mg74 16.02.06, 10:15 Miłe Panie, Bardzo Was proszę o opinie o porodzie w Centrum Damiana vs szpitale publiczne. Będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
black_currant Re: DAMIAN proszę o opinie 16.02.06, 10:58 Hm... A jakieś konkretniejsze pytania? Co Cię interesuje? Ja rodziłam córę na Inflanckiej, potem synka w Damianie, chętnie Ci porówna wrażenia, tylko powiedz, co być chciała wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
mg74 Re: DAMIAN proszę o opinie 16.02.06, 11:35 tak naprawdę chciałabym wiedzieć niemal wszystko... słyszałam wiele złych opinii o publicznych szpitalach, traktowaniu etc... Podobno w Damianie jest inaczej, poród tam to pełen komfort psychiczny, czuć opiekę. Chodzi głównie o ten spokój psychiczny. Może jednak się mylę i jeżeli poniesie się dodatkowe koszty (np w Św Zofii) także tam nie ma sie o co bać. dziękuję za pomoc w tej trudnej decyji Odpowiedz Link Zgłoś
black_currant Re: DAMIAN proszę o opinie 16.02.06, 15:57 Dla mnie bardzo dużym plusem Damiana jest to, że poznajesz cały zespół, który będzie przy Twoim porodzie jakiś miesiąc wcześniej. Możesz do nich dzwonić ze wszystkimi pytaniami. Nie musisz martwić się tym, czy akurat w szpitalu będą miejsca, wolna sala do porodów rodzinnych, czy anestezjolog zrobi Ci znieczulenie. Kolejna bardzo ważna rzecz - masz pewność, że jeśli będą jakiekolwiek przesłanki, żeby zrobić cc, to będziesz je miała zrobione od razu - lekarz nie musi zastanawiać się nad tym, czy ordynator nie będzie miał pretensji, bo można było zakończyć poród siłami natury. Jeśli jesteś zmęczona po porodzie położne bez problemu zajmą się maluchem (podobnie w nocy, czy jeśli masz ochotę iść na spokojnie pod prysznic). Położne pomagają w karmieniu, ale nie ma terroru laktacyjnego - nikt nie patrzy na Ciebie wilkiem, jeśli nie chcesz karmić piersią. Tak naprawdę w szpitalu nie musisz się o nic martwić - wystarczy jeden telefon i jest przy Tobie pielęgniarka lub położna - pomoże Ci wstać z łóżka, przebrać dziecko, zrobi herbatę. Nie ma typowych obchodów lekarskich - przychodzi do Ciebie tylko Twój lekarz i pediatra, którego wybrałaś dla dziecka. I to co było bardzo ważne dla mnie - odwiedziny są nieograniczone, mogą przychodzić również dzieci (w żadnym innym szpitalu nie było szansy, żeby moja, trzyletnia wówczas, córka została wpuszczona na oddział). Jednym słowem - płacisz, ale doskonale wiesz za co. Odpowiedz Link Zgłoś
vik_vik Re: DAMIAN proszę o opinie 16.02.06, 16:51 Dokladnie to samo jest w salach o podwyzszonym standardzie w sw Zofii Lekarza i polozna i cala ekipe (procz anastezjologa ) tez poznasz wczesniej jesli podpiszesz z nimi umowe i ich zamowisz w nocy przychodzi polozna na jeden telefon. mozna tez wynajac sobie polozna tylko dla siebie na noc. Odpowiedz Link Zgłoś
black_currant Re: DAMIAN proszę o opinie 16.02.06, 17:05 Tak, tylko, że taki sam pakiet jak w Damianie w Św. Zofii jest... droższy Bo: Poród w 1-osobowej sali porodowej o podwyższonym standardzie 800 zł (albo 1000zł) Indywidualna opieka lekarska w czasie porodu lub cięcia cesarskiego od 2 000 zł Indywidualna opieka położnej w czasie porodu 1 000 - 1 500 zł Czyli za sam poród ze swoim lekarzem i położną wychodzi minimum 3800zł do tego znieczulenie Znieczulenie zewnątrzoponowe porodu na życzenie pacjentki 500 zł Czyli poród ze znieczuleniem to już 4300zł Do tego opieka poporodowa: Indywidualna sala 400 - 500zł za dobę Indywidualna opieka położnej po porodzie sn w dzień 250 zł / w nocy 300 zł, czylu 550zł za dobę Jednym słowem, żeby na Żelaznej mieć wszystko to co w Damianie trzeba wyłożyć 4300zł za poród i potem minimum 950zł za dobę we własnym pokoju i z indywidualną opieką położnej. W Damianie poród kosztuje 4520zł, ale doba pobytu w szpitalu już tylko 350zł. Oczywiście na Żelaznej nie trzeba kupować wszystkiego - można się zdecydować na lekarza z dyżuru, a potem leżeć na zbiorowej sali bez własnej położnej. W Damianie cena jest taka i nie można sobie wybrać czy coś jest niezbędne do szczęścia, czy nie. Ceny wzięłam ze stron szpitali, więc myślę, że są aktualne. Odpowiedz Link Zgłoś
vik_vik Re: DAMIAN proszę o opinie 16.02.06, 10:58 nie polecam chyba ze od razu na cesarke. I tak tam lekarze tak robia ze w bardzo wielu przypadkach dziewczyny maja cesarki a nie musza. Taka tam polityka chyba bo po prostu drozej jest miec cesarke, chyba nawet 2 razy tyle. Jesli i tak chcesz zaplacic to polecam Sw Zofie, wydasz podobna kwote jesli wszystko doliczysz a bedziesz na pewno bardzie zadowolona. bardzo sympatyczny personel, na prawde wszystko tip-top, polozne bardzo profesjonalne, no i jednak to jest szpital, a nie klinika jak Damian. Sama stalam pare miesiecy temu dokladnie przed tym dylematem i ciesze sie ze wybralam Sw Zofie. POwodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
mim288 Re: DAMIAN proszę o opinie 16.02.06, 11:03 Nie mam doświadczenia ze szpitalem publicznym. W damianie miałam planowane cc i wybieram sie na drugie. Szczerze moge polecić, nawet nie rozważałam żeby zmieniać na szpital publiczny (płatne czy nie płatne absolutnie nie wierzę, że miałabym - i co ważniejsze dziecko - równie dobrą i fachowa opiekę). Odpowiedz Link Zgłoś
moreno500 Re: DAMIAN proszę o opinie 16.02.06, 13:26 pamiętaj tylko, że w Damianie jeśli jest jakikolwiek problem z Twoim dzieckiem, to i tak muszą je przewieźć do "państwowego" szpitala. nie mają tam żadnego zaplecza. ale właśnie dlatego nie przyjmują tam porodów z ciąż w jakiś sposób powikłanych. i jeszcze jedno: nasze top gwiazdy show biznesu - wszystkie rodzą na Żelaznej)) Odpowiedz Link Zgłoś
mim288 Re: DAMIAN proszę o opinie 16.02.06, 13:47 Mają takie samo "zaplecze" jak wszystkie szpitale warszawskie z wyjątkiem karowej i Kasprzaka (bo tam są OIOMy noworodkowe), z "państwowego" szpitala (z Żelaznej też) też będą dziecko przewozić jak coś będzie bardzo nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
moreno500 Re: DAMIAN proszę o opinie 16.02.06, 14:09 widzisz, niekoniecznie, Damian ma I-szy stopień referencyjności, Żelazna II-gi, a wymienione przez Ciebie szpitale III-ci (wśród nich jest jeszcze Orłowkski i Starynkiewicza). Między II-gim a III-cim jest różnica polegająca na tym, że mogą przyjąć mniejsze dzieci i wykonywać operacje chirurgiczne. Żelazna posiada OIOM, przyjmują wcześniaki od 32 tc. Odpowiedz Link Zgłoś
makufka Re: DAMIAN proszę o opinie 16.02.06, 14:31 Moreno, Chyba coś Ci się pomyliło. Najpierw piszesz, że jak coś się stanie z dzieckiem, to przewiozą je do innego spzitala. Potem powołujesz się na syopnie referencyjności. Co ma piernik do wiatraka? Kiedy kobieta jest jeszcze we wczesnej ciąży, a poród się zacznie, to nie przyjmą jej w Damianie, tylko odeślą do szpitala z opowiednim stopniem referencyjności. A jak dziecko się urodzi i są komplikacje, to mają takie samo zaplecze jak kazdy inny szpital. A już argument, że gwiazdy rodzą na Żelaznej jest doprawdy powalający... Decydując się na wybór szpitala szukam bezpieczeństwa, a nie odsetka znanych rodzących... Odpowiedz Link Zgłoś
moreno500 Re: DAMIAN proszę o opinie 16.02.06, 14:36 to co pisałam, to była odpowiedź do mim288. pisałam, że w Damianie przyjmują tylko kobiety z ciążą niepowikłaną itd. a jesli nie zauważyłaś, info o gwiazdach było opatrzone znaczkiem )) co oznacza w slangu internetowym po prostu żart. ja nie jestem na co dzień tak śmiertelnie poważna, lubię się pośmiać, też z naszych gwiazd. Odpowiedz Link Zgłoś
anikad1 Re: dr Góźdź 16.02.06, 14:38 A kto prowadzi ciaze lub rodzil u dr Góździa? Odpowiedz Link Zgłoś