Dodaj do ulubionych

Kiedy umówić się z położną?

08.03.05, 15:39
Witam,
Chciałabym umówić się z położną na indywidualną opiekę przy porodzie.
Czy jakaś doświadczona mama może mi poradzić z jakim wyprzedzeniem powinnam
się zgłosić położnej chęć porodu właśnie z nią?
Pytanie nr 2:
Czy jeśli opłacona położna ma w czasie mojego porodu dyżur to czy wyznaczy
jakie zastępstwo czy to już moja strata i będę musiała "podzielić " położną z
innymi mamami smile)))
Z góry dziękuję za porady.
(to miłe ,że na tym forum zawsze są osoby chętne do pomocy)
Pozdrawiam gorąco J.
Obserwuj wątek
    • aneta.d-g Re: Kiedy umówić się z położną? 08.03.05, 16:21
      Podtrzymuję pytanie...
    • lolalilu Re: Kiedy umówić się z położną? 08.03.05, 16:22
      zależy od szpitala...

W szpitalu św. Zofii z położnymi trzeba sie umawiać wiele miesięcy wcześniej
      (rezerwuje się wtedy termin telefonicznie, a miesiąc przed terminem porodu
      podpisuje umowę). W tymże szpitalu położna nie może się indywidualnie opiekować
      pacjentką za pieniądze podczas dyżuru. Dlatego jeśli umówiona pacjentka zaczyna
      rodzić kiedy ma dyżur albo prosi koleżankę, żeby zastąpiła ją na dyżurze, albo
      nie pobiera od rodzącej opłaty, bo musi sie ona przynajmniej teoretycznie
      dzielic połozna z innymi rodzącymi. Położnej nie wolno pobrać opłaty za usługi
      wykonywane podczas normalnej pracy (za którą dostaje pensję).
      • jaga123 Re: Kiedy umówić się z położną? 08.03.05, 16:37
        Ok,dzięki za info o Zofii.(czytałam ,że tam umówienie się z położną nie jest
        takie proste)Jak jest w innych warszawskich szpitalach?
        • lolalilu Re: Kiedy umówić się z położną? 08.03.05, 16:55
          duuużo łatwiej. Ale nie wiele wiem na temat innych szpitali...
    • jaga123 Re: Kiedy umówić się z położną? 09.03.05, 09:33
      Jeszcze raz proszę o pomoc.
    • cysia.b Re: Kiedy umówić się z położną? 09.03.05, 10:49
      Ja umówiłam się na mniej niż miesiąc przed terminem, ale położna znała mnie z
      zajęć w szkole rodzenia (Karowa). Obowiązywała zasada, że kiedy wybrana położna
      ma dyżur, oddaje Cię pod opiekę koleżanki. (albo prosi o zastępstwo na dyżurze,
      nie pamiętam dokładnie). W każdym razie jeśli płacisz, masz położną tylko dla
      siebie.
    • jaga123 Re: Kiedy umówić się z położną? 09.03.05, 14:48
      Jeszcze raz proszę o pomoc.
      • fulvia16 Re: Kiedy umówić się z położną? 09.03.05, 15:23
        Właśnie wczoraj umówiłam się z położną z Żelaznej na poród na maj, więc chyba
        nie trzeba wiele miesięcy wcześniej zaklepywać terminu, jak jest w innych
        szpitalach nie wiem. Moim zdaniem na 2-3 miesiące przed porodem warto byłoby
        się zorientować w tym temacie.
        pozdr.
        • aneta.d-g Re: Kiedy umówić się z położną? 09.03.05, 16:23
          Fulvia,
          Czy prawdą jest, że od marca/kwietnia ceny wszystkich indywidualnych położnych
          na Żelaznej podskoczyły/mają podskoczyć do 1500,00?
          Dzięki za info,

Aneta
          • fulvia16 Re: Kiedy umówić się z położną? 09.03.05, 16:50
            Wczoraj położna poinformowała mnie, że koszt wynosi 1000 zł + 100 zł za
            podpisanie umowy. Mam nadzieję, że wie co mówi i że cena nie wzrośnie za
            miesiąc. Chyba powinna być doinformowana. A położne biorą w tym szpitalu od
            1000 do 1500 zł, może to kwestia indywidualna i np te najbardziej oblegane
            biorą najwięcej, sama nie wiem.
            • aniagab Do Fulvia16 10.03.05, 11:05
              Ktora polozna wybralas? Ja zastanawiam sie nad Edyta Dzierzak - Postek. Mam
              termin na lipiec i zastanawiam sie czy juz do niej nie dzwonic.
          • lolalilu Re: Kiedy umówić się z położną? 09.03.05, 16:56
            zarwno terminy jak i cenę za indywidualną opiekę ustala każda położna
            indywidualnie.
            • mbuk Re: Kiedy umówić się z położną? 09.03.05, 21:08
              ale macie kosmiczne ceny w tej stolicy sad
              mam pytanko: u nas nie ma żadnych umów szpitalnych, tylko dogadujemy się
              indywidualnie z położną. Na następnej wizycie z taką położną umówioną mamy
              omówić przebieg porodu, chciałabym jej jakoś delikatnie zasugerować, że na
              pewno się odwdzięczę (jak wy to załatwiłyście?) i kiedy powinno się zapłacić -
              przed czy po porodzie ??
              dzieki za pomoc
              • lolalilu Re: Kiedy umówić się z położną? 09.03.05, 21:27
                u nas podpisuje się umowę i płaci po porodzie do kasy szpitala - za co się
                otrzymuje fakturę. Osobiście wolę zapłacić więcej, ale oficjalnie.
        • monika_d_edziecko Re: Kiedy umówić się z położną? 13.03.05, 21:02
          Fulvia ja tez jestem juz umowiona z polozna na maj. Termin mam na 10.05 a ty?
          Ktora wybralas?
          Moze spotkamy sie w szpitalu
    • jaga123 Re: Kiedy umówić się z położną? 10.03.05, 09:10
      Dziękuje wszystkim za pomoc.
      Jeśl znajdzie się ktoś ,kto może coś dodać zapraszam.
      Pozdrawiam _J
      • renste Re: Kiedy umówić się z położną? 10.03.05, 10:16
        To jakieś chore kwoty za położną.Za kilka godzin?Ja rozumiem odpowiedzialność
        itd.,ale moim zdaniem 500 zł.jest zupełnie wystarczające.
        A może ktoś wie jakie stawki panują w Krakowie?Na pewno są niższe(mam nadzieję).
        • nikko100 Re: Kiedy umówić się z położną? 13.03.05, 18:36
          No to niezupelnie jest tak, placi sie 1000 zl tylko za kilka godzin. Z tego co
          powiedziala mi polozna, po podpisaniu umowy jest dostepna telefonicznie cala
          dobe w razie jakichkolwiek problemow. Rowniez w momencie gdy pojawia sie objawy
          porodu mam najpierw do niej dzwonic i ustalamy czy to juz faktycznie sie
          zaczelo, czy to falszywy alarm. Nastepnie opiekuje sie jeszcze dwie godziny po
          porodzie, a nastepnie jeszcze jakis czas (chyba miesiac) jest dostepna
          telefonicznie w razie problemow. Wiec jest to chyba uczciwa cena...tak mi sie
          wydaje

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka