Dodaj do ulubionych

CC w Centrum Damiana?

29.01.07, 15:37
Witam, mam pytanie, jestem drugi raz w ciąży, pierwsza ciąża zakończyła się
cesarskim cięciem, nie chcę się wdawać w szczegóły, w każdym bądź razie
drugie dziecko chcę urodzić również przez cesarskie cięcie. Ponieważ nie
jestem rozeznana w temacie i w pierwszej ciąży musiałam liczyć tylko na
służbę zdrowia jaka trafiła mi się z dyżuru (wierzyłam, że będzie ok) i
wyszlo jak wyszło, fatalnie, to tym arzem chcę miec pewnośc, że będę miała
cesarskie cięcie i nikt od niczego zmuszał mnie nie będzie. bardzo więc
prosze osoby którym temat nie jest obcy o informacje o samym Centrum Damiana,
o warunkach i opiece tam oraz o doświadczenia kobiet które na takie
rozwiązanie czyli cesarskie cięcie tam się zdecydowały. Jeśli znajdzie się
chętna podzielić się ze mną swoją wiedzą to może być tutaj czy na maila
gazetowego. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • piotr_lemiesz Re: CC w Centrum Damiana? 29.01.07, 15:42
      Dziękuję i przepraszam, jestem pierwszy raz na tym forum, czy mam sama zacząc
      wątek jeszcze raz tam? Czy mogę prosic moderatora o przeniesienie?
    • malgosiek2 Re: CC w Centrum Damiana? 29.01.07, 15:43
      Na przyszłość podaję tematyczny spis forów edziecko.
      forum.gazeta.pl/forum/0,53940,2435023.html
    • hadime1 Re: CC w Centrum Damiana? 29.01.07, 21:50
      Witaj,
      Ja co prawda jeszcze nie rodziłam w Damianie bo termin mam dopiero na początek
      września, ale moje dwie bliskie znajome rodziły. Obie urodziły śliczne
      dzieciaczki przez cesarkę, a każda z nich rodziła z innym lekarzem. Jedna z dr
      Kucharskim druga z dr Hadasem. Obie z porodów i opieki były zachwycone i muszę
      przyznać, że ja sama też chcę rodzić właśnie w tej klinice.
      • piotr_lemiesz Re: CC w Centrum Damiana? 30.01.07, 13:19
        Dzwoniłam tam dzisiaj i tak wstępnie przez telefon wszystko się wydaje być
        super. a orientujesz się może jak wygląda wyposażenie szpitala? czy gdyby cos
        się działo to czy tam jest sprzęt? czy trzeba gdzies "podróżowac" po innych
        szpitalach? No i czy lekarz jest cały czas? w nicy też? czy położne pomagają
        przy dziecku? czy trzeba sobie opłacić położną do pomocy? Po cc opieka nad
        dzieckiem przynejmniej w pierwszej dobie jest problematyczna. Mam tyle pytań,
        no mam nadzieje, że może jeszcze znajdzie się ktoś kto już tam rodziłi będzie
        mógł pomóc. Dziękuję Ci za odpowiedź smile
        • kasiapfk Re: CC w Centrum Damiana? 30.01.07, 14:53
          mnie niestety jakś położna zniechęciła. Po pierwsze robiła łaskę, że
          odpowiadała na pytania, po drugie traktowałą jak natręta.
          Ale ciągle mam wahania decyzji jak i gdzie rodzić.
          Cholera, no trudno podjąc taką decyzję...
          • hadime1 Re: CC w Centrum Damiana? 30.01.07, 15:58
            Jeśli chodzi o sam poród to z tego, co wiem to samemu ustala się i wybiera
            skład osób obecnych przy porodzie tj.
            położnik, położna, anestezjolog, neonatolog oraz pielęgniarka
            anestezjologiczna. Szpital zapewnia podobno całodobowy monitoring stanu matki i
            dziecka.
            Powiem tak nie wiem jak tam się rodzi, bo nigdy tam nie rodziłam, ale moje
            koleżanki nie wyobrażają sobie innego miejsca porodu. Pewnie jak wszędzie może
            każdemu zdarzyć się zły humor i niestety odbije się on na kontakcie z
            pacjentem. Ja osobiście ani z takimi opowieściami ani sama się z czymś takim
            nie spotkałam. Jako przykład mogę podać jedynie takie zdarzenie, które miało
            miejsce w poprzednią niedzielę. Czułam się w sumie dobrze, ale w pewnym
            momencie zauważyłam drobniutkie krwawienie, niby nic, ale przestraszyłam się
            nie na żarty. Mąż mój zadzwonił do CD o godz. 22, pielęgniarka wzięła od niego
            telefon i za 10 min zadzwoniła i kazała przyjechać do kliniki. Specjalnie dla
            mnie został ściągnięty lekarz, który mnie zbadał bez żadnego kwękania i
            marudzenia, że może było to niekonieczne. Ok. wiem, że za takie coś trzeba
            zapłacić, ale ja naprawdę wolę zapłacić i mieć świadomość, że jak by coś się
            działo to ten lekarz przyjedzie nawet wówczas, gdy będzie to środek nocy i do
            tego np. weekend.

Cóż, jeśli chodzi o sprzęt to wiem tyle ile można wyczytać na stronie i
            dowiedzieć się w samym Centrum, posiadają jednak na pewno stanowisko do
            resuscytacji noworodka, inkubator, respirator, lampę do fototerapii,
            kardiomonitor, pulsoksymetr, kardiotokograf. Pewnie, gdy sytuacja będzie
            dramatycznie podbramkowa będą musieli skorzystać z pomocy szpitala, z którym
            mają podpisaną umowę o współpracy ( niestety nie wiem, jaki to szpital).
            Niemniej jednak mam takie przekonanie, że szybkość reakcji i podejmowanie
            decyzji nawet w tak trudnych sytuacjach w CD jest szybsze chociażby dlatego, że
            nie leży w tym szpitalu 50 rodzących kobiet.

Ach, jeszcze jedno moja przyjaciółka jak teraz już po porodzie ma jakieś
            wątpliwości co do pielęgnacji czy stanu dzidziusia to po prostu tam dzwoni i
            telefonicznie położna pielęgniarka udziela jej porady.
    • misiek25 Re: CC w Centrum Damiana? 30.01.07, 15:25
      Rodziłam a damianie dwoje dzieci, drugie w styczniu tego ruku, były to porosy
      sn. ale większośc w damianie to cesarki, i bardzo często "na życzenie". szpital
      w mojej opinii jest super. Z tego co obserwowałam, to babki po cesarce, zresztą
      wszystkie pacjentki są bardzo dobrze traktowane. Masz możliwośc oddania dziecka
      po porodzie aby wypocząc, zresztą po cc, chyba nawet nie ma możliwości zajować
      si ę dzieckie. Sprzęt jest taki jak w każdym przeciętnym szpitalu. pisze
      przeciętnym bo w waie chyba tylko trzy szpitale maja Oiomy noworodkowe. Damian
      ma umowe z międzylesiem i instytutem na Kasprzaka i wrazie czego, wiozą
      malenstwa tam.
      Ja Ci polecam jako osoba która urodziął tam dwójkę dzieci. Jak masz szczegółowe
      pytania to napisz na priva.
      pozdrawaim
      M.
      • piotr_lemiesz Re: CC w Centrum Damiana? 30.01.07, 17:00
        Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź smile) Ja nie miałam z CD nigdy do czynienia,
        przede wszystkim nie jestem z Warszawy, Wasze odpowiedzi coraz bardziej mnie
        przekonują by juz wcale sie nie zastanawiać. Dla mnie to nie kwestia tego abym
        była szczególnie traktowana ale tego by zapewnic bezpieczeństwo sobie i dziecku
        które przy moim pierwszym porodzie nam odebrano. Tym razem zamierzam dopiąć
        wszystko na ostatni guzik i liczyć tylko na siebie w sensie przewidziec co może
        mnie czekać. Mam jeszcze takie pytanie, kiedy najlepiej zgłosić się na pierwszą
        wizytę? telefonicznie powiedziano mi, że w okolicach 7,5 miesiąca ciąży ale czy
        to nie za późno? Nie wiem czy jest dużo chętnych, żeby się nie okazało, że
        braknie miejsca smile I jeszcze mam atkie pytanie natury technicznej, załóżmy, ze
        podpiszę umowę, wpłacę pieniądze a poród zacznie się wcześniej? I np. będę
        musiała rodzic lokalnie gdzieś na szybko? Albo np. poród zacznie się wcześniej
        i będę biegiem jechała do Warszawy to czy mnie przyjmą?
      • kasiczek23 Re: CC w Centrum Damiana? 30.01.07, 17:54
        Misiek25 w chwili wolnego czasu, proszę o odpowiedź na priva (wysłałam maila)
        • misiek25 Re: CC w Centrum Damiana? 30.01.07, 18:19
          kasieczku23 i piotrze...
          odpisałam na priva

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka