotliwe, bo sama jadę w tamtym kierunku do pracy
                  wszystko zależy jak się zorganizuje dzień
                  chwalę sobie taką właśnie organizację
                  kto powiedział, że dziecko musi chodzić do przeszkola najbiżej miejsca zamieszkania?

pozdrawiam
                  owca

_,,,٢ة إ ة٦,,,_
                  • a_to_ja Rekrutacja 19.03.04, 22:49
                    W mieście, w którym mieszkam jest jeszcze inaczej:
                    Można składać karty do kilku przedszkoli, do 8.04.
                    Nie ma weryfikacji, o których piszecie.
                    9.04 dyrekcja wywiesza listę przyjętych dzieci.
                    To dopiero półmetek.
                    Potem rodzice mają TYLKO TYDZIEŃ na podpisanie kontraktu/umowy z dyrektorem.
                    Dopiero ta umowa jest przypieczętowaniem powodzenia w całej sprawie.

Wiadomo: jeśli składasz podanie do przedszkola A i B (na A zależy Ci
                    najbardziej) a na liście przyjętych jesteś w B - to podpisujesz umowę z B.
                    Tu można przegapić sprawę - jeśli nie pojawisz się w ciągu tygodnia w B co
                    równa się z nie podpisaniem umowy - nie masz miejsca ani w A ani w B.

Życzę spełnienia właściwych decyzji.
                    • sdomitrz Re: Rekrutacja 20.03.04, 10:09

W każdym mieście swoje uchwały. To rozwiązanie, jak w przypadku poprzedniczki
                      jest SUPER, wiele mam z Warszawy chciałoby mieć taką możliwość, która na pewno
                      jest rozsądniejsza.
                      Mówiono mi jeszcze w lutym, że Pan Kaczyński ma wprowadzić jakieś zmiany, no i
                      wprowadził smile
                      A co do identyfikacji dzieci podczas weryfikacji list to chyba nie będzie z tym
                      problemów ze względu na konieczność zamieszczenia w Karcie Zgłoszeniowej PESELu
                      dziecka,. Pewnie sptrawdzają te listy komputerowo (przy pomocy komputera na
                      weryfikację nie trzeba dużo czasu)
                  • aletka1 Re: Ursynów i Mokotów jedna dzielnica czy dwie??? 20.03.04, 17:54
                    tylko że koło mojego miejsca pracy (Wola) Gabrysia tym bardziej będzie
                    dzieckiem z innej dzielnicy i będzie brana pod uwagę na samym końcu!!!
                    a po za tym przyjemniej spotkac w piaskownicy dziecko z przedszkola i łatwiej
                    się zaprzyjaznic dzieciom i mamom co może procentować na przyszłość (jakieś
                    nagłe spożnienie czy coś).
                    No nic w razie czego będziemy się odwoływać i wpisywać na listy rezerwowe.
                    Pozdrawiam
                    Aletka i Gabrysia
    • edz.anna Re: REKRUTACJA WAŻNE !!! 21.03.04, 00:55
      Dziewczyny, czy aby dostać miesjce w przedszkolu muszę być z dzieckiem
      zameldowana w tym miescie? Co jesli jestem zameldowana w innym miescie niz moje
      miesjce zamieszkania (tu studiuje i pracuje)?
      Dzieki za odpsmile
      • sdomitrz Re: REKRUTACJA WAŻNE !!! 21.03.04, 12:22
        Witaj!
        W jednym z wątków na tym forum już było zadawane to pytanie.

Jeżeli chodzi o kartę zgłoszeniową, to w jej treści nie ma pytania o adres
        zameldowania, więc chyba trzeba podać wyłącznie adres zamieszkania.
        Wiem z doświadczenia - siostra mojego męża nie jest zameldowana w W-wie, ale
        jej dziecko chodziło i do żłobka, i do przedszkola bez problemów.
        Wiele jest takich rodzin, które wynajmują mieszkanie, a są zameldowane (z
        dzieckiem włącznie) u dziadków w innych miastach, więc nie powinno chyba być
        problemów.
        • maricha Re: REKRUTACJA WAŻNE !!! 21.03.04, 20:24
          Witam wszystkie mamy !
          Rzeczywiście istotny jest właśnie adres zamieszkania, a nie zameldowania. nie
          ma większego problemu z miejscem w przedszkolu poza rejonem - to jest straszak
          władz. Przecież wiadomo, że rodzice często wybierają przedszkole w pobliżu
          miejsca pracy, aby zdążyć odebrać dziecko przed np utknięciem w korku. Gorzej
          jest na Ursynowie - tam faktycznie przedszkola są przeładowane. Mimo wszystko
          można zmieniać przedszkola w ciągu całego roku szkolnego. To nie prawda, że po
          rekrutacji dziecko jest przypisane do jednego przedszkola przez cały rok. Poza
          tym w Warszawie jest niż demograficzny, więc dzieci są przyjmowane bez
          większych problemów - to głównie zależy od przedszkola (czy nie jest
          przeładowane) i od dyrektora. A więc - spoko. Będzie dobrze !
          Pozdrawiam. Maria.
          • edz.anna Re: REKRUTACJA WAŻNE !!! 21.03.04, 21:36
            Dzięki dziewczyny za odpowiedz!
            pozdrawiam,
            Ania
    • mycha70 Re: REKRUTACJA WAŻNE !!! 21.03.04, 22:55
      Co kraj to obyczaj. Ja jestem blisko Warszawy (Łomianki) i u nas zasady są
      następujące: MIEJSCE ZAMELDOWANIA - pierwsze o co się pytają, to czy dziecko
      jest zameldowane w gminie. Jak nie, rozpatrywane jest na szarym końcu.
      Rekrutacja skończyła się 15 marca. Nie wiem do ilu przedszkoli można składać,
      bo tak naprawdę zainteresowało mnie tylko jedno, a do drugiego i tak już nie
      było miejsc.
      A co do ilości przedszkoli, do których składa się podania, to słyszałam (nie
      dam sobie za to ręki uciąć, ale mówiła znajoma pracująca w oświacie), że jest
      to spowodowane niżem demograficznym i w ten sposób władze próbują policzyć
      rzeczywistą ilość chętnych. Niektóre przedszkola zostaną zlikwidowane.

Pozdrawiam
      P.
    • redorek Re: REKRUTACJA WAŻNE !!! 22.03.04, 07:44
      niżem?? a to ciekawe - w piątek rozmawiałam z pania dyrektor przedszkola do
      którego ew. zapisze małą i stwierdziła,że właśnie zaczynaja napływac dzieci
      z ... wyżu.
      A ja w innej sprawie. Czy mozna złożyć dwa wnioski - jeden do przedszkola
      (jednego , konkretnego a nie kilku) a drugi do żłobka (bo a nuż się uda malucha
      jeszcze raz w żłobku przetrzymać, choc nie wiem bo mała kończy 3 lata w
      maju)??? Czy to tez sprawdzą i odrzucą??

Redorek

• barbamama Re: REKRUTACJA WAŻNE !!! 24.03.04, 10:15
        Redorek jeśli Córcia kończy trzy lata w maju 2004 to raczej w żłobku juz nie
        przyjmą. Moja ćórcia kończyła 3 lata w grudniu i p. kierowniek złobka
        powiedziała ze do grudnia Ją moze przetrzymac a od 1 stycznia - przedszkole
    • honda1998 REKRUTACJA WAŻNE !!! - jakie dokumenty 22.03.04, 08:14
      witam

jakie dokumenty nalezy złożyć do przedszkola???
      - karta zgłoszenia dziecka i jest jeszcze ciś czy to wystarczy???

pozdrawiam,

eliza
      • jola-zet Re: REKRUTACJA WAŻNE !!! - jakie dokumenty 22.03.04, 09:19
        Składając wniosek trzeba przynieść dokument potwierdzający PESEL dziecka - np.
        książeczkę zdrowia - to tylko do wglądu.

Co do wyżów/niżów - dzieci z wyżu demograficznego (lata 70-te) mają teraz
        dzieci, więc obstawiałabym, że mamy wyż - stąd problemy z dostaniem się do
        przedszkola. A oni mają jeszcze likwidować placówki.....
        • maricha Re: REKRUTACJA WAŻNE !!! - jakie dokumenty 23.03.04, 19:44
          I będą je likwidować ! Władze miasta Warszawy mają inne plany na
          zagospodarowanie terenów stolicy, niż mieszkańcy życzący sobie dobrych warunków
          dla swoich dzieci. Maria.
          • mgurniak Re: REKRUTACJA WAŻNE !!! - jakie dokumenty 24.03.04, 09:33
            złozyłam wniosek....pani dyrektor powiedziala ze takich wnioskow jest juz ponad
            dwieście!!!!!!!!czy ONA mogła przyjąc aż tak dużo ?
            • barbamama Re: REKRUTACJA WAŻNE !!! - jakie dokumenty 24.03.04, 10:12
              Mogła ! A wręcz ma obowiazek , bo kazdy ma prawo złozyc wniosek- to komisja
              rekrutacyjna zdecyduje kto bedzie na liscie no i w tym roku weryfikacyjna
              gdzies u góry.....
              • maricha Re: REKRUTACJA WAŻNE !!! - jakie dokumenty 24.03.04, 19:23
                To zależy na ile miejsc jest obliczone przedszkole. Jeżeli jest
                ośmiooddziałowe - tak jak na Ursynowie, to szanse przyjęcia są dwa razy większe
                niż w normalnym przedszkolu 4- oodziałowym (na 100 dzieci). Pani dyrektor
                powinna to również powiedzieć. Poza tym, jeżeli dziecko jest z "rejonu" to ma
                jeszcze większą szansę, a gdy jest sześciolatkiem - to ma pewniaka. Takie są
                kryteria rekrutacji.
                • aletka1 Re: REKRUTACJA WAŻNE !!! - jakie dokumenty 26.03.04, 09:27
                  ja tez już złożyłam dokumenty, i mimo wczesniejszych rozterek do jednego
                  przedszkola. Jedno co zrobiłam to swiadomie wykorzystałam fakt formalneg bycia
                  samotna matką. Gabrysia ma obydwoje rodziców i ustalilismy że nie będziemy tego
                  uwidaczniać, ale po rozmowie z panią dyrektor zdecydowałam jednak to zrobic. I
                  mam nadzieje ze szanse Gabi na miejsce w przedszkolu wzrosną nie będzie nam
                  dane jeżdzenie gdzies do odległego przedszkola a ona będzie miała okazję
                  spotykac się z dziećmi z grupy nie tylko w przedszkola ale i na podwórku w
                  piaskownicy.

Pozdrawiam
                  Aletka mama Gabi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka