Dodaj do ulubionych

gorąco w przedszkolu

29.11.05, 08:45
Mam pytanie w związku z tym że chcę posłać w przyszłości dziecko do
przedszkola , a słyszałam że jest tam ciepło/ za ciepło jak dla kogo , a moje
dziecko jest przyzwyczajone raczej do niższych temperatur tzn. 18- 20 stopni w
pomieszczeniu, poza tym dzieci dużo biegają są w ruchu a w przegrzanym
pomieszczeniu pełnym dzieci niekiedy w dodatku niekiedy zaziębionych łatwiej o
infekcję... i tego się najbardziej boję, tego gorąca.
Czy są jakieś przepisy na ten temat, czy istnieją "chłodne przedszkola" i czy
jest jakiś sposób żeby coś zmienić w tej kwestii na lepsze?
Myślę zresztą że nawet rozebranie do krótkiego rękawka to nie to samo, co
niższa temperatura gdy za oknem zima, takie "zmiany" gorąco- chłód to jednak
szok dla małego organizmu, nie sądzę zresztą że gdy dzieci idą np na spacer to
odpowiednio się ubiorą/ rozbiorą jakąś część garderoby stosownie do pogody.
Jednym słowem myślę że przegrzanie zwiększa szansę zachorowania u dzieci.
Dzieci naprawdę nie marzną, one są ciągle w ruchu , po co więc je przegrzewać.

A co Wy myślicie, rodzice przedszkolaków. Jakie są Wasze opinie, i jak to jest
w Waszych przedszkolach?
Pozdrawiam i dziękuję z góry za opinie.
Obserwuj wątek
    • aw271 Re: gorąco w przedszkolu 29.11.05, 11:56
      W przedszkolach jest obowiazek wietrzenia.
      Musisz nastawic sie ze dziecko idac do przedszkola bedzie narazone na wiele
      infekcji.Z twojej wypowiedzi wnioskuje ze boisz sie ze dziecko zacznie chorowac.
      Nic odkrywczego, zacznie i nie masz na to wiekszego wplywu. Chociaz oczywiscie
      sa wyjatki! Moj synek byl okazem zdrowia, dopoki nie poszedl do przedszkola, ale
      dziecko chowane w domu pod kloszem zazwyczaj bywa zdrowe(chociaz nie
      zawsze).Jesli nie puscisz do przedszkola, zacznie chorowac w szkole(zazwyczaj
      tak jest).Po prostu jego organizm musi zapoznac sie z innymi zarazkami, a
      siedzac w domu nie ma takiej okazji. Glowa do gory!!! Moze nie bedzie tak zle.
    • pacynka27 Re: gorąco w przedszkolu 29.11.05, 12:03
      Trudno mi ocenić czy w przedszkolu synka jest goraco czy nie. Jestem tam tylko kilka minut i to w kurtce. Ale mój trzylatek nie choruje. Od września był chory 2 razy: grypa żałądkowa (3 dni) i ospa (bardzo łagodna 4 dni).
      Pozdr.
      • dorka.3 Re: gorąco w przedszkolu 29.11.05, 12:35
        u nas w przedszkolu jest bardzo gorąco, nawet za gorąco, panie mówią, że jest
        wietrzone, bardzo chcę wierzyć, że tak jest. synek jest w przedszkolu w
        cienkich spodniach i cienkiej bluzeczce z długim rękawkiem bez podkoszulka a i
        tak jest zazwyczaj spocony. wiele dzieci zostaje pod spodniami w rajtuzkach, a
        spod bluzek wystają podkoszulki. wolałabym, żeby było chociaż trochę chłodniej,
        ale nie mam na to wpływu.
        • malawojna Re: gorąco w przedszkolu 29.11.05, 14:19
          U nas niew ma upału,(celowo) dzieci są w podkoszulkach, bluzach, rajstopach i
          spodniach. Nikt się nie przegrzewa, ale i nie marznie. Pani dr wybrała opcje
          przedszkole to nie sauna i mnie to bardzo odpowiada.
          • pacynka27 Re: gorąco w przedszkolu 29.11.05, 15:30
            W pomieszczeniu w rajstopach i spodniach nikt sie nie przegrzewa???
            Bzdura. Nawt jakby było tylko 10 stopni to i tak będzie goraco wszystkim tak ubranym.
            • bablara Re: gorąco w przedszkolu 08.12.05, 13:51
              Bzdura to jest to co teraz tu napisalas. Uwazasz ,ze przy 10 stopniach mozna sie
              przegrzac siedziac w spodniach i rajstopach , w podkoszulce i cienkiej bluzce?
              Co rano w biurze mam od 10 do max 13 stopni i ledwo da sie wysiedziec w tym
              zimnie. Dzieci tez caly czas sie nie ruszaja, na pewno tez maja zajecia przy
              stolikach, albo kiedy pani im czyta. Optymalana temperatura 19-20 stopni.
              • pacynka27 Re: gorąco w przedszkolu 08.12.05, 21:15
                To była tylko przykładowa teperatura w której siedzenie w rajstopach i spodniach to juz duża przesada. Ja zakładam dziecku rajstopy jak jest mniej niż 5 stopni.
                A to przecież oczywiste że w żadnym przedszkolu 10 stopni nie ma tylko min.18 więc mówienie że wszystkie dzieci mają rajstopy i spodnie i nie sa przegrzane jest dla mnie niewiarygodne.
                • dorka.3 Re: gorąco w przedszkolu 09.12.05, 09:13
                  u nas w przedszkolu jest 22-23 rano, a wiadomo, że im wiecej dzieci w sali, tym
                  będzie bardziej gorąco, i dziwię się, że rodzice, zostawiają dzieciom rajtuzy
                  pod spodniami. Mój syn całą zimę chodził w przedszkolu bez rajtuz pod spodniami
                  i nigdy nie zmarzł. jak było już bardzo zimno na dworze (-10) to zakładałam mu
                  spodnie z polara i cieplejsza bluzę plus pod spód podkoszulek i też nie zmarzł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka