Dodaj do ulubionych

Grupy mieszane

24.07.09, 17:28
Czy są jakieś plusy takiego rozwiązania? Dwie grupy mieszane 5 i 6 - latków. Z
przewagą 6-latków. Jedna grupa mieszana 5-latków i 4-latków (mniej więcej pół
na pół). W przyszłym roku obecne 5-latki mają być połączone z powrotem razem.
Podział narzucony przez przedszkole. 6-latki mają realizować program zerówki.
Obserwuj wątek
    • kazet.1 Re: Grupy mieszane 24.07.09, 21:59
      ja widzę same plusy takiego rozwiązania. grupy mieszane są coraz bardziej popularne, wiele przedszkoli wprowadziło taką organizację grup. moje dzieci też chodzą do grupy mieszanej i widzę jak wspaniale się rozwijają. Starsze dzieci uczą się opiekuńczości, chętnie pomagają młodszym kolegom, pomagają nauczycielce w opiece nad nimi. Młodsze dzieci dużo szybciej się uczą, nawet wtedy gdy tylko obserwują zajęcia dla starszych dzieci. zwykła zabawa "w szkołę", kiedy starszak jest nauczycielem a młodsze dziecko uczniem przeradza się w super naukę. a dobra nauczycielka poradzi sobie z dziećmi w różnym wieku, dostosowując zadania do wieku i indywidualnych możliwości swoich podopiecznych.
      • nikorason Re: Grupy mieszane 25.07.09, 08:11
        Akurat pracowałam w takiej grupie i widzę same minusy. Ale to od strony
        nauczyciela. Przede wszystkim pracuje się na 2 rożnych podręcznikach, na
        zajęciach jest zamieszanie, oddzielnie tłumaczy się sześciolatkom,, oddzielnie
        pięciolatkom (bo wykonują inne zadania). Mniej zdolne młodsze dzieci nudzą się,
        bo niestety, choćby nawet stawało się na głowie, czasem wprowadzić w zerówce
        trzeba nieco trudniejszy materiał.... Wiec nie mydlmy sobie oczu tekstem "dobry
        nauczyciel", co innego jedno zdolne dziecko w takiej grupie co innego 7-10
        dzieci, są momenty kiedy naprawdę się nudzą i męczą, wtedy jeśli nie ma drugiej
        sali i drugiego nauczyciela, który się nimi zajmie może być nieciekawie (u mnie
        na szczęście są warunki do tego, żeby pięciolatki mogły wyjść na sale
        gimnastyczna pobawić się , kiedy sześciolatki przerabiały trudniejsze rzeczy...)
        Ale nie oszukujmy się nie w każdym przedszkolu są takie warunki.
        Takie rozwiązanie to duża oszczędność z punktu widzenia dyrekcji.
        • graz.ka Re: Grupy mieszane 25.07.09, 11:12
          Teraz nie musisz mieć podręczników - zresztą, nigdy nie musiałaś ich
          mieć smile
          Będzie łatwiej smile
          • nikorason Re: Grupy mieszane 25.07.09, 11:24
            Mam na myśli również karty pracy, wycieczki tematyczne, zajęcia i gry
            dydaktyczne....
            Cześć pięciolatków niezwykle się nudziła w czasie ćwiczeń słuchu fonematycznego
            (choć oczywiście, nie twierdze, że to reguła, bo miałam również bardzo bystre
            czterolatki, które głoskowały z wypiekami na twarzy i grały również w bingo....)
            Często rozmawiałam o takich mieszanych grupach ze starszymi koleżankami z pracy,
            bardzo doświadczone koleżanki z długim stażem pracy i ogromnym bagażem
            doświadczeń, żadna, nie uznawała tego za dobry pomysł.
            • graz.ka Re: Grupy mieszane 25.07.09, 19:57
              Porozmawiaj z jakąś montessorianką smile
              • kazet.1 Re: Grupy mieszane 25.07.09, 21:34
                w naszym mieście większość przedszkoli ma już grupy mieszane wiekowo i
                nauczycielki bardzo chwalą sobie takie rozwiązanie. pewnie, że dla nauczycielki
                jest to trudniejsza praca, ale jakoś umieją sobie z tym problemem świetnie
                radzić i rodzice też szybko przekonują się do takich grup. więc chyba nie jest
                to złe rozwiązanie.
                • analist73 Re: Grupy mieszane 26.07.09, 00:17
                  Tylko weźcie pod uwagę że 5-latki z 6-latkami mają przerabiać program 6-latków,
                  a 4,5-latki w jednej grupie program dla 5-latków lub 4-latków. A w przyszłym
                  roku 5-latki mają spotkać się z powrotem w "zerówce".
                • jadwiga70 Re: Grupy mieszane 28.07.09, 13:23
                  Mnie się też podobają grupy mieszane
                  Synek jest jedynakiem. przydadzą mu się bogate relacje społeczne. Na
                  międzynarodowej 47a też będzie grupa mieszana. A nie będzie 6-latków, to na
                  pewno sobie poradzą z programem. I grupa max 15 osób. Mam duze nadzieję co do
                  tego miejsca. Czy ktoś je zna? Chcę o nim porozmawiać. Są na
                  www.terapeuci.ngo.org.pl
                  • melania_2 Re: Grupy mieszane 29.07.09, 11:16
                    Byłam w tym przedszkolu na Międzynarodowej 47. Nie znam stow. terapeutów, ale
                    rozmawiałam z wychowawczynią. Bardzo dobra, wyczerpująca rozmowa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka