alcantra 26.07.04, 22:14 Co sądzicie o szkole rodzenia na Kasprzaka? Czy warto? I czy w jakiś sposób pomaga jeśli planuje się rodzić w tym szpitalu? Serdeczne dzięki za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kocianna Re: Szkoła rodzenia w IMiDz? 26.07.04, 23:39 Wiem, że są dwie - krótka (3xwykład i 3xgimnastyka po półtorej godziny), kosztuje 200 pln i podobno beznadziejna, i "szkoła dla rodziców", trwająca 7 tygodni, ze zwiedzaniem szpitala i zapraszaniem przyszłych dziadków, szczegóły będę znała, jak mi na emalkę odpowiedzą. Ale opinii też jestem bardzo ciekawa (szczególnie z tym "wspomożeniem" przyjęcia do szpitala), bo może bardziej opłaca się chodzić do szkoły bliżej, krócej i taniej, a na Kasprzaka umówić się na prywatną wizytę pod koniec ciąży do któregoś z lekarzy? Odpowiedz Link Zgłoś
alcantra Re: Szkoła rodzenia w IMiDz? 27.07.04, 08:32 O, to daj znać jak już będziesz wiedzieć cokolwiek Ja byłam na Kasprzaka z mężem w sobotę, ale poinformowano nas, że zwiedzanie tylko w godz. 8-13 od pon. do pt. Czyli jak ktoś pracuje, to musi się urwać albo wziąć urlop. Być może uda nam się wybrać tam w piątek rano. W sumie ciekawi mnie ta 7-tygodniowa szkoła, a raczej potencjalne korzyści. Bo jeśli miałabym narażać swoje Małe na "feudalne" (jak to nazwała jedna z forumowiczek) stosunki w tymże szpitalu, to wolę sobie dać spokój i iść do innego. Zwłaszcza, że nie jest to pojedyncza opinia. Pozdrowienia, Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: Szkoła rodzenia w IMiDz? 27.07.04, 14:06 Najbliższy kurs rozpoczyna się 8.09 i trwa do 26.10, w tym są wykłady (fizjologia porodu i takie tam), warsztaty (takie trochę psychologiczne), zajęcia z opieki nad noworodkiem, gimnastyka i jedno spotkanie dla babc i dziadków. W sumie chyba 15 zajęć po 1.5 h, wykłady są w środy o 17.00, a pozostałe we wtorki i piątki o 17 albo 18.30 (babcie w poniedziałek). Brzmi to wszystko bardzo ładnie (dostałam w załączniku ulotkę z dokładnym planem zajęć). Poinformowano mnie o bezpłatnym zzo (wg wskazań - czyli jak mnie tak boli, że "nie mogę rodzić", to mi dają), bezpłatnych porodach rodzinnych i możliwości wykupienia oddzielnej sali poporodowej. O szpitalu jako takim słyszałam same dobre opinie, jesli chodzi o porody, ale mamusie były znacznie mniej zadowolone z opieki poporodowej (dzieciom było dobrze, mamom gorzej). Odpowiedz Link Zgłoś
alcantra Re: Szkoła rodzenia w IMiDz? 27.07.04, 15:39 A orientujesz się jaki jest koszt i jak z miejscami (czy są jeszcze wolne)? Pozdrowienia, Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: Szkoła rodzenia w IMiDz? 27.07.04, 20:34 No tak, zapomniałam o najważniejszym! 500 zł kosztuje, to dosyć dużo, ale np. w mojej osiedlowej szkole rodzenia 300 pln płaci się za 6 spotkań (czyli wychodzi spotkanie jak wizyta u prywatnego lekarza! zdzierstwo!). Wolne miejsca chyba jeszcze są, jeśli się zdecyduję, to na ten wrześniowy termin chyba, nie będę miała jeszcze wielkiego brzucha, a muszę tam jechać z przesiadką. Ciągle jeszcze jednak nie mam opinii nikogo, kto by tam chodził - i czy to pomaga w przyjęciu do szpitala. Odpowiedz Link Zgłoś
alcantra Remont w IMiDz 30.07.04, 10:14 Byliśmy tam z mężem dzisiaj. Skończyło się na udzieleniu informacji przez panią w pokoiku "informacyjnym". Pani odradziła zwiedzanie, bo we wrześniu ma być remont i dużo - ponoć - ma się zmienić. Ma być 5 jednoosobowych sal porodowych. Nie praktykują wynajmowania położnej na czas porodu, ale można się umówić na pomoc przy opiece nad noworodkiem. Wprawdzie pani użyła określenia: "jeśli będzie pani słaba to jest możliwe (...)" - co można ewentualnie rozumieć jako: "jeśli będzie się pani czuła na siłach, to raczej nie przewidujemy takiej prywatnej opieki". Ciekawe. Ceny oczywiście nie podała, bo "to sprawa indywidualnego umówienia się z położną". Jeśli któraś z forumowiczek korzystała z takiej pomocy położnej w IMiDz, to będę wdzięczna za informacje. Pozdrowienia, Odpowiedz Link Zgłoś
joszka30 Re: Szkoła rodzenia w IMiDz? 30.07.04, 23:29 chodziłam na te krótsz, tańszą. faktycznie: beznadziejna. szkoda kasy. Dostałma certyfikat ukończenia tamtejszej szkoły, który miał rzekomo pomóc w dostaniu sie do szpitala... W decydujacej chwili niemalże mnie odesłano, uratowało mnie jedynie skierowanie na poród od prof. Leipszanga. Dokładnie tak mi powiedzieli, że przyjmuja mnie tylko dlatego, że od tego lekarza skierowanie. Nie wiem, może po tej szkole dla rodziców, bedzie łatwiej. Na szczęscie prowadzą to zupełnie inne osoby niz te krótką. łacznie z lekarzami, a to chyba warto, bo juz sie tam tak anonimowo nie chodzi. generalnie, polecam "miejscowe" szkoły, tzn. przy szpitalu w którym chce się rodzić. zawsze to jakaś wiedza, czego mozna się spodziewać. a indywidualna opieka pielęgniarska po porodzie to ponoc 200 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
alcantra Re: Szkoła rodzenia w IMiDz? 01.08.04, 20:13 Dzięki. Jeśli będę korzystać to z tej dłuższej. A jak poród tamże? Pozdrowienia, Odpowiedz Link Zgłoś
joszka30 Poród w IMiDz? 02.08.04, 15:59 Polecam. Bo wszystko za darmo: poród rodzinny + znieczulenie (ale na Starynkiewicza jest to samo). przy tym poczucie bezpieczeństwa. szpital ma II poziom referyncyjności, tzn. najlepszy sprzęt i lekarze, gdyby - odpukac!!- działo sie cos złego. Ja nie nastawiałam się na jakies cudowne traktowanie. I tak też było. Było ok, ale bez jakiś "serdecznośc". ludzie jak ludzie. B. miła pani anestezjolog!!! w porządku połozna + lekarz. Ale były tez i.. "obojetne". Ogólnie, gdybym miała rodzic drugi raz- to wybieram kasprzaka!!! Odpowiedz Link Zgłoś