Dodaj do ulubionych

Poród w czmp w Łodzi

21.06.06, 15:13
Jestem w 35tc i coraz częściej zastanawiam się jak to będzie gdy nadejdzie
moment rozwiązania. Doktorowa powiedziała że wszystkie swoje pacjentki
kładzie w czmp na 2 blok porodowy więc z pewnością i ja tam wyląduje. Czy
któraś z was ma jakieś doświadczenia związane z porodem tam i opieką
po.Serdecznie pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kate1233 Re: Poród w czmp w Łodzi 21.06.06, 21:11
      A kto jest Twoim lekarzem prowadzącym? Ja jestem też przed porodem w CZMP i
      zastanawiam się jak to będzie.
    • polaquinha Re: Poród w czmp w Łodzi 21.06.06, 23:12
      Jestem po porodzie cc na 2(podobnie jak kilka moich kolezanek-sn i cc).I mam jeden komentarz : wszystko SUPER!!
      Zycze Ci,zebys trafila na dr.Podciechowskiego big_grin
      Opieka przed,w trakcie i po-bez zarzutu.
      Jesli masz jakies konkretne pytania-chetnie pomoge smile
      ~Zycze powodzenia
      • kate1233 Re: Poród w czmp w Łodzi 22.06.06, 08:21
        polaquinha ja mam kilka pytań jestem przed cc w CZMP chciałabym wiedzieć jak to
        wygląda od strony technicznej - w jakich przypadkach kierują cię na jaki oddział.
        Ile dni wcześniej byłaś w szpitalu przed cc.Czy lekarz czekał na skurcze. I czy
        miałaś swojego lekarza prowadzącego z CZMP?
        • polaquinha Re: Poród w czmp w Łodzi 22.06.06, 09:31
          Moim lekarzem prowadzacym byl dr Podciechowski(z 2) i pewnie tak juz zostanie
          smile
          U nas wskazaniem do cc bylo polozenie miednicowe i niewielka ilosc wod plodowych.Na ostatniej wizycie jakies 2 tyg przed terminem umowilismy sie na USG w szpitalu.Pan doktor uprzedzil mnie zebym byla na czczo i z torba do szpitala.Na miejscu okazalo sie,ze wod plodowych jest b.malo(2,25)i maly jest dodatkowo okrecony pepowina dookola szyjki.Cc od razu! W trakcie KTG rozpoczela mi sie dodatkowo normalna akcja porodowa i rozwarcie.Takze wszystko ulozylo sie na prawde super.
          Co do skierowania-dostajesz od swojego lekarza skierowanie(jesli idziesz do szpitala "na sucho"-bez rozpoczetej akcji porodowej lub jesli sama przyjezdzasz-przy rejestracji mowisz,gdzie chcesz isc(1,2 lub3)i powinnas tez wspomniec,ze jestes z partnerem i ze chcecie rodzic razem(jezli tak jest,wtedy partner musi miec ze soba ubranko-do nabycia w miejscowej aptece)Moj maz byl dzieki temu z naszym synkiem od pierwszych minut zycia big_grin Generalnie trzeba sie tego domagac.
          Moja kolezanka rowniez miala polozenie miednicowe i ze wzg na koncowke ciazy dostala skierowanie od swojego lekarza do szpitala.Przed cc lezala chyba 2 lub 3 dni na 3 pietrze,zrobili jej wszystkie badania i miala normalnie wyznaczony termin na zabieg.Ona tez byla na dwojce pomimo iz jej lekarz prowadzacy nie byl wcale zadnej z klinik polozniczych CZMP.
          Jesli chodzi o opieke-to polozne na 2 sa na prawde super.Pomimo,ze rodzilam w trakcie strajku-nigdy tego nie odczulam,zawsze byly gotowe do pomocy.A kiedy w srodku nocy odszedl mi wyjatkowo duzy skrzep i przesrtaszylam sie-natychmiast sciagnely lekarza.
          Jesli masz jeszcze jakies pytania-chetnie pomoge.Dla mnie porod i pobyt w szpitalu okazal sie naprawde milym przezyciem(pomimo wczesniejszych obaw)
          Zasada w szpitalu wg mnie jest jedna:badz mily i zostaniesz milo potraktowany.
          Pozdrawiam serdecznie
          • madziulik Podciechowski 06.11.06, 22:38
            Gdzie prywatnie przyjmuje dr Podciechowski. Bylabym wdzieczna za jakies namiary
            tele adresowe. Jestem w 28tc i chce rodzic w CZMP. Moze byc odp na mojego
            e-mail'a : madziulik@gazeta.pl
    • kate1233 Re: Poród w czmp w Łodzi 22.06.06, 16:05
      Ja ma cc ze względu na zmiany na dnie oka. Moja gin powiedziała mi dzisiaj że
      nie potrzebuję skierowania do szpitala termin mam na 22 lipca i mam się zjawić
      między 17 a 20 lipca jak się nic nie będzie działo, wcześniej mam przyjść na ktg.
      Trochę mnie to zastanowiło bo Ty pisałaś o skierowaniu do szpitala
      Jak byś mogła napisać mi jeszcze jak jest z dzidzią po cc - czy jest przy Tobie
      i co jest potrzebne dla malucha.
      Wielkie dzięki za odpowiedź bo jak na razie to jestem przerażona.
      • kropka1005 Re: Poród w czmp w Łodzi 22.06.06, 18:14
        cześc ja podobnie jak paula miałam cc na 2 - tyle że 4 dni póżniejsmile.POLECAM!!!
        WSZYSTKO BYŁO SUPER. Dzidzia jest z Tobą od następnego dnia od rana, zanim sie
        nie nauczysz położne ją przewijają i wszytsko tłumaczą, są bardzo
        pomocne.Możesz karmić piersią, gdyby się zdarzyło ze nie masz pokarmu albo, tak
        jak mnie dzidzia pogryzła i bolało mnie karmienie, jest kuchenka mleczna, gdzie
        możesz dostawać mleczko dla dzidzi i karmić.Codziennie dzieci wieczorem sa
        kąpane i ważone, wtedy mozesz sę temu przyglądać i podpytywać
        położne.Codziennie rano pediatra bada maluszki i przychodzi i o każdym
        opowiada, sale są połączone z pomieszczeniem gdzie dzieci można przewijać, jest
        przijak i maść, trzeba mieć swoje chusteczki i pampersy. Warto mieć swoje
        ubranka i rożek, w rożku pewniej bęfdzie Ci sie maleństwo trzymało. Naprawde
        gorąco polecam, atmosfera super.A wogóle cesarka i opieka po była
        fantastyczna.Ciął mnie dr Bielak - nie prowadził mojej ciąży. Po cesarce leży
        sie na ojomie, tam schodzi znieczulenie, w każdej chwili można prosić o leki
        przeciwbólowe i nie ma problemu z ich otrzymaniem, nawet nie raz i nie dwa
        dostałam.Na drugi dzień (cesarkę miałam o 11) wstałam i poszłam pod prysznic -
        trzeba to zrobić - da się, naprawde. Zaraz po cesarce jak już zawiżli mnie na
        sale na 2 pokazali mi dzidzię i była troszkę oprzy mnie.Na noc ją zabrali a
        nasepnego dnia już raniutko przywieżli i była jużze mną do końca.A i przydadza
        sie pieluszki tetrowe - do podwójnego pieluchowania i różnych spraw
        chigienicznych.Warto mieć rekawiczki dla dzidzi bo mają długie pazurki i drapią
        się p buziaczkach.
        • kropka1005 Re: Poród w czmp w Łodzi 22.06.06, 18:16
          aha, ja przyjechałam do czmp w 39 tc, lezałam na 3 piętrze 3 dni, troszkę
          naciskałam lekarzy na szybszy termin cc i sie udałosmilepotem po cc przewożą na 5
          piętro.
          • ewelam Re: Poród w czmp w Łodzi 22.06.06, 21:04
            A ja mam jutro trzecie usg i dowiem się czy wszystko jest w porządku i jaki
            poród mnie czeka.Myślę jednak że będzie to poród naturalny, do tej pory ciąża
            przebiega bez żadnych komplikacji.Pocieszające jest to co piszecie o opiece i
            warunkach w szpitalu. Mnie od początku ciąży prowadzi pracująca w czmp dr
            Antonina Sobieszczańska-Jabłońska gin-enokryn.Pozdrawiam
    • kate1233 Re: Poród w czmp w Łodzi do kropki 22.06.06, 21:15
      Jak zjawiałaś się w 39tyg w szpitalu czy miałaś skierowanie od swojego lekarza
      prowadzącego?
      • kropka1005 Re: Poród w czmp w Łodzi do kropki 22.06.06, 21:21
        biorąć pod uwagę, że miałam położenie miednicowe(o czym pisze paula) lekarz
        napisał mi skierowanie ale nie napisał na jaki oddział , sama poprosiłam na
        izbie przyjęć.Ale chyba nie musisz sie martwić, nie trzeba mieć skierowania do
        szpitala.Jeżeli nie masz pewności, zadzwoń na izbę przyjęć 042 6451020 i spytaj
        jak jest z przyjmowaniem na oddziały. Rozwiejesz swoję wątpliwości i bedziesz
        spokojniejsza.
        • kropka1005 do ewelam 22.06.06, 21:22
          a mnie prowadził ginekolog położnik, który pracuje na oddziale menopauzysmile
    • kropka1005 a tu może jeszcze coś znajdziecie dla siebie... 22.06.06, 21:24
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=600&w=41316715
    • anetka7444 Re: Poród w czmp w Łodzi 23.06.06, 12:08
      Ja rodziłam w CZMP w maju tego roku i przebywałam później na II bloku porodowym.
      Położna która zajmowała sie mną w czasie porodu ok, starała sie pomagać jak
      mogła. Wszyscy właściwie byli bardzo mili i pomocni. Chciałam znieczulenie
      zewnątrzoponowe ale znieczulili mi ... nogę i nic wiecej a później już było za
      późno, zeby cokolwiek podać. Jeżeli chodzi o opiekę na II bloku porodowym to
      tragiczna. Pielęgniary niemiłe, chamskie, bez serca. nie można było sie niczego
      doprosić. Przez pierwszą i drugą noc nikt mi nie zabrał dziecka na noc, dopiero
      na trzecią była fajna babeczka, która sama zaproponowała mi, że zabierze mi
      dziecko. Gdybym pobyła tam jeszcze 1 dzień to dotałabym depresji poporodowej nie
      z powodu hormonów ale przez te baby. Dobra rada: II OP w CZMP omijać z daleka!!!!!!
    • slonko81 Re: Poród w czmp w Łodzi 23.06.06, 13:36
      Ja też będę rodzić na II w lipcu.10.07 mam się stawić na izbie przyjęć,jak się
      nic nie będzie działo wcześniej.mam skierowanie.
      Wiem,że to bardzo głupie pytanie,ale orientujecie się w jakich godzinach
      najlepiej tam się pojawić?
      • kropka1005 Re: Poród w czmp w Łodzi 23.06.06, 14:18
        im wcześniej tym lepiej, ja raz przyjechałam o 7 30 i byłam pierwsza wiec nawet
        sprawnie poszło przyjęcie - tylkoczekałam na oddziale na wolne łózko.W 39 tc
        poszłam po 10 i 2 gopdziny prawie zajeło przyjęcie.Trzeba sie przygotować na
        to, ze po zgłoszeniu do rejestracji idziesz oddac ubrania i przebrać się w
        depozycie, potem czekasz na spotkanie z położną robiąca wywiad, potem czekasz
        na spotkanie z lekarzem, który Cię bada a potem na położbną, która zaprowadzi
        Cię na oddział.Ja załapałam się i za pierwszym i za drugim razem jeszcze na
        badanie ginekologiczne na oddziale tego samego dnia, ale zdarza się, że jeżeli
        przyjdziesz później, badanie bedzie na następny dzień.
        Współczuję koleżance, która źle wspomina 2 oddział, może to kwestai nastawienia?
        Położne to też ludzie i na uśmiech odpowiadają uśmiechem.Ja czułam się jakbym
        była w prywatnej klinice, anikomu nie dałam w przyłowiowa lapę, nawet mój
        lekarz nie był z tego oddziału.No ale różne są historie, w końcu to ogromny
        szpital i wiele pacjentek przez niego przechodzi i każda bedzie miała inną
        opinię.
        • ewelam Re: Poród w czmp w Łodzi 23.06.06, 20:23
          Czy po przyjęciu do szpitala przebierałaś się we własne rzeczy, czy dostałaś
          już koszulę szpitalną?
          • kropka1005 Re: Poród w czmp w Łodzi 23.06.06, 21:12
            jezeli idziesz do szpitala w końcówce ciazy z nastawieniem na poród dostajesz
            koszule szpitalna- koszule sa paskudnesmile ale jak sobie popatrzysz ze wszystkie
            babeczki takie nosza top już jest oksmile, warto mieś szlafrok.No i mnie przydała
            się igła z nitką bo tam gdzie koszula powinna mieć rozcięcie na karmienie była
            rozerwana do pępkasmile.Koszule zmieniasz gdy tylko chcesz, wiec możesz nawet
            codziennie poprosić o świeżą, nie ma z tym żadnego problemu(chyba że jest
            niedziela to gorzej, bo pralnia nie pracuje w weekend i jest deficyt).Aha,
            warto przuygotować sie tez , jezeli bedziesz dokarmiać albo karmić sztucznym że
            w niedzielke tez może zabraknąć czystych buteleczek i wogóle jedzonka - ja
            wedziałam i zakosiłam do swojej szafeczki przy łózku mały arsenał - dokarmiałam
            bo strasznie mnie bolały pogryzione sutkismile
            • polaquinha Re: Poród w czmp w Łodzi 24.06.06, 00:59
              Jest dokladnie tak jak napisala Kropka.

Kurcze-poltora miesiaca minelo od tych naszych porodow a ja juz wspominam cala te przygode ze szpitalem z rozrzewnieniem smile Eh,fajnie bylo,no nie Kropeczko? Wszystkim dziewczynom tego zycze! Ja tam moge isc znowu rodzic ;-P

Co do maluszkow,to polozne same zabieraly nam dzieci na dwie pierwsze noce"zebysmy sie wyspaly porzadnie".Przykro mi,ze nie wszystkie dziewczyny maja tak mile wspomnienia,z tego jednak co wiem-sa to wyjatki na szczescie.

A jak musialam naswietlac naluszka ze wzg.na zoltaczke-to nawet sama bylam w pokoju smile
              Dla nas istotne bylo to,ze moj maz,ktory nie mowi dobrze po polsku dostal wyczerpujace instrukcje i informacje po angielsku dotyczace zoltaczki i naswietlan maluszka od wlasnie jednej z poloznych(swietna i uczynna dziewczyna).Bardzo bylismy jej za to wdzieczni bo byl to dla nas pewien stres.

A z tym skierowaniem to chyba jest tak,ze jak sie zacznie porod no to oczywiscie nie trzeba ale jak sie chce pojsc do szpitala wczesniej(bo np termin minal)-to trzeba.
              Jeszcze raz goraco polecam 2 smile
              Pozdrawiam
              • ewelam Re: Poród w czmp w Łodzi 24.06.06, 09:25
                Dzięki za wszystkie informacje.Pozdrawiam was i wasze maluszki
        • gratia5 Re: Poród w czmp w Łodzi 14.07.06, 14:35
          HEJ KROPECZKO smile
          Za 3 tyg rodzę w CZMP. Odpowiedz mi proszę na pytanie dot. torby z wyprawką.
          Zabrałaś ją ze sobą na porodówkę, zostawiłaś w samochodzie czy może zostawiłaś
          w depozycie??? Nie wiem czy brac już wszystkie rzeczy ze sobą czy tylko
          potrzebne do porodu i do ubrania dla dzieciątka po porodzie a reszte mąż
          dowiezie?? Nie wiem jak to technicznie rozwiązac - dzięki za odpowiedź.
          Pozdrawiam serdecznie - Ania
          P.S. Nastawiam sie na poród naturalny - na oddziale 2
          • polaquinha Re: Poród w czmp w Łodzi 17.07.06, 21:58
            Z tego co wiem to Kropeczka teraz sie urlopuje-ja postaram ci sie odpowiedziecsmile

Jesli chodzi o torbe-to faktycznie warto zabrac ze soba do porodu tylko najpotrzebniejsze rzeczy. Ja mialam ze soba tylko swoja koszule(absolutnie nie potrzebnie),szlafrok i sparpetki(koniecznie),dokumenty,wode mineralna.

Moj maz mial ze soba do porodu swoja torbe-ubranko"kosmity" do nabycia w aptece,kapcie(polecam w te upaly kapcie dla taty na kazda wizyte w szpitalu),owoce,aparat fotograficzny,wode i jeden komplecik dla maluszka(to on byl przy ubieraniu malego wiec lepiej sie stalo,ze mial ze soba to ubranko),pieluszki.

Torbe do szpitala(ze wszystkimi moimi kosmetykami itd) oraz torbe dla maluszka mial moj maz w samochodzie i przyniosl mi ja dopiero jak zawiezli mnie na 5 pietro po kilku godzinach na ojomie(mialam cc).

Mysle,ze po porodzie maz zawsze moze Ci dowiezc czyste rzeczy w miare potrzeby.Nie stresuj sie bo w szpitalu zawsze maja wyjscie z kazdej sytuacji-nawet jak czegos zapomnicie od razu.

Powodzenia i wszystkiego najlepszego dla Ciebie i Maluszka smile

• anetka7444 Re: Poród w czmp w Łodzi 06.07.06, 17:38
      Ja rodziłam w CZMP na II Bloku Porodowym w maju tego roku. Sam poród w porządku,
      położna miła. Opieka po porodzie fatalna. Także zarezerwuj sobie mamę, siostrę,
      ciocie... do opieki po porodzie, bo pań z V piętra sie o nic nie doprosisz!! Nie
      jest to niestety tylko moja opinia... Jeżeli będziesz miała szczęście i poleżysz
      tylko 2 doby w szpitalu po porodzie jak ja, to nie zdążysz dostać depresji
      poporodowej wink przez panie z V piętra.
      • kropka1005 Re: Poród w czmp w Łodzi 06.07.06, 18:29
        dziwie sie naprawde, ja byłam po cc i pobyt po wspominam fsntastycznie, połozne
        skakały nie tylko nade mna ale ui nad innymi dziewczynami.Nikt z rodziny mi nie
        pomagał a spedziłam na poporodówce 5 dób.Kurcze, ciekawe dlaczego masz takie
        wrazenia niemiłe
        • ewelam Re: Poród w czmp w Łodzi 06.07.06, 18:42
          No to teraz już sama nie wiem co myśleć.Jeżeli tak będzie rzeczywiście (czyli
          źle) to psycha mi z pewnością siądzie brrr.Liczę zatem na odrobine szczęścia i
          oby opieka po porodzie nie okazała się tak fatalna jak opisujesz.
          • kropka1005 Re: Poród w czmp w Łodzi 06.07.06, 18:51
            pamietaj, pozytywne myslenie i miłe nastawienie wiele daja,ja czasem sobie
            nawet zartowałam z połoznymi,czasem wystarczy sie usmiechnac i powiedziec
            dziekuje.to tez sa ludziesmile
          • anetka7444 Re: Poród w czmp w Łodzi 10.07.06, 13:30
            Kurcze, dziewczyny ja nie wiem skąd te dobre opinie o V piętrze w CZMP. Nie
            tylko ja tam rodziłam ale 3 moje kolezanki również i opinie fatalne!!. Sama
            byłam świadkiem jak dziewczyna która urodziła 4800 ( poród fizjologiczny o
            zgrozo!) prosiła pielęgniarkę o zabranie dziecka na noc a ona odpowiedziała:
            Gdzie mam zabrać, do innej mamusi?? Być może dziewczynami po cc opiekują sie
            inne pielęgniarki. Ja ze swojego dzięki Bogu 2,5 dobowego pobytu, dobrze
            wspominam tylko jedną pielęgniarkę, która sama urodziła 4200 i potrafiła okazac
            życzliwość. Reszta do odstrzału. Podobno w Rydygierze mama nie moze sie doprosić
            oddania dziecka na noc, tutaj nie można liczyć, że ktoś sie nim zajmie w nocy!
            Wiem, ze dziewczynom które nie rodziły wyda się oczywiste, ze dziecko powinno
            być z nimi cały czas, bo ja sama tak myślałam. Jednak po porodzie marzyłam
            tylko zeby odpocząć i przespać chociaż jedna noc. Cóż...
    • nekokoneko Re: Poród w czmp w Łodzi 06.07.06, 20:37
      Witajcie.. ja mam lekarza i położną z perinatologii. Moim lekarzem jest pani
      doktor Lutosławska, a położną Gejgał Ula. Mam nadzieję że będzie dobrze.
      Pozdrawiamsmile
      • kropka1005 Re: Poród w czmp w Łodzi 07.07.06, 07:41
        na perinatologii lezałam w czasie ciąży i jestem róznież zadowolona.Chociaż
        uważam, ze wadą jest to, że dzieci nie sa z matkami tylko trzeba do nich
        wędrować.Przed porodem myślałam że to dobrze, ale w końcu zdecydowałam się na 2
        oddział.I ciesze sie, chyba nie byłabym w stanie być w szpitalu inie miec małej
        przy sobie, nie wiedzieć czy płacze w nocy i czy ktoś się nią zajmuje
        nalezycie.No i na karmienie trzeba było chodzić chociaż w nocy dzieci sa na
        butli.Na innych oddziałach położne tylko kąpią maleństwo a ty i tak możesz przy
        tym być.Z drugiej strony...moze to bezpieczniejsze dla dziecka, ze nie ma
        kontaktu z obcymi, to nikt mu niczego nie "sprzeda".Ale ja nie zmieniłabym
        teraz zdania, chociaż bardzo się wcześniej zastanawiałam czy wybrać 2 czy 3.
        • kropka1005 tutaj się zastanawiałam 07.07.06, 07:43
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=600&w=41316715
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka