Dodaj do ulubionych

cc krakow kopernika - trochę inaczej

29.08.05, 10:15
Hej, mam pytanie. Wynika ono pewnie z braku znajomości realiów i mojej
naiwności, ale jednak...
Będę miała planowane cc, nie na życzenie tylko ze wskazań lekarskich. Jak to
jest, kto właściwie przeprowadza ten zabieg (będę sie umawiac na konktetną
datę):
- lekarz prowadzący, u którego co miesiąc, a nawet częściej zostawiam dużą
sumę w prywatnym gabinecie- bez dodatkowej "opłaty"
- jak wyżej - ale za dodatkowa opłatą
- przypadkowy lekarz, który jest na dyżurze.
Bardzo martwi mnie ta kwestia, dodam, że nie koniecznmie chce uiszczać
dodatkową opłatą, ale z drugiej strony przeraża mnie wizja cięcia wykonanaego
przez stażystę/studenta. W końcu to szpital uniwersytecki...Powinnam dodać,
że prowadzi mnie dr n. med, może ma to jakieś znaczenie.
Bardzo prosze o dpowiedzi, zdaje sobie sprawę, że niektóre z nich powinny byc
kierowane na priv.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mart44 Re:Jeśli mogę coś doradzić... 29.08.05, 12:11
      Jeśli ufasz swojemu lekarzowi po prostu zapytaj się go kiedy ma dyżur,
      zaznaczając, że chciałabyś żeby to on przeprowadził operację. Wtedy on ustali
      datę i powie Ci co dalej.
      Zgodnie z etyką lekarską - kiedy lekarz ma już raz płacone (a będzie miał,
      podczas dyżuru), nie powinien żądać dodatkowych pieniędzy. Tak czy owak - oboje
      będziecie wiedzieć na czym stoicie.
      Pozdrawiam
      • bomba001 Re:Jeśli mogę coś doradzić... 29.08.05, 12:24
        Dzięki za radę -ale mój lekarz z pewnych wzgledów nie dyżuruje. Co oczywiście
        nie wyklucza go jako operującego. Jeżeli chodzi o etyke-;-(((.........
        • mart44 Re:Jeśli mogę coś doradzić... 29.08.05, 14:39
          Hmm, w takim razie opłata jest niemal pewna. Zapytać nie zaszkodzi. A gdyby Ci
          się nie spodobała odpowiedźwink, to mogę Ci polecić mojego lekarza - tnie planowo
          na Ujastku i w Spesie. Za 1000zł ale jest to 100%etyczne - po pierwsze on nie
          jest nigdzie zatrudniony, a po drugie wypisuję umowę więc nie jest to żadne
          "wsuwanie koperty". Poza tym świetny fachowiec i przemiły człowiek. Szczegóły na
          GG 4556985, choć od razu mówię, że najwięcej będę wiedzieć za tydzień - w
          czwartek własnie się wybieram na zabiegwink
          Pozdrawiam
          • mart44 Re:Jeśli mogę coś doradzić... 29.08.05, 14:51
            aa - pisząc, że on nie jest nigdzie zatrudniony, miałam na myśli, że nie
            praktykuje w żadnym szpitalu/klinice, a nie, że jest bezrobotnywink Zatrudniony
            jest i to w kilku miejscach, dlatego decyduje się tylko na planowe cesarki
            • anulla1 Mam ten sam problem 29.08.05, 16:00
              cześć
              Mam Podobną sytuację też mam mieć cesarkę, ze wskazań medycznych, chodzę
              prywatnie do lekarza z kliniki, coprawda jak mu powiedzałam że okulista raczej
              zaleca cesarkę, to stwierdził że przyjedzie pani domnie na dyzur i zrobimy ale
              to wcale nie wyklucza faktu że liczy na kopertę. I tak od jakiegoś czasu gryzę
              sie jak rozwizać problem. Dowiadywałam sie o stawki to jest okoła 1500- spory
              wydatek, do tego dochodzi jeszcze aspekt etycznych czy moralnych,jak zwał tak
              zwał, a z drugiej strony jak mam sobie wyrzucać później że coś sie mogło lepiej
              potoczyć niż się było gdybym dała tą kasę ... to już wolę dać. Teraz kolejna
              sprawa jak to zrobić, tak bez obciachowo wycągnąć kopertę, ja pracuje
              wprzedszkolu i jak na zakończenie roku dostawałam np od jkichś rodziców kawę to
              czułam sie zażenowana i mi było b. głupio, a jak trafie na jednego z
              nielicznych uczciwych i się obrazi na mnie- chociaż to mało prawdopodobne.
              Na kiedy masz termin, ja na listopad, jeśli będe pierwsza to dam ci znać jak
              poszło- i do kogo chodzisz jeśli można wiedzieć- ale to już moze lepiej na
              privie.
              Ania
    • cosmoewka Re: cc krakow kopernika - trochę inaczej 29.08.05, 16:38
      Po pierwsze to troche dziwne ze chodzac czesto do swojego lekarza nie masz do
      niego na tyle zaufania by po prostu wprost spytac go jak to wyglada pod
      wzgledem technicznym i finansowym. Zwyczajnie. Na pewno odpowiedzialby ci w
      jakich okolicznosciach byscie sie umowili i za jakie pieniadze. W koncu nie
      jest on z tego co piszesz doktorem Judymem i nie pracuje jedynie dla
      przyjemnosci. Po drugie to ze jest to szpital uniwersytecki nie oznacza to
      tego, ze zabiegi wykonuja tam studenci. Studenci nie maja tam zbytnio duzo do
      powiedzenia. Jesli pacjentka na swojego lekarza to bardzo czesto zaden student
      jej nawet na oczy nie widzi (przed porodem i w trakcie) gdyz student ma sie
      uczyc a nie przeszkadzac. Ot co. Co do kwoty o jakiej piszecie za cesarke na
      żądanie to ja moge tylko napisac tyle ze wlosy mi sie jeza na glowie jak widze
      te cyfry. Zapewne w tym tygodniu bede rodzic na Kopernika. Raczej bedzie to
      porod naturalny (no chyba ze cos sie pokomplikuje w trakcie), niemniej
      swiadomosc tego ze pacjentki na zyczenie sa gotowe placic tyle kasy dobija mnie
      calkowicie. A jesli sa wskazania mdyczne do cesarki to chyba jest jasne ze
      zarowno za znieczulenie jak i cala operacje nic sie nie placi. Polecam poczytac
      posty wielu dziewczyn, ktore rodzily tam i albo nic nie placily albo placily
      ale prywatnie z wlasnej inicjatywy, ale poza obrebem szpitala i raczej sie z
      tym nie obnosza, szczegolnie po ostatnich aferach nazwijmy je 'lapowkarskich'.
      Ja bym je raczej jednak nazwala predzej 'na zadanie pacjentek' niz lekarzy.
      • bomba001 Re: cc krakow kopernika - trochę inaczej 29.08.05, 17:59
        no to czuję sie objechana, ale:
        - przecież napoisałam, że moje cięcie nie jest na żądanie, tylko z powodów
        medycznych- więc chyba nie do mnie te klocki???
        - nie napisałam, że nie mam do mojego lekarza zaufania - właściwie zanim
        zapytam, chciałabym sie dowiedzieć/albo raczej upewnić jak to po prostu hula
        - jeżeli chodzi o stażystów/studentów- tak sie sklada, że mój szwagier takie
        tam rzeczy robił jako stażysta, więc moje pytanie nie bierze się z powietrza
        - jeżeli chodzi o strone moralno-etyczną to juz raz sie taka naiwnościa
        wykazałam, taki błąd z głupoty- moje pierwsze dziecko urodzilo sie w zamartwicy
        i ledwo przeżyło- więc jestem gotowa na wiele, żeby się to nie powtórzyło, a
        etyke zostawiam innym.
        Ale dziekuję za odpowiedź. NB słyszałam o takich kwotach jak piszecie wyżej,
        więc chyba się to zgadza.
        pozdrawiam
      • mart44 Re: moja cesarka nie jest na żądanie 30.08.05, 11:36
        tylko na rozkaz - okulisty i ginekologa (wcale mi się nie spieszy do operacji).
        Gdybym się uparła, mogłabym ją robić gdziekolwiek - a dokładniej w Rydygierze,
        gdzie planowałam. Wtedy oczywiście byłabym najdalsza od płacenia komukolwiek -
        zwłaszcza, że sama jakby nie mam na to funduszy. Moja mama zaproponowała, że mi
        da pieniądze i wtedy stwierdziłam, że skoro tak - to na pewno chcę mieć przy
        sobie mojego gina. Mam do niego pełne zaufanie i dlatego go o to zapytałam, a on
        mi udzielił wszelkich odpowiedzi, zaznaczając, że absolutnie nie muszę się
        decydować.
        Uważam to za etyczne - samą cenę zresztą również. Jak pisałam - to jest jego
        czas wolny, czyli praktycznie "wynajmuję sobie" lekarza. On zarezerwował salę na
        konkretną godzinę, przeprowadzi operację i będzie kontrolował mój stan
        po...1000zł to naprawdę nie jest niebotyczna suma w tej sytuacji.
        A coś mi się wydaje, że cc. na żądanie - zważywszy na to, że raczej nie jest
        legalne - kosztuje duuużo więcej.
        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka