Dodaj do ulubionych

Warszawa_Lauder Morasha

29.06.11, 13:56
Zapisałam dziecko do tego przedszkola. Chciałabym poznać opinię rodziców, którzy mają doświadczenia z tym przedszkolem. To co mnie przerażą to stosunkowo króki czas pracy przedszkola (do 16.30 a w piątki do 14.30) oraz niewielki plac zabaw.
Czy dzieci chodzą gdzieś na "wycieczki", czy jest dużo imprez z udziałem rodziców (wiem, że nie ma imprez religijnych) mam na mysli dni mamy, babci etc. I ogólnie jakie wrażenia.
Obserwuj wątek
    • barakudaa Re: Warszawa_Lauder Morasha 29.06.11, 14:43
      To chcesz wysłać dziecko do żydowskiego przedszkola a nie wiesz,że w piątek szabas jest?
      • ola Re: Warszawa_Lauder Morasha 29.06.11, 15:40
        ja bardzo chciałam zapisać tam dziecko.
        Przede wszystkim z uwagi na to, że:
        - jest żydowskie, co dla mnie jest ogromnym plusem i wartością samą w sobie;
        - ma bardzo wysoki tzw. "poziom" - sposób prowadzenia zajęć, ich ilosć, robią bardzo fajne rzeczy (np. przedstawienia z okazji świąt żydowskich, bal purimowy, namioty na Sukkot, sprzątanie świata, wycieczki).
        - ułatwia dostanie się do tamtejszej podstawówki i potem gimnazjum. Te szkoły sa bardzo dobre i podoba mi się profil prowadzenia zajęć. Bardzo wysoki poziom z przedmiotów podstawowych, religioznawstwo zamiast JEDYNIE SŁUSZNEJ DOKTRYNY KK i nauka hebrajskiego.

- musisz też wziąc pod uwagę, że kuchnia jest koszerna. Dziecko będzie się musiało przestawić...
        - pamiętaj tez o tym, że judaizm to nie tylko szabat w piatek. Święta żydowskie i KK rzadko się pokrywają i często przedszkole jest zamknięte np. w Szawuot od 7 czerwca Lauder nie działał przez tydzień, kiedy wszystko inne pracuje. Musisz pomyśleć o opiece w te dni albo sama brać urlopy. A tych żydowskich świąt jest w roku kilka i niektóre (Pesach, Sukkot) trwają tydzień.

Ostatecznie moje dziecko nie będzie tam chodzić, z uwagi na:
        - fatalny dojazd od nas - Młynarska to jeden wielki korek rano, nie mam na to zdrowia. Dodatkowo budynek na Wawelberga jest połozony w bardzo ciasnej zabudowie, tuż przy szpitalu na Działdowskiej i zaparkowanie tam graniczy z cudem.
        - ten plac zabaw wcisnięty między betonowy płot i mur budynku tez mnie nie zachęcił.
        - do tego mam tam zawsze wrażenie "oblęzonej twierdzy" - ta budka dozorcy, nie mozna wejść bez umówienia. Bardzo kwasi to atmosferę, a przedszkole powinno być dla dziecka miejscem przyjaznym a nie oblężoną twierdzą.
        Wybrałam przedszkole państwowe tuz pod domem, ale do podstawówki juz na pewno zapisze tam córkę. Jeśli nas przyjmą, oczywiście...
        • dziurawa_konewka Re: Warszawa_Lauder Morasha 30.06.11, 10:54
          No właśnie ....... moje pytanie sprowadza się do tego czy to przedszkole generalnie jest fajne czy też jest takie sobie, ale trzeba to przeżyć żeby miec łatwe wejście do szkoły, która (wproawdzie nie mam jeszcze osobistych doświadczeń) podobno jest absolutnie rewelacyjna pod każdym względem.
          Dla mnie krótkie godziny pracy + dodatkowe dni wolne+ zamknięte przedszkole podczas wakacji, przy obowiązku płacenia przez 12 miesięcy = duży znak zapytania. Dlatego chciałabym poznac opinie rodziców czy przedszkole jest fajne i jest tego wszytskiego warte.
      • dziurawa_konewka Re: Warszawa_Lauder Morasha 30.06.11, 10:51
        Wiem, napisałam o tym w ramach krótkich godzin pracy. Dla mnie to jest minus.
    • mariwu Re: Warszawa_Lauder Morasha 29.06.11, 15:38

Niezupełnie na temat i nie wiem, czy wiadomość aktualna, ale kilka lat temu rytmikę w tym przedszkolu prowadziła pani Urszula Nachtman-Smoczyńska. Absolutny as. Legenda edukacji muzycznej dzieci w wieku przedszkolnym. Na Jej "Kalendarzu muzycznym w przedszkolu" wychowały się pokolenia przedszkolaków i nauczycielek rytmiki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka