dorek3 14.11.05, 22:35 Podzielcie sie prosze Waszymi spostrzeżeniami na temat tego przedszkola. Czy jest warte swojej ceny? Na ile to co napisane na stronie jest realizowane w rzeczywistości. Z góry dziekuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamakochana Re: Akademia maluchów-Warszawa/Tarchomin 15.11.05, 09:15 Moje dziecko chodzi do tego przedszkola od września. Dla mnie wazny był fakt że były zajęcia adaptacyjne i możliwośc pozostania z dzieckiem do momentu gdy było one już gotowe do samodzielnego uczęszczania do przedszkola. Panie są bardzo miłe i dziecko po prostu lubi chodzić do tego przedszkola. Jest bardzo dużo ciekawych zajęć w ciągu dnia - rytmika, angielski, glottodydaktyka. Zosia zna mnóstwo piosenek i wierszyków. Byli już nawet w teatrze i w Straży pożarnej ;- ) Dla mnie ważne były również godziny otwarcia bo moge ją odbierac dopiero około 17H30 a czasami później. Codziennie, gdy odbieram dziecko Pani znajduje czas żeby powiedzieć jak minął dzień, jak jadła czy były z czymś problemy. A w pracy czasami zerkam przez internet jak się moje cudo bawi Czy warte ceny? To trudne pytanie bo początkujący przedszkolak jest tam mimo wszystko gościem (nie uniknie sie chorób co 2 , 3 tygodnie). U mnie wtedy wchodzi w grę wynajmowanie opiekunki "na godziny" no i miesięczny koszt opieki nad dzieckiem robi się ogromny. No ale to już są uroki macierzyństwa w naszym kraju ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_gk Re: Akademia maluchów-Warszawa/Tarchomin 16.11.05, 16:07 Poważnie rozważałam to przedszkole pod kątem zapisania tam mojej córki, która w przyszłym roku szkolnym jako pełna trzylatka miałaby zacząc zajęcia. Niestety pani ostudziła mój zapał, bo powiedziała, że mają obecnie komplet w grupie 2- latków (plus lista rezerwowa) i w przyszłym roku ta grupa będzie grupą 3-latków i naboru nowych 3-latków nie przewidują. Wkurzyłam się i zmartwiłam. Wiem, że o żlobek nie jest łatwo, ale do jasnej ch..., gdzie mam posłać 3-latkę, skoro nie ma szans na państwowe przedszkole na Tarchominie, a prywatne coraz częsciej tworzą grupy 2-latków i nie przyjmują 3-latków, bo mają komplet. Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: Akademia maluchów-Warszawa/Tarchomin 16.11.05, 23:32 Wczoraj rozmawiałam z Panią dyrektor która stwierdziła, że od września na pewno będzie tworzona grupa 3-latków. Wprawdzie Pani siedząca obok (współwłaścicielka?) nieco studziła jej zapał, ale wyszłam z przekonaniem, że jednak grupa powstanie. Spotkanie było super, trwało 2 godziny, omówiłyśmy wszystko, zaangażowanie i entuzjazm pani dyrektor jest olbrzymi. Jedynie co mnie przeraża to koszty, szczególnie jesli dzieci zaczną chorować. A ja chcę tam posłać dwójkę! Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_gk Re: Akademia maluchów-Warszawa/Tarchomin 17.11.05, 10:29 TO dobra nowina. Muszę jeszcze raz sprawdzić czy cos się zmieniło. Ok. 1,5 mca temu uzyskałam informację, że grupa 3-latków będzie tworzona tylko wtedy, gdy zgodnie z ustawą obowiązek prowadzenia zerówek przejdzie na szkoły - jeśli nie, co wg mojej rozmówczyni wydawało się scenariuszem bardzie prawdopodobnym, to Akademia maluchów bedzie musiała prowadzić grupę zerówki i nie będzie miała juz mozliwości lokalowych, żeby stworzyć drugą grupę trzylatków. Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: Akademia maluchów-Warszawa/Tarchomin 17.11.05, 14:00 Jak dzwoniłam to usłyszałam dokładnie to co Ty. Nieco inne informacje uzyskałam od P. Dyrektor. Co do zerówek to jej zdanie jest takie, że napewno zostana przy przedszkolach, bo szkoły nie będa w stanie ich przejąć.Wg mnie ma rację. Ale dowiedziałam się, ze juz maja pozwolenie i na wiosnę rozbudują piętro, aby tam przenieść najstarsze grupy. W maju powinno być wszystko gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_gk Re: Akademia maluchów-Warszawa/Tarchomin 17.11.05, 15:52 Dziękuję za informacje. Dziś też tam dzwoniłam i pani, z którą rozmawiałam mówiła własnie o jakmś "nowym pomyśle" - to pewnie chodziło o tą rozbudowę. Obecnie planują prowadzić Warsztaty dla dzieci w wieku przedprzedszkolnym - spróbuje się zapisać, choć nie bardzo podobają mi się zajęcia w soboty... Odpowiedz Link Zgłoś
sgosia5 Re: Akademia maluchów-Warszawa/Tarchomin 17.11.05, 22:49 Przepraszam, ze się wtrącę, bo nie znam tego przedszkola, ale podobny problem był w przedszkolu "Plastuś", do którego chodzi obecnie moja córka (to co napisałaś odnośnie zerówki i braku miejscą dla trzylatków). Jak szukałam miejsca jeszcze zimą to właśnie z tego powodu miało nie być trzylatków w Plastusiu, więc sobie odpuściłam to przedszkole, po czym chyba w kwietniu się okazało, że pomimo zerówki maluchy jednak będą i w ciągu kilku dni powstała pełna lista. Jak się o tym dowiedziałam, to niestety nie zdążyłam i zapisałam moja córę na listę rezerwową na 7! miejscu. O tym że zwolniło si miejsce dowiedziałam się 30. VIII (bo w wakację nic się nie można było dowiedzieć) a i teraz jest ciągła rotacja, dzieci chorują, zmieniają na inne przedszkole, więc trzeba trzymać rękę na pulsie po prostu Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
anetti Re: Akademia maluchów-Warszawa/Tarchomin 16.11.05, 22:41 przedszkole jest naprawdę godne polecenia przede wszystkim jeśli chodzi o zaangażowanie pań przedszkolanek, godzin otwarcia, ilości zajęć dodatkowych dla maluchów mój trzylatek miał duże problemy z adaptacją w przedszkolu i tylko dzięki cierpliwości pań opiekunek odbyło się to w miarę bezboleśnie, cena nie jest zbyt wygórowana a ponieważ nie mamy możliwości odbierania dziecka do 16 lub 17 tak jak to jest w innych przedszkolach wiec musielibysmy wynająć opiekunkę która odebrałaby dziecko wcześniej, wyszłoby cenowo prawie to samo, Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: Akademia maluchów-Warszawa/Tarchomin 17.11.05, 09:58 Napisz proszę czy wszystkie dzieci tak bardzo chorują. P.Dyrektor wyrażała sie bardzo kategorycznie na temat przyjmowania przeziębionych dzici do przedszkola. Czy to przynosi spodziewane efekty? Odpowiedz Link Zgłoś
mamakochana Re: Akademia maluchów-Warszawa/Tarchomin 17.11.05, 12:07 Powiem tak, mi się wydawało że moje dziecko będzie "inne" bo... w zasadzie nie chorowała przez pierwsze trzy lata życia. Niestety życie zweryfikowało moje poglądy. W zasadzie od wrzesnia nie ma miesiąca, który przechodziłaby w całości. Dwa przeziębienia + ospa. Z perspektywy czasu zaszczepiłabym chyba dziecko przeciwko ospie zanim pójdzie do przedszkola. Myślę że jeżeli pracujecie zawodowo, to trzeba na bank zapewnić sobie opieke do dziecka bo choroby BĘDĄ. Mam nadzieję że czym dalej w las tym będzie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś