mar_mar2 20.01.06, 16:58 Chciałabym posłać mojego synka od września do przedszkola państwowego. Dodam, że mieszkamy na Dzieci Warszawy. Bardzo proszę o wszystkie informacje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edytek1 Re: proszę o pomoc-które przedszkole na Ursusie. 20.01.06, 18:52 W Urusie to jest pytanie niepowrane odpowiedz to do którego uda ci się dostać. Odpowiedz Link Zgłoś
edytek1 Re: proszę o pomoc-które przedszkole na Ursusie. 20.01.06, 23:58 szczerze mowiac byłam w obu i na Sławka i na Balbinki na sławka nie udało mi się porozmawiać z nikim z dyrekcji skora do opowieści byla pani pomoc z grupy 1, ale jakoś mnie jej opowieści nie zachwyciły na balbinki pani dyrektor była, ale nie chciało jej się ze mną rozawiaać poza tym rozgardziasz tego miejsca powailił (ciągły remont) 4 latki w każdej grupie oprócz klasy 0. BEz rewelacji z opowieści wiem, że panie nie pilnują ubrania na spacer nie konsultują takich drobiazgów z rodzicami... Cięzko o rozmowę. Ja wożę dziecko na Ochotę jak wielu rodziców ze Skorosza. Odpowiedz Link Zgłoś
pieguska1 Re: proszę o pomoc-które przedszkole na Ursusie. 20.01.06, 22:55 proponuje na walerego slawka lub na balbinki, ale zycze powodzenia, bo miejsc jest tak malo, ze znakomita wiekszosc dzieci sie nie dostaje, moja corcie woze ze skoroszewskiej az na wole, pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
mar_mar2 Re: proszę o pomoc-które przedszkole na Ursusie. 21.01.06, 13:47 dzięki bardzo, no tak nie pomyślałam, że jeszcze nie wiadomo czy do któregoś się dostaniemy a macie może jakieś informacje na temat przedszkoli prywatnych, blisko Skorosza. Słyszałam, ze fajne jest przedszkole "Siódme niebo". Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: proszę o pomoc-które przedszkole na Ursusie. 21.01.06, 14:18 Z panstwowych jeszcze jest rowniez na Wapowskiego. Kazde z tych trzech po tej stronie Ursusa ma jakies wady i zalety, do kazdego z nich chodzi dziecko znajomych i na swoj sposob sa zadowoleni. Z prywatnych z wlasnych doswiadczen moge polecic ognisko przedszkolne 'Biedroneczka', teraz na Plutonu Torpedy, w przyszlosci blisko Strazy Pozarnej. Do tej pory moje dzieci tesknia do tego przedszkola. K. Odpowiedz Link Zgłoś
jacobina Re: proszę o pomoc-które przedszkole na Ursusie. 24.01.06, 00:08 Mikołajek. Prywatne za bardzo przyzwoitą cenę. Jesteśmy naprawdę bardzo zadowoleni, ale chwalić nie będe . najlepiej wpaść popołudniu i porozmawiać z rodzicami. To najlepsza rekomendacja. Odpowiedz Link Zgłoś
pieguska1 Re: proszę o pomoc-które przedszkole na Ursusie. 24.01.06, 14:35 ja bylam w mikolajku, ale mi sie nie podobalo, a po rozmowie z pania dyrektor calkowicie sie wycofalam z tego pomyslu. Bylam z dzieckiem, zero zainteresowania dzieckiem, zadnegom kontaktu nawet wzrokowego nie nawiazala, kompletny balagan w jej pokoju, no i to jedzenie, moze i dobre, ale wolalabym przedskzole ktore ma swoja kuchnie, a dzieci nie jedza na plastikowych talerzach plastikowymi widelcami, tak bylo rok temu, no chyba ze cos sie zmienilo.. Odpowiedz Link Zgłoś
jorutka Re: proszę o pomoc-które przedszkole na Ursusie. 24.01.06, 15:02 zeby w Ursusie dostac się do państwowego przedszkola trzeba miec chyba niezwyklego farta, albo byc samotna matka albo krewnym królika. Nam nie udalo się spełnic zadnego z tych warunków i moje dziecko posżło do przedszkola prywatnego "Siódme niebo" bo nie chciałm jej fundowac 2h podróży dziennie samochodem. Jestem zadowolona z tego wyboru i moge te placowke polecic. Odpowiedz Link Zgłoś
doris991 Re: proszę o pomoc-które przedszkole na Ursusie. 24.01.06, 18:18 no to mnie dobiłaś, chcę złożyć podanie na Niedźwiadku, moja córcia ma 3 latka i liczę na to że jednak ją przyjmą bo nie stać mnie prywatne przedszkole.Nie sądziłam że jest aż tak źle. A wiesz może czy musze być zameldowana w Ursusie żeby tu dziecko zapisać bo ze żłobkiem nie było takich problemów... Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: proszę o pomoc-które przedszkole na Ursusie. 25.01.06, 07:41 Bez zameldowania moze byc problem, przeciez jest tyle zameldowanych. 3-latki maja niestety najmniejsze szanse. K. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolajek5 Re: proszę o pomoc-które przedszkole na Ursusie. 25.01.06, 00:19 Szanowna Pani, Oczywiście miało prawo się Pani nie spodobać- w końcu każdy ma swoje oczekiwania; przedszkole rzeczywiście wygląda zupełnie inaczej (po kolejnym remoncie przeprowadzonym w wakacje)- doczekałam się również własnego pokoju na parterze budynku- wcześniejszy był tylko prowizorką a dokładnie bardziej magazynem niż pokojem nauczycielskim. Jedyne co mnie bardzo zabolało w Pani wypowiedzi to cytuję "Bylam z dzieckiem, zero > zainteresowania dzieckiem, zadnegom kontaktu nawet wzrokowego nie nawiazala". Co jak co ale kontakt z dziećmi mam bardzo dobry- i staram się mimo że do przedszkola uczęszcza dość liczna grupa maluszków nawiązać kontakt z każdym dzieckiem- cieszę się z reakcji dzieci, kiedy niejednokrotnie wchodzę do sali danej grupy i dzieciaczki podbiegają do mnie wielką chmarą atakując mnie- przytulając się do mnie - niejednokrotnie przewracając- każde chce być wysłuchane, każde coś chce mi przekazać, czy w pośpiechu rysując jakąś laurkę dla mnie- mówiąc to dla ciebie Ciociu- a przecież nie jestem ich nauczycielem i nie spędzam z nimi kilku godzin dziennie - dzieciaczki po prostu wyczuwają że bardzo je wszystkie lubię i pewnie dlatego tak spontanicznie reagują. Również jak Rodzice przychodzą do mnie z dziećmi w sprawie przedszkola, staram się jak najbardziej nawiązać kontakt z każdym z dzieci- być może jak odwiedzała Pani nasze przedszkole miałam trochę gorszy dzień i byłam zmęczona- w końcu jestem tylko człowiekiem. Prosiłabym tylko , żeby nie oceniała Pani ludzi zbyt pochopnie; zapraszam również do ponownego odwiedzenia naszego przedszkola (obecnie mamy wydzielone wejście od reszty budynku które mieści się od strony placu zabaw) , najlepiej w godzinach 16.00- 18.00, kiedy można spotkać najwięcej Rodziców, spędzających czas z dziećmi w naszej sali zabaw i zapytania ich o opinie na temat naszego przedszkola- może nie jesteśmy w stanie spełnić ich oczekiwań w 100% ale zawsze staramy się znaleźć jakieś kompromisowe rozwiązanie. Serdecznie pozdrawiam Iwona G. Przedszkole Mikołajek Odpowiedz Link Zgłoś
lidka90 Re: proszę o pomoc-które przedszkole na Ursusie. 25.01.06, 08:02 Mój synek również nie dostał się do przedszkola prywatnego choć oboje pracujemy i jesteśmy zameldowani na Gałąbkach. Ale chyba to dobrze bo Miś chodzi do "Siódmego nieba " i jestem bardzo zadowolona a co najważniesze mój synek uwielbia tam chodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
forumka1 Re: proszę o pomoc-które przedszkole na Ursusie. 25.01.06, 08:47 bede polowac na "Mikołajka". zadne przedszkole nie jest doskonale, ale najwyzej oceniam Mikołajka, dobra lokalizacja - cisza, spokoj plac zabaw super, poza tym ciagla cos sie dzieje w tym przedszkolu, Mikołajek bierze udzial w konkursach, wystawach itp, swiadczy to o tym, ze wychowawcom "chce sie chciec" i lubia to co robia. duzo sie zmienia - remonty itp. jesli sie uda bede zadowolona! Odpowiedz Link Zgłoś
mamasylwusi-1977 Re: proszę o pomoc-które przedszkole na Ursusie. 25.01.06, 09:01 Ja w ubiegłym roku byłam nastawiona na Mikołajka. Miałam jednak mieszane uczucia, nie byłam do końca pewna. Córka została w domu, dostało się natomiast dziecko naszych znajomych. Dziś wiem, że podjęłam właściwą decyzję. Jak już ktoś wspomniał jedzonko nie jest przygotowywane na miejscu, dziecko często skarży się, że było zimne. A dla mnie ciepłe posiłki są bardzo ważne. A co do wycieczek, teatrzyków to w dzisiejszych czasach to narma, w każdym przedszkoilu są koncerty, imprezy, wycieczki itp. A swoją drogą jeżeli chodzi o imprezy, to (może pani właścicielka zechciałaby się wypowiedzieć) dlaczego w takim cudownym przedszkolu, z takimi wspaniałymi ciociami na zabawę mikołajową bało się przyjść pół grupy maluchów. Mam sporo znajomych z dziećmi w wieku 3-4 lata i w żadnym przedszkolu nie było takiej sytuacji. Ja w tym roku startuję do " Siódmego Nieba". Tam też mamy swoją "wtyczkę", zachwyconą przedszkolem. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolajek5 Re: proszę o pomoc-które przedszkole na Ursusie. 25.01.06, 11:18 Szanowna Pani Co do posiłków i tego czy są ciepłe czy też nie zapraszam w porze obiadków- ten problem był poruszany na zebraniu wrześniowym- tylko jedna z mam z grupy maluszków zakwestionowała właściwą temperaturę posiłków- inne mamy były zaskoczone bo w tamtym czasie jeszcze wielu rodziców maluszków odbierało dzieci tuż po obiedzie i mamy były zaskoczone tym zastrzeżeniem - bo przecież wielokrotnie widziały nauczycieli wspierających roznoszących obiadek na tackach aż parujący. Mama, która miała zastrzeżenia nie próbowała sama obiadku- zrobiła to jak sama twierdziła opiekunka dziecka. Scenariusz prawdopodobnie wyglądał tak, że dziecko nie należy do tych z apetytem- oczywiście ciocie zachęcają do jedzenia czy podkarmiają dzieci. Prawdopodobnie jak przyszła opiekunka a dziecko jadło powolutki zupka mogła być już chłodniejsza- ale to się może zdarzyć ównież w sytuacji kiedy posiłki są przygotowywane na miejscu. Następnego dnia ta sama mama przepraszała nauczycielki. Drogie mamy proszę nie obawiać się cateringu- to nie jest catering, który wozi posiłki do biur- dla dorosłych osób. Taki catering musi się stosować do wszystkich norm jakie są wymagane ze strony sanepidu- w kwestii żywienia dzieci w wieku przedszkolnym- jakieś 2 miesiące temu mieliśmy kontrolę z sanepidu - panie z żywieniówki spędziły u nas 6 godzin- załapały się również na obiad i podwieczorek- i były mile zaskoczone jakością, ilośćią jedzenia i tym , że jedzonko, mimo, że przwożone w termosach tak świetnie utrzymuje temperaturę. Rodzice dzieci uczęszcających do przedszkola, które żywią dzieci na miejscu nie zdają sobie sprawy, że dla oszczędności dzieciom serwuje się zupki z torebki. Kontrola sanepidu- jak same Panie z żywieniówki się pochwaliły- była wynikiem donosu Rodzica. Było to o tyle przykre dla nas, że Rodzic sam za naszymi plecami coś domniemał, zamiast poprostu jeżeli miał jakiekolwiek wątpliwości, zastrzeżenia powinien sprawę zgłosić nauczycielce czy mi jako właścicielowi przedszkola. Każdy Rodzic miał chyba okazję ( w końcu przedszkole działa nie od wczoraj a już 3 rok) się przekonać, że jesteśmy przedszkolem otwartym na wszelkie sugestie Rodziców- dla usprawnienia funkcjonowania przedszkola. Jesteśmy również przedszkolem otwartym w dosłownym tego słowa znaczeniu- Rodzic o każdej porze może wejść do przedszkola, na salę, zobaczyć swojego maluszka czy zajrzeć nam do przysłowiowych garków- po prostu nie mamy nic do ukrycia. Sprawę spotkania z Mikołajem uznaję za totalne pomówienie- nie rozumiem w ogóle zastrzeżenia. Zabawa była wspaniała- uczestniczyło w nich conajmniej 90% maluszków - przyszły nawet te które były w tzw. końcówce choroby- Rodzice przyprowadzili je tylko na ten dzień. Dzieci w tym wieku mają prawo obawiać się Mikołaja- w końcu to bardzo tajemnicza postać a dziecko szczególnie 3-4 letnie bardzo przeżywa spotkanie z nim. Czy Pani dziecko nie było bardzo podekscytowane spotkaniem z Mikołajem. Mój (obecnie już 6-letni synek) do 4 roku życia bał się mikołajów, klaunów, wróżek. A nawet w tym roku nie był w stanie wydobyć z siebie słowa - kiedy Mikołaj zawitał u nas w domu. W rzeczywistości dzieci znakomicie się bawiły nie tylko z Mikołajem ale również z ogromnym bałwankiem i przebieranie w góralską delegację Św. Mikołaja. Może powinni się w tej sprawie wypowiedzieć Rodzice uczestniczący w zabawie (w grupie 3-latków była ich naprawdę większość)- nie sprawiali wrażenia niezadowolonych. Agencja artystyczno- teatralna, która organizowała Mikołaja jest naprawdę profesjonalną firmą, którą trzeba zamawiać z conajmniej rocznym wyprzedzeniem. Rozumiem,że Pani znajoma najdalej od września zmieni przedszkole swojemu dziecku- słuszna decyzja- ja też jestem matką 2 dzieci- jeżeli moje dzieci jadłyby zimne obiady (podkreślam że mój starszy synek też jako przedszkolak przedszkolnej zerówki też korzysta już 3 rok z posiłków serwowanych w Mikołajku), na bal mikołajowy przychodziłyby przerażone- też dokonałabym takiego wyboru. Co do normy w sprawie organizacji przez przedszkola tak licznych imprez, koncertów, warsztatów, teatrzyków a przede wszystkim wycieczek- to proponowałabym otworzyć nowy wątek (może nawet sama to zrobię) żeby porównać bogactwo oferty ww. atrakcji w różnych przedszkolach- jak często cokolwiek przedszkola- szczególnie te niepubliczne organizują. Serdecznie pozdrawiam wszystkich kochających i nie cierpiących Mikołajka Rodziców. Iwona G. Przedszkole Niepubliczne Mikołajek Odpowiedz Link Zgłoś
mamasylwusi-1977 Re: proszę o pomoc-które przedszkole na Ursusie. 25.01.06, 13:07 Ma pani rację, wyprowadzają się, ale i bez tego zmieniłyby przedszkole. A co do wizyty Mikołaja, to proszę nie pisać o tych, które były w końcówce choroby ( to dziwne, przecież odsyła pani dzieci nawet z katarem do domu, trzeba sobie załatwiać zaświadczenia o alergii, a niedoleczone pani wpuściła), tylko o tym ile dzieci nie przyszło tylko tego dnia. A co do nowego wątku, to proszę bardzo, chętnie popolemizuję na temat imprez, jakie w obecnych czasach organizują przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolajek5 Re: proszę o pomoc-które przedszkole na Ursusie. 25.01.06, 13:49 Proszę mi powiedzieć czy była Pani na balu mikołajowym - frekwencja w tym dniu wyjątkowo dopisała- można to było zauważyć tym bardziej, że dzieci w grupach najmłodszych bardzo często chorują a w tym dniu ich frekwencja była bardzo wysoka. Pisząc o dzieciach z tzw. końcówką choroby miałam na myśli wyłącznie te które były dziećmi zdrowymi- często mamy przedłużają dzieciom pobyt w domu po chorobie mimo braku przeciwskazań ze strony lekarza- część mam nie chciała aby dziecko ominęła taka atrakcja jak spotkanie z Mikołajem, dlatego też chciały aby dziecko przyszło do przedszkola bezpośrednio po przebytej chorobie, bez okresu przejściowego, który mamy praktykują bardzo często. Proszę przeczytać posty skierowane bezpośrednio do Pani ze strony Rodziców Mikołajka, którzy mieli okazję być na balu mikołajowym- a może unikniemy złośliwych pomówień. Proszę popytać koleżanki, również te, których dzieci uczęszczają do przedszkola, do którego Pani planuje wysłać dziecko- jak często są organizowane dodatkowe atrakcje- wycieczki, teatrzyki, warsztaty, koncerty itp. Również proszę zapytać o ofertę zajęć dodatkowych- i przez kogo te zajęcia są realizowane- czy Pani nauczycielka grupy- pełni funkcję rytmiczki, uczy dzieci j. angielskiego czy też tańca czy wykonuje to profesjonalna, zatrudniona dodatkowo osoba. Pozdrawiam i życzę powodzenia w znalezieniu przedszkola Pani marzeń. Iwona Gadalska Przedszkole Mikołajek Odpowiedz Link Zgłoś
mamasylwusi-1977 Re: proszę o pomoc-które przedszkole na Ursusie. 25.01.06, 14:00 Temat balu Mikołajkowego pozostawiam, bo obie dobrze wiemy, że nie wkopię nikogo przed wrześniem i nie podam nazwisk. Pal licho. Co do zajęć, to zdecydowanie wolałabym, żeby prowadziła je pani nauczycielka odpowiednio przeszkolona. Dla dziecka to dodatkowy stres - kolejne obce osoby, nawet bardzo profesjonalne. W swym odszernym reklamowaniu Mikołajka, niech nie zapomni Pani dodać, że przedszkole jest całoroczne i w wakacje czy dziecko chodzi czy nie trzeba płacić. W zeszłym roku jakoś ta informacja pani umknęła. Tak się składa, że na granicy Skoroszy i Włoch osiedla są małe, zazwyczaj zamknięte i dość dobrze my - mamy przedszkolaków się znamy. A zapewniam, że nie jest to tylko moja opinia. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolajek5 Re: proszę o pomoc-które przedszkole na Ursusie. 25.01.06, 21:33 Chyba nie przeczytała Pani jescze post-ów skierowanych do Pani bezpośrednio. Sądzę, że szuka Pani dobrej opiekunki a nie przedszkola- proszę więc zmienić forum i tam wymieniać swoje opinie a nie wypowiadać się o czymś czego sama Pani nie miała okazji doświadczyć. Skoro już tak Pani porównuje przedszkola to proszę mi wskazać takie które będąc całorocznym nie pobiera opłat za okres wakacyjny od Rodziców- mnie jakoś nikt nie zwalnia w okresie wakacji z obowiązku opłaty chociażby wymienię te podstawowe -czynszu za wynajem, opłat tytułem mediów czy kiedy większość nauczycieli przebywa na urlopach- wypłaty wynagrodzeń (może sugeruje Pani że powinnam zatrudnionej kadrze wypłacać niższą pensję bo w końcu w okresie większości wakacji na nauczyciela przypada mniej jak 2 dzieci- rodzice byliby szczęśliwi bo byliby zwolnieni z opłat ale nie wiem czy ktoś by chciał jeszcze tu kiedyś podjąć pracę). Są to wszystko koszty stałe (już nie wspomnę poniesionej przeze mnie inwestycji związanej z generalnym remontem dostosowanych pomieszczeń włącznie z wymianą całej kanalizacji i elektryki, wyburzaniem ścian, czy stawianiem ścianek działowych itd.....). Odpłatność w okresie wakacji jest pomniejszana o koszty wyżywienia dzieci- to są moje koszty zmienne. Przecież trzeba mieć źródło finansowania ww. kosztów. Co do tego jak to Pani ujęła umknęła mi informacja o tym, że przedszkole jest całoroczne i trzeba za nie płacić również w okresie wakacyjnym- Czyżbym nie zawarła informacji o odpłatności za wakacje w umowie? - to już chyba z Pani strony totalna drwina. Co do zajęć dodatkowych to mam nadzieję, że Pani znajdzie takie przedszkole, gdzie 1 nauczyciel- jest poza ukończeniem studiów magisterskich w zakresie wychowania przedszkolnego jednocześnie, fizjoterapeutą, muzykiem po Akademi Muzycznej, logopedą, plastykiem po ASP, instruktorem w zakresie nauki pływania, instruktorem tańca, wykwalifikowanym lektorem j. angielskiego itd....... Ja nie znam osobiście takiego przedszkola- ale pewnie kiepsko szukałam; Pani się to na pewno udało a jak nie Pani to na pewno Pani "wtyczce". Pozdrawiam Iwona Gadalska Przedszkole Mikołajek Odpowiedz Link Zgłoś
mamasylwusi-1977 Re: proszę o pomoc-które przedszkole na Ursusie. 26.01.06, 09:57 1. Co do opłat, to zgadzam się, że trzeba za to płacić. Szkoda tylko, że jak ktoś dowiaduje się o przedszkole, nie dostaje takiej informacji. 2. A co do zajęć, to nie trzeba być plastykiem po ASP, żeby wymyślić dzieciom fajną plastyczną zabawę. W domach naszych znajomych gdzie są przedszkolaki pełno wisi prac przyniesionych z przedszkola, które są zrobione naprawdę super i z pomysłem. Bo to nie o papierki chodzi droga pani, a o wyobraźnie. Dziwne, że pedagog tego nie rozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolajek5 do mamasylwusi-1977 26.01.06, 11:18 Szanowna Pani Myślę że kontynuacja Pani wypowiedzi na tym forum jest bezsensowna- proszę dać szansę Rodzicom, którzy posyłają dzieci do naszego przedszkola i mają aktualne dane; proszę się wypowiadać o przedszkolu, do którego chodzi Pani dziecko; jeżeli jeszcze nie chodzi do żadnego, to proszę się wstrzmać z wypowiedziami aż do momentu jak to nastąpi. Sądzę, że to forum służy do wymiany poglądów, wśród Rodziców, którzy posyłają już dzieci do jakiegoś przedszkola- ich opinie, lepsze, gorsze ale jednak bardziej bazujące na faktach. Co do zajęć dodatkowych i kwalifikacji osób prowadzących takie zajęcia to moje pytanie brzmi: czy również nie trzeba mieć słuchu, umiejętności gry na jakimkolwiek instrumencie, żeby poprowadzić zajęcia z rytmiki, czy też nie umieć pływać a nauczyć tej umiejętności innych, rozpoznać u dziecka wadę postawy i wiedzieć jakie ćwiczenia mogą taką wadę zlikwidować nie będąc fizjoterapeutą ? Dodam tylko, że zajęcia plastyczne są organizowane również jak najbardziej przez nauczycieli- proszę przyjść do nas do przedszkola i wejść do pierwszej lepszej sali a zobaczy Pani na ścianach pełno aktualnych prac dzieci- zajęcia plastyczne towarzyszą większości pozostałych zajęć- bo jest to jedna z najbardziej spontanicznych form ekspresji (również emocji) ze strony dziecka; warsztaty plastyczne są przewidziane dla dzieci, które chciałyby jeszcze bardziej rozbudzać swoją wyobraźnię plastyczną pod okiem profesjonalnie do tego przygotowanej osoby; osoba która prowadzi u nas takie zajęcia, poza zdolnościami plastycznymi jest również psychologiem. Zapraszam ponownie na forum- jak już uzyska Pani statut mamy- przedszkolaka; do tego czasu proponowałabym wypowiadanie się na innych forach. Z góry dziękuję za skorzystanie z mojej sugesti Pozdrawiam Iwona Przedszkole Mikołajek Odpowiedz Link Zgłoś
mamasylwusi-1977 Re: do mamasylwusi-1977 26.01.06, 13:22 Za sugestię dziękuję, nie skorzystam. Co tu dużo mówić. Nawet odrobinę pani mnie nie przekonała. Mikołajek zawsze będzie dla mnie miejscem, gdzie pani dyrektor zbija niezłą kaskę, a nie pasją i całą tą resztą o której pisze. Wystarczy spojrzeć na determinację w sposobach zdobycia kolejnych "klientów". Odpowiedz Link Zgłoś
mikolajek5 Re: do mamasylwusi-1977 26.01.06, 21:45 Rozumiem, że Pani zapisze dziecko do przedszkola, której właściciel prowadzi je charytatywnie- a nawet dopłaca do tego, żeby utrzymać przedszkole. Pani chyba też po wychowawczym, zamierza iść na wolontariat i charytatywnie pracować dla zatrudniającej Panią firmy. A ja sądziłam, że tylko przedszkola publiczne są przedsięwzięciami non-profit. Prosiłabym jeżeli już Pani o coś mnie personalnie oskarża to chociaż proszę przedstawić jakiekolwiek konstruktywne argumenty. Nie mam ochoty przekonywać Pani ,do tego aby zapisała Pani dziecko do mojego przedszkola ( trudno nie okradnę Pani z tych 400 zł)- proszę tylko aby do momentu zdobycia statusu mamy- przedszkolaka nie zabierała Pani na tym forum głosu a przynajmniej w sprawie mojego przedszkola- to, że nie ma Pani nic do powiedzenia konstruktywnego o moim przedszkolu, to już wszyscy mieli okazję się przekonać; a jeżeli jest Pani ciekawa opinii Rodziców- ale tych, którzy rzeczywiście posyłają swoje dzieci do Mikołajka- to proszę wystąpić tutaj na forum jako osoba pytająca a nie szukająca intryg i prowokacji. Determinacja w zdobywaniu Rodziców- zabawne- ciekawe dlaczego ta lista rezerwowa jest taka długa? Pani to doskonale wie- nie wiem tylko skąd u Pani determinacji, żeby obsmarować akurat Mikołajka- mogę się tylko domyślać- czyżby zbyt wielu Rodziców zawiodło się na jakimś przedszkolu niepublicznym i przeniosło dzieci do Mikołajka? Pozdrawiam Iwona Przedszkole Mikołajek Odpowiedz Link Zgłoś
mamasylwusi-1977 do mikołajka 07.02.06, 12:37 Determinacja w zdobywaniu Rodziców- zabawne- ciekawe dlaczego ta lista rezerwowa jest taka długa? dlatego, że na Włochach i ursusie jest trudna sytuacja przedszkolna i ludzie idą gdzie się da. A w którym przedszkolu w okolicy są wolne miejsca? W zadnym, to nie tylko w mikołajku tak jest droga pani. Ciekawe czy zdaje sobie pani sprawę z tego ile osób uciekłoby z mikołajka, gdyby mieli kilka innych przedszkoli do których łatwo byłoby się dostać? Odpowiedz Link Zgłoś
mikolajek5 do mamasylwusi-1977 23.02.06, 20:36 Szanowana mamasylwusi-1977 A skąd u Pani taka determinacja w wypowiadaniu negatywnych opinii - skoro nie zna Pani mojego przedszkola. Uważa Pani że ponad 100 dzieci w Mikołajku bierze się za karę. Czyżby? To dlaczego Rodzice "zerówkowiczów" (w kolejnym roku szkolnym będę miała ich jedynie 30- 20 w jednej grupie i 10 w drugiej grupie)nie wybiorą innego przedszkola- chociażby publicznego (w końcu do państwowej "zerówki" przedszkolnej- i tak ich dzieci zostałyby przyjete automatycznie ze względu na obowiązek szkolny_- zawsze to parę złotych w portfelu by zaoszczedzili czy chociażby "zerówki" szkolnej za którą nie ponoszą żadnych kosztów -tylko katują się i pozostawiąją dzieci w naszym przedszkolu? W końcu "zerówka" to najważniejsza grupa w przedszkolu- to w końcu od tego czy dziecko trafi do dobrej czy złej "zerówki" będzie zależało jak będzie wyglądał jego start w szkole. Uważam dialog z Panią za zakończony- wyraziła już Pani swoją opinie- nie będę tu sugerować dlaczego zabiera Pani głos w sprawie przedszkola którego nie miała Pani okazji sprawdzić. Proszę o opinie Rodziców, którzy znają przedszkole z autopsji- będą to przynajmniej bardziej miarodajne opinie. A swoją drogą- zapraszam do bezpośredniej dyskusji w przedszkolu- nie ukrywam się, nie uciekam- jeżeli Rodzic ma problem i chciałby się ze mną nim podzielić to serdecznie zapraszam-na pewno wspólnie znajdziemy jakieś rozwiązanie- myślę, że jest to lepsza forma- a na pewno bardziej konstruktywna, niż wylewanie swoich zastrzeżeń, zażaleń na publicznym forum. To czego na pewno nie znoszę- to hipokryzji- mijanie na korytarzu z wielkim uśmiechem- a za plecami wylewanie żalów i krytyka. Potrafimy wytykać komuś wady- a nikt nie ma ochoty zaangażować się złożyć jakąś propozycję, żeby było lepiej. A przecież można przyjśc porozmawiać i znaleźć jakiś kompromis- dlaczego tylko kompromis- bo nawet gdyby przedszkole liczyło 1/4 dzieci niż obecnie- to trudno pogodzić często sprzeczne oczekiwania Rodziców. Dla jednego pewne rozwiązania będą miały wymiar pozytywny, dla drugiego- negatywny. Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do bezpośredniej dyskusji w przedszkolu. Iwona Gadalska Przedszkole Mikołajek Odpowiedz Link Zgłoś
piskorzatko Do mamasylwusi-1977 25.01.06, 11:22 Witam Panią Niesamowicie rozbawił mnie Pani post.Moje dziecię uczęszcza do tego przedszkola i to co Pani wypisuje to istne bzdury!!!. Skąd Pani ma tak ironiczne informacje, że połowa grupy bała sie przyjść???.Moje dziecko nie mogło doczekac się dnia Świętego Mikołaja, a zabawa była super, prezenty zaskoczyły chyba wszystkich(bardzo umiejętnie dobrane do wieku dzieci, firmowe).Widzę że Pani i tutaj zacytuję "wtyczki" chyba sie przepaliły, lub styki się przegrzały. Przyznam sie szczerze, że mocno sie dziwię osobom, które zabieraja swój głos bez sprawdzenia faktów.Mimo to, życzę Pani powodzenia w życiu i dokładniejszego sprawdzania faktów, bo to co ja słyszałam............ Odpowiedz Link Zgłoś
forumka1 Re: Do mamasylwusi-1977 25.01.06, 12:31 nie moge sie wypowiaac na temat balu w Mikołajku, bo nie bralam w nim udziału, ale miła niespodzianka była wizyta Mikołaja na zajeciach adaptacyjnych. Dzieci dostały prezenty (trafione pod wzgledem wieku), Mikołaj zadawal dzieciom rozne zadania (tak dobrane aby maluchy mogły je wykonac np. mrugniecie oczkami, skakania jak piłka). oczywiscie, ze czesc dzieci boi sie Mikołaja, ale na pewno nie byla to wina przedszkolanek ani dyrekcji po prostu bbly jescze za male. Mam kolezanki, ktorych pociechy chodza do innych przedszkoli. Porównanie wypada na korzysc Mikołajka. Na pewno nie mozna wszystkim dogodzic i nikt nie jest doskonaly ale fakty sa takie, ze w Ursusie, moim zdaniem nie ma lepszego przedszkola, które tyle oferuje za bardzo przystepna cene. pozdrawiam maluchy a dyrekcji i wychowawcom "mikołajka" zycze duzo zapalu do pracy! Odpowiedz Link Zgłoś
pumka.pumek Re: proszę o pomoc-które przedszkole na Ursusie. 25.01.06, 15:18 Mój synek chodzi do przedszkola na Niedzwiadku do 219, dopiero od listopada, zwolniło się miejsce. najlepiej zrobisz jeśli złożysz podanie do kilku przedszkoli, większość rodziców tak robi, mimo że jest jedna komisja gdzieś się dostanie.Ja złożyłam do jednego i się nie dostał. W tym roku podobno otworzą trzy przedszkola na starym ursusie, ale jeśli chcesz mieć lepsze info, podjedź do urzędu dzielnicy. A tak wogóle to niechodzi oto czy przedszkole jest super, prywatne, państwowe, tylko czy podoba się tam dziecku, czy jest blisko (bo dojazd może być męczący dla dziecka i czas spędzony w samochodzie można poświęcić na spacer lub zabawę) dobrze też jest pójść i zapytać panią dyrektor, czy można przyprowadzić dziecko na godzinę i sprawdzić czy mu się podoba. Życzę powodzenia i pozdrawiam. P. Odpowiedz Link Zgłoś
spikes75 Re: proszę o pomoc-które przedszkole na Ursusie. 25.01.06, 15:28 A do której grupy chodzi Twoje dziecię i jak jest w tym przedszkolu. Odpowiedz Link Zgłoś
pumka.pumek Re: proszę o pomoc-które przedszkole na Ursusie. 25.01.06, 15:39 Jeśli to do mnie to chodzi do pierwszej grupy. Podoba mu się i jak jest chory to mu smutno że nie może iść. A tak to, obiadki są robione na miejscu, podawane dzieciom , jeśli maluszek sam nieje to pomagają, żeby zjadło ciepłe. 2 razy w miesiącu teatrzyk lub koncert. Odpowiedz Link Zgłoś
pumka.pumek Re: proszę o pomoc-które przedszkole na Ursusie. 25.01.06, 15:45 nieskończyłam poprzednio, rytmika, język angielski, korektywa 2 razy w tygodniu, ale tak chyba jest w każdym przedszkolu. Panie stawiają na samodzielność co jest super, mają mnóstwo zajęć, przerabiają elementarz 3latka itd. Odpowiedz Link Zgłoś
spikes75 Re: proszę o pomoc-które przedszkole na Ursusie. 25.01.06, 15:51 A jak nauczycielki i ogólna atmosfera w przedszkolu Odpowiedz Link Zgłoś
pumka.pumek Re: proszę o pomoc-które przedszkole na Ursusie. 25.01.06, 15:59 Nauczycielki super, jeśli jest jakiś problem to zawsze pomogą, atmosfera ok. niemam żadnych złych doświadczeń jak do tej pory. Mały chętnie tam idzie, a myślę że gdyby mu się nie podobało to by niechciał. a w jakim wieku jest Twoje dziecię? P. Odpowiedz Link Zgłoś
spikes75 Re: proszę o pomoc-które przedszkole na Ursusie. 25.01.06, 16:13 moje dziecko też chodziło do tego przedszkola, ale tylko we wrześniu. Musieliśmy zrezygnować z powodu częstych chorób, myślę że wrócimy do tego przedszkola od nowego sezonu. Bardzo miła nauczycielka w 1 grupie, niepamietam imienia i z 2 grupy takie były ciepłe w stosunku do dzieci. A zasięgam opinii ponieważ mało wiem o tym przedszkolu, nikt znajomy tam nie chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
pumka.pumek Re: proszę o pomoc-które przedszkole na Ursusie. 25.01.06, 16:38 w pierwszej grupie pani Renatka a choroby to nic nieporadzisz i tak musi swoje odchorować żeby się u odpornić. szkoda że zrezygnowaliście, bo znowu zaczną się choroby, mam trochę znajomych w ursusie i po rozmowach z nimi doszliśmy do wnisku że tu będzie najlepiej, przedszkole integracyjne też jest super mają super program i imprezy, również na wapowskiego na starym ursusie, super dyrektorka. Mam pozytywne opinie o tych przdszkolach. Jeśli Twoje dziecię chodziło już do 219 to idz do dyrektorki i z Nią porozmawiaj o powrocie teraz przed końcem roku, może będą miejsca. A rekrutacja niewiem kiedy ale myślę że już w lutym, można złożyć podanie. Ale sprawdz to. P. Odpowiedz Link Zgłoś
jacobina Re: proszę o pomoc-które przedszkole na Ursusie. 27.01.06, 17:18 Mamosylwusi, Napisz proszę co jest takigo super w innych przedszkolach czego brakuje w Mikołajku. Zaczynam się zastanawiać, że być może ja rzeczywiście mam zbyt małe wymagania i z Twoją pomoca zrobię długą listę nowych pomysłów dla dyrekcji Mikołajka. Nie jest dobrze przecież zamykać się w swoich przekonaniach. Warto mieć oczy otwarte i chcieć wprowadzać poprawki. Tylko jeśli mogłabyś tak konkrenie.... Bo hasło "mało kreatywne zabawy" jest tak pojemne... dla jednych kreatywne jest robienie wycinanek a dla innych lepienie plasteliny PS. Moje dziecko nie bało się zabawy Mikołajkowej. Wręcz było zmęczone zbyt dużym tłokiem. Moim zdaniem raczej powinno się pomyśleć jak rozbić takie imprezy na jeszcze mniejsze. Bo tyle dzieci i rodziców na raz ma duży wpływ na kondycję dzieci - szczególnie maluchów. Strach pomyśleć co by się działo, gdyby przyszły wszystkie te dzieci co się "wystraszyły" Odpowiedz Link Zgłoś
forumka1 Re: proszę o pomoc-które przedszkole na Ursusie. 06.02.06, 08:56 od 20 lutego mozna pobierac kwestionariusze zgłoszeniowe w przedszkolu przy Wapowskiego, wisi ogłoszenie . niestety nic nie wiem blizej na temat tego przedszkola. ale moze komus sie przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
mamasylwusi-1977 Re: proszę o pomoc-które przedszkole na Ursusie. 07.02.06, 12:32 oj, wiele jest takich rzeczy. Po pierwsze jeden plac zabaw. W wielu przedszkolach są dwa place zabaw. Nie wiem jak Tobie, ale mnie wydaje się, że trochę innych zabawek potrzebuje dziecko trzyletnie a innych sześciolatek. Poza tym maluchy powinny mieć swój mały placyk, gdzie przynajmniej na początku mogłyby czuć się bezpieczne. Poza tym karmienie dzieci. Jak można na siłę pchać dzieciakowi łyżkę do buzi. Nie podoba mi się sposób zwracania do pań. Pani i ciocia, to ktoś zupełnie jednak inny. Moje dziecko mówi ciociu do osób, do których ja mam 100% zaufanie, a taka pani w przedszkolu...róznie to bywało. Pomijam już brak zdjęć grupowych na początku roku, co byłoby po latach napewno miłą pamiątką, a czeko te śmiechu warte zdjęcia z placu zabaw nie zastąpią. O zimnym jedzeniu już chyba wspomniałam No i tą listą imprez organizowanych w przedszkolu też chyba nikogo pani dyrektor nie powaliła na kolana. dalej wymieniać? co tu dużo mówić, biznes się pani dyrektor udał super, przedszkole nie specjalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamazucha Re: proszę o pomoc-które przedszkole na Ursusie. 07.02.06, 12:56 Czytam i czyta i oczom nie wierzę. Kobitki, po co tyle nerwów i złości. Każdy nich powie co wie, co widział i koniec. Po co to ciągnąć? Mój synek od września chodzi do Mikołajka. Tak jak to ktoś napisał, sytuacja w okolicy jest trudna. My nie mieliśmy szans na Przedszkole Państwowe, na którym bardzo na zależało. Dostaliśmy się do Mikołajka, bo jest blisko i jak na przedszkole prywatne nie jest strasznie drogie. Co do samego przedszkola, to nie jestem zachwycona. Głownie tym jedzeniem i "turystyczną" zastawą. Swego czaso wkurzało mnie to, że moje dziecko ucinające sobie drzemkę w dzień, nagle przestało spać, a "ciocie" wyprowadzały go do pokoju (jak to ja nazywam) niespania. Mam wrażenie, że tak było im wygodniej. Nie jest źle, ale i nie jest super. Tak jak mówię, ze względu na niewielką ilość przedszkoli w okolicy i cenę Mikołajka - jesteśmy tu gdzie jesteśmy, ale bez większego entuzjazmu. pozdrawiam mama swojego zucha Odpowiedz Link Zgłoś