Dodaj do ulubionych

Mikołaj w przedszkolu

09.12.04, 17:51
mam do was pytanie jakie paczki dostawaly wasze dzieci 6 grudnia w
przedszkolu- ja osobiscie jestem troche zszokowana po tym jak moje dziecko w
zwyklym worku foliowym dostalo paczke mysle ze nie przekraczajaca wartosci 4
zl( male czipsy, lizaczek- z tych najtanszych , mikolaja na choinke i pare
cukiereczkow)- zastanawiam sie na co sa przeznaczane pieniazki z kominetu
rodzicielskiego kiedy wszytko do przedszkola i tak trzeba samemu przyniesc-
kredki, chusteczki, posciel itp. oczywiscie spytam dyrektorke ale poki co nie
mam okazji bo dziecko choruje . napiszcie prosze jak to jest u was, moze na
te cele zbierane sa dodatkowepieniazki- nie bardzo orientuje sie jeszcze w
sprawacg przedszkolnych, poniewaz moj synek dopiero zaczal uczeszczac do
przedszkola
Obserwuj wątek
    • gosiaokruszek Re: Mikołaj w przedszkolu 09.12.04, 19:58
      A ile płacicie comisięcznie na składki klsowe?, bo w moim przedszkolu rodzice
      płacą po 5-8 zł i ciekawe co mozna kupic za taką kwotę???
      • mariajolanta1 Re: Mikołaj w przedszkolu 09.12.04, 21:51
        Nasze dzieci mają spotkanie z Mikołajem 18 grudnia i dostaną oczywiście paczki
        (zero słodyczy!!!), natomiast w mikołajki chłopcy dostali po samochodziku,
        natomiast dziewczynki po koniku Pony - myslę że na mikołajki to fajny
        prezent...Magda cieszyła się strasznie...

pozdrawiam Mariola
        • basia-bma Re: Mikołaj w przedszkolu 09.12.04, 22:18
          U nas w przedszkolu dzieci dostały całkiem spore pudełko klocków Lego - 45
          elementów. Przyznam, że jestem mile zaskoczona, no ale to prywatne przedszkole
          i czesne też odpowiedniej wysokości.

Pozdrawiam
          Basia
          • ola07 Re: Mikołaj w przedszkolu 09.12.04, 22:26
            U nas w przedszkolu zbieraliśmy sie po 30 zł,dzieci dostały
            układankę ,czekoladę,zwykłe małe herbatniczki,mikolaja z czekolady i batona
            Lion.Generalnie za tą kwotę mogłoby być coś ciekawszego,ale córcia była
            zadowolona.
    • wiewiora120 Re: Mikołaj w przedszkolu 09.12.04, 23:33
      My się składaliśmy po 40 zł i dzieciaki dostały puzzle z dużych elementów,
      łatwe do ułożenia i bardzo fajne drewniane zabawki, też do dopasowywania
      odpowiednich elementów. Szczerze mówiąc bardzo bym się wkurzyła, jakby dali
      słodycze! Zresztą wiedziałam, że tak nie będzie, bo wcześniej się upewniałam.
      • 12m12 Re: Mikołaj w przedszkolu 10.12.04, 09:46
        U nas 6 grudnia było małe puedełeczko z odrobina słodyczy i płytą dvd z
        piosenkami,większe prezenty będą 16 grudnia gdy bedzie Mikołaj.Jeszcze nie wiem
        co to będzie,mała była zadowolona z pre4zentu,uważam że na Mikołajki
        wystarczy.My płacimy po 47z miesięcznie na komitet więc mam nadzieję że
        prezenty będą fajne.
    • aniko16 Re: Mikołaj w przedszkolu 10.12.04, 10:16
      Tyle sie mówi o konsumpcjonizmie i o roszczeniowo nastawionych dzieciach a jak
      widzę rodzice sami najbardziej przyczyniają się do takiego stanu rzeczy. Gdyby
      było inaczej nie byłoby tego wątku. Dlaczego jest to dla Was tak istotne?
      Przecież dzieci, jak wygląda z relacji były zadowolone. Na szczęście nie
      zatraciły jeszcze radości życia i umiejętności cieszenie się nawet z
      drobiazgów. Oczywiście przy takim nastawieniu rodziców za kilka lat gdy
      otrzymają podobny prezent po prostu się skrzywią z niezadowoleniem. Tego
      chcecie?.
      • basia-bma Re: Mikołaj w przedszkolu 10.12.04, 11:19
        Myślę, że to nie chodzi o to czy prezent jest skromny czy droższy, ale np.
        dawanie dzieciom (zwłaszcza tym najmłodszym 3-latkom) słodyczy i chipsów
        (często tych najtańszych), podczas gdy rodzice sami słodyczy nie dają i nie
        chcą aby dziecko je jadło, nie jest do końca w porządku. Ja bym np. nie
        chciała, aby maja córcia wróciła do domu objedzona czekoladą, lizakami i
        chipsami.

Pozdrawiam
        Basia
        • domafi Re: Mikołaj w przedszkolu 10.12.04, 12:32
          Witajcie
          Tak się składa, że ja jestem w Radzie Rodziców i w tym roku kupowałam upominki
          na Mikołaja. U nas składaliśmy się po 30 zł. na prezent Mikołajowy i
          Gwiazdkowy. Na Gwiazdkę uzgodniliśmy, że kupimy dla dzieci jakąś grę
          edukacyjną, tak że wyzwaniem dla mnie było kupić na Mikołaja coś odpowiedniego,
          a zarazem taniego. Przejeździłam pół Poznania, kupująć tam gdzie taniej,
          śmieszne, ale chodziło nawet o różnicę w cenie wynoszącą 1 zł. I tak kupiłam
          dzieciom po kalendarzu adwentowym, komplecie gwiazdorków (2 większe i 3
          zawieszki) oraz po wafelku Milka. Wydałam na to 5,88 zł. i myślę, że jest to
          niezły wynik, bo na prezenty gwiazdkowe możemy przeznaczyć więcej pieniędzy.
          Oczywiście nie liczą moich własnych kosztó typu paliwo, czy czas, ale dzieci są
          tego warte.
          Pozdrawiam gorąco.
        • aniko16 Re: Mikołaj w przedszkolu 10.12.04, 14:41
          Jeżeli dziecko jest odżywiane racjonalnie i ma dobre nawyki żywieniowe
          wyniesione z domu to nie zaszkodzi mu jak się "obje" słodyczami raz czy dwa w
          roku. Poza tym takie dziecko nie jest w stanie zjeść dużo słodyczy naraz. Mój
          synek chyba nigdy nie zjadł więcej niż 1-2 cukierku albo pół lizaka. No ale aby
          tak było słodycze nie mogą być traktowane ani jako zakazana trucizna ani jako
          nagroda za np. "dobre" zachowanie czy zjedzenie obiadu.
    • honda1998 Re: Mikołaj w przedszkolu 10.12.04, 12:58
      U Nas chłopcy dostali po małym samochodziku a dziewczynki po koniku Pony.
      Wartośc prezentów nie przekraczała 7 zł ale ja nie widze w tym problemu. 15
      grudnia będzie Mikołaj w przedszkolu i dzieciaki dostana po kolejnym drobnym
      upominku. Wszystkie dzieciaki były bardzo zadowolone. Mysle, że 3 latki jeszcze
      nie znaja wartość pieniądza i liczy się dla nich prezent a nie jego wartośc.

co do pieniążków z komitetu. U mnie w przedszkolu nie ma komitetu jest
      Darowizna. Pieniązki z darowizn przeznaczane sa na bieżacego funkcjonowanie
      przedszkola: drobne remonty, naprawy, zakup zabawek itd.

pozdrawiam,

Eliza
    • mada-mada Re: Mikołaj w przedszkolu 10.12.04, 13:42
      U nas dzieci dostawały- dziewczynki: lalkę oraz konika z powozem (bardzo
      ładne), grę Granny (umiem czytać - układanka) oraz książeczkę 365 łamigłowek
      (bardzo fajna), chłopcy zaś: figurkę ActionMana (ok 30cm wys), małą figurkę
      Batmana i chyba książeczkę.
    • mada-mada Re: Mikołaj w przedszkolu 10.12.04, 13:48
      Aha zapomniałam dopisać, że u nas rodzice nie składali się dodatkowo na
      prezenty Mikołajkowe tylko było to finansowane przez Komitet Rodzicielski z
      tego co my rodzice płacimy co miesiąc (my wpłacamy 60 zł miesięcznie, ale każdy
      płaci tyle na ile go stać i nie ma problemu, bo jedni dadzą więcej drudzy mniej
      i razem starczy dla wszystkich dzieci), przed Gwiazdką będą też jeszcze paczki
      dla dzieci i też finansowane z tej puli (przedszkole jest państwowe, nie
      prywatne).
    • olka444 Re: Mikołaj w przedszkolu 10.12.04, 14:53
      u nas na komitet sie placi 70 na semestr i 35 na pomoce typu paier kolorowy, i
      inne do zajęć komitet idzie na przedstaiwnie i na wlasnie mikołaja oraz na
      prezent na zakonczenie roku -nie wiem jakim cudem z takiejpuli -ale podobno
      jest rytmika wliczona w komitet
      na mikolaja dzieci z 1 gr dostały misia takiego milusiegoz tych "zwyklych"
      które ostatnio sie podobaja i sporo koszuja w takim sklepie z zabawkami(sama
      bym z nim spałasmile i wafelki , po 2 cukierki, czekolade i jajko niespodzianke
      • ola07 Re: Mikołaj w przedszkolu 10.12.04, 23:47
        Jak rozmawiamy juz o słodyczach czy dawać czy nie ,to ja wam powiem że u nas w
        przedszkolu na podwieczorek dzieci bardzo często dostają jajka
        niespodzianki,albo batony typu Lion, Snickers,Prince Polo.Ja osobiście jestem z
        tego bardzo niezadowolona,bo moja córcia nie chce jeść w przedszkolu
        obiadów,potem zje taki podwieczorek i po powrocie do domu, nie mogę jej
        dokarmić obiadem, bo jest napchana słodyczem.
    • antomi Re: Mikołaj w przedszkolu 12.12.04, 21:33
      widze ze jestem jednak calkowitym laikiem w sprawach przedszkolnych - nie
      wiedzialam ze obchodzi sie tam zarowno 6 grudnia jak i pozniej jeszcze raz
      gwiazdke- mam do was jeszcze jedno pytanie czy w waszych przedszkolach przy
      okazji spotkan z mikolajem robione sa pamiatkowe zdjecia?
      • maligrat Re: Mikołaj w przedszkolu 13.12.04, 09:27
        jeśłi chodzi jeszcze o paczki - u nas dzieci dostały od Mikołaja słodycze w
        reklamówce z Mikołajem. Dziecko było zadowolone bardzo. Na paczki nie
        składalismy się, nie płacimu też komitetu ani zadnych składek comiesięcznych.
        Przerażaja mnie duze koszty w innych przedszkolach. Każde dziecko ma zdjęcie z
        Mikołajem - koszt jeszcze nie wiem jaki. Ale też w tym dniu zrobiłam swoim
        aparatem zdjęcie Kacperkowi i całej jego grupie.
      • maligrat Re: Mikołaj w przedszkolu 13.12.04, 09:32
        A tak poza tym dzieci mają wigilię 21 grudnia i przygorowują Jasełka - każde
        dziecko w grupie ma jakąś rolę - mój mówi jedno zdanie, ale w kółko je dumnie
        powtarza.
        • giovanka Re: Mikołaj w przedszkolu 13.12.04, 12:20
          U nas w przedszkolu (państwym) jest tzw.mały i duży Mikołaj. Na małego Mikołaja
          córka (3,5 roku) dostała taki zestaw do robienia baniek mydlanych (pistolet na
          baterie i pojemnik),dziecko było zadowolne,więc ja też - mam małe obiekcje co do
          walorów edukacyjnych pistoletu.
          15 mamy Wigilię w grupie: wspólny posiłek i ubieranie choinki.
          Duży Mikołaj będzie 20 grudnia i na ten cel jest przeznaczone 35 zł (miesięczna
          składka na komitet rodzicielski)
          • barbaram1 Re: Mikołaj w przedszkolu 13.12.04, 12:42
            Hej. A dlaczego nie zapytasz w przedszkolu, dlaczego tak jest? U nas skromne
            prezenty na Mikołaja - tylko Mikołaj z czekolady, ale wiem, że ma być bal z
            Mikołajem i może dzieci cos jeszcze dostaną. Moze i u Was podobnie? A tak poza
            tym, to namawiam wszystkich rodziców do wiekszego zainteresowania się
            wszystkim. Forum nie odpowie Ci na wiele pytań - Dyrekcja przedszkola, Rada
            Rodziców, Wychowawczyni - na pewno tak.
            Poza tym też uwazam, że dziecko nie zna wartości prezentu, sądzę, iż bardziej
            przeżywa pojawienie się Mikołaja, niz to za ile dostało prezent.
            P.S. Przedszkola maja na prawdę ciężką sytuację, w Warszawie nie dostaja
            pieniędzy na nic poza jedzeniem. Nawet papier toaletowy w moim przedskolu jest
            kupowany na tzw. kreskę. Będzie zapłacone w Nowym Roku. Ale atmosfera jest b.
            super i pomimo, że mnie stać na prywatne przedszkole to chcę, aby dziecko
            chodziło właśnie tu. To my rodzice aktywizujemy się i robimy kiermasze
            przetworów, sprzedaż losów itp.
    • maligrat Re: Mikołaj w przedszkolu 13.12.04, 14:09
      U nas jeszcze panie zorganizowały kiermasz prac o tematyce światecznej -
      mikołaje, witrażyki, firuki gipsowe z odlewów, obrazki - wykonane przez dzieci
      przy pomocy pani. opłata dobrowolna, ja sama kupiłam kilka gipsowych cudek, a
      pienizki częściowo wspomogą budżet przezanczony na wigilię dla dzieci.

ZAPRASZAM NA MOJE ALLEGRO - WYPRZEDAŻ SPODNI DLA DZIECI
      www.allegro.pl/show_item.php?item=36991194

• kapustek81 Re: Mikołaj w przedszkolu 15.12.04, 18:11
      u nas mikołaj przyszedł 5 grudnia dziewczynki dostały laleczkę w "nosidełku",
      chłopcy samolot; kazdy miał kilka cukierków, lizaka i czekoladę-wszystko w
      reklamóweczce z mikołajem za 15 zl. zaznaczam że żadne dziecko nie jadło
      wszystkich słodyczy w przedszkolu! zjedli po cukierku a reszta do domu.. u mnie
      płaci sie na komitet 50 zł za rok z tego był organizowany piknik rodzinny,
      teatrzyk przyjechał itd, oraz 20 "grupowego" za to są różne drobiazgi do sali.
      bedzie opłatek ale nie wiem jak bo mała jest chora i siedzimy w domu sad
      były zdjęcia po 5 zł za szt (czyli 10 razem bo osobno i grupowe).. mała była
      zachwycona! i ja tez sie ciesze smile
      pozdrawiam
      • ewacia2 GRATISY NA MIKOŁAJKI 15.12.04, 18:36
        Czy możecie sobie wyobrazić, że dzieci w przedszkolu u mojej znajomej dostały
        ZABAWKĘ Z JAJKA NIESPODZIANKI- TAK- NIE JAJKO Z NIESPODZIANKĄ, TYLKO
        NIESPODZIANKĘ ...BEZ JAJKA. Jak rodzice się wkurzyli i zaczęli węszyć to
        okazało się że dyrektorka dostała to jako GRATISY od firmy. A jeszcze rodzicom
        powiedziała, że musiała to wliczyć w koszta. Na komitet koleżanka płaci 30 zł.
        miesięcznie. Sprawozdania finansowego pani dyrektor nie przygotowała na
        zebranie Rady Rodziców. Jest to straszne, moje dziecko chodziło tam i je
        przeniosłam. A najgorsze że dyr jest podobno nie do ruszenia.
      • gugusiaczek Re: Mikołaj w przedszkolu 16.12.04, 14:39
        Na Mikolajki dzieci dostaly kalendarze adwentowe,natomiast pod choinke
        dostana takie prezenty jakie wybralismy z rodzicami na zebraniu Rady
        Rodzicow.Mysle,ze u niektorych rodzicow problem tkwi w tym ze po prostu nie
        maja czasu na uczestniczenie w takich zebraniach,a to wlasnie wtedy sa omawiane
        takie sprawy jak co i kiedy dla naszych dzieci.Prezenty najczesciej sa kupowane
        z NASZYCH pieniedzy i to my o tym w duzym stopniu decydujemy.
        W zaleznosci od kwoty uzbieranej z komitetu,takie zakupujemy zabawki
        Gosia
    • dolly5 Re: Mikołaj w przedszkolu 16.12.04, 14:44
      U nas płacimy 20 zł

Na Mikołajki dzieci dostały
      Ramkę na zdjęcia
      bombki czekoladowe na choinkę

A od Mikołaja
      Bałwanka i paczkę:
      malinki żelki,
      ciastka: petitki. leibniz minis, delicje duo,
      snaki,
      batony: mars, kitkat, snickers, twix, bisc m&m
      wafelek princessa
      czekolady mleczne terrawita 100g i 18 g i trzy cukierki

Taką ilością słodyczy nie jestem zachwycona, ale daje córce co chce i jak widze
      już dzisiaj ma dość smile)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka