Dodaj do ulubionych

Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2

21.02.13, 10:28
Jaka jest lepsza strategia aby dostać się do przedszkola w Warszawie. Czy ktoś wie jak działa system rekrutacji? Lepiej składać papiery do 10 przedszkoli (to może dostane się do 10 najmniej po drodze), czy do 2 najbardziej preferowanych w najbliższej okolicy (bo system nie przeżuci mnie dalej i będzie preferował, bo nie ma gdzie przekierować - oczywiście przy tej samej liczbie punktów)?
Zakładam że ktoś pisał ten program więc są w nim jakieś zasady. Bo jakoś z 50 dzieci o tej samej punktacji wybiera te 20 które się dostaną a resztę odrzuca. Mam nadziej, że nie robi tego alfabetycznie, bo jestem bez szans wink
Obserwuj wątek
    • blaszany_dzwoneczek Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 21.02.13, 11:03
      Jeśli dziecko nie ma mocnej punktacji, to duża szansa, że do tych dwóch wybranych się nie dostanie, bo dostaną się dzieci z wyższą punktacją. W taki przypadku, jeśli nie wpiszesz innych przedszkoli, nie dostanie się nigdzie. System nie będzie się zastanawiał czy ma gdzie przekierować czy nie. Jeśli dopuszczasz myśl o posłaniu dziecka do innego przedszkola niż te dwa najbardziej pożądane, to jeśli wpiszesz więcej przedszkoli, system będzie szukał miejsca dalej. Im więcej przedszkoli tym większe szanse, że gdzieś się dostanie. Ja osobiście 3 lata temu wpisałam 19 przedszkoli, córka dostała się do siódmego na liście.
      • asai1978 Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 21.02.13, 11:08
        Mamy 64 punktów (tzn. nie wiem jak jest z umowami na zlecenie ale jeśli będą honorowane to mamy). Czy to dużo czy mało?
    • bbkk Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 21.02.13, 12:54
      Kolejność na liście z tą samą liczbą punktów ustawia nie system tylko dyrektor danego przedszkola.
    • afro.ninja Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 21.02.13, 12:55
      Bo jakoś z 50 d
      > zieci o tej samej punktacji wybiera te 20 które się dostaną a resztę odrzuca. M
      > am nadziej, że nie robi tego alfabetycznie, bo jestem bez szans wink

To dyrektor placowki wybiera dzieci, ktore beda uczeszczac do danego przedszkola, a nie system.
      Przeciez nie trzeba tego robic przez internet, a w koncu i tak trzeba isc do przedszkola pierwszego wyboru zaniesc formularz zgloszenia. smile
      • onika05 Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 08.03.13, 21:58
        I tu się mylisz.
        • asai1978 Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 08.03.13, 22:53
          czemu? Uważasz że wybiera system?
    • nimeska Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 21.02.13, 13:09
      wg mnie lepiej do 20tu nawet jak masz duza parcie na p-ole
      ja sie rok temu w balona zrobilam, wybralam tylkoo 3 i sie do zadnego dziec nie dostal mimo ze mialam 64pkt
      i musialam szukac wolnego miejsca w maju podczas rekrutcji dodatkoowej..

zatem polecam wybrac maksymalnie te na ktoryc ci zalezy( sa w oklicy domu, pracu, n trasie dom-praca rodziców)

jak wybierzesz dwa a ktos bedzie mial wiece punktow od ciebie to sie do nich nie dostaniesz bo dostana sie ci co maja wiece punktow
    • bbkk Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 21.02.13, 13:59
      forum.gazeta.pl/forum/w,587,93253552,93258711,Re_Warszawa_dyrektor.html
    • asai1978 Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 21.02.13, 14:17
      O ja naiwna smile czuje się mądrzejsza.

Dziękuje za wyjaśnienia. To faktycznie szeroka lista będzie najlepsza.
      Myśmy się w zeszłym roku nie dostali.

Czy ktoś może mi jeszcze powiedzieć. Czy praca na umowę zlecenie też jest brana pod uwagę. Bo w zeszłym roku miałam etat. I czy powinnam pokazać umowy, czy też zaświadczenie?
      • megani Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 21.02.13, 14:44
        Gdzie mogę znaleźć formularze, na których mozna podliczyć punkty?
        • asai1978 Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 21.02.13, 15:06
          Formularzy jeszcze nie ma. Będą włączone chyba od 7 marca; można policzyć na piechotę na podstawie danych, punktacji z kryteriów rekrutacji na stronie biura edukacji miasta stołecznego warszawy - czyli strona urzędu/dla mieszkańców/edukacja/przedszkola/rekrutacja
          • megani Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 22.02.13, 08:28
            Czy wszystkie informacje są weryfikowane na miejscu w przedszkolu?
      • wrzesniowamama07 Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 22.02.13, 08:46
        Praca na umowę zlecenie jest honorowana. Przynajmniej w Warszawie nie słyszałam też, żeby przedszkole żądało zaświadczeń z pracy, wystarczy oświadczenie rodzica - które jest składane jak każde urzędowe pod rygorem karalności za fałszywe oświadczenie. Z tego co wiem, od zeszłego roku w przedszkolu trzeba pokazać pierwszą stronę PIT, z adresem US w którym się człowiek rozlicza - ale może się mylę.

• bbkk Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 22.02.13, 08:51
          Ja już pisałam - w przedszkolu moich dzieci musiałam pokazywać zaświadczenia z pracy o zatrudnieniu.
          I uważam że tak powinno być wszędzie.
          • malmoni20 Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 22.02.13, 09:53
            też w zeszłym roku pokazywałam zaświadczenie o zatrudnieniu rodziców i pierwszą stronę PIT, ale niestety nie wszędzie dokumenty sprawdzali, a szkoda
            • nikulam Malmoni20 22.02.13, 18:16
              Na jakim etapie pokazywałaś te papiery? Tak jak w żłobkach jest, czyli juz po wywieszeniu list dzieci przyjętych, gdy się składa to oświadczenie woli, czy tez od razu jak zanosiłaś zgłoszenie do p-kola 1 wyboru?Z góry dziękuję za odp. bo nie wiem czy gromadzić papiery na już.
              • bbkk Re: Malmoni20 22.02.13, 19:11
                Ja przy składaniu papierów - zanim dyrektor potwierdziła dane w systemie.
                • malmoni20 Re: Malmoni20 25.02.13, 08:32
                  papiery pokazywałam w przedszkolu pierwszego wyboru, przy zanoszeniu wniosku w wersji papierowej, lepiej papiery ze sobą mieć niż potem trzy razy chodzić i donosić
                  • lilith76 Re: Malmoni20 25.02.13, 09:52
                    Ja miałam tak samo.
                    We wrześniu nikt tego nie weryfikował.
    • lilith76 Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 22.02.13, 15:10
      Ja byłam spanikowana i złożyłam do wszystkich w dzielnicy - 12.
      Kolejność listy była dla mnie istotna, ale pani w sekretariacie przedszkola powiedziała, że taka ilość przedszkoli to niekoniecznie dobrze, bo gdy dziecko nie dostaje się do 1-go, system wrzuca do kolejnych z listy losowo...
      W końcu nie wiem, czy to prawda, dziecko dostało się do 1-go z listy. Wśród tych, które się nie dostały widziałam, że część (tak z 1/4 listy) dostała się do sąsiedniego (wszystkie do tego samego), a reszta nigdzie.
    • klubgogo Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 23.02.13, 09:28
      Podchodziłam do rekrutacji 2 lata temu, doszły tylko punkty za podatki, a reszta działa tak samo.
      Wybrałam 8 przedszkoli, 3 pierwsze w innej dzielnicy, przy pracy, 5 pozostałych w dzielnicy zamieszkania, typowo sypialnianej. Z 32 pkt (oboje rodzice pracujący) dostała się do przedszkola I wyboru, w śródmieściu. W dzielnicy zamieszkania szans nie miały nawet samotne matki.
      System działa tak, że szuka najpierw miejsca w przedszkolu I wyboru, zwykle tam dzieci z małą ilością punktów nie mają szans, wiec szuka w II i dalej, aż znajdzie. Jeśli dojdzie do momentu, gdy spotka się np. 6 dzieci z jedną liczbą punktów dyrektor wybiera w kategoriach: chłopak - dziewczynka (dla równowagi), dziecko z początku - końca roku, itd.
    • eo_wina Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 25.02.13, 12:54
      Ja podalam w zeszlym roku tylko dwa najbardziej pozadane. Na szczescie bez problemu dostalismy sie do pierwszego na liscie. Tak samo bylo gdy rekrutowany byl starszak.
      Jakos tak srednio wierze w te ich systemy. Decydujacy glos ma dyrektor przedszkola.
    • marija.bar Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 04.03.13, 13:56
      a co się dzieje gdy w przedszkolu 1 wyboru jest 10 dzieci z taka sama punktacją i 6 miejsc, gdy dyrektor wybierze 6 dzieci to czy pozostałe nie dostają się do żadnego przedszkola czy system wrzuca je do przedszkoli kolejnego wyboru?

czy gdy dziecko dostanie się do przedszkola np 12 wyboru to czy można uczestniczyć w rekrutacji uzupełniającej do przedszkola 1 wyboru?

• megani Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 04.03.13, 15:13
        Czy te punkty (oprócz tych podstawowych) są jakoś weryfikowane dokumentami przez przedszkole?
        • ironia-losu11 Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 04.03.13, 20:09
          Wszytskie punkty (nie wiem, co to znaczy "te podstawowe") musza być udokumentowane - składasz zaświadczenia z pracy o zatrudnieniu rodziców, PITy potwierdzone przez US itd.
          • froobek Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 04.03.13, 20:28
            i> PITy potwierdzone
            > przez US

Proszę o informację, co to znaczy. Jest marzec, dopiero co dostałam PIT 11B, jest to najbardziej aktualne potwierdzenie faktu odprowadzania przeze mnie podatków w Warszawie, jest wystawiony przez pracodawcę, opatrzony pieczęcią, podpisem. Wydaje mi się, ze to powinno wystarczyć. Czy tez przedszkole woli zeszłoroczny PIT z rozliczeniem rocznym??

Na szczęście nie każde przedszkole wymaga tego potwierdzenia z US (w niektórych wystarczy np. dopisek pracodawcy na zaświadczeniu o zatrudnieniu), ale faktycznie właśnie dziś widziałam w jednym miejscu taki wymóg. Jak postąpić, jeśli moje przedszkole pierwszego wyboru będzie tego wymagać? Jechać do US po jakiś stempel? Na jakim PICie? Czy w US-ach już wiedzą, że jest sezon na takie potwierdzenia i potrafią pomóc?

Spotkałam się tez z wymogiem okazania książeczki zdrowia dziecka. Czemu to służy i co o tym sądzicie? Mam pewien problem z pokazywaniem personelowi niemedycznemu dokumentacji medycznej. Jak zresztą i z pokazywaniem PITu, ale tu przynajmniej rozumiem, po co.
            • ironia-losu11 Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 04.03.13, 20:39
              PIT potwierdzony przez US - chodzi o pierwszą stronę formularza, na której powinna być pieczątka US (bo bez tego to każdy sobie może na PITa wpisać dowolny urzad skarbowy w dowolnym mieście, nawet jeśli faktycznie rozlicza sie gdzie indziej). Jak składasz PIT do US osobiście, to takie coś dostajesz na kopii jako potwierdzenie, jak sie rozliczasz przez internet, to trzeba sie do swojego US pofatygować po taką kopię. Nie wiem, jak jest w przedszkolach, do których aplikujesz dlka dziecka - ja na razie byłam w 6 na dniach otwartych i w każdym dostałam taka samą informację. Co do roku składania PITa - a, to tu jest różnie... Jedne placowki chca ten z 2011, a inne juz ten najnowszy z 2012.
              • froobek Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 04.03.13, 20:44
                > chodzi o pierwszą stronę formularza, na której powi
                > nna być pieczątka US (bo bez tego to każdy sobie może na PITa wpisać dowolny ur
                > zad skarbowy w dowolnym mieście, nawet jeśli faktycznie rozlicza sie gdzie ind
                > ziej).

No ale już mój pracodawca nie może sobie wypisać tego, co chce, PIT 11B to jest urzędowy dokument...
                Czyli lepiej się na wszelki wypadek przejechać do US z zeszłorocznym zeznaniem...? Żeby potem nie chodzić trzy razy...?
                Denerwuję się na taki bałagan.

Dziękuję za wyjaśnienia.
                • froobek Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 04.03.13, 20:46
                  PIT 11, przepraszam, chyba w poprzednich latach nazywał się 11B.
                  • asai1978 Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 04.03.13, 21:19
                    Najlepiej do tego przedszkola pierwszego wyboru spróbować się wcześniej umówić na spotkanie i obejrzenie lub może pójść na dzień otwarty. Wiem w połowie przedszkoli na pytanie o dzień otwarty "patrzą" się na na ciebie jak na oszołoma. Ale niektóre przedszkola robią i chwała im za to. Ja spotkałam się nawet z przedszkolem co nie robi ale z miłą chęcią poświęci 15 minut na pokazanie i odpowiedz na pytania. Co mnie chyba urzekło i jak w środku będzie ok to będzie moje przedszkole pierwszego wyboru (mimo że nie jest najbliższe). Bo nie ma jak sprawna komunikacja rodzic - przedszkole. A poza tym jakby nie wyszło w pierwszej rekrutacji to lepiej mieć dobry kontakt z dyrekcją niż żaden. Bo jeśli nie wyjdzie to szanse na rekrutacje dodatkowa masz przede wszystkim w przedszkolu pierwszego wyboru. Taka jestem mądralińska, bo nie dostałam się w zeszłym roku i doskonale wiem jakich błędów już nie popełnię.
                    • froobek Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 04.03.13, 22:32
                      > Najlepiej do tego przedszkola pierwszego wyboru spróbować się wcześniej umówić
                      > na spotkanie i obejrzenie lub może pójść na dzień otwarty.

Obawiam się, że mogę nie dotrzeć na dzień otwarty... Na razie napisałam maila z pytaniem o te dokumenty skarbowe. W razie jakichś strasznych problemów z dokumentami rozważam wpisanie innego przedszkola pierwszego wyboru - takiego, gdzie jest to bardziej przyjaźnie rozwiązane.

> Wiem w połowie przed
                      > szkoli na pytanie o dzień otwarty "patrzą" się na na ciebie jak na oszołoma.

Wtedy ja się patrzę jak na oszołoma, bo niby na jakiej podstawie mam chcieć się tam zrekrutować...? wink Rozumiem, ze każde przedszkole jest wspaniałe i powinnam się cieszyć, że istnieje i że mogę je wpisać na listę big_grin
                      • melancho_lia Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 05.03.13, 12:55
                        Co do pita to raczej chodzi o ten za rok poprzedni jesli już. Czyli ten co rok temu złożylaś.
                        Ale tak jak napisałam poniżej, nie wszędzie chcą dokumenty. U mnie na Mokotowie nic nie chcieli (żadnego zaświadczenia o zatrudnieniu, pitów czy innych dokumentów).
                    • eda_edab Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 04.03.13, 23:21
                      asai1978 napisał(a):
                      Bo jeśli nie wyjdzie t
                      > o szanse na rekrutacje dodatkowa masz przede wszystkim w przedszkolu pierwszego
                      > wyboru. Taka jestem mądralińska, bo nie dostałam się w zeszłym roku i doskonal
                      > e wiem jakich błędów już nie popełnię.

Dlaczego największe szanse są w przedszkolu pierwszego wyboru? napisz coś więcej, podziel się swoimi 'mądrościami'. Ja w temacie totalne świeżynka smile
                      • asai1978 Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 05.03.13, 12:59
                        Takie mam spostrzeżenie z rozmów na temat przyjęcia dziecka w rekrutacji dodatkowej z kilkoma Paniami dyrektor. W niektórych przedszkolach np. nie chcą cie nawet dopisać do listy oczekujących, jeśli nie są to twoje przedszkola pierwszego wyboru. Ja mam takie spostrzeżenie. Może inni mają inne.
                • ironia-losu11 Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 04.03.13, 21:02
                  Froobek, ja Cie nie chce wprowadzic w blad, podpytaj siedokladnie w swoich przedszkolach jak i czego wymagaja, moze jakos inaczej bedzie...
          • melancho_lia Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 05.03.13, 12:53
            Nie w każdym przedszkolu tak jest. W przedszkolu córki nie składałam nic poza formularzem.
    • kosmitka_a Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 05.03.13, 00:09
      Składaj do 10, bo jak do dwoch sie nie dostanie... to później leci po kolei gdzie jest wolne miejsce z taką ilością punktów

Ja w ubiegłym roku zrobiłam błąd... miałam na oku dwa główne przedszkola jedno miało 1 czy dwie grupy, drugie 4-5 grup... gdybym złożyła do tego drugiego jako do I wyboru, dostałabym się bez problemu... do pierwszego nie przyjeli, do drugiego sie tez juz nie załapałam, bo wiecej osob zglosilo sie tam... i wyladowalismy w 5 na liście... udało się w październiku przenieść do II smile
      • megani Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 05.03.13, 07:55
        Zastaniawiam się jak weryfikuja te punkty np za posiadanie 3 dzieci, dziecko niepełnosprawne itp. u mnie jest bardzo ciężko dostać się do przedszkola, a mimo to znam 2 rodziny, w których mamy nie pracują i dzieci chodza do przedszkola, nie są to samotne matki.
        • lilith76 Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 05.03.13, 10:21
          Pierwsze co mi przychodzi do głowy - są na urlopach wychowawczych na młodsze dzieci lub przedstawiły lewe zaświadczenie o zatrudnieniu (wystarczy znajomy z własną działalnością gospodarczą).
          • melancho_lia Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 05.03.13, 12:52
            Ewentualnie "upolowały" wolne miejsca po rekrutacji. Zdarza się, ze ktoś rezygnuje, przeprowadza się itp. i w ciągu roku pojawiają się wolne miejsca.
          • onika05 Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 08.03.13, 22:01
            Nikomu nie pokazujesz dokumentów,że pracujesz.
            • bbkk Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 09.03.13, 10:19
              onika05 napisała:

> Nikomu nie pokazujesz dokumentów,że pracujesz.

To zależy od przedszkola. Na szczęscie coraz więcej dyrektorów chce takie zaświadczenia.
    • asai1978 Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 05.03.13, 14:39
      3 z 3 przedszkoli które pytałam odpowiedziało, że w ogóle nie będą w tym roku przyjmować dzieci z rocznika 2009;
      także 3 z 3 odpowiedziało że w zeszłym roku nie dostało się żadne dziecko z 64 punktami;
      szukam dalej smile
      • melancho_lia Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 05.03.13, 14:51
        Fajnie się zapowiada. jaka dzielnica?
      • eda_edab Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 05.03.13, 17:49
        Jaka dzielnica?
        • asai1978 Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 05.03.13, 19:21
          Bemowo granica z Bielanami
          • megani Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 06.03.13, 07:55
            [u]No właśnie ja wiem, że z 64 punktami w mojej dzielnicy nie mam szans, zastanawiam się czy nie zaznaczyć czegoś dodatkowo, słyszłałam od niektórych że tak robili, tylko trochę się boję ewentualnej weryfikacji później
            • malmoni20 Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 06.03.13, 08:20
              zaznaczyć zawsze można, gorzej jak akurat w twoim przypadku dyrektor przedszkola zechce dane zweryfikować, będzie bardzo głupia sytuacja
              • asai1978 Re: Rekrutacja Warszawa Lepiej do 10 czy do 2 08.03.13, 21:16
                Biorę udział w rekrutacji do 11 przedszkoli. Kiedy rozpoczynałam ten wątek nie miałam pojęcia o istnieniu niektórych z nich. Szperajcie, szukajcie. Powodzenia. I dziękuję za pomoc. Jak się uda to też napiszę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka