Dodaj do ulubionych

płatna cesarka w Warszawie lub okolicach?

22.09.11, 12:02
Witam,
mam pytanie czy orientujecie się w którym szpitalu w Warszawie lub okolicach można mieć cesarkę z wyboru, płatną (lub lepiej nie, jeżeli gdzieś sie da)
Odrazu powiem ze nie chodzi mi o cesarkę przez moje "widzimi się" czy starch przed bólem, ale obawę o zrowie drugiego dziecka. Raz już rodziłam naturalnie, torrtury oczywiscie okropne, ale mogłabym przejsci je jeszcze raz, gdybym tylko miała taką pewnosć ze poród naturalny, nie zaszkodzi mojemu drugiemu dziecku, jednak takiej gwarancji nikt mi nie da.

Także proszę aby nie rozpoczęła się tu dyskusja o tym czy kobieta powinna mieć prawo do wyboru cesarki czy nie oraz przechwalania jednej metody nad drugą, bo takich wątków na forum jest już sporo, nie znalazlam jednak konkretnych informacji gdzie można mieć cesarkę z wyboru odpłatną lub nie.
Także jeżeli macie jakieś informację gdzie w W-wie można mieć cesarkę z wyboru, to bardzo proszę o podpowiedzi. A może któraś z Was orientuje się czy można opłacić cesarkę w szpitalu w Pruszkowie?
Obserwuj wątek
    • swinka-morska Re: płatna cesarka w Warszawie lub okolicach? 22.09.11, 15:49
      Iatros na Targówku
      Medicover w Wilanowie
      • lilka69 Re: płatna cesarka w Warszawie lub okolicach? 25.09.11, 18:20
        iatros na zaciszu, jestem wlasnie w domu kilka dni po. i to bylo jedne z najlepiej wydanych piniedzy w moim zyciu! samo cc kosztuje 7200 ale doszly u mnie jeszcze badania przed i planowe po czyli ok 8-8500 (nie liczylam dokladnie). wszystkie cc znieczula dr ostaszewski (swietny czlowiek, widac, ze robi kase ale widac i czuje sie, ze sie stara), samo cc zrobil dr maciejewski( spokojny, opanowany czlowiek, uprzejmy choc nie wylewny ).

wszytskie panie pielegniarki i polozne przemile, pomocne, serdeczne!

oprocz tego, ze staraaaaasznie sie balam przed sama oepracja (bylam z mezem) to wspominam te 4 dni jako bardzo udane

JESZCZE JEDNO- NA FORUM GAZETY JESTEM OD OK 4,5 ROKU, tu ok 10 miesiecy, moze mniej. to nie reklama, sama miotalam sie gdzie rodzic i wybralam wlasnie iatros!
        • lilka69 Re: płatna cesarka w Warszawie lub okolicach? 25.09.11, 18:31
          jeszcze jedno- ja nie karmie naturalnie, dostalam lek (parlodel chyba, siedze przed laptopem, nie sprawdze) wiec nie wiem jak idzie paniom pomoc przy karmieniu.
    • jasisi Re: płatna cesarka w Warszawie lub okolicach? 25.09.11, 19:49
      Dziękuję za odpowiedzi, z tym że te miejsca które podajecie, to są zdaje sie kliniki prywatne.
      A czy jest możliwość opłacenia cesarki w jakimś państwowym szpitalu? zeby płacić za samą cesarkę? a pobyt w szpitalu mieć tradycyjnie na nfz.
      • malgosiek2 Re: płatna cesarka w Warszawie lub okolicach? 25.09.11, 20:03
        W państwowym szpitalu NIE MA opcji opłaty cesarki.
        No chyba, że chcesz dać łapówkęuncertain
        Innej możliwości nie ma.
        I nie ma takiej opcji jak "......zeby płacić za samą cesarkę? a pobyt w szpitalu mieć tradycyjnie na nfz."
        Bez przesady.
        • lilka69 Re: płatna cesarka w Warszawie lub okolicach? 26.09.11, 17:34
          oczywiscie, w panstwowych szpitalach OFICJALNIE nie ma w cenniku ciecia cesarskiego. ale wiemy, ze lekarze doskonale zyja z wlasnie z takich umowionych pacjentek. podam ci stawke bo sama sie ty interesowalam- 5 tys zl. dlatego WOLALAM dodac 3 i NIE KORUMPOWACLekarzy, ktorzy mili sa tylko w trakcie cc a potem maja w d... ciebie podobnie jak i personel. ze nie wspomne o skandalicznych warunkach pobytu (wieloosobowe sale).
        • kijek82 Re: płatna cesarka w Warszawie lub okolicach? 26.09.11, 18:44
          taa,wrozki lataja po 21, a wszyscy spelniaja dobre uczynki co niedziela. Zapytaj lekarza prowadzacego, bez skrupulow poda ci sume,szczerze mowiac to sie juz nawet "pokatnie",lapowkowo nie odbywa,tylko jawnie.
          Za darmo to bylo w dawnym ustrojusmile,teraz jesli masz ZYCZENIE mozna wszystko i to jest ok.
    • jasisi Re: płatna cesarka w Warszawie lub okolicach? 26.09.11, 20:21
      Dziękuję za odpowiedzi,
      czyli z tego co pisze lilka można załatwić cesarkę nieoficjalną w szpitalu państwowym za ok 5 tyś zł lub odbyć w prywatnej klinice za 8500 zł (z badaniami)
      • malgosiek2 Re: płatna cesarka w Warszawie lub okolicach? 26.09.11, 20:27
        Ale potem nie dziw się, że spotykasz na drodze lekarzy, którzy nie kiwną palcem dopóki pacjent nie da łapówki.
        Bo tak nauczyli ich...pacjenci.
        I proszę potem nie wieszać psów na lekarzach, że to najbardziej skorumpowany zawóduncertain
        • kijek82 Re: płatna cesarka w Warszawie lub okolicach? 27.09.11, 09:23
          nigdzie nie ma nic za darmo.
          • malgosiek2 Re: płatna cesarka w Warszawie lub okolicach? 27.09.11, 15:05
            kijek82 napisał:

> nigdzie nie ma nic za darmo.

Owszem nie ma nic za darmo, bo płacę przeca różne składki np.ZUS jak i wszyscy inni również.Odprowadzam podatek w różny sposób np.paliwo etc.
            Więc płacę.
            Ale to nie oznacza dawanie łapówek.
            • kijek82 Re: płatna cesarka w Warszawie lub okolicach? 28.09.11, 09:42
              OK-chcesz czegos (cc) i co robisz?
            • kijek82 Re: płatna cesarka w Warszawie lub okolicach? 28.09.11, 09:46
              przeca grosze...
              na swiecie placi sie np.1000 e za pokoj jednoosobowy...200 miesiecznie...
              Nie jestem za korupcja, a jedynie uwazam,ze czasy komuny sie skonczyly. Jesli chcesz czegos co nie jest dostepne w "pakiecie" - PLAĆ, tak wyglada sytuacja w dzieisjszych czasach (czyli np.wybierz prywatna klinike lub lekarza ktory spelni TWOJE ZYCZENIE).
              Uwazasz,ze kobiety maja blagac na kolanach o cc?
              • malgosiek2 Re: płatna cesarka w Warszawie lub okolicach? 28.09.11, 18:26
                A co Ty z tym błaganiem o cc?
                Nigdzie nie napisałam, że trzeba błagać, ale napisałam, że jak kobieta się uprze to i tak lekarze nic nie wskórają i dla świętego spokoju zrobią to cc w państwowym szpitalu.
                Nie napisałaś od początku, że jak chcesz to płać za cc na życzenie, ale w prywatnej klinice, a nie w szpitalu państwowym.
                No, to mogę wybrać lekarza na MOJE życzenie, ale w prywatnej klinice, bo jeśli to będzie w państwowym szpitalu to wtedy będzie to łapówka.
                Moje życzenie dla konkretnego lekarza w państwowym szpitalu = łapówka.
                Ja tak to odbieram, bo nie ma cc na życzenie w państwowym szpitalu.
                Po prostu nie zrozumiałyśmy się.
        • lilka69 i tu malgosiek ma racje 27.09.11, 18:32
          to pacjenci NAUCZYLI lekarzy brania. no skoro ktos daje trudno nie brac. a pacjenci sami wkladaja lekarzom pieniadze do kieszeni!l

ja WOLALAM NIE KORUMPOWAC lekarzy, poloznych , pielegniarek i poszlam do prywatnej kliniki. zaplacilam i bylo klient nasz pan, co oczywiscie NIE oznaczalo, ze moge sie wtrynaiac w procedury medyczne.
          • mjakmama2012 Re: i tu malgosiek ma racje 29.09.11, 18:48
            A mnie sie wydawalo - jak przeczytalam Twoje posty - ze wybralas klinike, bo byly problemy w panstwowych szpitalach, a nie dlatego, ,ze to korupcja..

PS. Rozumiem autorke - dla zdrowia dziecka zrobi sie niemal wszystko, a nie kazdego stac na klinike.
            • lilka69 Re: i tu malgosiek ma racje 01.10.11, 17:51
              a stac na korupcje?to kosztuje 5 tys,wiem, bo mam znajomego lekarza ginekologa w jednym z warszawiskich szpitali. choc znajomego to za duzo powiedziane...niemalo prawda? wiec lepiej troche dorzucic i byc DOBRZE TRAKTOWANA.

o jakich problemach piszesz? bo
        • tygrysiatko1 Re: płatna cesarka w Warszawie lub okolicach? 08.12.11, 21:25
          masz świętą rację... mnie też kiedyś pacjent usiłował, a nawet bardzo wprawnie, bo nic nie poczułam wcisnął zwitek pieniędzy do kieszeni fartucha... zorientowałam się tylko dlatego, że w tym samym momencie co on wyjmował, ja wkładałam rękę do fartucha po stazę... zrobiłam koszmarną awanturę...
          ale później zaczynasz się zastanawiać, że właściwie inaczej niż normalnie nie będziesz się zajmować tą pacjnentką a fajne rzeczy można za tę kasę kupić... coś takiego bardzo deprawuje... ja akurat jestem wychowana tak, że nie wezmę i jeszcze zrobię gigantyczną awanturę, ale są ludzie którzy wezmą raz, drugi, trzeci, piętnasty, a później nie zrobią nic jak nie dostaną...
          moim razem powinna być karana osoba wciskająca pieniądze tak, żeby więcej nie wpadła na taki pomysł...
    • malgosiek2 A ja znam sposób na cc bezpłatne w szpitalu 26.09.11, 20:45
      "Moje"pacjentki w wypisach ze szpitala miały napisane mniej więcej tak:
      Cc - brak akceptacji na poród drogami natury SŻD.....itd"
      Miałam kilka takich pacjentek.
      Można bez łapówki?
      Widać można.
      Naprawdę można poszukać innego rozwiązania, tylko trzeba pomyśleć, a nie od razu z forsą latać.
      • domi_33 Re: A ja znam sposób na cc bezpłatne w szpitalu 26.09.11, 21:34
        jest coś takiego w psychice kobiety, że jak ma obawy (nieważne już nawet jakiej natury, czy w trosce o dziecko czy w obawie przed bólem), że jak nie chce to nie urodzi naturalnie choćby nie wiem co. także zawsze można się zaprogramować na to że się nie chce urodzić sn i czekać już w szpitalu na porodówce, jeśli akcja nie będzie postępować to po iluś godzinach w końcu wezmą na stół. na serio można się tak zaprogramować. spokojnej ciąży!
      • lilka69 Re: A ja znam sposób na cc bezpłatne w szpitalu 27.09.11, 18:36
        moze i czesc tak ale wiesz, ze mam tesciowa , ktora jest ginekologiem -poloznikiem i mowila mi , ze ten brak akceptacji oznacza NIC. przestrzegala mnie przed tym w warszawie. jak i moj lekarz prowadzacy. brak akceptacji NIC nie oznacza. i wygraj w sadzie po porodzie drogami natury-bo tak to bedzie!
        • malgosiek2 Re: A ja znam sposób na cc bezpłatne w szpitalu 27.09.11, 18:58
          Liluś sama wiesz, że jak kobita się uprze to i tak nie zechce urodzić sn.
          Jeśli kobieta kategorycznie odmawia psn i podpisze papierek, że nie chce psn tylko cc to co lekarze jej mogą zrobić?
          Może to, że odeslą do innego szpitala.
          Naprawdę nie musimy korumpować lekarzy.
          Aha nie jestem zwolenniczką cc na życzenie jakby co tongue_out
          Ale jak już to wolę takie wyjście z sytuacji.
          • lilka69 Re: A ja znam sposób na cc bezpłatne w szpitalu 29.09.11, 12:02
            nie muimy -racja-dlatego polecam prywatna klinike.
          • kijek82 Re: A ja znam sposób na cc bezpłatne w szpitalu 30.09.11, 08:14
            drugie pytanie:
            -jeden z najlepszych szpitali w Polsce -sprzet, personel, neo itp. ALE państwowy
            czy
            -prywatny ze swoim lekarzem i ladnymi scianami, mila obsluga, ale srednim poziomem neo

zakladajac ,ze ma byc koniecznie cc na zyczenie

Co byscie wybraly?
            • grzalka Re: A ja znam sposób na cc bezpłatne w szpitalu 30.09.11, 11:45
              u nas jest formułka "kategoryczne żądanie pacjentki"- też bezpłatnie
              • kijek82 Re: A ja znam sposób na cc bezpłatne w szpitalu 01.10.11, 13:22
                w teorii?W praktce - "prosze mi odciac maly palec"(kategoryczne zadanie pacjentki) - smiech na sali
    • jasisi Re: płatna cesarka w Warszawie lub okolicach? 29.09.11, 15:51
      oj dziewczyny, zawsze muszą jakieś spory wychodzić w tych wątkach...
      poprostu chcę się wywiedzieć o wszelkich możliwych sposobach, wolałabym nie płacić łapówek.
      Uważam, ze powinna być legalna opcja płatnej cesarki w szpitalu państwowym, a nie jakieś lewe załatwiania, ale jeżeli nie ma innych sposobów, to dla zdrowia mojego drugiego dziecka, być może i do tego będę musiała uciecsad
      Jeszcze nie byłam konkretnie w szpitalu w którym zamierzam rodzić , aby o to zapytać, dalego chciałam się coś wywiedzieć na forum.
      Napewno będę miała zalecenie cc od mojego lekarza na nfz, z tego względu że jest obciążony wywiad, pierwszy poród był ciężki i dziecko urodziło się z niedotlenieniem, miało trudności dostosowawcze do zycia pozałonowego, teraz jest dzieckiem niepełnosprawnym, choć dzieki rehabilitacji i naszej pracy super funkcjonuje jak na swoją diagnozę, ale naprawdę jak każda matka, nie chcę "powtórki z rozrywki"
      Obawiam się tylko że samo zalecenie cc nie wystarczy, bo nie jest to skierowaniesad
      Do tego obawiam się że dziecko będzie duże, pierwsze takie było, a drugie są z reguly większe, a ja mam wąskie biodrasad

Jeżeli chodzi o mnie, to wolałabym poród sn, bez komplikacji, z bólem oczywiscie - to niestety nieuniknione... znieczulenia nie chcę, przy pierwszym porodzie to pseudoznieczulenie tylko zaszkodziło, bo bolało okropnie a zaburzyło moją swiadomosć i instynkt rodzenia...
      Chciałabym urodzić sama, zdrowe dziecko z 10 punktami, ale boję się że taką decyzją zaszkodzę dziecku, a to one jest najważniejsze. Boję się że jeżeli poród sn, zaszkodzi dziecku, nigdy sobie nie wybaczę, bo nie wydałam tych pieniędzy na cc, bo "zaoszczędziłam" na zdrowiu dziecka...

Obawiam się że odmowa porodu sn oraz samo zalecenie cc przez lekarza prowadzącego nie wystarczą.
      Dlatego chcę wywiedzieć się o wszelkich możliwych metodach.
      Nie jestem też osobą super zamożną aby tak od reki iść do prywatnej kliniki, sporo kosztów ponosimy w związku z rehabilitacją pierwszego dziecka.

Także jeżeli któraś z Was zna sposoby na załatwienie cc w szpitalu państwowym, w jakis inny sposób niż prywatna klinika, to bedę bardzo wdzięczna za podpowiedzi.
      • titti_pecci_scialoja Re: płatna cesarka w Warszawie lub okolicach? 30.09.11, 12:40
        Znajdź lekarza liberalnego w kwestii cc i chodź do niego prywatnie. W większości przypadków swoim pacjentkom robią oni cc bez tych 5 tysięcywink
        • lilka69 Re: płatna cesarka w Warszawie lub okolicach? 03.10.11, 12:22
          na KONIEC i tak lekarz da do zrozumienia , ze czeka na te piatke smile
          • kiki74 Re: płatna cesarka w Warszawie lub okolicach? 03.10.11, 15:18
            No mi jakoś nie powiedziałwink
            • lilka69 Re: płatna cesarka w Warszawie lub okolicach? 03.10.11, 19:29
              czyli jak wiekszosc na forum towrzysz statystke na podstawie JEDNEGO WLASNEGO PRZYPADKU
          • titti_pecci_scialoja Re: płatna cesarka w Warszawie lub okolicach? 04.10.11, 09:59
            mój lekarz do którego chodzę od lat zapytał w okolicy 25 tygodnia jak chcę rodzić i tyle , miałam cc wykonane przez niego bez dodatkowych opłat; takie partnerskie traktowanie i uwzględnienie zdania kobiety nie pojawi się raczej w sytuacji, gdy w 3 trymestrze w gabinecie pojawia się nie wiadomo skąd pacjentka i od razu domaga się cesarki, jak lekarz nic o takiej osobie nie wie, to co będzie ryzykował, poda cenę 'na zniechęcenie', jak się panna jednak zdecyduje to przynajmniej sobie zarobismile
            • mali_nowo Lilka śmieszna jesteś 06.10.11, 10:05
              i do tego naginasz rzeczywistość.
              Osobiście czytałam twoje wątki jak to jeszcze niedawno chciałaś rodzić w szpitalu państwowym na wieloosobowej sali bo myślałaś że lekarz na NFZ zrobi Ci to za freee (heheh)

A jak się okazało że jesteś w czarnej d..opie to nie miałaś innej opcji i został Ci tylko prywatny szpital.
              W którym ja osobiście podobnie jak Kijek balabym się rodzić bo sprzęt słaby w prównaniu z państwowymi.

• tomczyce Re: płatna cesarka w Warszawie lub okolicach? 08.12.11, 13:56
        Jasisi, takie przejścia przy pierwszym porodzie, obciążony wywiad położniczy może być wskazaniem do rozwiązania kolejnej ciąży cięciem cesarskim, i nie jest to jakieś "widzi mi się". Bez sensu jest wydawać ciężkie pieniądze, trzeba się umówić na spotkanie z szefem oddziału, przedstawić swoje racje.Tak to wygląda tam gdzie pracuję.
    • pstrabiedronka Re: płatna cesarka w Warszawie lub okolicach? 05.12.11, 20:34
      wydaje się, że Medicover ma naprawde niezłe zaplecze noworodkowe:

www.medicover.com/PLPL/szpital/568,Oddzial-Neonatologii-i-Intensywnej-Terapii-Noworodka.htm
    • tygrysiatko1 Re: płatna cesarka w Warszawie lub okolicach? 08.12.11, 21:21
      IATROS, DAMIAN, MEDICOVER każda próba zapłaty w szpitalu państwowym to łapówkarstwo, które powinno być karalne dla wciskającego...

dla dziecka CC również wcale nie jest 100% bezpieczne...
      • carollka_27 Re: płatna cesarka w Warszawie lub okolicach? 08.12.11, 21:47
        a dlaczego łapówkarstwo ? nie płacisz lekarzowi tylko szpitalowi, a jak oni to sobie rozliczają między sobą nie powinno nas interesować. a jak pani w urzędzie wzbudziła Twoją sympatię i kupisz jej czekoladę to co, dajesz łapówkę ? a jak klient w salonie samochodowym po dobrze załatwionej i przeprowadzonej transakcji daje prezent to też łapówka ?
        • pstrabiedronka Re: płatna cesarka w Warszawie lub okolicach? 08.12.11, 22:06
          smile no bez przesady - bombonierka a koperta to jednakowoż dwie inne kwestie.... smile
          szpitalowi to się płaci w kasie szpitalnej - na pewno nigdy lekarzowi do ręki

nikogo nie oceniam, sama cesarki nie chce bo źle wspominam, chodzi mi tylko o to ze jak juz o czyms piszemy to bez fałszu pliizzzz...
          wiadomo że jak się daje kase lekarzowi to jest to łapówka - koniec kropka.
          Natomiast nie zamierzam oceniac czy tak trzeba, nie trzeba, można nie można, kto ma rację itp.... ale nazywac rzeczy po imieniu trzeba smile
        • tygrysiatko1 Re: płatna cesarka w Warszawie lub okolicach? 08.12.11, 22:16
          nie ma w szpitalach państwowych możliwości wybrania rodzaju porodu, bo jeszcze póki co to lekarz decyduje na podstawie wskazań medycznych... a w związku z tym nie ma możliwości opłacenia CC w szpitalu państwowym... wchodzi w grę wyłącznie finansowe przekonanie lekarza czyli łapówka...
          CC jest poważną operacją brzuszną, obciążoną rozlicznymi możliwymi powikłaniami, dlatego nie nalezy wykonywać go bez poważnych wskazań medycznych...
          • boni_76 Re: płatna cesarka w Warszawie lub okolicach? 09.12.11, 15:08
            Nie mam zamiaru nikogo przekupywać i doskonale zdaję sobie sprawę z zagrożeń płynących z operacji brzusznej. Szukam lekarza który wysłucha moich racji i obaw. Popatrzy na mnie jak na człowieka a nie kolejny przypadek do odfajkowania.
            • tygrysiatko1 Re: płatna cesarka w Warszawie lub okolicach? 11.12.11, 21:00
              no z tytułu tego wątku wynika coś wręcz przeciwnego....
              • boni_76 Re: płatna cesarka w Warszawie lub okolicach? 13.12.11, 12:21
                tygrysiatko1 napisała:

> no z tytułu tego wątku wynika coś wręcz przeciwnego....

Nie ja zakładałam wątek. A tylko wypowiadam swoje zdanie.
                • boni_76 Re: płatna cesarka w Warszawie lub okolicach? 02.01.12, 20:07
                  A jaka jest różnica gdy chodzisz na prywatne wizyty do lekarza, każda za 200-300 PLN, w III trymestrze wizyty są ju od 2-4 w miesiącu a tym że jednorazowo weźmie od Ciebie 5 tys.?
                  Jeśli masz czas i zdrowie tak biegać to rzeczywiście z czystym sumieniem można to nazwać brakiem łapówki a drugi jednorazowa opłata to już łapówka?
                  Nasi politycy doprowadzili do sytuacji, gdzie lekarz patrzy tylko na kasę, pracuje w 10 miejscach na raz a każdego pacjenta traktuje jako zło konieczne. Gdy chodzi o internistę nie ma problemu ale gdy zaczyna chodzić o życie ludzkie, w tym przypadku o nasze maluszki.
                  Każdy ma prawo do własnego rozwiązania dla tego problemu bo jest zdany tylko na siebie w Państwie prorodzinnym.
                  • artdesign84 Re: płatna cesarka w Warszawie lub okolicach? 03.01.12, 02:49
                    4 razy w miesiącu ? przy normalnie przebiegającej ciąży? to gdzie ty znalazłaś takiego naciągacza???
                    • boni_76 Re: płatna cesarka w Warszawie lub okolicach? 03.01.12, 13:04
                      Nie będę wymieniała nazwiska ale jest to pan profesor ze znanej lekarskiej rodziny, praktykujący w jednym z wiodących warszawskich szpitali. Na dodatek moja opinia o nim nie jest odosobniona. Oczywiście nikt nie zmusza pacjentek do wizyt u niego.
    • tylkocafe Podbiję:) 16.01.12, 18:39
      Dziewczyny
      Moze komus w ten sposób pomogę-stan po cięciu cesarskim jest wskazaniem do kolejnego cięcia.Mięśniaki macicy też.Informacje sprawdzone-21listopada miałam planowe cięcie w szpitalu na Madalińskiego i jest córka Joanna smile
      • malgosiek2 Re: Podbiję:) 17.01.12, 20:56
        Z mięśniakami to różnie bywa i zależy od tego czy jest jeden czy kilka, jakiej jest wielkości i od usytuowania.
        Ja miałam 5 cm.mięśniaka po prawej stronie macicy w okolicy dolnego odcinka.
        Urodziłam dziecko siłami natury.
        Wskazania do cięcia nie było.
      • boni_76 Re: Podbiję:) 20.01.12, 19:32
        Gratulacje. Wszystkiego dobrego dla Mamusi i córci. Niech rośnie zdrowo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka