alfa36 02.12.07, 21:45 Czy dziecko musi byc zameldowane w miejscowości (gminie, miescie), w ktorej jest przedszkole, do ktorego chciałabym je zapisać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sybil-grazka Re: Przedszkole a zameldowanie 02.12.07, 22:01 W przedszkolach panstwowych zameldowanie jest atutem w dostaniu miejsca. Może dowiedz sie jak to jest w przedszkolu. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Przedszkole a zameldowanie 02.12.07, 22:20 Upatrzone przez mnie przedszkole jest samorządowe (czyli państwowe). Oczywiscie dowiem się u źródła, tylko myslałam, ze może zameldowanie jest wymogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mamadawida1 Re: Przedszkole a zameldowanie 05.12.07, 15:35 Mnie nikt nie pytał o adres zameldowania, w formularzu zgłoszeniowym należy wpisać adres zamieszkania, moje dziecko zostało przyjęte bez problemu, bo mimo że nie mamy meldunku w obecnym miejscu zamieszkania, to oboje tu pracujemy. Chyba takie podejscie byłoby krzywdzące gdyż bardzo wiele rodzin nie ma swojego mieszkania i coś wynajmuje, najczęściej bez stałego zameldowania tak jak my. Odpowiedz Link Zgłoś
joakal Re: Przedszkole a zameldowanie 05.12.07, 16:19 dlaczego krzywdzące?? przedszkola państwowe są utrzymywane przez gminy z podatków mieszkańców, twój podatek trafia do gminy gdzie jesteś zameldowana i to właśnie ta gmina powinna zapewnić twojemu dziecku miejsce w przedszkolu Odpowiedz Link Zgłoś
agamamajana Re: Przedszkole a zameldowanie 05.12.07, 17:39 U nas meldunek nie był wymagany. Odpowiedz Link Zgłoś
joakal Re: Przedszkole a zameldowanie 05.12.07, 23:30 być może u was jest mało przedszkolaków a dużo miejsc w przedszkolach każda gmina sama ustala zasady przyjmowania Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Przedszkole a zameldowanie 06.12.07, 12:12 Tymczasowo mozna się zameldowac w wynajetym mieszkaniu bez zgody właściciela. meldujecie sie i po problemie. Potrzebna jest tylko umowa najmu. Odpowiedz Link Zgłoś
iwwona8 Re: Przedszkole a zameldowanie 06.12.07, 13:54 U nas też nikt nie sprawdzał, gdzie dziecko jest zameldowane a wniosek o przyjęcie do przedszkola nie zawierał rubryki - adres zameldowania - tylko adres zamieszkania. Dodam, że mieszkam na warszawskim Ursynowie, gdzie jest dość krucho z miejscami do przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: Przedszkole a zameldowanie 07.12.07, 20:09 Nie można się meldować bez zgody właściciela lub głównego najemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Przedszkole a zameldowanie 08.12.07, 12:50 tymczasowo mozna, idziesz z umowa najmu i sie meldujesz na okres zawarty w umowie. nas tak meldowano, urzad meldunkowy wymaga umowy. Do meldunku stałego musielismy mieć akt notarialny. Odpowiedz Link Zgłoś
honda1998 Re: Przedszkole a zameldowanie 07.12.07, 15:58 W Naszym przedszkolu to nie był wymóg pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
mamadawida1 Re: Przedszkole a zameldowanie 07.12.07, 16:06 Dla mnie dlatego to byłoby krzywdzące, gdyż wynajmuję mieszkanie i nie stać mnie na własne, gdy szukałam przedszkola sama miałam obawy o przyjęcie, ale przedszkola wymagały tylko adresu zamieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś