yarpen111 15.09.11, 19:54 Hmm. ciekawe czy to tylko zaneta przedwyborcza ? Czy rzeczywiscie cos jest "na rzeczy". [url=http://www.tvn24.pl/-1,1717490,0,1,jednak-nie-wszystkie-6_latki-beda-musialy-pojsc-do-szkol,wiadomosc.html]Tekst linka[/url] Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nena22 Re: Nowy pomysl minister Hall. 15.09.11, 21:39 Cwaniara. Nie wierzę tej babie. Marzę o tym aby wyleciała ze stołka. Narobiła tyle złego i teraz dobra ciocia przed wyborami się zastanawia i rozważa. Zaciągnęłabym za te krótkie kudły do molocha szkolnego przepełnionego, w którym uczy sie moje dziecko, bo w glebokiej d... ma dzieci babsztyl jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
meeegotka Re: Nowy pomysl minister Hall. 15.09.11, 22:29 Czy moglby ktos w koncu odstrzelic leb temu babolowi???? Wiec jak to? Dziecko urodzone 31 sierpnia 2006 roku MUSI pojsc do szkoly, ale juz to urodzone 1 wrzesnia bedzie MOGLO pojsc za rok??? Najpierw nabrala kasy za durny projekt, a teraz sie z tego wycofuje? Niech oddaje kase do budzetu panstwa zatem!!!!!!!! Najgorszy minister edukacji w historii!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Nowy pomysl minister Hall. 18.09.11, 12:24 Jeju, to odroczysz i dasz do zerówki w szkole. Widzicie problem nie tam gdzie trzeba. Odroczyc dziecko może nawet pediatra prowadzący. Nie jest to trudna sztuka. Jesli boisz się o warunki w szkole to naciskac na samorząd. No bo jesli wszyscy wywnetrzają się na forach a nie w urzedzie to po kiego grzyba mają coś zmieniać? Nie ma skarg to jest dobrze. Szkoła niegotowa na sześciolatka nie jest też gotowa na siedmio czy dziesięciolatka. I minister, ktokolwiek by nim był ma guzik do gadania. Są samorządy które się przygotowały i sa takie co nic nie zrobiły bo nikt nie naciskał. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Nowy pomysl minister Hall. 18.09.11, 12:20 Nie bronię pani Hall ale co ona ma do tego że masz molochowata szkołę? Ona ją postawiła? Poprzedni ministrowie edukacji? Szkoły to sprawa samorządów. Widac im bardziej opłaca się utzrymac moloch trzyzmianowy niż wybudowac kolejną szkołę, zatrudnic kolejne zastępy nauczycieli i obsługi? Czy za ministra od mundurków było inaczej w tym molochu? Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Nowy pomysl minister Hall. 18.09.11, 21:26 A jak ma im się opłacać jak np. rząd ogłasza zwiększenie płac nauczycieli o 7% , za czym nie idzie odpowiedni wzrost subwencji oświatowej. Utrzymanie budynków też kosztuje. W rezultacie samorząd woli upychać po więcej osób w klasie, a klasy na zmiany w szkołach-molochach niż dążyć do bardziej cywilizowanych standartów szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
bj32 Re: Nowy pomysl minister Hall. 21.09.11, 21:54 A co mają rządy, Przyjaciółko miła, do tego, ze najpierw wprowadzili gimnazja,a teraz chcą wrócić do uprzedniego systemu ośmioklasowego? Co mają do tego, żeby w gimnazjach i liceach nauczyciele prowadzili ewidencję ciąż? Do mundurków? Do zestawu lektur od lat niezmienionego [kto pamięta, kim był Białoszewski "Muzo natchniuzo tak ci końcówkuję", o Mojry... teraz się Harry'ego Pottera czyta i Narnię]? Ano nic. Biorą forsę, a nic nie mają do tego, ze za ich głupie pomysły płacimy... Odpowiedz Link Zgłoś
meeegotka bj32 25.09.11, 14:04 Z ust mi to wyjelas!!! Podpisuje sie wszystkimi konczynami pod Twoim postem. I jesli wroci 8-klasowy system - osobiscie wystosuje pismo pochwalne na czesc tego, kto to wprowadzi!!! A tym "Harrym Potterem" jestem porazona. Powaznie to jest teraz lektura???? W ktorej klasie? Odpowiedz Link Zgłoś
aniulka_ba Re: bj32 29.09.11, 22:50 Narnia jest, a Harry Potter może być, jeśli nauczyciel i uczniowie wybiorą ją na lekturę dodatkową. Odpowiedz Link Zgłoś
afrikana Re: Nowy pomysl minister Hall. 15.09.11, 23:01 hehe)) Rura jej zaczyna mięknąć no, ale czego to się nie robi przed wyborami.... Odpowiedz Link Zgłoś
graz.ka Re: Nowy pomysl minister Hall. 16.09.11, 08:54 moim zdaniem to jest przyczyna: Trzy tygodnie przed wyborami "Gazeta" zrobiła sondaż, który pokazuje, ilu pewnych wyborców mają partie. Wynika z niego, że partie Donalda Tuska i Jarosława Kaczyńskiego niemal remisują. Odpowiedz Link Zgłoś
graz.ka Re: Nowy pomysl minister Hall. 16.09.11, 08:55 link: wyborcza.pl/wybory2011/1,115569,10297778,PiS_blisko_Platformy.html Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: Nowy pomysl minister Hall. 16.09.11, 10:52 ja bym sie cieszyla, mam dziecko ze stycznia 2006 , do szkoly bedzie gotowe we wrzesniu 2012 i bedzie mialo mniejszy tlok jesli podziela rocznik! ktos sie tu oburza o date urodzenia tak samo mozesz rozpatrywac 31 grudnia roku 2005 i 1 stycznia roku 2006 co to za roznica 1 dzien?? umowna! tak jak i 31.08 i 01.09 kwestia przyzwyczajenia i ustawy w Niemczech taki podzial wlasnie istnieje - dzieci zaczynaja szkole nie rocznikowo, ale wg skonczenia odpowiednio wieku przedszkolnego i szkolnego powiedzmy 3 i 6 lat (nie pamietam szczegolow dotyczacych wieku szkolnego, moze ktos kto tam mieszka dopisze dokladniej) i dzieci zyja, maja sie dobrze! trzeba bylo planowac ciaze i rodzic sobie w pierwszej polowie roku Odpowiedz Link Zgłoś
mariola1315 Re: Nowy pomysl minister Hall. 16.09.11, 11:28 Ja też bym ucieszyła się, bo mam syna z października 2006r - jest w grupie przedszkolnej z chłopcem ze stycznia 2006r. i jest ogromna różnica między nimi. Moje dziecko jest jeszcze nie gotowe na pójście do szkoły. A tak swoją drogą, to dopiero po wyborach okaże się co i jak. Odpowiedz Link Zgłoś
yarpen111 Re: Nowy pomysl minister Hall. 16.09.11, 11:40 Wedlug mnie to jest kielbasa wyborcza, niestety... Chcoiaz oby jednka cos z tym zrobili. Moj synek jest z grudnia 2006 , w jego grupie sa dzieci ze stycznia 2006 roku i niestety rozniaca jest ogromna w dojrzalosci emocjonalnej. Intelektualnie tez troche , ale mniej. Najabrdziej widoczna jest rozniaca w psycho-motoryce. Takze ja w sumie bylabym za podzialem rocznika. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalas Re: Nowy pomysl minister Hall. 18.09.11, 09:28 ja też bym się cieszyła jakby szanowna pani minister wpadła na ten genialny pomysł miesiąc temu, wtedy nie puściłabym mojej córki ( z grudnia 206) do zerówki do szkoły, tylko zostałaby w przedszkolu i do zerówki poszła za rok. A teraz co? Ma iść dwa razy do zerówki w szkole, coś tu chyba nie gra jak na mój gust. Odpowiedz Link Zgłoś
meeegotka Re: Nowy pomysl minister Hall. 16.09.11, 19:53 > tak samo mozesz rozpatrywac 31 grudnia roku 2005 i 1 stycznia roku 2006 > co to za roznica 1 dzien?? umowna! tak jak i 31.08 i 01.09 No coz, dla mnie JEST roznica pomiedzy umownym przelomem roku, a narzuconym przelomem miesiaca. Ja pisalam generalnie o bardzo zlych pomyslach pani minister od siedmiu bolesci! A spelnienie tego jest tak samo malo realne jak zmniejszenie oplat za godzine przedszkolna. Chciaz wlasciwie wszystkie jej pomysly sa uchwalane i podpisywane po kryjomu i pod stolem, wiec... Odpowiedz Link Zgłoś
mandziola Re: Nowy pomysl minister Hall. 16.09.11, 23:32 "dla mnie JEST roznica pomiedzy umownym przelomem roku, a narzuconym przelomem miesiaca." A jaka? UMOWNA? Czy tez bardzo Cie interesuje, że jeden papież tak uznał za stosowne?? Dla prawosławnego Twój rok jest kija wart Odpowiedz Link Zgłoś
meeegotka Re: Nowy pomysl minister Hall. 18.09.11, 19:54 Czy tez bardzo Cie interesuje, > że jeden papież tak uznał za stosowne?? Dla prawosławnego Twój rok jest kija wa > rt Naprawde??? A co ma rok liturgiczny do zwyklego roku swieckiego, ze sie tak wyraze? Idz dziewczynko do szkoly i sie troszke poducz, a potem dyskutuj z doroslymi!! Odpowiedz Link Zgłoś
afrikana Re: Nowy pomysl minister Hall. 16.09.11, 14:43 a mnie najbardziej śmieszy, ze do tej pory wg zwolenników reformy i samej pani minister wszystko było och i ach, cud, miód malina, szkoły przygotowane, wszystkie dzieci gotowe, a TERAZ NAGLE(!) okazuje się, że jednak nie jest kolorowo i tak cudownie jak to nam wczesniej próbowano wmówić... a tyle osób tutaj przekonywało, że to najlepsze co można zrobić, a jednak sama pani Hall tuż przed wyborami dostrzega jednak problemy, których wczesniej nie raczyła zauwazać, lub po prostu bagatelizowała. No i nagle okazuje się, ze mozna jednak inaczej. Ja widac, akcja ratunkowa maluchów COŚ (choćby i cokolwiek) jednak dała, bo gdyby wszyscy siedzieli cicho ze spuszczonymi główkami, jestem pewna, że żadnych ruchów w tej kwestii by nie było. Na koniec pytanie retoryczne do zajadłych zwolenniczek - to w końcu reforma jest przeprowadzana bez zarzutów, profesjonalnie i najlepiej jak się da, czy jednak nie wszystko jest tak jak potrzeba i konieczne są zmiany ? wybory, wybory, wybory)) Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: Nowy pomysl minister Hall. 16.09.11, 15:25 dla mnie bez znaczenia bo ja i tak poslalabym dziecko do szkoly jako 6 latke Odpowiedz Link Zgłoś
nena22 Re: Nowy pomysl minister Hall. 16.09.11, 19:34 Ratuje tyłek przed wyborami, bo się wystarszyła. I to posunięcie mnie tylko utwierdziło w tym, że będę głosować z ogromną satysfakcją nie na PO!!!! Żebyście się nie zdziwili rodzice tych dzieci, które teraz ew. nie będą musiały iść do szkoły... Ja śledziłam wypowiedzi tej pani, włos się jeżył, kłamstwo za kłamstwem i durne pomysły. No ale część się pewnie nabierze. Tylko, że jak wygra inna partia to żaden szściolatek pewnie nie będzie musiał iść do szkoły, więc "dobra ciocia" i tak nie jest potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: Nowy pomysl minister Hall. 16.09.11, 22:27 w Warszawie od dłuzszego czasu wszystkie 6latki muszą iść do szkoły Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Nowy pomysl minister Hall. 17.09.11, 01:09 Zależy od dzielnicy. Moja 6-latka jest w przedszkolu. Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: Nowy pomysl minister Hall. 17.09.11, 09:24 gdzie jest takie przedszkole? w związku z tym prostuję - możliwosć zostawienia 6latków w przedszkolu miało kilkudziesięciu rodziców - bo nie sądzę aby było takich grup dużo (i to od dawna) Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Nowy pomysl minister Hall. 17.09.11, 11:11 bbkk napisała: > gdzie jest takie przedszkole? > Na Ochocie. I nie dotyczy to jednego przedszkola tylko przedszkoli w całej dzielnicy. I pewnie nieprzypadkiem na Ochocie do szkoły poszło najmniej 6-latków w Wwie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Nowy pomysl minister Hall. 18.09.11, 09:23 bbkk napisała: > w Warszawie od dłuzszego czasu wszystkie 6latki muszą iść do szkoły Bzdura! Odpowiedz Link Zgłoś
barakudaa Re: Nowy pomysl minister Hall. 18.09.11, 09:29 mama303 napisała: > bbkk napisała: > > > w Warszawie od dłuzszego czasu wszystkie 6latki muszą iść do szkoły > > Bzdura! Powiedz to w oczy rodzicom,którym odmówiono zapisu do przedszkoli i na siłe wypchnięto do szkół! Oj makurokurosku,twoja pracodawczyni pani Przedsionek..ups Hall już tylko miesiac na stoleczku-chyba musisz poszukac nowej ,kreciej roboty.... Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Nowy pomysl minister Hall. 18.09.11, 16:00 barakudaa napisała: > Powiedz to w oczy rodzicom,którym odmówiono zapisu do przedszkoli i na siłe wyp > chnięto do szkół! po pierwsze to nie do I klasy tylko ew. do zerówki szkolnej i to naprawdę nie we wszystkich gminanach, jak tu sugerowano. Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: Nowy pomysl minister Hall. 18.09.11, 21:05 a czy ja napisalam że do 1 klasy? napisalam ze do szkoly a roznica jest niewielka w Warszawie nie ma gmin natomiast na 17 dzielnic 6latki w przedszkolach sa w 3?4? Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Nowy pomysl minister Hall. 19.09.11, 18:50 bbkk napisała: > a czy ja napisalam że do 1 klasy? > napisalam ze do szkoly > a roznica jest niewielka Ale po co rozwodzić się nad zerówkami w szkołach. To jakas nowość? Reforma dotyczy przesuniecia edukacji szkolnej /czyli I klasa/ a nie zerówek w szkołach. Poza tym jesli chodzi o W-wę to grupy sześciolatków i pieciolatków /tzw. zerówki/sa w wielu przedszkolach. Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: Nowy pomysl minister Hall. 19.09.11, 21:42 reforma spowodowała to że z większości przedszkoli dzieci 6letnie zostały usunięte nie pisz że w wielu bo nie jest to prawdą dziecko w szkole, niezależnie czy nazywane jest to klasą 0 czy 1, spędza dużą część czasu w ławce styka się z o wiele starszymi uczniami na stołówce wędruje po szkole w poszukiwaniu toalety nie ma odpoczynku po obiedzie w klasach nie ma zbyt wielu zabawek Odpowiedz Link Zgłoś
mamabasia Re: Nowy pomysl minister Hall. 20.09.11, 08:49 Ja bardzo przepraszam ale czy ci starsi uczniowie gryzą? Czy dzieci w życiu codziennym obracają się tylko w kręgu rówieśniczym? Nie mają rodzeństwa, sąsiadów, kolegów? Przecież sześciolatki nie wędrują same po szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
graz.ka Re: Nowy pomysl minister Hall. 20.09.11, 11:05 mamabasia napisała: > Ja bardzo przepraszam ale czy ci starsi uczniowie gryzą? Nie, nie gryzą. Ale potrafią na świetlicy powiedzieć: "wypie...j gó...aro" pierwszakowi. I pierwszak ląduje z plecakiem pod ścianą obok kaloryfera, a państwo z 6 klasy na krzesełkch przy stoliku. Szkoła podczas dni otwartych obiecywała osobną świetlicę dla młodszych dzieci. I chwaliła atmosferę - u nas starsi opiekują się młodszymi. Po wakacjach zaistniały "obiektywne trudności", uniemożliwiające utworzenie świetlicy. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Nowy pomysl minister Hall. 21.09.11, 18:45 graz.ka napisała: > Nie, nie gryzą. Ale potrafią na świetlicy powiedzieć: "wypie...j gó...aro" pier > wszakowi. I pierwszak ląduje z plecakiem pod ścianą obok kaloryfera, a państwo > z 6 klasy na krzesełkch przy stoliku. 6 klasiści na świetlicach? Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Nowy pomysl minister Hall. 21.09.11, 19:48 mama303 napisała: > > 6 klasiści na świetlicach? Znam takie przypadki - dzieci "dojazdowe" czekające w świetlicy aż rodzice skończą pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
graz.ka Re: Nowy pomysl minister Hall. 21.09.11, 20:20 Czekające np. na obiad. Lub kółko. Lub gdy nie ma nauczyciela, nikogo, kto go może zastąpić, a i bibliotekarzowi już jedną klasę wpęchnięto. Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: Nowy pomysl minister Hall. 20.09.11, 11:44 jak dla mnie nie jest istotne czy gryzą czy nie choć oczywiście największym problemem jest ich słownictwo ale ja tylko się odnosze do tego że 6latek w szkole niezależnie czy w klasie 0 czy 1 ma z nimi kontakt wiec z mojego punktu widzenia jest to po prostu posłanie dziecka do szkoły Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Nowy pomysl minister Hall. 21.09.11, 18:55 bbkk napisała: > reforma spowodowała to że z większości przedszkoli dzieci 6letnie zostały usuni > ęte > nie pisz że w wielu bo nie jest to prawdą. Jest to prawdą. Wiele przedszkoli ma oddziały dla sześciolatków, chociaż moim zdaniem przedszkole to juz jest mało interesujace miejsce dla sześciolatka. > dziecko w szkole, niezależnie czy nazywane jest to klasą 0 czy 1, spędza dużą c > zęść czasu w ławce > styka się z o wiele starszymi uczniami na stołówce > wędruje po szkole w poszukiwaniu toalety > nie ma odpoczynku po obiedzie > w klasach nie ma zbyt wielu zabawek Wszystko zalezy gdzie. Sa kiepskie przedszkolne zerówki i bardzo dobre szkolne. U nas dzieci mają zamiast typowych ławek stoliki, sporo zabawek, dywany, sprzęt multimadialny, oddzielne szatnie, oddzielną świetlicę, oddzielne zajęcia dodatkowe. Rodzice bardzo sobie chwalą. No i naprawdę sześciolatek naprawde nie potrzebuje leżakowac po obiadku a spotkania ze starszymi kolagami mogą mu bardziej służyc niz z kolegami trzyletnimi w przedszkolu. Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: Nowy pomysl minister Hall. 21.09.11, 21:54 w mojej dzielnicy nie ma ani jednej grupy 6latków w przedszkolu w 2 sąsiednich dzielnicach również takiej grupy nie ma nie pisałam o leżakowaniu a o odpoczynku - to zasadnicza różnica masz super szkołę - gdzie jeśli można wiedzieć? w mojej dzielnicy niestety jest inaczej a pierwszaki chodzą na 2 zmiany i kończą lekcje nawet o 18 Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Nowy pomysl minister Hall. 02.10.11, 17:41 Moja chodzi na 8, w szkole sa wydzielone korytarze dla klas I-III, pani ze świetlicy prowadza pierszoklasistów do sali świetlicowej "Bo tam więcej zabawek, wie pani, a one takie małe..." Sa szuflady i wygrodzony palcyk zabaw na boisku z którego III-o! klasiści (tj. mój starszy syn) sa odsyłani, jak przychodza maluchy. W-wa Białołęka. Da się. (dało się też np.tak zamienić boksy w szatni, żeby nasze dzieci były same, a dwie - znacznie mniej liczne i starsze/wyższe - klasy inne połaczone) Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Nowy pomysl minister Hall. 17.09.11, 01:13 an_ni napisała: > dla mnie bez znaczenia bo ja i tak poslalabym dziecko do szkoly jako 6 latke Jeśli masz dziecko z 2006 to ma znaczenie - troszkę mniejszy tłok w roczniku przez 12 lat. Jeśli masz dziecko z 2007 to też ma znaczenie - będzie trochę więcej niż 1 rocznik. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Nowy pomysl minister Hall. 18.09.11, 09:20 Akurat akcja ratowania maluchów wpłynęła na to co obecnie mamy. Większość rodzicow spanikowało i mamy kumulacje roczników na przyszły rok. Jakby pani minister wprowadziła sześciolatki sukcesywnie do szkół tak jak to było w pierwotnym planie to byśmy mieli to za sobą a tak to kolejne protesty będą. Teraz odezwa sie rodzice dzieci, które urodziły sie w 2007 roku. Bo teraz dojda im do rozcznika dzieci z końca rocznika 2006. I tak w kółko. Nie dogodzisz. Danie wyboru rodzicom było najgorszym błędem reformy. Odpowiedz Link Zgłoś
barakudaa Re: Nowy pomysl minister Hall. 18.09.11, 09:27 mama303 napisała: > Danie wyboru rodzicom było najgorszym błędem reformy. No nie wierzę,jestes propagatorką idei staliznizmu w najgorszym wydaniu?Haloooo-przypominam ,że mamy demokrację! Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Nowy pomysl minister Hall. 18.09.11, 12:16 Kiedys był obowiązek nauki dla siedmiolatka- to nie kóci ci się z demokracją? Teraz byłby obowiązek dla szesciolatków. Wiekszość krajów taki obowiązek wprowadza i jakos nie wrzeszcza że demokracje zabijają obowiązkiem szkolnym. Wrzaski sa o wiek obowiązkowej nauki a nie o sam obowiązek. Mnie akurat podoba się obowiązkowe przedszkole dla pięciolatków a i tak ratujący maluch krzycza że dzieci się z domu rodzinnego wyrywa co dla mnie zakrwa na jakąś forme choroby. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Nowy pomysl minister Hall. 18.09.11, 16:03 barakudaa napisała: > nie wierzę,jestes propagatorką idei staliznizmu w najgorszym wydaniu?Haloooo > -przypominam ,że mamy demokrację! W kwestii obowiązku szkolnego akurat dawanie wyboru rodzicom kończy sie tak jak widać. Przypominam, że przed reformą nie było wyboru czy wysłać teraz czy potem. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Nowy pomysl minister Hall. 18.09.11, 12:08 mama303 napisała: > Danie wyboru rodzicom było najgorszym błędem reformy. Demokracja to wogóle pomyłka, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Nowy pomysl minister Hall. 18.09.11, 16:05 jakw napisała: > Demokracja to wogóle pomyłka, prawda? A co demokracja do tego kiedy dziecko obowiązkowo ma rozpocząć edukację? Niektórzy pewnie by w ogóle nie wysyłali bo to krzywda okropna i obowiązki dla dziedzi małej. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Nowy pomysl minister Hall. 18.09.11, 21:21 To było w kontekście ubolewania, że wogóle dano rodzicom wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
nena22 Re: Nowy pomysl minister Hall. 19.09.11, 08:13 Jakoś niektórzy ciągle nie rozumieją. Chodzi o to, że jak jest tyle rzeczy do naprawienia w szkole, a jest dużo - to nie powinno sie wydawać pieniędzy na wprawdzanie sześciolatków do szkoły, zmiany prodręczników itd... tylko najpierw zmienić to co należy i potem te szciolatki bez krzyku wprowadzić. A tak kupę kasy zmarnowanej i jak było tak jest. I dlatego uważam,że minister jerst do d.... a zmiana decyzji przed wyborami - ewidentnie ze strachu przed utratą stołka - tylko mnie w tym utwierdziła. Odpowiedz Link Zgłoś
graz.ka Re: Nowy pomysl minister Hall. 19.09.11, 08:44 praca.gazetaprawna.pl/artykuly/548590,szesciolatki_potrzebuja_kilku_miliardow_zlotych_szkoly_beda_gotowe_dopiero_za_5_lat.html Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Nowy pomysl minister Hall. 19.09.11, 08:57 Tych miliardów potrzebuja dzieci w kazdym wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
graz.ka Re: Nowy pomysl minister Hall. 19.09.11, 09:47 Rzecz jasna Ale skoro ich nie ma dla starszych - i nie było do tej pory - to po co wpychać do szkół większą ilość młodszych dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Nowy pomysl minister Hall. 19.09.11, 18:52 jakw napisała: > To było w kontekście ubolewania, że wogóle dano rodzicom wybór. Kontekst rozpoznałam, akurat w kwestii, o której dyskutujemy jest nad czym ubolewać. Odpowiedz Link Zgłoś
agu-07 Re: Nowy pomysl minister Hall. 20.09.11, 19:17 Demokracja na szczęście pozwala rodzicom na spełnianie obowiązku szkolnego w domu. Moje dziecko jest w szkole państwowej w III klasie. Dzięki p Hall ma żenująco niski poziom matematyki (nowa podstawa programowa na wypadek, gdyby było z nimi w klasie dziecko z 2003 roku nie było). Przed reformą jak ktoś chciał też mógł posłać 6 latka do I kl. Są tacy co lubią zamordyzm i obecnie rządząca ekipa do takich należy. Ciekawe jak zapewnisz opiekę 6 latkowi od np 22 XII do 3 I potem w ferie zimowe, ferie Wielkanocne i przez 11 tygodni wakacji.itd. Zostanie samo w domu? Nie każdy ma babcię lub szefową, która daje urlop wtedy kiedy prosi pracownik itp . Poślij sobie do I kl nawet 5 latka a innym daj prawo wyboru. Znają lepiej swoje dziecko i szkołę do której będzie chodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Nowy pomysl minister Hall. 20.09.11, 20:04 Siedmiolatka zostawisz samego w domu w ferie? Dla mnie akurat zaden to argument bo dziecku nalezy opiekę zapewnic. Sa półkolonie, opiekunki, dziecko ma z reguły dwoje rodziców. Mozliwości trochę jest. Odpowiedz Link Zgłoś
unia78 Re: Nowy pomysl minister Hall. 20.09.11, 20:23 przeciwcialo napisała: > Siedmiolatka zostawisz samego w domu w ferie? Dla mnie akurat zaden to argument > bo dziecku nalezy opiekę zapewnic. Sa półkolonie, opiekunki, dziecko ma z regu > ły dwoje rodziców. Mozliwości trochę jest. Na półkolonię dziecko trzeba i odprowadzić i przyprowadzić. Opiekunka jest sporo droższa jak przedszkole, czy świetlica w szkole. A dwoje rodziców, hmmm, choćbyśmy kombinowali na wszystkie możliwe strony, to nie jesteśmy w stanie naszym urlopem załatać wolnego w szkole. Mamy go za mało. A niestety pomocy rodziny nie mamy żadnej... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Nowy pomysl minister Hall. 20.09.11, 21:13 Otóż w niektórych sytuacjach - np. poruszanie się po jezdni - różnica między 6- a 7-latkiem może być dość duża - a mianowicie prokuratorska. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Nowy pomysl minister Hall. 21.09.11, 18:41 agu-07 napisała: > Demokracja na szczęście pozwala rodzicom na spełnianie obowiązku szkolnego w do > mu. No i super, tyle że tez kwestia wieku jest regulowana odgórnie. Przypominam, że rodzice maja wybór tylko wyjatkowo w okresie przejsciowym i to jedynie pomiędzy: poczatek edukacji w wieku 6 lub 7 lat. >Ciekawe j > ak zapewnisz opiekę 6 latkowi od np 22 XII do 3 I potem w ferie zimowe, ferie W > ielkanocne i przez 11 tygodni wakacji.itd. Zostanie samo w domu? Nie zostanie samo, prawdopodobnie wiekszość siedmiolatków tez i spory procent ośmiolatków również. A rozwiązania od lat sa różne. Popytaj rodziców szkolnych, jak to rozwiązują. Niektórzy opłacaja opiekę. Za opiekę dziecka w przedszkolu trzeba płacić, prawda i to wcale nie mało. Odpowiedz Link Zgłoś
agu-07 Re: Nowy pomysl minister Hall. 23.09.11, 14:09 Dziecka nie musisz posyłać do szkoły, może się uczyć w domu, a wszkole zdawać tylko egzaminy. Skoro jednak nie mam takiej możliwości to chodzi do szkoły. Gorzej, gdy jest długa przerwa świąteczna. Opiekunka w Warszawie to min 10 zł/h. 5 dni x 10h = 500 zł. W czasie przerw świątecznych szkoła nie zapewnia opieki - przedszkole tak. Jest czynne np 27-31 XII. Podane daty to przykład. Policz sobie przerwy świąteczne w szkole i swój urlop. Jeżeli Ci starcza to gratuluję. Wyślesz 6 ,7 latka na zimowisko, a potem na 2 turnusy kolonijne, a może poślesz to innej szkoły na zimę w mieście? Moja szkoła nie organizowała zimy w mieście, bo samorząd nie dał pieniędzy. Do świetlicy jest zapisanych 300 uczniów i 3 sale. Dziecko wraca z potwornym bólem głowy. W przrdszkolu byłoby w swojej sali ze swoją 25 osobową grupą. Widzisz różnicę? Na "Zachodzie tak wygląda opieka także w szkole. Dziecko jest od 8 - 17 pod opieką wychowawcy tylko ze swoją klasą. Nie i u nas będzie taki standard to rodzice przestaną protestować. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Nowy pomysl minister Hall. 25.09.11, 08:59 agu-07 napisała: > Opiekunka w Warszawie to min 10 zł/h. 5 > dni x 10h = 500 zł. W czasie przerw świątecznych szkoła nie zapewnia opieki - > przedszkole tak. Jest czynne np 27-31 XII. A za przedszkole to nie płacisz? i to cały rok a tu tylko za dwa tygodnie. zreszta rodzice jakos sobie z tym radzą, przecież i siedmio i osmiolatki nie zostaja jeszcze w domu na ferie same /przynajmniej wiekszość/ - wywoża do rodzin, załatwiaja rózne formy opieki. ten problem jest nie od dziś i nie znika gdy dziecko skończy siedem lat. > Podane daty to przykład. Policz sobie przerwy świąteczne w szkole i swój urlop. > Jeżeli Ci starcza to gratuluję. Wyślesz 6 ,7 latka na zimowisko, a potem na 2 > turnusy kolonijne, a może poślesz to innej szkoły na zimę w mieście? Moja szkoł > a nie organizowała zimy w mieście, bo samorząd nie dał pieniędzy. Do świetlicy > jest zapisanych 300 uczniów i 3 sale. Dziecko wraca z potwornym bólem głowy. W > przrdszkolu byłoby w swojej sali ze swoją 25 osobową grupą. Widzisz różnicę? Na > "Zachodzie tak wygląda opieka także w szkole. Dziecko jest od 8 - 17 pod opiek > ą wychowawcy tylko ze swoją klasą. Nie i u nas będzie taki standard to rodzice > przestaną protestować. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Nowy pomysl minister Hall. 25.09.11, 18:47 Niektórym może to sprawiać jednak sporą różnicę. Chyba łatwiej zdecydować się na zostawienie w domu 8-latka pod opieką np. 13-letniego rodzeństwa niż 6-latka pod opieką rodzeństwa 11-letniego. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Nowy pomysl minister Hall. 26.09.11, 18:41 Strasznie to jest twórcze co napisałaś. Rzeczywiście róznica wieku miedzy rodzeństwem może byc przeróżna, nie mówiąc juz o tym, że nie wszyscy rodzeństwo posiadają Odpowiedz Link Zgłoś
nena22 Re: Nowy pomysl minister Hall. 28.09.11, 21:59 Wybory już tuż tuż i mamy jakąś decyzję? Czy szanowna tylko głośno myślała? Umknęlo mi coś? Poważnie pytam bo mało ostatnio jestem telewizyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
graz.ka Re: Nowy pomysl minister Hall. 29.09.11, 09:29 Traktując to, co się zadziało literalnie: Pani Minister wyraziła swoje zdanie, pomysł, przemyślenia. W efekcie czego nikt już nie pamiętał o projekcie obywatelskim - rozmowę z Tomaszem Elbanowskim pokazano jako kilkunastosekundową migawkę bodaj w jednym programie informacyjnym. Wszyscy za to chcieli rozmawiać tylko z Panią Minister. Genialne pod względem PR. I trwało dwa dni. A po wyborach - wszystko może się zdarzyć Np. obecny minister nie musi być dalej ministrem. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Nowy pomysl minister Hall. 28.09.11, 22:33 mama303 napisała: > Strasznie to jest twórcze co napisałaś. Rzeczywiście róznica wieku miedzy rodze > ństwem może byc przeróżna, nie mówiąc juz o tym, że nie wszyscy rodzeństwo posi > adają Tak samo twórcze jest twierdzenie, że 7- czy 8-latkowi równie trudno zapewnić opiekę podczas ferii czy wakacji jak 6-latkowi... Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Nowy pomysl minister Hall. 29.09.11, 17:53 jakw napisała: > Tak samo twórcze jest twierdzenie, że 7- czy 8-latkowi równie trudno zapewnić > opiekę podczas ferii czy wakacji jak 6-latkowi... Tak? a co to za róznica 6 czy 7 latek. I temu i temu opieke trzeba zapewnić w czasie ferii. A jak ktos ma starsze rodzeństwo to tez chyba nie ma róznicy czy posiedzi z 6 czy 7 latkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Nowy pomysl minister Hall. 01.10.11, 09:39 A jest łatwiej? Dla tych którzy tak narzekają na ten punkt programu , może wyjaśnicie mi wasz fenomen załatwiania sprawy opieki w przedszkolu podczas chorób dziecka, przerw świątecznych czy też wakacyjnych , bo nie wszystkie przedszkola czynne są w wakacje i żadne z państwowych nie jest czynne przez 2 miesiące wakacji. Ciekawe, że tak wiele osób zajmuje się bzdetami, a nie potrafi podać faktycznie sensownych argumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
nikki30 Re: Nowy pomysl minister Hall. 29.09.11, 15:22 agu-07 napisała: >Na > "Zachodzie tak wygląda opieka także w szkole. Dziecko jest od 8 - 17 pod opiek > ą wychowawcy tylko ze swoją klasą. Nie i u nas będzie taki standard to rodzice > przestaną protestować. Podaj przykłady gdzie na tym zachodzie jest rzeczywiście lepiej? Bo ja odniosłam wrązenie że to my polskie matki jesteśmy cholernie rozpieszczone przez system i życie.Mieszkałam w kilku krajach europejskich we Francji zdawałam maturę, w Szwecji robiłam część podstawówki i cały czas odnoszę wrażenie, że naprawdę nie mamy się czego wstydzić ani czego obawiać.Zachodnie szkoły ani nie są lepiej przygotowane od polskich a w takiej Irlandii pólnocnej przyjmują na wychowanie już 4 letnie dzieci!Szok normalnie Rok szkolny w Polsce też dłuższy niż w innych krajach (np. we Francji).W Szwecji juz od pierwszej klasy dziecko przechodzi różnego rodzaju testy kompetencyjne.Niby nie obowiązkowe ale w praktyce większość je zdaje.We Francji którą sporo osób stawia za wzór podstawówka to tak naprawdę kolejne kursy.Dziecko ma 27 godzin lekcyjnych tygodniowo, podzielonych na dziewięć połówek dnia. Rok szkolny trwa krócej niż w Polsce o jakiś tydzień. Nauka odbywa się rano i popołudniu z przerwą obiadową przez piec dni w tygodniu. Jednak dzieci chodzą do szkoły w sobotę do południa. Wolna jest środa.W wieku 8- 9 lat dzieciaki uczą się już informatyki i wychowania obywatelskiego Zajęcia w szkole kończą się zwykle o 15-16 potem dziecko ktoś musi odebrać.Podobnie było w Szwecji.Rodzice się organizowali i zwykle odbierała nas niepracująca mama któreś z koleżanek...Świetlicą był dla mnie dom mojej koleżankiWe Francji wychowawca w przedszkolu pracuje 6 h dziennie z czego 2 godziny ma wolneJedyny plus jest taki ze edukacja przedszkolna we Francji jest bezpłatna i dziecko można zapisać nawet w ciągu roku po obowiązkowej adaptacji z rodzicem (wtedy urlopik się kłania).W Wielkiej Brytanii większość przedszkoli jest prywatnych i opłaty to 800-1000 funtów miesięcznie! Naprawdę nie mamy najgorzej... Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Nowy pomysl minister Hall. 30.09.11, 18:59 Moja siostra która marzyła o polskim systemie szkolnym w Niemczech. Tam nikogo nie interesowało jak to zorganizowac aby dziecko odebrac o 13. Odpowiedz Link Zgłoś
nikki30 Re: Nowy pomysl minister Hall. 29.09.11, 15:31 agu-07 napisała: >Ciekawe j > ak zapewnisz opiekę 6 latkowi od np 22 XII do 3 I potem w ferie zimowe, ferie W > ielkanocne i przez 11 tygodni wakacji.itd. Zostanie samo w domu? Nie każdy ma b > abcię lub szefową, która daje urlop wtedy kiedy prosi pracownik itp . Poślij so > bie do I kl nawet 5 latka a innym daj prawo wyboru. Znają lepiej swoje dziecko > i szkołę do której będzie chodzić. A wiesz, że nie jest to problem! Są organizowane akcje typu zima lub lato w mieście i wtedy w szkołach są organizowane punkty dziennego pobytu.W tym roku taki punkt był akurat w szkole mojego syna.Zajęcia trwały od 7.30 do 17 00.Do tego można było się wybrać do punktu zajęć specjalistycznych... Dziecko bezpłatnie otrzymywało drugie śniadanie, obiad i podwieczorek.Syn był niezwykle zadowolony! Odpowiedz Link Zgłoś
agu-07 Re: Nowy pomysl minister Hall. 30.09.11, 12:30 Lato i zima w mieście są oraganizowane tylko w czsie przerw wakacyjnych i ferii zimowych. Nie zawsze w szkole do której uczęszcza dziecko. W czasie szkolnych przerw świątecznych przedszkola pracują normalnie. Ja się po prostu nie zgadzam na to, żeby moja córka z XI 2007 roku w wieku 5 lat i 10 msc zaczynała I klasę. Moja szkoła wbrew zapewnieniom P minister nie jest przygotowana do zapewnienia dzieciom tak dobrej opieki jaką miały w przedszkolu. Oczywiście, że jakoś to będzie, ale jakoś nie wszystkich zadowala. Cieszcie się reformą i tym, że dziecko szczęśliwe w punkcie dziennej opieki, a ja powalczę o to, żeby moja niespełna 6 letnia córka nie musiała być uczniem I klasy. W przedszkolu będzie od 7 -16 w małej grupie,dostanie 3 posiłki dziennie i spędzi kilka godzin na ładnym placu zabaw zamiast na boisku szkolnym z 1 zjeżdzalnią i 1 huśtawką.. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Nowy pomysl minister Hall. 30.09.11, 19:01 Przedszkolne grupy nie sa małe. W samorządowych przedszkolach to 25-28 dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Nowy pomysl minister Hall. 01.10.11, 08:23 analist73 napisała: > Albo i większe. Oczywiście, rodzice kieruja sie jakimis uprzedzeniami, boja sie strasznie zmian. bardziej niz dzieci! Dzieci się odnajduja w szkole, odkrywaja nareszcie urok samodzielności. Miałam podobne obawy jak wysyłałam swoja szesciolatke do szkoły. Moja córka w przedszkolu dopilnowana, ubrana, nakarmiona i dopieszczona ....w szkole poczuła sie wreszcie wolna . normalnie: skok rozwojowy. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Nowy pomysl minister Hall. 01.10.11, 09:48 No co ty, polskie przedszkola oferują maksymalnie 10 osobowe grupy, indywidualne podejście do dziecka , jedną nauczycielkę na maksymalnie dwójkę dzieci, idealne i zadbane place zabaw oraz oczywiście gwarantują zero chorób i zero stresu. Fantazja co niektórych jest po prostu niesamowita Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Nowy pomysl minister Hall. 01.10.11, 09:44 > Lato i zima w mieście są oraganizowane tylko w czsie przerw wakacyjnych i ferii > zimowych. > Nie zawsze w szkole do której uczęszcza dziecko To samo tyczy się przedszkoli, dyżurują konkretne przedszkola . Tak więc ten argument jest idiotyczny bo sytuacja opieki nad dzieckiem szkolnym i przedszkolnym w sytuacjach przerw i wakacji jest podobna. Odpowiedz Link Zgłoś
graz.ka Re: Nowy pomysl minister Hall. 01.10.11, 23:35 Stan prawny niezmieniony na dziś: Przedszkole jest placówka nieferyjną. Pracuje nawet w Wigilię i Sylwestra, tudzież nie ma wolnego między świętami - np. 1 listopada w czwartek - w szkole może dyrektor zarządzić wolne w piątek, w przedszkolu nie. Mogą być drobne różnice w organizowaniu dyżurów wakacyjnych, ale takie również są. Liczebność oddziału przedszkolnego maksymalna to 25 dzieci. Jeśli jest gdzieś więcej jest to przekroczenie prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Nowy pomysl minister Hall. 02.10.11, 11:21 W wakacje działają przedszkola dyżurujące i nie koniecznie musi to być przedszkole dziecka, tak samo nie koniecznie musi ono pracować przez miesiąc. Po traumie jaką przeżyło moje dziecko gdy jako dwulatka poszła do żłobka dyżurującego dzięki ale wolę nie korzystać z tego przywileju. Ciekawe, że nagle pomijany jest tutaj temat chorób, wychodzi że wszystkie przedszkolaki mają stu procentowa frekwencje. Skoro dwudniowa przerwa, czy ferie są takim gigantycznym problemem to co drogie mamy przedszkolaków robicie gdy wasze dziecko zachoruje. W przypadku wolnych dni szkolnych przynajmniej wiemy kiedy one wypadają, w przypadku chorób , no cóż . Ach zapomniałam że znakomita większość trzylatków przebywa w przedszkolu maksymalnie 2 tygodnie na miesiąc , więc zapewne wbiłyście to sobie w plan urlopowy . Odpowiedz Link Zgłoś