Dodaj do ulubionych

dlaczego wybraliscie montessori?

09.02.05, 23:01
Bardzo interesuja mnieopinie wszytskich, ktorzy swiadomie zdecydowali sie
wyslac swoje dzieci do przedszkola montessori. DLaczego to? Co wam w nim
najbardziej odpowiada? Czy jest cos, co dziwi?

Czym rozni sie od innych?

Obserwuj wątek
    • montessori Re: dlaczego wybraliscie montessori? 10.02.05, 00:04
      wybrałam montessori 10 lat temu dla najstarszego syna - po doświadczeniach w
      przedszkolu waldorfskim. Po prostu ta pedagogika "zadziałała" od pierwszego
      dnia przedszkola. na niego i na mnie.jest idealnym sposobem towarzyszenia
      małemu człowiekowi w jego niepowtarzalnej drodze rozwoju. potwierdziło się to w
      przypadku średniego syna, i sprawdza się nadal u najmłodszego. I już nie dziwi,
      że sie znowu sprawdza smile
      • juliaaaaa Prośba 10.02.05, 19:06
        Czy mogłabyś napisać więcej o tych przedszkolach? Interesuje mnie Warszawa.
        Będę wdzieczna za odpowiedź
        • montessori Re: Prośba - długie 10.02.05, 20:38
          Bardzo trudno w kilku zdaniach zmieścić założenia pedagogiczne. Kiedyś dla tvn
          przygotowałam takie zestawienie - porównanie z tradycyjnym podejściem -
          poniżej "wyciąg" kilku najważniejszych punktów. A rozwiązania organizacyjne nie
          mieszczące się w samej pedagogice mogą być różne w każdym przedszkolu czy
          szkole (godziny otwarcia, liczba dzieci, posiłki, zajęcia grupowe, opłaty).
          Wszyscy nauczyciele powinni mieć przygotowanie pedagogiczne, poszerzone o kursy
          montessoriańskie, same przedszkola mogą należeć do stowarzyszeń ( nasze np. do
          Montessori Europa). I tak:
          - zakładamy indywidualny program rozwoju każdego dziecka – nie program
          dydaktyczny dla określonych grup wiekowych ( dziecko nie jest po prostu
          kolejnym 3-latkiem,który "coś powinien już umieć" i który "w tym roku ma..."
          ale po prostu Jasiem czy Zosią z całym potencjałem i trudnościami, które ze
          soba przynosi )
          - poszanowanie stanu koncentracji – ciszy, szacunku dla pracy i dla innych (nie
          odrywamy skoncentrowanego dziecka od wykonywanego działania, bo "wszyscy
          już ..."; pozwalamy zakończyć i dopiero zapraszamy np. na obiad, na muzykę )
          - postawa nauczyciela – wspieranie dziecka w jego niepowtarzalnej drodze
          rozwoju – nie narzuca swojej wiedzy; obserwuje, pokazuje jak korzystać z
          pomocy, inspiruje, zachęca; jest pomocnikiem dziecka, a nie "guru"
          - grupy mieszane rocznikowo
          - oryginalny zestaw pomocy rozwojowych służących dziecku w procesie uczenia
          się – (otoczenie jest „ kluczem” do rozszyfrowywania rzeczywistości ) - nie
          jako pomoce dydaktyczne dla nauczyciela, tylko materiał służący rozwojowi
          małego człowieka
          - realne działanie, poznawanie właściwości różnych przedmiotów i sposobów
          obchodzenia się z nimi - jak pierzemy, to w wodzie- nie na niby, jak ubijamy
          pianę to prawdziwą, jak upuścimy, to może się stłuc, jak dobrze wypolerujemy,
          to będzie lśniące, tniemy, kroimy, wyciskamy soki, mielemy, pieczemy,...
          - wyjście w uczeniu się od doświadczenia i poznania zmysłowego ( nauka przez
          działanie )- najpierw praktyka, teoria ewentualnie potem ( " Dziecko dąży do
          niezależności poprzez pracę: do niezależności ciała i umysłu. Jest mu obojętne,
          co wiedzą inni: chce samo się uczyć, samodzielnie doświadczać w środowisku i
          wchłaniać je zmysłami dzięki własnemu, osobistemu wysiłkowi. " Maria
          Montessori )
          - wiele zasad, dających możliwość umiejętnego korzystania z wolności - nie
          zależących od danej Pani, ale obowiązujących po prostu tu, często ustalanych
          wspólnie z dziećmi
          - nauka samokontroli - brak oceniania zewnętrznego,
          - itd...
          I tak jest ( powinno być )w każdym przedszkolu montessori, niezależnie czy w
          Warszawie, czy w Toronto, czy w Zimbabwe. Niestety, hasło montessori robi się
          modne, więc dokładnie trzeba sprawdzać, czy nazwa nie jest przez dane
          przedszkole nadużywana, bo mają np. kilka pomocy i "wykorzystują elementy"
          (brrr...). To bardzo spójny system pedagogiczny, a nie metodyka uczenia się
          literek czy ciekawy sposób wprowadzenia ułamków 4-latkowi. Wiedza i
          umiejętności pojawiają się "same", byle nie przeszkadzać...smile

• juliaaaaa Re: Prośba - długie 11.02.05, 14:42
            Bardzo dziękuję za tak szczegółową odpowiedź. Ja też zauważyłam, że ta nazwa
            jest nadużywana. Czy w związku z tym mogłabyś podać przedszkola w Warszawie,
            które są rzeczywiście "montessori"?

Pozdrawiam
            • lolalilu Re: Prośba - długie 11.02.05, 14:51
              podpisuję się pod tą prośbą - wysłałam maile do przedszkoli które znalazłam w
              internecie - bez odzewu. Obawiam się tylko, że te przedszkola są bardzo
              drogie...
              • montessori Re: Prośba - długie 12.02.05, 12:56
                do mnie pytanie chyba nie trafiło, bo zasadniczo staram sie odpisywać na
                wszystkie e-maile smile
                Ocena, które jest "montessori" może być tylko moim subiektywnym odczuciem,
                ponieważ ja osobiście zakładam jeszcze kryteria dodatkowe ( może zbyt surowe,
                ale póki co będe się ich trzymać ) związane z osobami prowadzącymi - czy jest
                to ich pasja i powołanie, czy sposób na "zrobienie kasy" i przyciągnięcie coraz
                bardziej popularnym hasłem klientów.
                Napiszcie, jaki rejon Was interesuje.
                • agulak1 Re: Prośba - długie 12.02.05, 18:19
                  Mnie bardzo interesuje rejon Ursynowa. Jestem bardzo zainteresowana. Mimo, że
                  mam dziecko "żywe" wink nie martwię się o atmosferę wyciszenia, bo planuję, żeby
                  mała chodziła do przedszkola na jakieś 3 godziny dziennie, a poza tym ufam, że
                  owo wyciszanie nie odbywa się w atmosferze "cicho bądź, nie drzyj się" wink
                  Bardzo proszę o odpowiedź, czy w mojej okolicy jest przedszkole montessori
                  godne polecenia.
                  • montessori Re: Prośba - długie 12.02.05, 18:55
                    na Ursynowie Kulczyńskiego 16, obecnie mają jeszcze 3 miejsca, od września -
                    brak miejsc ( informacja aktualna 5 min. temu smile ).
                    A cisza - to nie uciszanie, ale wyciszenie, spowodowane koncentracją. Aktywność
                    pobudzamy ( twórczą ), wolę i wytrwałość "gimnastykujemy", a cisza
                    najważniejsze, żeby była "w dziecku", odzwierciedlająca pewien porządek
                    wewnętrzny. Ta zewnętrzna pojawia sie wtedy sama, jako potrzeba, a nie
                    narzucona "siła".
                    • agulak1 Re: Prośba - długie 14.02.05, 16:08
                      Bardzo dziękuję za odpowiedź!
                      Rozumiem, że jest to przedszkole godne polecenia, skoro wspomina o nim osoba
                      zorientowana? Chciałabym bowiem uniknąć sytuacji, w któtej przedszkole
                      realizuje tylko "elementy" systemu, lub ma nieprzygotowany personel.
                      Rozumiem, ze w tym na Kulczyńskiego hasło "montessori" nie jest nadużyciem?
                      • montessori Re: Prośba - długie 14.02.05, 17:15
                        Nie byłam tam jeszcze, ale znam osoby prowadzące i stąd wynikające przekonanie,
                        że wszystko powinno być ok. Mają doświadczenie, wiedzę i zapał. Nauczycielki
                        widziałam tylko raz - gdy były u nas w przedszkolu na szkoleniu, ale nie było
                        wtedy czasu na dłuższą rozmowę, więc mogę mówić tylko o pozytywnym pierwszym
                        wrażeniu. Mam nadzieję, że się nie zawiedziecie smile
                • lolalilu Re: Prośba - długie 12.02.05, 21:06
                  Warszawa Centrum - Żoliborz i okolice.
    • ccleo Re: dlaczego wybraliscie montessori? 12.02.05, 17:46
      A w okolicach Bemowa?
      Od dawna, jeszcze jak byłamw ciaży, marzyłam by dziecko moglo byc w
      przedszkolu Montessori. Potem mi rpzeszło, także po rpezczytaniu róznych
      negatwynych opinii- tzn, niektóe dzieci, bardzo żywe z natury męczyły się w tej
      atmosferze ciszy i koncentracji. Jedna mama z kolei pisała, że 'to bez sensu',
      bo w rpzedszkolu zabawki typu piasek i woda, a w domu ajk szlaony rzucał sie na
      ciężarókę lego i zazdroscił kolegomz przedszkoli, gdzie
      były 'normale/koemrcyjne' zabawki. hmmm Nasze dziecko jest bardzo żywiołowe,
      rozgadane, ciekawe jakby to wyglądało....
      poza tym -cena- może będę bogata do września wink, ale na razie słyszałam o
      opłatach 1200 zł i więcej czy tak? nasze dziecko z początku nei musiałoby
      chdozic codziennie, bo nei am takiej potrzeby, czy wtedy opłąta się zmniejsza?
      czy ejst możliwość hmm zniżki...i dla kogo?...
      cleo
      • juliaaaaa Re: dlaczego wybraliscie montessori? 12.02.05, 18:17
        Miszkam na Ochocie, więc Ochota, Centrum, Mokotów. Ale jeśli jakieś dobre
        przedszkole jest dalej, to dojadę wink

Ps. Czy mój mail doszedł?
        • montessori Re: dlaczego wybraliscie montessori? 12.02.05, 19:27
          Na Mokotowie - Powsińska 56.
          Mail nie doszedł, ale adresu "gazetowego" nie używam. W razie pytań -
          rotowska@montessori.pl
          "Dobre przedszkole" dla każdego znaczy co innego. Mieliśmy kiedyś etap
          działalności w lokalu z cieknącym dachem, wilgocią, "kozą" w kuchni, krzywą
          podłogą, a dla niektórych rodziców i tak było to "dobre" przedszkole. Najlepiej
          sprawdzać według swoich szczegółowych priorytetów, pytać dokładnie, przyjść
          na "dzień próbny". Bywają rodzice, dla których np."nie do przejścia" jest to,
          że uczymy maluszki posługiwania się nożyczkami, niektórym brakuje plastikowych
          zabawek, są tacy, którzy rozczarowują się, bo mylą swobodę z samowolą, a u nas
          jest wiele zasad...
          Montessori jest dla każdego dziecka, ale nie dla każdego rodzica...
          • agulak1 Re: dlaczego wybraliscie montessori? 15.02.05, 22:37
            montessori napisała:
            >są tacy, którzy rozczarowują się, bo mylą swobodę z samowolą, a u nas
            > jest wiele zasad...

Nie jestem przeciwnikiem zasad, natomiast bardzo mnie ciekawi w jaki sposób są
            one egzekwowane. Domyślam się, że zdarza się, że dzieci je łamią, prawda? I co
            wtedy? Czy w przedszkolu funkcjonuje jakiś system kar i nagród (czytałam
            gdzieś, że nie), czy wszystko odbywa się drogą perswazji? Czy może dzieci w
            jakiś inny sposób odczuwają konsekwencje swojego postępowania?
            Bardzo mnie to interesuje.
            Pozdrawiam serdecznie
        • montessori Re: dlaczego wybraliscie montessori? 12.02.05, 19:38
          ...przed chwilką sprawdziłam, Powsińska ma jeszcze wolne miejsca.
      • montessori Re: dlaczego wybraliscie montessori? 12.02.05, 19:12
        Na bemowie nie ma sad
        Jeżeli w przedszkolu były tylko zabawki typu piasek i woda, to może było to
        przedszkole waldorfskie?
        U nas dzieci "rzucają" się na młynek do mielenia, wagę, dinozaury, zbiory
        okazów z całego świata, pudełka literowe, konstrukcje z kącika z materiałem
        sensorycznym, itd. Raz w miesiącu jest "dzień zabawek" - można przynieść swoje
        z domu, ale ostatnio większość o nim zapomina...
        Ceny są od ok.800 do 2500, w naszym są też warianty od 280,- zł ( dla maluszków
        do 3 lat )
        Żywe dziecko bardziej zmęczy się zmuszone wysiedzieć na "zajęciach" w czasie
        narzuconym przez nauczyciela a potem przebywając w hałasie, który je jeszcze
        bardziej "nakręca", niż podczas pracy w rytmie, który jast dla niego
        najbardziej odpowiedni, nie zmuszane do siedzenia przy stoliku. W każdym
        przedszkolu montessori jest część wydzielona na pracę, aktywność ruchową,
        zabawę. Ruch jest w mmontessori bardzo ważny i wcale nie kłóci się z ciszą i
        koncentracją.
        • lolalilu Re: dlaczego wybraliscie montessori? 12.02.05, 21:11
          montessori napisała:

Ceny są od ok.800 do 2500, w naszym są też warianty od 280,- zł ( dla maluszków
          do 3 lat )

"U nas" to znaczy gdzie? I co Państwo oferujecie dla dzieci poniżej 3 roku
          zycia? W jakim wymiarze czasowym, za ile...
          • montessori Re: dlaczego wybraliscie montessori? 12.02.05, 22:05
            Ursus. szczegóły moge podać na priv.
            • monika2210 Re: dlaczego wybraliscie montessori? 15.02.05, 23:34
              Mieszkam w Ursusie i chetnie dowiedzialabym sie gdzie tu jest takie przedszkole
              i ile kosztuje i czy sa wolne miejsca na najblizszy rok szkolny

Monika
              PS odpowiedz prosze przeslac na adres monika.dom@aster.pl
              • montessori Re: dlaczego wybraliscie montessori? 03.03.05, 16:35
                nie robimy naboru, obecnie zapisujemy zgłaszające się maluszki ur w 2004 roku,
                starsze na rezerwową - nabór uzupełniający ew. po 15 marca. szczegóły - proszę
                pisać na priv rotowska@montessori.pl
          • montessori Re: dlaczego wybraliscie montessori? 12.02.05, 22:09
            na żoliborzu na razie nie ma - przynajmniej tak twierdzą zaprzyjaźnieni
            rodzice, którzy tam mieszkają. jest tam przedszkole, w którym może uda się
            zachęcić do wprowadzenia montessori, prawdopodobnie będę miała tam spotkanie z
            radą pedagogiczną - na razie chcą posłuchać, może się przekonają smile
            • lolalilu Re: dlaczego wybraliscie montessori? 12.02.05, 22:49
              będę wdzięczna za info na adres gazetowy smile) Wiem że jest przedszkole przy
              Puszczy Kampinoskiej - ale tam ponoć czesne jest strasznie wysokie.
    • ccleo Re: dlaczego wybraliscie montessori? 12.02.05, 23:16
      Dziękuję za odpowiedź.!
      na Bemowie to chyba w ogóle mały wybór sad(
      Ursus to w sumie niedaleko, bo my Jelonki... Puszcza Kamp. to tez niedaleko,
      ale tez slyszalam o opłątach wyyyysokich, no i dojazd.

800 zł to brzmi jeszcze w miarę ok, ale juz więcej to niemożliwesad

czytałam trochę o metodach Montessori - m.in. o wychowywaniu religijnym: czy
      wtym uwzględnia się tylko wychowanie w wierze katolickiej, czy też do
      przedszkoli Montessori chodzą dzieci o różnych wyznaniach czy też z rodzin
      niepraktujących niczego? My sami jesteśmy rodziną katolicką,
      tzw, 'zaangażowaną' wink podoba mi się, że istnieje przedszkole, które nie będąc
      prowadzone przez siostry zakonne, tak dużą uwagę przykłada do kwestii
      duchowych. chciałabym jednak wiedziec, w jakim stopniu to jest reakizowane, bo
      myśle, że chyba mądrą i dobrą rzeczą jest pozostawianie kwestii wychowywania
      religijnego rodzicom, nie instytucji, choćby nie wiem jak rodzinnie
      nastawionej...
      chyba będę miała jeszcze inne pytania...smile)))
      pozdrawiam
      cleo
      • montessori Re: dlaczego wybraliscie montessori? 14.02.05, 00:18
        Lipków podobno ma wysokie ceny, ale o tym przedszkolu nie chcę się wypowiadać.
        Wychowanie religijne - polecam książkę "Potencjał duchowy dziecka" Cavalletti
        Sofia, Kraków 2001.
        Dziecko ma swoją "duchowość", więc nie można tego aspektu w pedagogice pomijać.
        Przedszkola montessori nie są raczej z założenia "wyznaniowe", ale jednak
        osadzone w konkretnej rzeczywistości religijnej ( choćby ze względów
        kulturowych ). Jeżeli bowiem kultywujemy w naszym przedszkolu wydarzenia z roku
        liturgicznego ( a takimi są wszelkie święta ), nie chcemy, żeby dziecko zrobiło
        palemkę, święconkę, podzieliło się opłatkiem tylko jako odtworzenie pewnych
        ruchów i gestów. Dzieci wiele przeżywają i potrzebują też szacunku dla swojej
        osoby poprzez danie im możliwości zrozumienia, co też robią i dlaczego. Dlatego
        my staramy się przeżywać z dziećmi święta religijne, nie traktując ich tylko
        powierzchownie. I wcale nie musi to oznaczać indoktrynacji religijnej. Mamy
        dzieci różnych wyznań ( z islamem włącznie ). W szczególnych sytuacjach
        indywidualnie z rodzicami ustalamy, czy dziecko uczestniczyć będzie w
        katechezach ( jako wydzielonych w planie dnia spotkaniach ), bo do materiału
        religijnego ( pomoce, książki ) ma dostęp cały czas i to rodzice musza
        zaakceptować, jeżeli decydują się na nasze przedszkole. Nie zastępujemy rodziny
        w wychowaniu religijnym ( jak i w żadnym innym ), chcemy ją wspierać mając do
        tego narzędzia i przygotowane osoby.
        Dzieci często same zaczynają rozmowy na temat Boga, religii, wiele pytają i
        musimy umieć odpowiadać im na miarę ich dojrzałości i na dodatek tak, aby
        prowokować do samodzielnego odkrywania Boga. To może być trudny temat, ale nie
        można unikać podejmowania go w przedszkolu. Nie możemy zajmować się
        tylko "kawałkiem" dziecka. To tak, jakbyśmy oświadczyli " w naszym przedzskolu
        nie będziemy zajmować się rozwojem fizycznym dzieci, to zostawiamy
        rodzinie... ".
        Nie wiem, czy przekazałam to, co miałam zamiar... smile
        • ccleo Re: dlaczego wybraliscie montessori? 14.02.05, 11:08
          dziękuję za odpowiedź- całkowicie sie z nią zgadzamsmile
          napisalam na priv- czy doszło? mój email: klaara@poczta.fm
          bardzo zależy mi na kontakcie.
          pozdrawiam chorobowo!
          cleo
          • montessori Re: dlaczego wybraliscie montessori? 14.02.05, 17:20
            oj, chyba nie doszło. dostałam wiele listów, ale żaden z takiego adresu. poczty
            gazetowej nie sprawdzam.
            • ccleo Re: dlaczego wybraliscie montessori? 14.02.05, 17:23
              montessori napisała:

> oj, chyba nie doszło. dostałam wiele listów, ale żaden z takiego adresu.
              poczty
              >
              > gazetowej nie sprawdzam.

aha, to na jaki adres mam pisać, bo się lekko pogubiłam!
              cleo
              • montessori Re: dlaczego wybraliscie montessori? 14.02.05, 17:42
                rotowska@montessori.pl
                • mamajulii2 Re: dlaczego wybraliscie montessori? 17.02.05, 19:44
                  Czy bylaby Pani tak uprzejma wskazac przedszkola Montessori w srodmiesciu
                  Warszawy? Wiem tylko o Casa dei Bambini na Badowskie. Bede bardzo wdzieczna.
                  Serdecznie pozdrawiam
    • montessori odpowiedzi 21.02.05, 16:20
      Otrzymałam bardzo dużo e-maili, proszę więc wszystkie Mamy o cierpliwość,
      obiecuję na wszystkie odpowiedzieć.
      Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych Metodą Montessori!
      • nuki Re: odpowiedzi 22.02.05, 21:47
        Czy ma Pani jakieś informacje o przedszkolach we Wrocławiu?
        Dotychczas zastanawiałam się nad przedszkolem, które stosuje elementy Metody
        Montessori ale teraz, po przeczytaniu Pani pierwszego postu, to za mało.

Pozdrawiam, Monika
        • montessori Re: odpowiedzi 03.03.05, 00:34
          Proponuję poszukać na stronie www.montessori-centrum.pl Mają tam spis placówek -
          niekompletny i chyba dawno nie aktualizowany, ale zawsze coś. Wiem, że 2 lata
          temu miało coś powstać we Wrocławiu, bo odwiedziły mnie wówczas panie, które
          miały zamiar otwierać przedszkole montessori i szukały inspiracji, ale nie wiem
          ostatecznie z jakim efektem. Stowarzyszenie łódzkie ( czyli adres powyżej )
          organizuje czasami konferencje, na których pojawiają się osoby zainteresowane z
          różnych miast, więc myślę, że moga mieć aktualne dane co do Wrocławia. Tyle, że
          jako stowarzyszenie nie sprawdzają, co dzieje się w przedszkolach, które są im
          zgłoszone jako Montessori, więc i tak w wybranej placówce zalecam uważną
          obserwację i dopytanie o wszystkie szczegóły. pozdrawiam.
    • zillka Re: dlaczego wybraliscie montessori? 03.03.05, 04:33
      A jak jest z wyżywieniem w przedszkolach Montessori? Co to za cuda w postaci
      przynoszonych własnych obiadków w pudełkach odgrzewanych w mikrofali oraz 2-
      gich śniadań dla całej grupy robionych przez kolejne mamy????

zilka
      • montessori Re: dlaczego wybraliscie montessori? 03.03.05, 16:15
        Każde Przedszkole pracujące według założeń Montessori ma własny organ
        prowadzący ( nie jest to "sieć", lecz niezależne placówki ) i to on ustala,
        jakie są rozwiązania organizacyjne przedszkola, w tym również wyżywienie.
        Standardem są w Montessori II śniadania przynoszone z domu, ale o obiadach w
        mikrofali słyszę pierwszy raz, choć ostatnio dyżurując przy telefonie w
        telewizyjnej "dwójce" słyszałam różne cuda jakie w przedszkolach w Polsce się
        pojawiły, także wierzę, że wszystko możliwe ( nie wiem o jakim mieście
        konkretnie tu mowa ).
        Każde zarejestrowane w kuratorium przedszkole znajduje sie pod kontrolą
        Sanepidu i musi spełniać wymogi przez nich stawiane. Jeżeli w przedszkolu nie
        gotuje się posiłków, osoba dostarczająca gotowe dania też musi byc kontrolowana
        przez Sanepid i przygotowywać je zgodnie z ustalonymi dla dzieci przedszkolnych
        normami i wymogami higienicznymi. Trudno więc sobie wyobrazić, że np. wszystkie
        mamy przeszły odpowiednie badania i w związku z tym mogą być dopuszczone do
        przygotowania posiłków dla przedszkola jako grupy. Nawet osoba karmiąca maluchy
        przedszkolne musi mieć zrobione badania dodatkowe, poza podstawowymi
        dotyczącymi nauczycieli. Sądzę więc, że to może być rozwiązanie nieformalne,
        ale może po prostu warto sprawdzić i dopytać.
        Nie mam pojęcia, jaki jest stosunek Sanepidu do mikrofalowych obiadów - może
        rzecz w tym przedszkolu dotyczyła jakiegoś jednego dziecka na diecie, które
        przynosi swój obiad i tylko ten jest odgrzewany?
        • zillka Re: dlaczego wybraliscie montessori? 03.03.05, 16:47
          Montessori na Badowskiego w Warszawie, przy Łazienkach:

mid morning snack - ok. 11:00 (raz w miesiacu jeden z rodzicow przygotowuje dla
          grupy ok. 16dzieci, dzieci uczestnicza w przygotowaniu posilku)

lunch - dzieci przynosza ze soba

Może po prostu Sanepid nie wiewink?

zilka
          • lilianeczka1 Re: dlaczego wybraliscie montessori? 03.03.05, 21:51
            Witam
            Chcialam zapytac o takie przedszkola w Poznaniu i czy to sa tylko prywatne
            przedszkola czy tez panstwowe stosuja ten program
            Pozdrawiam Natalia
            • montessori Re: dlaczego wybraliscie montessori? 11.03.05, 22:54
              Przedszkola Montessori nie muszą być prywatne, choć najczęściej jednak są.
              Prowadzenie takiej placówki wymaga od nauczycieli - poza pasją - dodatkowego
              wykształcenia w zakresie pedagogiki Montessori i wyposażenia sal w pomoce
              rozwojowe, których dużą cześć sprowadza się np. z Holandii i są to rzeczy na
              prawdę bardzo drogie, a resztę materiałów nauczyciele muszą przygotowywać sami
              ( co wymaga chęci, wiedzy i dodatkowego zaangażowania ). Niewiele państwowych
              przedszkoli ma na tyle "prężną" dyrekcję, na dodatek z pasją, która poradzi
              sobie z tymi trudnościami. Poza tym łączenie grup wiekowych wymaga
              też "zamieszania" organizacyjnego, nie mówiąc już o innym podejściu w
              montessori do tzw. podstawy programowej. Państwowe szkoły / przedszkola są
              m.innymi w Łodzi i Lublinie, w Poznaniu jest "Promyk Słońca", ale - o ile się
              orientuję - dla dzieci niepełnosprawnych. Najlepiej pytać w stowarzyszeniu
              łódzkim ( www.montessori-centrum.pl ).
    • domiab Re: dlaczego wybraliscie montessori? 11.03.05, 00:20
      Ja z kolei chciałabym się dowiedzieć czy jest przedszkole Montessori na Pradze
      Płd?
      mika
      • montessori Re: dlaczego wybraliscie montessori? 11.03.05, 22:57
        Ja osobiście nie znam nic po tamtej stronie Wisły. Można zapytać w kuratorium,
        może otworzyło się cos w tym roku. Wiem, że z Pragi dowożą dzieci na Powsińską -
        jako najbliższego.
    • stalky Powsińska i Kulczyńskiego w W_wie? 14.03.05, 02:59
      Czy ktoś może coś powiedzieć o przedszkolach Montessori na Powsińskiej i na
      Kulczyńskiego? Od wrzesnia posyłam moją 3-latkę i poważnie rozważam posłanie
      jej właśnie do Montessori, ale wiem o metodzie tylko teoretycznie, z książek, a
      przecież i tak najważniejsze są konkretne panie. Czy rozsądne, życzliwe, jak
      rozwiązują sytuacje trudne. Poza tym jak jest w tych przedszkolach z
      wychodzeniem na dwór (na Powsińskiej to chyba niespecjalnie jest gdzie iść a
      przedszkole przy samej, ogromnej ulicy?)? Czekam niecierpliwie na głosy tych,
      co mieli z tymi przedszkolami do czynienia - czsu niestety na ostateczne
      decyzje coraz mniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka