Dodaj do ulubionych

w jakim wieku?

02.09.05, 10:37
Ile lat miały wasze pociechy kiedy wyslałyście je do przedszkola? ja planuje
w przyszłym roku - bedzie mial 2,5 latek. niektórzy mowią, że za wcześnie, a
ja chcę odciążyć babcię, która od 7 lat wychowuje wnukismile a poza tym jest
jedynakiem (na razie), a bardzo lubi bawić sie z dziećmi.
Obserwuj wątek
    • mira31 Re: w jakim wieku? 02.09.05, 10:59
      witaj, ja swoję posłałam jak miała 2 lata i 4 m-ce. zaadaptowała się bardzo
      szybko. wybrałam dla niej przedszkole kameralne - do 20 dzieci, jest jedna
      grupa wszystkie dzieci są razem. efekt jest taki, że moja 4 latka pisze
      drukowanymi literami i liczy - a ja w domu jej tego nie uczyłam, bo uważam ze
      za wcześnie, jest towarzyska, rozśpiewana i szczęśliwa. w sierpniu już się
      dopytywała, kiedy zacznie się przedszkole. Jeżeli jesteś wewnętrznie przekonana
      posyłaj dziecko i nie zważaj na mity o chorujących dzieciach w przedszkolu,
      moja jak bierze antybiotyk raz w roku to dużo. pozdrawiam
      • szuffex Re: w jakim wieku? 09.09.05, 13:50
        O jakim przedszkolu piszesz? I czy wtedy Twoja pociecha umiała się już sama
        załatwać i rozbierać?
        Pzdr
    • spring78 Re: w jakim wieku? 03.09.05, 14:13
      arorat4 napisała:

> Ile lat miały wasze pociechy kiedy wyslałyście je do przedszkola? ja planuje
      > w przyszłym roku - bedzie mial 2,5 latek.

arorat4 ja mam ten sam problem. Chcę puścic moją małą od stycznia do
      przedszkola, będzie wtedy miała 2,5 latka. Ale jak czytam posty matek
      debiutantów to sie boję i odechciewa mi się tego całego przedsięwzięcia. Tu
      czytam o "ryku w przedszkolu", tudzież o "przymusowym leżakowaniu", wreszcie co
      mnie najbardziej zniechęca o nie myciu ząbków po posiłkach przez
      przedszkolaki... Sama nie wiem. Mogłabym poczekać do września 2006, ale nie
      byłoby to dla mnie korzystne zawodowo. Łączę się z Tobą w Twoich lękach o
      rozterkach.

Ilona, mama 2 letniej Majki.
    • ariana1 Re: w jakim wieku? 03.09.05, 16:35
      Moja córcia miała 2,8. Chodzi do zwykłego przedszkola publicznego. Zapisałam ją
      mimo że mam 2 chętne babcie i dziadków do opieki. I nie żałuję. Druga moja
      córka też urodzi się w listopadzie czyli też będzie miała dokładnie 2,8 i też
      zamierzam zapisać ją wtedy do przedszkola.
    • mama403 2,5 (rok temu) 09.09.05, 14:09
      Mój syn zaczął chodzić do przedszkola rok temu. Miał 2,5 roku. Było wszystko
      ok. Nie było płaczu na początku, wystąpiła tylko negacja w momencie, że Pani
      coś od Niego chciała. Tzn. trzeba było słuchać nie tylko mamy/taty. Pani sobie
      wspaniale poradziła. Na sam koniec roku był mały problem ze wstawaniem, i nie
      chceniem "do przedszkola". Ale tylko do wstania i wyjścia. Później wszystko ok.
      Zaprzyjaźniona nauczycielka (ale nie z przedszkola) powiedziała, że była to
      bardzo dobra decyzja. Ale wiadomo, dzieci są różne i To wy wiecie czy już czas.
      Ja po prostu stwierdziłam: nie jestem nauczycielem i nie mam powołania do tego
      aby nim być. A dziecko chciało i do dzieci, i uczyć się. Nie żałuje.
    • bea.075 Re: w jakim wieku? 09.09.05, 14:50
      ja też zaastanawiałm się nad przedszkolem dla Przemka, jak miał 2,8latka.
      Jednak urodził się mu braciszek i przełożyliśmy debiut na rok następny.
      Jednak sprawdź przede wszystkim, czy maluszka poniżej 3 lat przyjmą do danego
      przedszkola. Mojego siostrzeńca wpisano na listę rezerwową, gdyż 3 latka
      skończy dopiero w listopadzie!! A dzieci przyjęto na full. Sporo było też
      nieprzyjętych z tych lub innych przyczyn.
    • mama-zuzi 2 latka 09.09.05, 21:03
      Moja mała zaczęła chodzić do przedszkola w sierpniu tego roku, mając skończone
      dwa latka. Panie śmieją sie z niej, że teraz jest już weteranem smile Faktem jest,
      że Zuzia zaadoptowała się lepiej niż niejeden trzylatek. W ogóle nie płacze (i
      nie płakała), słucha swojej pani, którą wręcz uwielbia. Zuzanka idąc do
      przedszkola nie nosiła pieluszki i była dość samodzielna (jeść sama potrafi,
      ale nie chce). Nie miała też trudności z komunikacją, bo mówiła wyraźnie i
      pełnymi zdaniami. Dotychczas jedynym problemem jest jedzenie, ale z tym chyba
      jeszcze długo będę miała kłopot. Jeżeli jest przedszkole, które przyjmie
      malucha, to nie przejmowałabym się pieluchami, niejedzeniem czy mową. Niejeden
      trzylatek albo i starszy maluch nie potrafi mówić, jeść czy robi w pieluchę
      (znam przypadek czterolatka z pieluchą w przedszkolu), choć wiadomo, że dziecku
      które posiadło powyższe umiejętności jest o wiele łatwiej.
      Pozdrawiam.
      • allika Re: 2 latka DO MAMA-ZUZI 09.09.05, 21:38
        Cześć,
        szukam przedszkola dla mojej prawie 2 letniej Julki. Czy Wy mieszkacie w
        Warszawie? A jeśli tak, to możesz zdradzić gdzie mieści się takie przedszkole?
        I czy jest to przedszkole państwowe czy prywatne? Jeśli prywatne ile kosztuje?
        Dzięki za pomoc
        Allika
    • anka771 Re: w jakim wieku? 09.09.05, 22:20
      Moja córcia obecnie 2.5 roku właśnie jest debiutującym przedszkolakiem. Długo
      zastanawiałam się czy wysłać ją do przedszkola czy to napewnio słuszna decyzja.
      Teraz już wiem że słuszna. Ola jest jedynaczką i bardzo ciągnie do dzieci. W
      przedszkolu czuje się bardzo dobrze i nawet teraz kiedy jest chora wybiera sie
      kazdego ranka do przedszkola (i awanturuje się bo nie może pójśc do czasu aż
      wyzdrowieje). Nie miała także problemu z zaklimatyzowaniem sie do nowego
      miejsca. Ani razu nie płakała przy rozstaniu, a każdego kolejnego dnia chętnie
      wstaje i wybiera sie do dzieci(dodam jeszcze że chodzi do państwowego
      przedszkola). Wydaje mi się, że decyzja o wysłaniu dziecka do przedszkola
      zależy przede wszystkim od dojrzałości maluszka. Obserwacja dziecka i
      odpowiednie przygotowanie go do nowego miejsca i nowych zadań procentuje.
      Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka