Dodaj do ulubionych

zerowka wolne miejsca w Warszawie

02.09.11, 12:18
witam , mam ogormna prosbe czy wie ktos moze o wolnych miejscach w zerowkach w Warszawie, jestem samotna mama, stracilam prace 3 mies temu, w zeszlym roku corka chodzila do przedszkola w tym roku nie bedzie mnie stac na oplaty a zwolniona nie bede mogla byc bo pani dyrektor powiedziala ze jest duzo ludzi w trudnej sytuacji i trzeba placic szukam zerowki przy szkole ale nigdzie niema wolnych miejsc, a podobno jest edukacji przedszkolnej
corka jest z stycznia 2006
zuplenie niewiem co robic dowiadywalama sie w calej dzielnicy Bemowo nigddzie niema wolnych miejsc
bardzo prosze o rade moze ktos z Was drogie Mamy wie czy sa gdzies miejsca badz co robic w takiej sytuacji
pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • madlinez Re: zerowka wolne miejsca w Warszawie 02.09.11, 12:31
      a moze jest tutaj mama ktora chcialaby sie zamienic miejscami ? to znaczy poslac dziecko do przedszkolnej zerowki do grupy pieciolatkow , co prawda sa oplaty ale dziecko moze przybywac caly dzien, a ja wtedy moglabym poslac corke do zerowki przyszkolnej czy moze ktoras z Mam interesowalaby taka zamiana?
      • gajmal Re: zerowka wolne miejsca w Warszawie 02.09.11, 13:47
        Według mnie do rejonowej podstawówki muszą przyjąć dziecko, która ma odbyć "obowiazkowe przygotowanie przedszkolne"
      • blaszany_dzwoneczek Re: zerowka wolne miejsca w Warszawie 02.09.11, 13:54
        Jeśli spełniasz kryteria dochodowe (odpowiednio niski dochód na osobę), to zwolnienie od opłaty stałej, czy też godzinowej, nie wiem jak to się teraz nazywa, w całości lub w połowie, należy Ci się jak psu kasza, jest stosowna uchwała rady miejskiej i nie ma znaczenia czy jest dużo czy mało osób w podobnej sytuacji. Dyrektor coś ściemnia, mam wrażenie. Poza tym możesz posłać dziecko na bezpłatne pięć godzin.
        • yarpen111 Re: zerowka wolne miejsca w Warszawie 02.09.11, 14:10
          Dokladnie.
          Kazdemu kto przedstawi zaswiadczenie z US do 9 wrzesnia o niskich dochodach przyznana zostaje ulga lub zostaje zwolniny z oplat za p-kole.

Dyr przedszkola MUSI taka ulge uznac i nie ma co do tego dyskusji.
          Poza tym teraz jest obowiazek przedszkolny wiec jesli w Twojej rejonowej podstawowce jest oddzial przedszkolny to dziecko MUSZA tam przyjac.

Jesli mozesz na razie pusc dziecko do przedszkola na bezplatne 5 godzin- oplata tylko za jedzenie ( ewentualnei zwolnienie z oplat , lub ulga moze tez ci przysluguje).
          • filipianka Re: zerowka wolne miejsca w Warszawie 02.09.11, 15:44
            > zaswiadczenie z US do 9 wrzesnia o niskich dochodach

skąd to info? zaświadczenie z us z całego 2010 roku? a zmiany sytuacji?
            zarządzenie które to precyzowało (zaśw z um o prac z 3 m-cy, pozostałe na oświadczenie) nie obowiązuje bo nie jest na podstawie bieżącej uchwały o nowych opłatach
            czy są w tej sprawie jakieś nowe wytyczne? czy wolna amerykanka dyrektorów?
            • madlinez Re: zerowka wolne miejsca w Warszawie 02.09.11, 15:55
              dowiadywalam sie wlasnie u Pani dyrektor szkoly rejonowej i powiedziala mi ze absolutnie nie moze dziecka przyjac gdyz ma juz w 2 klasach zerowkowych po 25 dzieci a w klasie integracyjnej 18 dzieci i to sa podobno ostateczne limity jakie mozna przyjac
              obdzwonilam wszystkie szkoly w okolicy to samo brak miejsc
              jestem samotna matka, w czerwcu stracilam prace i naprawde niebedzie mnie stac na oplaty za przedszkole dodatkowo niemam nawet alimentow
              dlatego tak bardzo zalezy mi na zerowce przyszkolnej
              • jakw Re: zerowka wolne miejsca w Warszawie 02.09.11, 16:17
                Możesz też szukać zerówek po innych dzielnicach. Ale całkiem możliwe, że zapłacenie samego wyżywienia w godz 8-13 wyjdzie ci taniej niż koszty dojazdu do innych dzielnic. Zajęcia edukacyjne w godz 8-13 masz za darmo także w przedszkolu. I doczytaj przepisy co do zwalniania z opłat - są tam jasne limity dochodów i jeśli je spełniasz - to pani dyrektor może ci podskoczyć.
          • jakw Re: zerowka wolne miejsca w Warszawie 02.09.11, 16:19
            Sęk w tym, że wcale nie muszą. Tzn gmina ma obowiązek zapewnienia miejsca, ale już najbliższa szkoła czy przedszkole - nie.
    • filipianka Re: zerowka wolne miejsca w Warszawie 02.09.11, 17:00
      > rka chodzila do przedszkola w tym roku nie bedzie mnie stac na oplaty a zwolnio
      > na nie bede mogla byc bo pani dyrektor powiedziala ze jest duzo ludzi w trudnej
      > sytuacji i trzeba placic szukam zerowki przy szkole ale nigdzie niema wolnych
      > miejsc, a podobno jest edukacji przedszkolnej

po pierwsze, jak nie pracujesz to chyba wystarczy przedszkole w ramach bezpłatnej podstawy programowej
      po drugie jak pracujesz i masz mały dochód to masz prawo do zwolnienia z opłat za opiekę poza godzinami podstawy (prawo to daje uchwała rady miasta a nie widzimisię pani dyrektor)
      po trzecie, w niektórych szkołach o których słyszałam od tego roku (być może we wszystkich) oddział przedszkolny jest za darmo 5 godzin a pozostała opieka świetlicy jest płatna jak w przedszkolu za godziny, więc zabranie córki z przedszkola i zapisanie do szkoły w sytuacji kiedy pracujesz nic nie zmienia, pozostaje więc punkt 2, a na zdanie dyrektorki że dużo ludzi w trudnej sytuacji odpowiedzieć `tak, rozumiem, chciałabym złożyć wniosek`, jak dostaniesz odmowę to skarżyć wyżej
      • hanna26 Re: zerowka wolne miejsca w Warszawie 02.09.11, 21:50
        Nie pracuje w tej chwili, ale przecież jako samotna matka zrobi wszystko, żeby pracę znaleźć. A nie może przecież przyszłemu pracodawcy powiedzieć, że interesuje ją praca, ale od 8. do 12., bo o 13 musi już zabrać dziecko...
        Co do opłat w świetlicy, to trudno je porównywać z opłatami w przedszkolu. Przynajmniej u nas jest to 100 zł na pół roku.
        • filipianka Re: zerowka wolne miejsca w Warszawie 03.09.11, 10:55
          w tych niektórych szkołach o jakich słyszałam też do zeszłego roku była to symboliczna składka na materiały plastyczne, ale teraz, jak już chyba wszędzie w przedszkolach nie ma opłaty stałej a system godzinowy, to w szkolnych zerówkach, które przecież są oddziałem przedszkolnym, także wprowadzono że za świetlicę czyli opiekę poza podstawą programową się płaci za godziny tak jak w przedszkolach
          rozwiązanie dla autorki wątku to nie zabieranie dziecka z przedszkola i nie szukanie szkoły po całym mieście, tylko po prostu zwolnienie z opłat, nie wiem w czym tu problem
          • hanna26 Re: zerowka wolne miejsca w Warszawie 03.09.11, 12:33
            Akurat mam dziecko w zerówce szkolnej, więc jestem na czasie. smile Wczoraj zapłaciłam za świetlicę dla małej - tak jak już mówiłam. 100 zł na pół roku.
            Madlinez. Nasza szkoła niestety bardzo oblegana, bo w środku dużego osiedla. Ale radziłabym Ci spróbować w którejś ze szkół w Śródmieściu, w ścisłym Centrum. Tamten obszar jest naprawdę mało zaludniony, i szkoły, a także przedszkola nie są tak oblegane. Koleżanka mieszka na Placu Trzech Krzyży i wiem, że mogła spokojnie przebierać w ofertach.
            • filipianka Re: zerowka wolne miejsca w Warszawie 03.09.11, 13:43
              Mój syn też chodził do szkolnej zerówki, składka na świetlicę (pani przychodziła do ich sali) była dobrowolna 30 zł na semestr. Ale czego to dowodzi? Pisałam, że o ile wcześniej nie słyszałam o przypadkach odpłatności godzinowej za szkolną świetlicę dla zerówkowiczów, o tyle w tym roku (gdzie wiadomo - zmienił się system opłat w przedszkolach) takie przypadki są.
              Nie wiem po co autorka ma zabierać córkę z przedszkola (które pewnie jest blisko, do którego jest przyzwyczajona, ma koleżanki z którymi prawdopodobnie pójdzie do szkoły), wozić przez pół miasta, skoro rozwiązanie sytuacji jest banalnie proste - zwolnienie z opłat
              • madlinez drogie Mamy 03.09.11, 16:31
                dzieki za podpowiedzi, a teraz male wyjasnienie
                moja corka Nie lubi przedszkola jak sie dowiedziala ze chyba bedzie musiala znowu tam wracac dostala goraczki i nerwowych drgawek mimo iz juz od 2 lat chodzila do przedszkola 1 grupa i 2 grupa niestety nie mogla sie przywyczaic, bylam u psychologa na wizytach sama i z corka no i powiedziano mi ze niektore dzieci tak maja ze nie lubia przedszkola a szkole moga bardzo polubic
                takze zrobie wszystko aby zalatwic jej zerowke w szkole
                moge sie tez wymienic miejscem jest taka mozliwosc z mama ktorej zalezy na przedszkolnej zerowce
                przedszkole do ktorego corka uczeszcza jest na Bemowie Jelonkach posiada bardzo dobra opinie i naprawde moge polecic
                zalezy mi na zerowce na Jelonkach, moze Szkola 316 jak beda miejsca
                w przedszkolu do ktorego chodzila corka komitet rodzicielski byl
                50 zl/mies
                zywienie 8,20/dziennie
                30 zl rytmika, plus oplata stala
                • atyde10 Re: wolne miejsca 05.09.11, 08:11
                  na www.warszawa6lat.pl w zakładce wolne miejsca jest informacja...może cos podpasuje smilesmile
              • hanna26 Re: zerowka wolne miejsca w Warszawie 03.09.11, 18:52
                skoro rozwiązanie sytuacji jest banalnie
                > proste - zwolnienie z opłat

Nie, nie jest banalnie proste. Sprawy, które tyczą pieniędzy w praktyce, w przeciwieństwie do teorii, rzadko kiedy bywają proste. Gdyby było banalnie proste, nie byłoby tego tematu na forum, bo sprawa byłaby już dawno załatwiona. Wiadomo, że zerówka szkolna wypada taniej niż przedszkole, dlatego przeniesienie dziecka do szkoły byłoby dobrym rozwiązaniem. Jednak obecnie, gdy rekrutacja została już zakończona, listy zamknięte, trzeba by po prostu osobiście pochodzić po szkołach i porozmawiać z dyrektorami. No i nie liczyłabym za bardzo na Bemowo, bo to akurat zagęszczone osiedle.
                • madlinez hanna 03.09.11, 19:12
                  ma Pani racje sprawa pieniedzy nie jest banalnie prosta, niewiadomo czy moja prosba zostanie uzgledniona, w zerowkach z tego co wiem Mozna nie trzeba wykupic posilki i ewentualnie swietlica jesli dziecko pojdzie do zerowki na 2 zmiane obiady moze zjesc w domu i jesli nie bedzie musialo korzystac ze swietlicy tez niema oplaty, zreszta po obiadach w przedszkolu corka wracala glodna i w domu jadla 2 obiad mimo ze jest drobniutka
                  w przedszkolu za wszystko trzeba placic, poza tym jesli widze ze corka nie chce tam wracac zawsze zostawala ze lzami w oczach to czemu nie dac jej szansy
                  jak Pani mysli czy moga byc szanse na przeniesienie teraz we wrzesniu?
                  • hanna26 Re: hanna 04.09.11, 21:45
                    Myślę, że jest to realne, ponieważ niestety (lub dla niektórych stety) nie wszyscy dyrektorzy przestrzegają norm tj. 25 dzieci w grupie. Dla przykładu - w klasie zerowej mojej córki jest 27 osób, w równoległej zerówce podobnie. To jest bardzo duże osiedle, z przewagą młodych małżeństw, dużo dzieci itd. Jednak nie wszędzie tak jest. Są okolice, jak np. wspomniany Plac Trzech Krzyży, gdzie jest znacznie mniej chętnych. MZ wszędzie jednak konieczna jest osobista rozmowa z dyrektorką, osobista prośba itd.
                    Pozdrawiam i życzę powodzenia.
                    • aga_sama Re: hanna 07.09.11, 00:25
                      W oddziale integracyjnym może być 20 dzieci. Mimo wszystko zaniosłabym podanie o przyjęcie do szkoły i już.
                      • madlinez Dzikuje bardzo 08.09.11, 10:22
                        droga Hanno i inne Mamy ktore mi podpowiedzialyscie dziekuje Wam bardzo
                        moja corka zostala przyjeta do Szkoly tzn zerowka w szkole
                        jestesmy obie bardzo szczesliwe, od wtorku juz corka uczeszcza na zajecia
                        zalatwilam jej tez darmowe obiady, kiedy ma pozniej tez podwieczorki, i ew jesli trzeba bedzie skorzystac to bede mogla miec swietlice
                        w ramach nauczania przedszkolnego w tej szkole jest tez bezplatnie angielski 2x w tygodniu rytmika 2x i religia wszystko to w ramach 5 bezplatnych godzin nauczania
                        w przedszkolu niestety bylo ciezko uzyskac chociaz znizke z czesci oplat
                        teraz dopiero zalatwiam pozew o alimenty, wczesniej gdy mialam prace jakos dawalam rade bez alimentow i mialam na oplaty z przedszkola
                        mam nadzieje ze i sprawe o alimenty uda sie jakos zalatwic bardzo Wam drogie mamy dziekuje ze podtrzymywalyscie mnie na duchu i otywowalyscie do walki bo bylo warto
                        pozdrawiam serdecznie madlinez
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka