Dodaj do ulubionych

Zwonienei lekarskie

30.08.10, 14:32
Witam
czy któraś z was kobitki , prowadzi ciąże u prof Śpiewankiewicz( warszawa)
chciałabym co nieco dowiedzieć się o Pani prof. i czy daje zwolnienia? Jestem
14 tyg ciąży , ciąża rozwija się doskonale, ale prace ma stresującą chciałabym
jak najszybciej stąd uciec.
Obserwuj wątek
    • zagadka_78 weź sobie urlop 30.08.10, 14:44
      Lewego zwolnienia się chce? Trzeba było szukać mniej stresującej pracy zanim się w ciążę zaszło.

Zwolenienie jest dla chorych i z zagrożoną ciążą, a nie dla odpoczynku od pracy. Od odpoczynku jest urlop.

Kolejna, co chce odpocząć na koszt rzeszy pracujących i płacących uczciwie składki ZUS. Potem się będziesz zżymać, że Cię do pracy nikt nie chce - no cóż, skoro w 14tc kobiety uciekają na zwolnienie bez wskazań medycznych i mamy wysokie pozapłacowe koszty pracy (bo z czegoś te lewe zwolnienia sfinansować trzeba), to ekonomicznie uzasadnione jest unikanie zatrudniania wszystkich (w tym uczciwych!) kobiet w wieku reprodukcyjnym bądź uzwględnianie tego w ich pensjach (m.in. dlatego kobieta dostaje mniejszą pensję na równorzędnym jak mężczyzna stanowisku).
      • rukola_25 Re: weź sobie urlop 30.08.10, 14:56
        ja nie odpowiem stricte na pytanie odnośnie zwolnienia, ale u mnie w stresującej
        pracy w ostatnim roku 4 kobietki poroniły-ciąże wzorowe, jak domino, z czego
        dwie zabierało pogotowie z firmy.
        • annajustyna Re: weź sobie urlop 30.08.10, 15:11
          No to chyba generalnie trzeba cos z Waszym pracodawca zrobic?
        • gazeta_mi_placi Re: weź sobie urlop 30.08.10, 16:08
          Ciekawe...
          W jednej firmie były aż cztery kobiety ciężarne w jednym roku
          i wszystkie po kolei roniły?
          Dziwne,że żadna prasa się tym nie zainteresowała.
          W Biedronce jedna poroniła i była afera (słuszna zresztą)na całą Polskę.
          Zdradzisz co to za firma?
          • rukola_25 Re: weź sobie urlop 30.08.10, 19:26
            a kto napisał, że 'po kolei"?
            a co w tym dziwnego, że 4 ciężarne w jednym roku? to w PL nie ma już firm, które
            zatrudniają po kilkaset osób?
      • agulek75 Re: weź sobie urlop 30.08.10, 15:05
        Niestety urlopu już nie mam..a zatrudniając się tu nie mogłam przewidzieć że ta
        praca będzie dla mnie takim stresem...i że będę musiała 8 h siedzieć nerwach i
        przychodzić do niej z obrzydzeniem. niestety moja przełożona nawet po informacji
        o mojej ciąży nie wykazała inicjatywy żeby mi w tej pracy ulżyć. a moje
        samopoczucie i wydajność fizyczna nie jest tak jak normalnie. chciałabym też
        nadmienić że wielu mężczyzn w wieku produkcyjnym bierze lewe zwolnienie, nie
        będąc w ciąży.( a z czegoś te zwolnienia trzeba finansować)Może należałoby
        uwzglednić to w ich pensjach. może nie bardzo orientujesz się jaki wpływ może
        mieć stres na dziecko ,polecam artykuł:
        babyonline.pl/ciaza_i_porod_psychologia_artykul,1174.html.....Wydaję mi
        się ze ciąża to okres w którym kobieta powinna wypoczywać, dbać o siebie i swoje
        samopoczucie i przygotować się do porodu który nie jest łatwym przeżyciem
        • annajustyna Re: weź sobie urlop 30.08.10, 15:13
          Juz tak nie rozczulajmy sie nad nami, ciezarowkami wink. Ale jesli w pracy masz
          piekielko, jestes mobbingowana, no to co innego. Musisz sie jakos ratowac. Inna
          sprawa, ze sa panie, dla ktorych stres oznacza koniecznosc siedzienia w pracy 8
          godzin wink.
        • ginag Re: weź sobie urlop 30.08.10, 15:14
          Niestety nie moge Ci pomoc, nie znam odpowiedzi na to pytanieuncertain
          Popros pania dr o zwolnienie jesli Ci nie da poszukaj innego lekarza
          wiekszosc chetnie daje.

A co do wypowiedzi zagadka_78 slow nie mam. Nie trawieuncertain
          • annajustyna Re: weź sobie urlop 30.08.10, 15:26
            Zaczniesz trawic, jak raz czy dwa nie dostaniesz pracy przez zagrania ze
            zwolnieniem ze strony Twoich poprzedniczek. Oczyiwscie CI tego nie zycze, ale
            taka mamy opinie u pracodawcow.
            • ginag Re: weź sobie urlop 30.08.10, 15:58
              Zgadza sie mamy taka opinie.
              Przykro mi, ze przemawia przez Was gorycz poprzednich doswiadczen,
              ale niezmiennie uwazam, ze jako kobiety powinnysmy sie wspierac, a
              nie "obrzucac" niezwykle pomocnymi radami jak uleczyc swiat zostajac
              matka polkauncertain

• whitney85 [...] 31.08.10, 15:49
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • jeza_bell Re: weź sobie urlop 30.08.10, 15:16
          agulek75 napisała:

Wydaję mi
          > się ze ciąża to okres w którym kobieta powinna wypoczywać, dbać o siebie i swoj
          > e
          > samopoczucie i przygotować się do porodu który nie jest łatwym przeżyciem

A mnie się wydaje, że z takim podejściem, to powinnaś się po prostu zwolnić. Będziesz miała wtedy czas dla siebie i swoje dobre samopoczucie. I po problemie.

Zapewniam Cię, że poród w porównaniu do macierzyństwa, które trwa dość długo, bo do końca życia- to pryszcz...
          • agulek75 Re: weź sobie urlop 30.08.10, 16:00
            wiem co to macierzyństwo, bo mam 10 letnia córkę.. a poród nie był dla mnie pryszczem.. miałam bardzo ciężki poród.. nie rozumiem dlaczego miałabym się zwolnić i zostać bez środków do życia??? i dlaczego zamiast wypocząć, zająć się teraz sobą swoim komfortem psychicznym zdrowiem muszę chodzić do pracy w której się męcze zrówno psychicznie i fizycznie.??? Wydaję mi się, że przez parę lat pracy zaparcowałam na kilkumiesięczne zwolnienie w czasie ciąży. nadmienię, że już od kilkunastu lat płacę składkę chorobową...
            • gazeta_mi_placi Re: weź sobie urlop 30.08.10, 16:06
              Skoro ta praca taka niedobra czemu się z niej nie zwolniłaś jeszcze przed ciążą?
              Nie ma obowiązku pracowania w tym konkretnym niedobrym i stresującym miejscu pracy.
            • jeza_bell Re: weź sobie urlop 30.08.10, 16:13
              agulek75 napisała:

> dlaczego zamiast wypocząć, zająć się teraz
              > sobą swoim komfortem psychicznym zdrowiem muszę chodzić do pracy w której się
              > męcze zrówno psychicznie i fizycznie.??

Od tego jest urlop wypoczynkowy/bezpłatny.
              Zwolnienie lekarskie to zagrożona ciąża. Chciałabyś się zamienić z kimś, kto ma PRAWDZIWE wskazania do L4 i musi leżeć? Niejedna dziewczyna z problemami chętnie weźmie Twoje stresy w pracy w zamian odda skurcze, krwawienia i rozwarcie...
              • agulek75 Re: weź sobie urlop 31.08.10, 09:44
                Zastanawiam się skąd w was tyle jadu?? Jeżeli uważacie, ze w ciąży powinno się pracować bez względu na konsekwencję i nie "robić w konia" naszego cudownego ZUS-u i opiekuńczego państwa.Wasz wybór....a argument to "idź na urlop bezpłatny zwolnij się, zmień pracę na mniej stresującą , która paca nie jest stresującą?" kobiety w jakim wy Państwie żyjecie?? może macie mężów zarabiających krocie a do pracy chodzicie dla rozrywki albo żeby się wyrwać z domu. Ja takiej potrzeby nie mam ja zamierzam odpocząć podczas tej ciąży , nie znosić humorów mojej przełożonej i nie spędzać 8 h w miejscu które wywołuję u mnie odruch wymiotny. a po macierzyńskim zastanowię się co dalej . i nie mam z tego powodu żadnych wyrzutów sumienia a, może dlatego że szanuję siebie, swoje samopoczucie i komfort. i nie muszę zgrywać uciemiężonej matki Polki.
                • frag-ila Re: weź sobie urlop 31.08.10, 13:24
                  To mi z pensji zabierają prawie 1000 zł na składki emerytalno -
                  rentowe, chorobowe, zdrowotne od 10 lat, to już uzbierałam sobie
                  tych składek żeby na 3 - 4 miesiące podcza ciąży móc pójść na
                  zwolnienie lekarskie, odpocząć w domu, dostać za to pieniądze i nie
                  narażać się niebezpieczeństwo które występują podczas dojeżdżania do
                  pracy, powrotu z pracy, pracy tj. siedzenia przed kompem 8 godzin,
                  bo nie znam pracodawcy który uwzględnia to że kobieta w ciąży może
                  pracować przed kompem tylko 4 godziny. Jeśli kobieta ma jakiekolwiek
                  źródło mogące zagrozić jej ciąży ja osobiście uważam, że te pare
                  miesięcy odpoczynku przed urodzeniem dziecka należy się jak psu
                  miska z kaszą.
            • memphis90 Re: weź sobie urlop 30.08.10, 19:01
              Wydaję mi się, że przez parę lat pracy
              > zaparcowałam na kilkumiesięczne zwolnienie w czasie ciąży.
              Jedna składka to 2.45% pensji, na jeden miesiąc L4 "składasz" sobie przez 40
              miesięcy. 6 miesięcy L4 to 240 miesięcy pracy. Naprawdę tyle pracujesz?

nadmienię, że już o
              > d kilkunastu lat płacę składkę chorobową...
              A czy wiesz w ogóle na czym polega ubezpieczenie? To nie skarpeta, w
              którą się wkłada kasę, a potem korzysta do woli. Czy samochodem też od czasu do
              czasu markujesz lewą stłuczkę, żeby kasa z AC się nie zmarnowała, bo przecież Ty
              zapłaciłaś składki i coś Ci się za nie należy?
        • gazeta_mi_placi Re: weź sobie urlop 30.08.10, 16:10
          >niestety moja przełożona nawet po informacji
          o mojej ciąży nie wykazała inicjatywy żeby mi w tej pracy ulżyć.

Ulżyć to Ci powinien mąż (względnie rodzice i przyjaciele),a nie obca osoba.
        • memphis90 Re: weź sobie urlop 30.08.10, 18:27
          e ciąża to okres w którym kobieta powinna wypoczywać, dbać o siebie i swoj
          > e
          > samopoczucie i przygotować się do porodu który nie jest łatwym przeżyciem
          To weź sobie bezpłatny urlop na to odpoczywanie. Jakoś na całym świecie kobiety
          pracują, często do rozwiązania i cyrków nie robią. A stresująca praca? A jaka
          praca nie jest stresująca?
        • peeska Re: weź sobie urlop 15.09.10, 14:28
          TEż mam mega stresującą pracę, i jestem w 14 tygodniu, ale teraz koncentruję się, że dziecko jest najważneijsze i staram się odcinac od pracy, tyle, mimo, że czasami sypiam przez nią po 3-4 godziny dziennie, bo nocami robię jeszcze coś, co szefowi się przypomniało na cito...
          Powiedz lekarzowi, jeśli uzna, że jest to zagrożenie dla Twojej ciąży, to wyśle Cię na zwolnienie i nie będzie wtedy lewe.
    • gazeta_mi_placi Re: Zwonienei lekarskie 30.08.10, 16:05
      Całe życie jest stresujące.
      • vanilia_cz Re: Zwonienei lekarskie 30.08.10, 18:46
        hahaha, ale was boli, a ja mam w dupie, leze plackiem do gry bo mi sie w pracy
        nudzi, kto by chcia przychodzic do roboty na 7.00 tylko po to by wypic kawe,
        przespac sie, zjesc obiad, przespac sie i wrocic na chate? wole spac do 10 i
        robic to samo tylko ze pozniejwink za przyzwoleniem szefa zresztawink A jak juz
        takie madre jestescie to trzeba bylo sobie od razu takiej pracy szukac jak moja
        i nie przejmowac sie czy mnie przyjma spowrotem po macierzynskim czy nie, wrecz
        przeciwnie, czeka mnie awans juz potwierdzony tylko musze wrcic i podpisac
        papiery, wiec poczekam do konca macierzynskiego, wykorzystam urlop za 2010, za
        2011 i wroce by dalej cieszyc sie moja kochana praca juz po awansie i pic z
        szefami kawebig_grin
        • vanilia_cz Re: Zwonienei lekarskie 30.08.10, 18:48
          z powrotem big_grin
        • annajustyna Re: Zwonienei lekarskie 30.08.10, 19:41
          Nie kazdy pracuje w hurtowni kawy wink. Zreszta na sama mysl o kawe mam aktualnie
          odruch wymiotny, wiec wspolczuje.
          • vanilia_cz Re: Zwonienei lekarskie 30.08.10, 19:51
            > Nie kazdy pracuje w hurtowni kawy wink

hehe dobrebig_grin u nas w robocie taki rytual, ze nie rozpoczyna sie dnia bez kubka
            kawy, dlatego o niej wspomnialam dwa razysmile a poza tym nie sadze zeby w
            jakiejkolwiek hurtowni mieli mozliwosc snu w pracywink
            • mamba30 Re: Zwonienei lekarskie 30.08.10, 19:56
              Annajustyna, jak mogłaś tak znieważyć vanilę, ona nie w hurtowni a w
              ochronie pracuje. I wszystko jasne, 2 kawy na zmianie i 2 razy
              drzemka...
              • annajustyna Re: Zwonienei lekarskie 30.08.10, 19:59
                O, zmienilas sygnaturke tongue_out. Juz bez Owsika...
                • mamba30 Re: Zwonienei lekarskie 30.08.10, 20:02
                  teraz zaklinam Michalka, żeby jeszcze posiedzial w brzuszku. Od nocy
                  czwartkowej mam ciążę na podtrzymaniu. Leżę w wyrze non stop, wstaje
                  tylko na siku sad
            • jeza_bell Re: Zwonienei lekarskie 30.08.10, 20:38
              vanilia_cz napisała:

> hehe dobrebig_grin u nas w robocie taki rytual, ze nie rozpoczyna sie dnia bez kubka
              > kawy, dlatego o niej wspomnialam dwa razysmile a poza tym nie sadze zeby w
              > jakiejkolwiek hurtowni mieli mozliwosc snu w pracywink

No tak, ale nie każdej odpowiada praca stróża nocnego big_grin
              Zawsze ten drugi na zmianie przypilnuje dobytku jak śpisz big_grin
              • vanilia_cz Re: Zwonienei lekarskie 30.08.10, 21:07
                no i tu sie czytanie ze zrozumieniem klania, bo jak byk napisalam ze do pracy na
                7.00 rano ide, a jad i zazdrosc zaslania wam oczy, bo kazda z was z pocalowaniem
                reki za tak "ciezka" prace i takie wynagrodzenie wziela by za mnie ta robote i
                pewnie sobie myslicie niewdzieczna jeszcze na zwolnieniu siedzibig_grin
                • thea19 Re: Zwonienei lekarskie 01.09.10, 20:06
                  nie chwal sie tak bo ja mam jeszcze lepiej: nie jestem na zwolnieniu, nie
                  pracuje choc nie jestem bezrobotna a zarabiam i tez calkiem niezle, mam gdzies
                  ewentualne kontrole z zusu, spie ile chce, czytam dyrdymaly i siedze na forum a
                  kasa plynie i bynajmniej nie z mezowej kieszeni - wszystko legalnie, pieknie i
                  jeszcze podatki place i wszystkie ubezpieczenia na smierdzace lenie i obiboki,
                  co to na chorobowe musza isc pod byle pretekstem
                  • cytrynowa.lemoniada Re: Zwonienei lekarskie 02.09.10, 10:01
                    Nie pracujesz i zajmujesz sie jak sama piszesz siedzeniem na forum ale to innych
                    nazywasz leniami? nie każdy może żyć z odsetek ale nie wiem skąd ta duma że się
                    obijasz..
                    • thea19 Re: Zwonienei lekarskie 03.09.10, 19:46
                      bo grunt to zarobic i sie nie narobic a poza tym ja nie lubie na kogos pracowac
                      zazdrosna?
                      nie jestem rentierka ale od pracy mam pracownikow, jako, ze maja porzadny
                      nadzor, to ja nic wlasciwie nie robie bo teraz odpoczywam, wpadam na herbatki do
                      klientow (lubie wiekszosc i mam okazje nie zanudzic sie na smierc)
                      przed ciaza oczywiscie wiecej pracowalam bo lubie to co robie
                      • arogancja72 Re: Zwonienei lekarskie 15.09.10, 11:15
                        Agulek, ale czym Ty się przejmujesz? Jeden lekarz nie da Ci zwolnienia to idź do innego. Widocznie Panie biurwy całe dnie palcem w nosie dłubią, jak to biurwy, i im zwolnienie się nie należy, bo i tak nic nie robią. Jeśli masz stresującą pracę, olej wszystko i wypoczywaj. Ja jestem policjantem i na zwolnieniu byłam całą ciążę. Wiem, że Panie Inteligentne się teraz obruszą, ale ja nie wyobrażałam sobie konwoi, pracy z narkomanami, nosicielami HIV, zawszonymi trolami i pracą po 12 godzin. No chyba, że w ich mniemaniu powinnam z brzuchem pracować z nimi do porodu. Gratuluję pomysłowości i wysokiego IQ. Więc nie warto zwracać uwagi na te kretyńskie komentarze. Dziecko jest najważniejsze. I pozdrowienia dla Vanilii. Brawo!
                        • domi_33 Re: Zwonienei lekarskie 18.09.10, 22:27
                          ojej ależ te baby to potrafią być okropne! szok! nie przejmuj sie tym ich pisaniem. ja też całą ciążę byłam na zwolnieniu bo i była zagrożona i w pracy stres (pracodawca jak się dowiedział, że mam zamiar po 12 latach pracy u niego 'zafundować' sobie dziecko to próbował mnie zwolnićsuspicious). u nas w pracy też mnóstwo było przypadków nerwic, chorób somatyznych i alkoholizmu wręcz z powodu toksycznej osobowości szefa i jego poleczników. i co? ktoś się tym przejął? absolotnie nie. nikt się nie zainteresował tym, że kilka osób trafiło na oddział psychiatryczno/nerwicowy do szpitala. żadnej kontroli nie było. to nie jest USA tylko Polska. absolutnie masz prawo odpoczywać sobie na zwolnieniu, po to pracuje się tyle lat, żeby choć w ciąży móc odpocząć od stresu, nieprzyjemności i zarazków od innych w pracy. idź do lekarza, powiedz mu jak jest, jak nie da idź do innego. i wypowiedziami tu się nie przejmuj. kobieta w ciąży ma inne prawa. i to jej sprawa czy chce pracować czy nie, stres dla ciąży jest najgorszy. ja go miałam przez pracodawcę bardzo dużo mimo, iż ani dnia nie byłam w pracy. ale on już znalazł sposoby aby mnie denerwować i tak. mailami, wysyłaniem jakiś pośredników w sprawie negocjacji, oszukiwaniem. w ogóle aż szkoda gadać. ale mądre te tu kobitki, myślicie, że teraz takie czasy że w ciągu tygodnia pracę można znaleźć? albo że jak się ma zamiar zajść w ciążę to żeby się dobrowolnie zwalniać z pracy? w jakim świecie wy żyjecie kobitki? jakimiś świętymi chcecie zostać czy co? a może moherkowe bereciki jesteście?
                          nie przejmuj się, nie stresuj, spokojnej ciąży życzę! smile
    • dziub_dziubasek Re: Zwonienei lekarskie 19.09.10, 08:13
      Masz stresująca pracę? To idź na to zwolnienie i miej wszystko w dupie. Twoja ciąża, Twoje zdrowie i Twoje dziecko sa najważniejsze, a nie to co sobie pomysli jedna z drugą na forum.
      ja pracowalam niemal do końca, ale to był mój wybór, moja praca jest na tyl elastyczna i na tyle mam wyrozumialego szefa, ze dało radę pracować. jakby moja praca byla stresująca, to mimo prawidlowej ciąży poszłabym na zwolnienie bez mrugnięcia okiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka