rybalon1 19.10.08, 18:29 zainspirowana wątkiem o najgorszym jadłospisie proponuję abyscie wpisywały Wasze pomysły na sniadanie, obiad I i II danie, podwieczorek w ciągu 1 dnia w przedszkolu ......co Waszym zdaniem powinno tam być ??????????? Z góry dziekuję ) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rybalon1 Re: idealny jedłospis wg Was- piszcie :-)) tu.... 19.10.08, 18:31 własnie zauwazyłam podobny watek poniżej ................ ale niewiele tam jest do poczytania.... Odpowiedz Link Zgłoś
justi54 Re: idealny jedłospis wg Was- piszcie :-)) tu.... 19.10.08, 20:25 Napiszę jak było w przedszkolu do którego chodził mój syn. Jedzenie było bardzo tradycyjne bez nadmiernych udziwnień, bo tak naprawdę dzieci lubią kuchnię nazwijmy ja domową domową. Śniadanie - jeśli kanapki to z serem zółtym, wędliną (szynka lub polędwica sopocka lub kiełbasa szynkowa), plasterkiem pomidora, ogórka, jajka, szczypiorek. W ten prosty sposób dziecko zawsze ta kanapke zjadło bo nawet jesli nie lubiło jednego składnika to można było go zostawić na talerzyku. Były też twoarożki, różne pasty, ale to po to by przemycić np rybę. Parówki morlinki raz na miesiąc to nie zbrodnia a wiadomo, że dzieci lubia parówki. Obiad to pomidorowa z ryżem, rosół z makaronem (robionym przez panie kucharki), krupnik, ogórkowa, barszcz, żurek, jarzynowa i inny "zwyczajne zupy". Drugie danie to zawsze surówka ze świeżych warzyw i mięso typu filet z indyka, mielony kotlecik, gulasz, ryba no i danie tak bardzo lubiane przez dzieci jak naleśniki czy pierogi (tez robione przez kucharki nie kupowane). Do drugiego dania ziemniaki zawsze z koperkiem lub zieloną pietruszką, ryż, rózne kasze lub od święta frytki. Jak dzieci jechały na cały dzień na wycieczke to było ciepłe pozywne sniadanie typu jajecznica, bo wtedy obiad byl później niz zwykle ale to nie problem raz na jakichś czas. Podwieczorki lub drugie śniadania to zwykle pieczone przez kucharki coasta - prawdziwe pychotki wiem bo zajadaliśmy się nimi z okazji dnia mamy i taty, spotkań wigilijnych czy innych imprez. Do ciasta zawsze owoce albo sezonowe albo jabłko. Jedynym "grzechem" była bułka maślana z nutellą, ale które dziecko nie lubi nutelli. Jedzenie uważam za bardzo dobre i co najważniejsze 2, 3 i 4 rok w przedszkolu praktycznie bez chorób prawie 100% obecności. Odpowiedz Link Zgłoś
schiraz Re: idealny jedłospis wg Was- piszcie :-)) tu.... 19.10.08, 21:11 Justi ja nieodmiennie jak czytam twoje wpisy na forum zastanawiam się jak ci się udało trafić na takie świetne przedszkole (zupełnie szczerze piszę) Bardzo bym chciała, żeby nasze takie było. To tak OT. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
olkaaaa Re: idealny jedłospis wg Was- piszcie :-)) tu.... 19.10.08, 21:30 Ja tak dzisaj sobie poczytałam i też twierzam ,ze co do jadłospisu to mamy idealne no raz byłam zawiedziona pastą z makreli..na kanapkach a reszta oki pulpeciki ,filety zero słodyczy czasem ciasto na podwieczorem owoce banany jabłka śliwki..zupy różne rózniaste.. Odpowiedz Link Zgłoś
justi54 Re: schiraz 19.10.08, 23:04 Mój syn ma obecnie 7 i pół roku, to tegoroczny pierwszoklasista. Poszukiwania przedszkola zaczełam bardzo wcześnie bo już we wrześniu 2003 roku, od zwykłych wypytywanek w okolicznych sklepach, chodziłam z małym do parku i "podglądałam" przedszkolaki na spacerze. Fakt miałam dużo czasu bo byłam na urlopie wychowwczym. Obeszłam wiele przedszkoli i wszystkie w mojej dzielnicy i trafiłam wrecz idealnie.Od samego początku też mocno zaangażowałam się w życie przedszkola, ale nie na zasadzie wtrącania się a współpracy. A wiadomo jak współpracujesz to współtworzysz i masz wpływ na to co w przedszkolu się dzieje, na jadłospis też. Głosy rodziców poparte solidnymi argumentami i przekazane dyrekcji w spokojnej i rzeczowej rozmowie potrafią wiele zdziałać. Oczywiście nie wszystko było takie rózowe, ale minusów było bardzo mało. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna1982 Re: schiraz 20.10.08, 18:21 W przedszkolu do którego chodzą moje dzieci jadłospis nie jest zły choć jest kilka rzeczy nad którymi pracujemy z Panią Dyrektor. Ja byłam za tym, żeby było więcej warzyw i owoców i to juz powiedziałam na pierwszym spotkaniu i jak widzę zaowocowało Ogolnie jest tak, że na śniadanie są kanapki - z wędliną, żółtym, topionym lub białym serkiem, pasta z jajka, pasta z rybki, czasem płatki z mlekiem ale rzadko lub manna na mleku. Do picia do wyboru herbatka i mleczko albo kakao czasem kawa zbożowa. Obiadki to zupki najróżniejsze ale proste i raczej znane, drugie dania tez są smaczne - mięsko (filety, gulasze, pulpety czasem jakieś pieczone) kotlety z jajek, pierogi, naleśniki. Oczywiście surówki i kompot. Jedyne zastrzeżenie mam do podwieczorków (choc nie zawsze) - za dużo słodyczy typu wafelek, batonik. Wolałabym budyń z soczkiem, kisiel z jogurtem, galaretke z owocami, sałatkę owocową, ciasto z owocami. Odpowiedz Link Zgłoś