15.01.06, 18:24
Witam mam pytanie .Podobno weszła (lub ma wejść) nowa ustawa o wcześniejszym
pójśćiu dzieći do szkoły nie bardzo wiem o co chodzi może mi ktoś to
wytłumaczy będę bardzo wdzięczna (moje dziecko w sierpniu skończy 5
lat).Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • przedszkole2 Re: USTAWA 16.01.06, 21:31
      Z tego co mi wiadomo w najbliższym roku szkolnym nie będzie zmian, bo już za
      późno na dokonanie zmian, które mogłyby wejśc od września b.r. W planach jest
      posłanie 6 latków do I klasy, a 5 latków do przedszkoli, lub zerówek szkolnych
      obowiązkowo ( czyli tak jak obecna "zerówka" tylko wcześniej i mówi się cos o
      2latkach w przedszkolach. To tylko na razie plany, a nie żadne ustawy, czy
      rozporzadzenia. Na to wszystko trzba pieniędzy, lokali, pomocy dydaktycznych i
      odpowiednio przygotowanej kadry ( np. nauczanie początkowe to już nie zawsze
      praca z 6latkami, a wychowanie przedszkolne nie daje kwalifikacji dla 2 latków
      itd. ). Będzie kasa , będą zmiany, czy z korzyścią dla naszych dzieci ??? Tu
      akurat to mam wątpliwości.
      • martewa11 Re: USTAWA 25.01.06, 22:05
        czy ustawa ta wejdzie w tym roku ? czy ktoś wie
        • mallard Re: USTAWA 26.01.06, 08:49
          martewa11 napisała:

> czy ustawa ta wejdzie w tym roku ? czy ktoś wie

A co, nie czytałaś poprzedniego postu?

Pozdr.
          • zbig72 Re: USTAWA 26.01.06, 09:17
            poprzednie posty nic nie mówią o wejściu w zycie ustawy - mówią że w tym roku
            szkolnym jeszcze nie będzie zmian a to nie jest to samo i jedno z drugim nie ma
            wiele wspólnego (ustawa może być uchwalona ale mieć np. dwuletnie vacatio legis)
            • mallard Re: USTAWA 26.01.06, 10:03
              Zbig! Ty przeczytaj jednak wnikliwie post pani dyrektor przedszkole2.

Pozdrawiam.
    • aniask_mama Re: USTAWA 26.01.06, 10:25
      Żeby dzieci poszły wcześniej do szkoły musi najpierw powstać ustawa, być
      przedyskutowana w sejmie, podpisana itp itd
      Czegoś takiego nie ma.
      Sprawa była dyskutowana jakiś czas temu (bodajże nawet premier o tym mówił),
      ale ponieważ zbyt wiele rzeczy było niejasnych (jak przygotowac szkoły, jaki
      program, jak rozwiązać zwiększoną liczebnośc dzieci w pierwszym roku, skąd
      pieniądze), zakończyła się chwilowym przynajmniej zawieszeniem.
      I tyle.
      W tym roku nic się nie zmienia. A czy w przyszłym? Na razie rząd i sejm zdaje
      sie ma inne problemy do rozwiązaniawink
      • k1234561 Re: USTAWA 26.01.06, 13:31
        I bardzo dobrze ,że rząd ma inne problemy.Nie chcę skaracać mojemu dziecku
        dzieciństwa.Oby taka ustawa nigdy w życie nie weszła!

Anika
      • gumitex Re: USTAWA 26.01.06, 13:53
        Ja w kwestii formalnej. Zwiększona liczebność dzieci będzie nie tylko w
        pierwszym roku, ale także w kolejnych latach, bo jesli 6 i 7 latki pójdą w
        jednym roku do pierwszej klasy, to w następnym wszystkie te dzieci będą w
        drugiej klasie, a potem będą zdawać do gimnazjum, liceum i na studia.
        Generalnie duży problem, a politycy mówią tylko o zwiększonej liczebności w
        pierwszym roku - chyba zakładają, że połowa tych dzieci się gdzieś ulotni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka