Dodaj do ulubionych

jestem zła!!!!

13.04.07, 15:24
Tylko tyle mogę powiedzieć ,a raczej mam ochotę wykrzyczeć.
Moja córka nie została przyjęta do przedszkola , jak zresztą 80 innych dzieci.
Taka sytuacja jest pewnie jeszcze w wielu innych przedszkolach.Oboje
pracujemy i mieszkamy w rejonie przedszkola. Wkurza mnie ta polityka
prorodzinna w naszym państwie , najpierw namawiają do rodzenia dzieci ,a
potem radźcie sobie sami. Wyglada na to ,że będę musiała zrezygnować z pracy,
tylko z czego potem żyć?
Obserwuj wątek
    • elami1 Re: jestem zła!!!! 13.04.07, 15:32
      jeśli jest to dla Ciebie jakieś pocieszenie to mogę Ci powiedzieć, że też
      jestem zła. Mojego dziecka też nie przyjeli.
      Piszę odwołanie, nic innego mi nie pozostało, mimo że pani dyrektor mi
      powiedziała że też będzie odrzucone bo mały we wrześniu nie będzie miał
      skończonych trzech lat.
      Paranoja
    • makoc Re: jestem zła!!!! 13.04.07, 15:35
      u mnie identyczna sytuacja. pracujemy, przedszkole po drugiej stronie ulicy i
      niestety nie dostalo sie tak jak dziesiątki innych dzieci sad
      • bezstress Re: jestem zła!!!! 13.04.07, 15:49
        Elami
        Mojej córce też będzie brakowało niecałych dwóch miesięcy do 3 lat we
        wrześniu,ale dla mnie to żaden argument. Z powodu tej różnicy nikt mi nie
        wydłuży urlopu wychowawczego. Mój pracodawca czeka na mnie do sierpnia na moje
        miejsce bez problemu znajdzie kogoś innego. Rety,ale dół , jestem naprawdę
        załamana.
        • puchata1 Re: jestem zła!!!! 13.04.07, 16:00
          Wiesz, mysle, ze gdyby chcial to znalazby na twoje miejsce kogos juz dawno,
          skoro czekal 3 lata to moze jeszcze chwile zaczeka. Poza tym mozesz jakos
          sprobowac babcie i dziadkow namowic do opieki, a na krotki czas znalezc
          opiekunke, moze przyjma dziecko pozniej, jak sie inne wykrusza.
          Wiesz sa jeszcze przedszkola niepubliczne tylko o 100% drozsze, ale mysle ze
          warto troche wiecej zaplacic bo i dluzej otwarte i czesto gesto lepsze warunki.
          • bezstress Re: jestem zła!!!! 13.04.07, 19:40
            puchata,
            Gdyby to było takie proste.. Na moim miejscu juz ktoś pracuje ,tyle ,ze nie na stałe co się pewnie
            niedługo zmieni. A babcie gdyby mogły się zajmować wnuczką to by to robiły, niestety jedna jest
            cięźko chora a druga pracuje. O przedszkole prywatne dowiadywałam się juz w zeszłym roku i nie było
            miejsc.
            Ja naprawdę nie mogę zrozumieć, tyle gada się o mundurkach i innych pierdołach a o braku miejsc w
            przedszkolach ani słowa ,a przeciez problem nie zaczął się wczoraj . Myśmy złozyli podania do 3
            przedszkoli i w kazdym lista nieprzyjętych dzieci byla ponad dwa razy dłuźsza niz przyjętych. Litości to
            przeciez nie studia tylko przedszkole.
            • dorotamakota1 Re: jestem zła!!!! 16.04.07, 13:02
              bezstress napisała:
              Myśmy złoz
              > yli podania do 3
              > przedszkoli i w kazdym lista nieprzyjętych dzieci byla ponad dwa razy dłuźsza
              n
              > iz przyjętych.

Nie chce nic sugerować, ale wydaje mi się, że mogli was nie przyjąć z powodu
              złożonych aż 3 podań, czego zabrania się stanowczo!!!
              • krops Re: jestem zła!!!! 16.04.07, 17:52
                ja złożyłam do jednego na Targówku i też nasze dziecko nie zostało przyjęte.
                Zgadzam sie ze problem istnieje nie od wczoraj i nikt nie reaguje. Na Targowku
                nie ma juz wlnych miejsc, choc mam przedszkole pod nosem proponują -centrum.
                Poprostu śmieszne. Co z tym zrobić? Wiem że w niektórych przedszkolach
                pozostały zerówki choć nie powinny tam być. To jest przecież przedszkole.
        • makare1 Re: jestem zła!!!! 16.04.07, 18:14
          Ja miałam tę sytuację w zeszłym roku. Córka urodziła się w listopadzie. Musiała
          jeszcze rok pozostać w żłobku. W grupie wraz z 2 innymi dziewczynkami były
          najstarsze. Na szczęście w tym roku ją przyjęli i to do grupy 4-latków! Uszy do
          góry!
    • olka_gd Re: jestem zła!!!! 13.04.07, 15:59
      Argumentacja: nieskończone 3 lata?
      Zdarza się niestety b. często... Tylko wiecie co za tym idzie? Rok później rodzice dowiadują się, że do czterolatków dziecko nie ma szans się dostać, bo grupa jest pełna. Czasem mozna nawet usłyszeć :"Szkoda, że nie zapisali państwo dziecka w ubiegłym roku. Teraz nie byłoby problemu"
      Jak dla mnie: jawna dyskryminacja dzieci urodzonych w ostatnich miesiącach roku.A może do szkoły też nie powinien iść, bo przecież we wrześniu nie będzie miał jeszcze ukończonych 7 lat?
      • nadka1 Re: jestem zła!!!! 13.04.07, 16:26
        Ja dziś wracając z przedszkola aż się poryczałam ze złości,co z tego że mąż
        pracuje a mi kończy się urlop?Kogo to obchodzi z naszych władzsad- .U mnie
        wszyscy dziadkowie pracują a prywatne przedszkole kosztyje tylke że z pensji
        zostaje mi 400zł(już dawno to rozważaliśmy ale...), tak więc jestem w kropce.
        Moja tesciowa ma znajomą w ministerstwie i dowiadywała się co teraz-więc ta jej
        odpowiedziała że nawet odwołania niestety nic nie dadzą (przynajmniej w mojej
        dzielnicy)- poprostu brak miejsc.
        • kamme2 Re: jestem zła!!!! 13.04.07, 16:44
          Moich bliźniaków z grudnia też nie... a wiem ze na Cybisa i na Wokalnej
          przyjęli dzieci matek NIEPRACUJĄCYCH bo zadziałały znajomości i do tego w
          jednym z przedszkoli na 5 godzin dziennie...
          my pracujemy, ja mam do przedszkola 5 minut z pracy i co z tego...kogo to
          obchodzi??? ważne ze mundurki będą od września...
          • yellow-submarine Re: jestem zła!!!! 13.04.07, 21:06
            Z jednej strony też jestem wściekła, bo starałam się o miejsce na Dembowskiego i
            nic z tego - synek się nie dostał, a wiem,że np. w zeszłym roku moja sasiadka
            posłała tam córę, a ma męża z własną firmą i zawsze się chwaliła, że ona nie
            musi i nie ma zamiaru pracować, a córka się oczywiscie dostała. Inna znajoma już
            od dawna mówi,że pośle córkę na Koncertową, bo ma tam znajomości, a ta jej mała
            jest z końca września.. No cóż, takie czasy... Bogu dzięki, alternatywnie
            zarezerwowałam miejsce w Klubie Gumisiów. Teściowa odbierze Jasia o 14.00 i
            zapłacę w sumie nie tak dużo więcej (jak słyszałam "w piaskownicy" tam świetne
            kobitki opiekują się dziećmi i dzieciaki i matki bardzo sobie chwalą to
            miejsce). Więc może nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło - tak się
            pocieszam, czego i Wam życzę - Kocia
            • pola22 Re: jestem zła!!!! 13.04.07, 21:49
              Sorry dziewczyny, ale cieszcie sie bo jestescie w swietnej sytuacji. Nie
              dostalysmy sie. Jestem samotna matkA, która "tylko" wspolpracuje, a nie
              pracuje, choc pieczatke przedstawilam, tata corki obcokrajowiec zagranica,
              dziadkowie tez, moja mam pracuje, tata nie zyje. Urodzilam na studiach, wiec
              jeszcze jnie zdazylam pracowac na etacie, wychowawczego brak, zasilku dla
              bezrobotnych nie dostane, w sierpniu konczy mi sie renta rodzinna i srodkow do
              zycia tez bedzie brak! Nie pisze wiecej, bo musze zabrac sie do pracy - pisze
              nocami. Pracuje liczac opieke nad dziekiem 20 h dziennie i tez dziewczyny to
              nikogoi nie obchodzi, wiec jeszcze raz przepraszam, ale dlaczego oczekujecie,
              ze wasza sytuacja wladze wzruszy. Ja nie rycze-nie mam czasu, zap....od switu
              do nocy, za to ciagle ze lzami w oczach, szloch zajmuje zbyt wiele czasu...
      • anyaa77 Re: jestem zła!!!! 16.04.07, 11:40
        ale za rok Twoje dziecko pozinno iść zgodnie z wiekiem do 3, a nie 4 latków...
        Bo jeszcze 4 lat skończonych mieć nie będzie.
    • ulao77 Re: jestem zła!!!! 14.04.07, 00:00
      Moja córka też się nie dostała, chociaż oboje pracujemy.Syn moich sąsiadów
      dostał się, chociaż jego mama nie pracuje !!!System rekrutacji jest chory,
      przecież każdy może sobie wpisać co chce i tak nikt nie sprawdza, czy jest to
      prawda.Jestem wściekła, ale cóż od poniedziałku rozpoczynam poszukiwania
      jakiegoś sensownego (pod względem opieki, programu i finansów) prywatnego
      przedszkola.A może tak miało być i mojej Oli wyjdzie to na dobre ?
      • mikolaj_brd "WYROK" negatywny ;-( 14.04.07, 00:31
        A dlaczego ??? nie wiem - ponieważ przed 17.00 już nie było nikogo kto mógłby
        udzielić mi informacji. Dowiem się w poniedziałek rano ale mam już przygotowane
        dwa odwołania wink - jedno bezpośrednio do Urzędu Gminy a drugie do Przedszkola.
        Miki chodzi obecnie do żłobka, jest alergikiem, uczęszcza na zajęcia do poradni
        psychologicznej (w celu nauki kontrolowania swoich emocji i radzenia sobie ze
        stresem typu: zmiana rytuałów, które są naszym koszmarem i takie tam...)i wg
        opinii psychologa (załączonej do karty zgłoszeniowej) powinien uczęszczać do
        przedszkola blisko miejsca zamieszkania - NIC NIE POMOGŁO!!! Przedszkole, do
        którego złożyłam podanie jest na tej samej ulicy, na której mieszkamy, prawie
        po sąsiedzku ;-((((.
        Uparłam się i będę walczyć wink. Koszmar, żeby dziecko w wieku 3,5 roku (mój
        synek osiągnął już ten "magiczny" wiek 3 lat) musiało składać ODWOŁANIA OD
        DECYZJI.
        • hanna26 Re: "WYROK" negatywny ;-( 14.04.07, 00:48
          Dziewczyny, nie wiem, skąd jesteście, ale jeżeli z Warszawy, to popytajcie jeszcze w przedszkolach w śródmieściu. Tutaj jest bardzo mało chętnych, miejsc bardzo dużo, bo w centrum mieszka znacznie mniej młodych małżeństw z dziećmi niż w innych dzielnicach. Wiem, bo moja znajoma, która mieszka niedaleko Marszałkowskiej opowiadała, że mogła przebierać w przedszkolach, bo wszędzie w okolicy mieli mało chętnych. Ona nie pracuje w ogóle, zapisała dziecko na 5 godzin i od razu zapowiedzieli, że na pewno przyjmą, bo kandydatów jak na lekarstwo. Dojazd na pewno jest uciążliwy, rozumiem to, bo sama dojeżdżam codziennie kilka przystanków z dwójką maluchów. Ale może jednak Wam sie uda wszystko pogodzić.
          Pozdrawiam i życzę szczęścia w odwołaniach.
          • mikolaj_brd Re: "WYROK" negatywny ;-( 14.04.07, 00:57
            Doskonale wiem o tej sytuacji. Jednak dojazd z Tarchomina na Śródmieście i
            powrót na drugą stronę Wisły + dojazd na Pragę Południe do pracy w godzinach
            porannych i drugi raz po 16.00 - JEST NIEREALNY. Przedszkole musiałoby byc
            czynne chyba od minimum 6.00 (albo i 5.30) rano do ok. 18.00 - nie słyszałam o
            takim ;-(((.
    • irhel Re: jestem zła!!!! 14.04.07, 11:11
      A moja wściekłość przekroczyła już wszystkie granice. Moje dziecko już po raz
      drugi nie dostało się do przedszkola. Już mi ręce opadają. Skoro tak wiele
      dzieci nie zostaje przyjęte do przedszkoli państwowych, może należałoby
      zorganizować dodatkowe grupy. Co byłoby korzystne pod każdym względem.
      • triada10 Re: jestem zła!!!! 14.04.07, 11:29
        Tylko, że to nie jest takie proste: zorganizować dodatkowe grupy. Przecież to
        trzeba mieć sale, personel, wyposażenie. Od kilku lat organizowane są dodatkowe
        grupy i teraz po prostu może nie być JAK, GDZIE i KIM, bo wszystkie rezerwy
        zostały zagospodarowane. Poza tym potem są pretensje,że przedszkola
        przepełnione. W sumie: błędne koło ....
    • stachurska1 Re: ja trż jestem zła!!!! 16.04.07, 11:26
      To jest już problem ogólnopolski!!!!!!
      Mamy prawo wyboru edukacji moich dzieci. Starsza córka chodziła do przedszkola
      na ul Karowej w Warszawie młodszego syna nie przyjęto rok temu i teraz też.
      Uważam, że jest to wspaniała placówka. Dla syna chcę też tego, co najlepsze.
      Wkurza mnie to, że taka sytuscja jest spowodowana decyzją jakiegoś bubka w
      urzędzie, króry nie widzi co się dzieje. Mówi się ciągne o niżu. Jaki niż???
      Szpitale położnicze pękają w szwach... uważam, że się powinno działać.
      Wspólnie. Ja napisałam odwołanie nie tylko do dyrektorki ale do władz Warszawy
      i do ministerstwa edukacji. Tym ludziom trzeba otworzyć oczy!!!!!! (sorry za
      te !!!)
      Masz całkowitą słuszność. Jestem z tobą.
      • blume5 Re: stachurska 16.04.07, 11:36
        Jak to możliwe,że nie przyjęto Twojego synka do przedszkola?Było tyle wolnych
        miejsc,zapraszałaś na dzień otwarty,tak reklamowałaś to przedszkole.Takie
        zaangażowanie i odrzucili podanie?.Uzasadnili chociaż to jakoś?
        • rakastan Może żłobek 16.04.07, 11:56
          Do żłobka mogą uczęszczać dzieci do 3 lat 11 miesięcy i 26 dni. W żłobku też
          jest fajnie, są miłe Panie. Dzieci uczą się piosenek, wierszyków. Jeżeli ktoś
          nie ma innego wyjścia to chyba warto zaryzykować.
          • isa1001 Re: Może żłobek 16.04.07, 12:22
            Z tego co wiem w żłobku mogą zostać te dzieci, które już chodziły i nie dostały
            się do przedszkola, a do 1 września nie skończą 3 lat. Tak przynajmniej jest na
            Wiolinowej w Warszawie. A w ogóle w żłobkach publicznych tragedia taka sama jak
            w przedszkolach. Rekrutacja od lutego i po 100 osób na listach rezerowych.
        • stachurska1 Re: stachurska 16.04.07, 14:09
          już wyjaśniam. Sprawa jest wstrętna.
          Rok temu dokładnie w lutym 2006 vice burmistrz W-wy Śródmieście wydał decyzję
          wstrzymującą nabór do tego przedszkola. W tym roku nowy ( bo w międzyczasie
          były wybory) chciał to przedszkole zamknąć. Radni Warszawy nie zgodzili się na
          to. Mnie jako rodzicowi bardzo zależy na istnieniu tej placówki ponieważ mogą
          do niej chodzić alergicy (a mam taką dwójkę), chociaż nie jest to przesdzkole
          typowo dla alergików. Powstała cała wielka akcja ratowania przedszkola. Również
          tu na forum. Zgłosiło dię dużo rodziców i nawet dziadków. Wpływały karty.
          Wszystko było ok. Az tu nagle 10 kwietnia czyli dwa tygodnie po zakończeniu
          naboru obecny vice burmistrz wydał decyzję zabraniającą przyjęcia dzieci w
          wieku 3 i 4 lata. Szlag mnie trafił. Mojego Stasia i 13 innych dzieci nie
          przyjęto. Oto powód mojego postu. Postanowiłam nie pozostawić tego ot tak
          sobie. Walczę dalej. uważam że to świństwo i przestępstwo. Wydana decyzja jest
          z 10. kwietnia. Nikt wcześniej nie zadecydował o naborze 5 i 6 latków i
          odrzuceniu maluchów.
          • blume5 Re: stachurska 16.04.07, 14:18
            To wspólczuję.Dobrze,że masz chociaż miejsce w tym starym
            przedszkolu.Powodzenia w walcesmile
            • stachurska1 Re: stachurska 17.04.07, 13:21
              haha ( to przez łzy) właśnie,że nie. Złożyłam jedną kartę na Karową. Kiedy rok
              temu nie było naboru Staśka zapisałam gdzie indziej bo pracuję, przecież nie
              zostawię dzieciny w domu. Teraz starałam sie po raz drugi. Dziękuje za
              zainteresowanie.
    • pietrek1 Re: jestem zła!!!! 16.04.07, 12:43
      Witam,
      jest taki wątek forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=587&w=59786845
      ale rzecz jasna problem nie dotyczy tylko Ursusa.
      Ja na waszym miejscu tez byłbym zły i napewno bym wysłał swoją opinię do Biura
      Edukacji.
      Zresztą taką wysłałem w trakcie rekrutacji.

Życzę powodzenia i wszyskiego dobrego
    • edwo Re: jestem zła!!!! 16.04.07, 12:53
      Moje dzieci co prawda po mału wyrastają z przedszkola, ale jak co roku widzę
      dłuższą liczbę dzieci nie przyjętych niż przyjętych to mnie szlak trafia.
      Wszystko przez to, że w okolicy jak grzyby po deszczu rosną nowe osiedla
      mieszkaniowe. A przecież wiadomo, że tam kupują mieszkania na ogół młodzi
      ludzie, którzy już mają lub będą mieć wkrótce dzieci. I wkurza mnie, że gmina
      sprzedaje wszystkie grunty jak leci deweloperom, tylko że nie buduje w okolicy
      żadnych przedszkoli, szkół, przychodni żadnej infrastruktury, nawet dróg
      dojazdowych. A powinna, bo przecież ci ludzie co za ciężkie pieniądze kupują
      mieszkania też muszą gdzieś korzystać z przedszkola itp. Jak nie ma nowych to
      najbliższe stare pękają w szwach, ale i tak nie pomieszczą wszystkich chętnych.
      A na co gmina wydaje zarobione na sprzedaży działek i pozwoleniach na budowę
      pieniądze?
      • isa1001 Re: jestem zła!!!! 16.04.07, 12:58
        Nie zawsze w 100% jest to wina gminy. Ponoć, jak chcą otworzyć nowe przedszkole
        zawsze znajdą się tacy, co to oprotestują. Nie przeszkadza im knajpa, nocny
        sklep, ale przedszkole tak. Ponoć już oprotestowano budowę drugiego przedszkola
        na Kabatach. A w Śródmieściu z kolei wspólnoty mieszkaniowe robią wszystko,
        żeby pozbyć się już istniejących przedszkoli. Nie bronię władz gminy, ale
        czasami do ich indolencji dochodzi jeszcze upierdliwość niektórych mieszkańców
        Warszawy.
        • stachurska1 Re: jestem zła!!!! 17.04.07, 13:31
          Święte słowa!!! Taką sytuację mam ja. wiesz o które przedszkole chodzi.
          Wspólnota marzy o tym aby gmina oddała (sic) im lokal przedszkolny należący do
          gminy. Przewidniczący wspólnoty na karowej oskarża dzieci nawet o to, ze nie
          może spać w nocy. Puściłam plotkę, że jest nowy najemca - introligatornia
          pracująca 12 godzin. Potem, że "agencja" (wiadomo jaka) - troszke przygasiło
          ich. natomiast co do gmin, a w przypadku Warszawy wydziału edukacji w Urzędzie
          miasta, to też nie ma tam życzliwych. W moim przypadku jest ściana
          nieżyczliwości piszę o tym na blogu: www.przedszkole40.blox.pl jeżeli masz
          ochotę, to tam dowiesz sie wszystkiego. Pozdrawiam Agnieszka
    • asja2 Re: jestem zła!!!! 16.04.07, 15:07
      moje dzieci na szczęście się dostały do przedszkola na Ursynowie, ale też
      bardzo się bałąm, że ich nie przyjmą, są z samego końca roku, więc w zeszłym
      roku nie mogliśmy się starć o przyjęcie, bo nie mieli 3 lat, chodzili 2 rok do
      żłobka, w tym roku slyszałam,że liczy sie rocznik, więc są kierowani do
      starszej grupy , niewykluczone, że do 5-cio latków, na moje zdziwienie- 3,5
      letnie dzieci do 5-latków, -usłyszałam, ze...liczy się rocznik; oczywiście
      obecny ich rocznik posiadał już liczną grupę zesłoroczną, także szanse były
      zdecydowanie mniejsze; cos tu jest jednak nie tak z tym systemem, a może
      starając sie o dziecko od razu trzeba wstrzelić sie z urodzinami między
      styczniem a wrześeniem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka