Dodaj do ulubionych

Szpital im. Orłowskiego Czerniakowska-opinia 03.12

31.03.12, 12:04
Witam,

więc miałam planową cesarkę w szpitalu im. Orłowskiego na Czerniakowskiej w Warszawie - termin 26.03.2012 więc jestem świeżo po.
Przed pójściem do szpitala długo szukałam informacji i niewiele ich było więc teraz ja napiszę swoją opinię może się komuś przyda.
Na Izbie Przyjęć bardzo sprawna i przyjemna Położna- o wszystkim informuje, doradza.
Ja najpierw leżałam jeden dzień 25.03 na patologii ciąży- sale 4 osobowe, łazienka na korytarzu- w sumie dwie na cały oddział, pielęgniarki z różnym podejściem ale generalnie mało pomocne i przyjemne- stanowczo brak empatii.
Następnego dnia miałam cięcie, znieczulana byłam przez rezydentów lub osoby uczące się oczywiście pod okiem doświadczonego anestezjologa. Mimo to po pierwsze nikt nie zapytał mnie o to czy wyrażam na to zgodę, po drugie zostałam pokuta cztery razy- ból był. W końcu anestezjolog musiał przejąć ster i sam założył mnie znieczulenie. Muszę przyznać, że o wszystkim co będzie robione byłam uprzedzana ale mimo to wiele rzeczy było na mnie pokazywane a to sprawiało ból i dyskomfort.
Samo cięcie przebiegło bardzo sprawnie i fachowo, Małą mi pokazano i po przebadaniu przez pediatrę położono na około 15 minut na klatce piersiowej. Potem zabrano ją i razem z Tatą trafiła na oddział noworodków i tam było tzw. "kangurowanie" położenie dziecka na gołym ciele Taty na około 30 minut.
Ja zostałam przewieziona na salę pooperacyjną już na oddziale położniczym do następnego dnia rano (do około 5-tej). Leżałam następnie na sali 4 osobowej, która jednak była stanowczo za mała na tyle osób plus Maluchy i odwiedzający. Duszno, gorąco, dość głośno, mało intymnie. Oddział jest generalnie mały, łazienki dwie na korytarzu, w sali jedynie umywalka. Położne w większości bardzo przyjemne ale odniosłam wrażenie, że bez pytania konkretnego same z inicjatywą jakiejkolwiek pomocy nie wychodzą- uważam że to szczególnie trudne gdy jest to pierwszy poród. Opieka lekarska bardzo dobra, obchody codziennie- ginekologiczny dla Mam i pediatryczny dla Maluchów. Brakowało mi na pewno większej opieki, troski ze strony Położnych, sali która zapewniałaby mi i mojemu dziecku komfort pobytu. Wypisano nas w drugiej dobie naszczęście i mogłam na spokojnie już odpoczywać w domu.
Piszę powyższe uwagi w porównaniu z pierwszym porodem w 2006 roku, który również był rozwiązany przez cesarskie cięcie w szpitalu św. Zofii w Warszawie i mimo, że byłam tam wtedy w czasie tzw. baby boom opieka, warunki, generalnie wszystko było o kilka standardów wyżej co dawało poczucie bezpieczeństwa, komfortu dla mnie i Malucha.

Gdyby ktokolwiek miał dodatkowe pytania to chętnie służę pomocą.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • i.biernacka Re: Szpital im. Orłowskiego Czerniakowska-opinia 01.04.12, 16:33
      Hej,

czy możesz napisać jakie miałaś wskazania do drugiej cesarki? Czy byłaś w szpitalu na jakiejś konsultacji odnośnie porodu? Ja jestem w 2 ciąży, termin na listopad 2012, pierwsze dziecko przyszło na świat przez cc z powodu położenia pośladkowego (październik 2011). Czy w tym szpitalu krótki odstęp czasu od pierwszej cesarki mógłby być wskazaniem do drugiego cięcia?
    • sakis urodziłam 06.2012 20.06.12, 18:34
      Witam, ja urodziłam w tym szpitalu w czerwcu br. z całego serca mogę polecić ten szpital. Początkowo bardzo się bałam tam rodzić (musiałam ze względu na dziecko), zwłaszcza, że przed porodem obejrzałam oddział porodowy i byłam załamana (delikatnie mówiąc przydałoby się odświeżenie). Ale opieka lekarska super, od samego początku do końca, poza tym mnóstwo osób chętnych do pomocy już po porodzie. Może warunki w szpitalu nie są zbyt komfortowe, ale klimat szpitala i personel medyczny na 5+.
      • agne8 Re: urodziłam 06.2012 19.07.12, 13:49
        Rodziłam sn w szpitalu im. Orłowskiego w lipcu tego roku i mogę napisać praktycznie same superlatywy. Opieka medyczna badzo w porządku, ilekroć były jakiekolwiek pytania czy wątpliwości pielęgniarki noworodkowe chętnie udzielały odpowiedzi i porad. W nocy, zdarzało się że dziecko płakało dość długo i zawsze przychodziły, pytając czy czegoś nie potrzeba. Jeśli chodzi o opieką położniczą w trakcie porodu i po nim to też jak najbardziej na plus - położne zaangażowane i bardzo sympatyczne. Przy porodzie znieczulenie zewnątrzoponowe bylo za darmo, co niewątpliwie również można zaliczyć do pozytywów.

Jedynym minusem jest brak toalet w salach poporodowych i dość wysoka temperatura panująca na oddziale. Z drugiej jednak strony państwowy szpital to nie hotel i trudno wymagać luksusów... smile

Kolejne dziecko najprawdopodobniej również zdecyduję się urodzić w Orłowskim.
    • jufox Re: Szpital im. Orłowskiego Czerniakowska-opinia 06.08.12, 22:45
      A jak tam jest z dostaniem się? Tłumy czy raczej luźno i nie odsyłają?
    • magda742 Re: Szpital im. Orłowskiego Czerniakowska-opinia 18.08.12, 19:41
      Planuje tam rodzic. Co trzeba miec ze soba? Czy szpital cos daje czy wszystko trzeba miec swoje np. Ubranka dla dziecka
      • agne8 Re: Szpital im. Orłowskiego Czerniakowska-opinia 20.08.12, 22:03
        Z tego co mówili na szkole rodzenia to raczej nie zdarza im się odsyłać do innych szpitali (wszystko zależy od ilości rodzących w danym momencie, bo sale są trzy - jedna podwójna, przedzielona niewielką ścianką i dwie pojedyńcze). Oddział poporodowy też jest niewielki, podobno jak nie ma na nim miejsca to kładą na oddziale ginekologicznym.

Co do rzeczy do zabrania to trzeba mieć wszystko ze sobą: ubranka, podkłady poporodowe. ręczniki itp.
        • miacasa Re: Szpital im. Orłowskiego Czerniakowska-opinia 21.08.12, 13:22
          Jak jest z możliwością rodzenia w pozycjach wertykalnych? Komuś się udało inaczej niż na łóżku porodowym?
    • magda742 Re: Szpital im. Orłowskiego Czerniakowska-opinia 22.08.12, 23:08
      Czy przy planowanym cc w tym szpitalu może być obecny mąż?
      • pomfrey0 Re: Szpital im. Orłowskiego Czerniakowska-opinia 24.08.12, 20:44
        Na cc nie wpuszczają mężów.
    • iza.gil Re: Szpital im. Orłowskiego Czerniakowska-opinia 25.08.12, 09:26
      Czy wiecie może, czy krótki czas od poprzedniego cięcia (mniej niż 2 lata) jest w tym szpitalu wskazaniem do rozwiązania ciąży poprzez drugie cc?
      • anica_l7 Re: Szpital im. Orłowskiego Czerniakowska-opinia 27.08.12, 19:48
        ja miałam pierwszą cesarkę w orłowskim (ułożenie pośladkowe dziecka) i po niecałych 2 latach (rok i 10 m-cy) miałam drugą cesarkę, w związku z niewielkim odstępem czasowym po pierwszej.
        • iza.gil Re: Szpital im. Orłowskiego Czerniakowska-opinia 28.08.12, 21:26
          Anica, ale zapisywałaś się jakoś na to drugie cięcie? Jeśli tak, to u kogo? Czy po prostu przyjechałaś do porodu ze skierowaniem na cc od swojego lekarza?
          • anica_l7 Re: Szpital im. Orłowskiego Czerniakowska-opinia 28.08.12, 22:29
            odpisałam na priva
    • magda742 do dziewczyn po cc w tym szpitalu 06.09.12, 12:23
      Czy cewnik przed cc zakładają tam jak już działa znieczulenie czy na żywca?'[/i]
      • misskaffee Re: do dziewczyn po cc w tym szpitalu 08.09.12, 21:58
        Zakładają przed znieczuleniem.
      • sakis Re: do dziewczyn po cc w tym szpitalu 13.09.12, 13:05
        W ogóle nie kojarzę zakładania cewnika, więc pewnie po znieczuleniu.
    • meg.26 Re: Szpital im. Orłowskiego Czerniakowska-opinia 20.09.12, 13:24
      Czy orientujecie się może, czy ułożenie pośladkowe ale w przypadku drugiej ciąży jest w Orłowskim wskazaniem do cc?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka