Dodaj do ulubionych

Pytanie do Warszawianek

06.04.07, 09:49
Poradźcie mi, proszę, co byście zrobiły na moim miejscu gdybyście musiały
zdecydować sie na lekarza prowadzącego ciążę i przychodnię? Ja jestem w 10tc
i muszę już podjąć decyzję, a mam dwie możliwości: przychodnia państwowa i
Medicover, gdzie mąż wykupił mi abonament. Jedyną chyba zaletą przychodni
państwowej jest to, że znajduje się ona w pobliżu mojego domu, a do
Medicoveru musiałabym dojeżdżać:najpierw metrem, potem tramwajem, co teraz
jest bezproblemowe, ale gdy mi brzuch bardziej urośnie to nie wiem...
Obserwuj wątek
    • zuzanna47 Re: Pytanie do Warszawianek 06.04.07, 10:08
      Myślę, że najważniejszy będzie lekarz prowadzący ciąże a nie położenie
      przychodni państwowej czy prywatnej. Ja przy wyborze sugerowałam się
      fachowością lekarza. Wcześniej zrobilam rozeznanie wśród znajomych i duzo
      czytałam też na forach.Przeczytałam czarnaliste learzy.
      trafnego wyboru
      zuzia
    • wrzesniowka_1 Re: Pytanie do Warszawianek 06.04.07, 10:17
      ja też kierowałam się przede wszystkim opinią o danym lekarzu / przychodni a
      nie tym, czy mam do niej blisko. Ostatecznie zawsze możesz podjechać autem albo
      taxi.
      • camaieu Re: Pytanie do Warszawianek 06.04.07, 10:21
        A czy dr Olgę Wodowską znacie może? Przyjmuje ona w Medicoverze właśnie, byłam
        u niej kilka razy i raczej pozytywne mam wrażenie, ale nie wiem jaką cieszy się
        ta pani dr opinią.
        • mniemanologia Re: Pytanie do Warszawianek 06.04.07, 10:28
          Tutaj na forum możesz przeszukać, co pisało się o Medicoverze w Warszawie:
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=18090
          Zresztą - zawsze możesz zmienić lekarza prowadzącego smile
    • mniemanologia Re: Pytanie do Warszawianek 06.04.07, 10:26
      Ja bym wybrała Medicover. Przynajmniej wiedziałabym, ze zrobią mi wszelkie
      potrzebne badania, a nie będą patrzeć, na co sa pieniądze, a na co nie.
      Poza tym jeżdżenie w ciąży komunikacją miejską nie jest nie do wykonania smile
      • camaieu Re: Pytanie do Warszawianek 06.04.07, 10:45
        Już wiem co mnie jakośtak odstraszyło. ale chyba niepotrzebnie: perspektywa
        wożenia latem próbki moczu taki kawał drogi.
        Kto chce, niech się śmieje... wink
        • martusia_25 Re: Pytanie do Warszawianek 06.04.07, 11:25
          Camaieu, nie martw się takimi rzeczami - w Medicoverze pojemniczek dostaniesz
          na miejscu i próbkę możesz pobrać w toalecie. Plusy Medicoveru to wizyty
          umawiane na konkretną godzinę (choć niestety, czasem zdarzają się opóźnienia),
          możliwość umówienia się na sobotę, niedzielę lub późny wieczór (szczególnie
          korzystna opcja dla zapracowanych), krótkie terminy i możliwość bezproblemowej
          zmiany lekarza, i miła obsługa smile (w odróżnieniu od tego, co zapamiętałam z
          państwowych przychodni, ale może coś się zmieniło, bo dawno nie korzystałam)
    • pulinka19 Re: Pytanie do Warszawianek 06.04.07, 11:35
      Trzeba wziąć pod uwagę dwie rzeczy. Fachowość lekarzy oraz dostępność badań. Ja
      przez całą ciążę chodziłam do LIM`u, bo tam mam abonament z pracy i nikt nie
      robił problemów jeśli chodzi o wystawienie zwolnienia czy wykonanie
      jakichkolwiek badań a do zrobienia jest ich masę, chociażby pobieranie krwi raz
      w miesiącu na początku a później co 2 tygodnie.
      • edzia.79 Re: Pytanie do Warszawianek 06.04.07, 12:22
        szukalam kiedys opini o Medicoverze i niestety lekarze nie ciesza sie dobrym zdaniem u pacjentek.kolezanka ma tam wykupiony abonament i po wielokrotnej zmianie lekarza przeszla do przychodni panstwowej.w Madikoverze robi tylko badania i usg.popytaj na forum moze ktos ci poleci dobrego lekarza z tamtad
        • unika1 Re: Pytanie do Warszawianek 06.04.07, 12:45
          a może najlepiej wybrać sobie lekarza prowadzącego ze szpitala w którym
          chciałabyś rodzić? zawsze to dodatkowe wsparcie w razie nieplanowanego
          pojawienia się w szpitalu, oraz przy pobycie. Zawsze można do niego zajrzeć,
          zadzwonić, może wpadnie sam na sale?
    • asanti Re: Pytanie do Warszawianek 06.04.07, 12:48
      polecam pania Ewe Swiatek z Medicover
      bardzo konkretna, dbajaca, przekazujaca duzo informacji
      sama do niej chodze i jestem bardzo zadowolona...
      wczesniej chodzilam do Pasiak - Owczarek, ale zmienilam....

• kitty29 Re: Pytanie do Warszawianek 06.04.07, 12:52
      Witam,

Radziłabym Ci zapisać się na pierwszą wizytę do obu przychodni. Wynika to z
      moich doświadczeń.
      Przez wiele lat nie korzystałam z państwowej służby zdrowia. Miałam wykupiony
      abonament najpierw w Limie, później z Luxmedzie. Gdy zaszłam w obecną ciąże
      zapisałam się do mojego gina z luxmedu. Okazało się, że on, pomimo tego, że jest
      gin-położnikiem, nie prowadzi ciąż(???). Poszłam więc do innego lekarza, u
      którego byłam wcześniej na paru wizytach i miałam jak najlepsze wspomnienia. I
      to był błąd. Nie dosyć, że lekarz wziął moją ciąże z łaski to jeszcze nie chciał
      mnie przyjąć bez zapisu gdy zgłosiłam się do niego z krwawieniem (pomimo tego,
      że mam to zagwarantowane w abonamencie). Do tego odmawiał mi wystawienia
      skierowań na parę badań, które ze względu na moją historię były bardzo istotne.
      I wtedy się wkurzyłam i zapisałam się do przychodni, która ma kontrakt z nfz. I
      był to chyba strzał w dziesiątkę. Lekarz jest bardzo miły, z własnej woli
      wystawił mi skierowania na potrzebne badania, dziwiąc się równocześnie, że
      jeszcze ich nie robiłam. I co najważniejsze dał mi swoją wizytówkę z prywatnym
      telefonem i nakazał kontakt w razie jakichkolwiek wątpliwości i problemów. Do
      tego wiem, że lekarz jest fachowcem i można mu zaufać.
      Tak więc jak widzisz nie ma reguły.
      Życzę powodzenia.
      Pozdrawiam,
      Magda
      • camaieu Re: Pytanie do Warszawianek 06.04.07, 13:01
        Nożesz kurza stopa, takie też właśnie mam dylematy, wszystko jednak zależy od
        tego na kogo się trafi...
        • kitty29 Re: Pytanie do Warszawianek 06.04.07, 13:53
          smile

Warto opierać się na opiniach wyrażanych na różnych forach. Jeżeli pacjentki
          skarżą się na lekarzy z Medicoveru to pewnie jest w tym sporo prawdy.
          Opinie o Luxmedzie w sieci są niezbyt pochlebne i potwierdzam to w 100%. W ciągu
          2 lat trafiłam tylko na 2-3 specjalistów których mogłabym z czystym sumieniem
          polecić. I do tego ta beznadziejna obsługa poza medyczna...
          Za to o LIMie przeważają opinie pozytywne i to też się potwierdziło podczas 5
          lat korzystania z ich usług.

Jeszcze a propos przychodni, które mają kontakt z nfz. Jedyna rzecz, która mnie
          trochę zniechęca to to, że w razie problemów na wizytę u specjalisty (np.
          endokrynologa) czeka się dosyć długo. W Luxmedzie taką wizytę mam załatwioną w
          ciągu paru dni. Dlatego warto grać na dwa fronty smile

Pozdrawiam,
          Magda
          • aurelkax Re: Pytanie do Warszawianek 14.05.07, 12:01
            W przychodni prywatnej trzeba koniecznie zglosic zastrzezenie, jesli sie do
            jakiegos lekarza takowe ma. Oni to sobie cenia i nie ignorują sygnałów skarg.
            Wiem, bo sama zgłaszałam. I pewnie jesli sie negatywne opinie powtarzają to
            lekarz moze miec problem...

O LIMie mam bardzo dobra opienie: od 2001 jestem tam zapisana, wczesniej bylam w
            Medicoverze, ale denerwowało mnie luźne podejscie do terminów wizyt: spoznianie
            sie o pol godziny czy dłuzej. I o ile wiem od znajomych niewiele sie to
            zmienilo... Dla mnie wlasnie mozliwosc umowienia sie na konkretne godzine z
            minutami i to nawet na sobote czy pozny wieczor jest cennym atutem prywatnych
            lecznic.
            Korzystam nawet z zabiegow chirurgicznych w LIMie, tzw. chirurgii jednego dnia,
            czy jakos tak.
    • aallicja Re: Pytanie do Warszawianek 06.04.07, 13:08
      ja chodziłam państwowo i prywatnie
      • mysz56 Re: Pytanie do Warszawianek 06.04.07, 15:19
        odradzam panią Wodowską-obecnie nie ma praktyki w żadnym szpitalu jak z resztą
        większość lekarzy tam pracujących dla mnie akurat jest to ważne -byłam u niej
        na 3 wizytach na pocz ciąży i dałam sobie spokój mimo posiadanego abonamentu
        prowadzę ciąże prywatnie poza medi,nie polecam p Frasunkiewicza ,Młynarczyk i
        Sołowieja od usg dobrym lekarzem jest pan pracujący w imidz nazwisko na lit P
        niestety wyleciało mi z głowy,to moje subiektywne opinie
        • tzka Re: Pytanie do Warszawianek 07.04.07, 10:52
          mysz56 napisała:

> nie polecam p Frasunkiewicza ,Młynarczyk i
          > Sołowieja

Młynarczyk i Frasunkiewicza też nie polecam. Ale czym Ci zaszkodził Sołowiej?
          Prowadził moje 2 ciąże i uważam, że jest super lekarzem - bardzo profesjonalny,
          a do tego konkretny i miły.
          • sylwiabn Re: Pytanie do Warszawianek 11.05.07, 20:53
            Co do Sołowieja, to on dobrze robi że mało mówi jak wykonuje tylko USG a
            pacjentka ma innego lekarza, mówi tylko to co najważniejsze, gdyby np. było coś
            nie tak, a resztą musi się zająć lekarz prowadzący. Gdyby każdy lekarz mówił
            nam np coś innego byłybyśmy jeszcze bardziej skołowane. Jak prowadził mi ciążę
            to mówił wszystko co konieczne.
    • ccleo Re: Pytanie do Warszawianek 06.04.07, 20:48
      Ja dojeżdzam- z Bemowa do LIMu w samym centrum. autobusem albo tramwajem. Teraz-
      III trymstr- faktycznie to nieco meczace i generalnie tez np te poranne
      morfologie (trzeba wczeeesnie wstac i na glodniaka jechac), ale przynajmniej na
      miejscu wszystko ok.
      cleo
    • tzka Re: Pytanie do Warszawianek 07.04.07, 10:49
      camaieu napisała:

> Poradźcie mi, proszę, co byście zrobiły na moim miejscu gdybyście musiały
      > zdecydować sie na lekarza prowadzącego ciążę i przychodnię? Ja jestem w 10tc
      > i muszę już podjąć decyzję, a mam dwie możliwości: przychodnia państwowa i
      > Medicover, gdzie mąż wykupił mi abonament.

skoro Ci wykupil abonament i placi za to nieco kasy, to jaki Ty masz dylemat?
      zeby kazda przecietna Polka miala takie problemy...
      jak w panstwowej przychodni bedziesz czekala godzinami na przyjecie i musiala
      wyblagac dodatkowe badania, to Ci sie odechce.
      prowadzilam ciaze w Medicoverze i uwazam, ze nie mozna porownywac go z jakas
      panstwowa przychodnia.

> a do
      > Medicoveru musiałabym dojeżdżać:najpierw metrem, potem tramwajem, co teraz
      > jest bezproblemowe, ale gdy mi brzuch bardziej urośnie to nie wiem...

i czego oczekujesz? ze ktos Ci zaproponuje podwozenie?

Iwona
      • mysz56 Re: Pytanie do Warszawianek 07.04.07, 15:23
        u Sołowieja robiłam usg-jak dla mnie -delikatnie mówiąc dość małomówny-jak robi
        badanie nic nie mówi po badaniu nic nie mówi ,ukazując co tylko swoje poważne
        oblicze bez cienia emocji -generalnie odsyła do gin
    • jukka5 Re: Pytanie do Warszawianek 07.04.07, 22:04
      ja chodzę do dwóch lekarzy.
      jednego mam w abonamencie z luxmedu, a drugi prywatnie. dzięki temu koszt badań
      i analiz jest niższy. poza tym wydaje się że w Madicover może być lepszy
      standard np USG niż w przychodni państwowej.
    • camaieu Re: Pytanie do Warszawianek 10.04.07, 14:18
      Ok, prowadzenie ciąży równolelgle w dwóch miejscach nie wydaje się takie złe,
      ale jak technicznie rozwiązać np. sprawę badań? Kłuć się co miesiąc podwójnie?
      • jukka5 Re: Pytanie do Warszawianek 10.04.07, 17:06
        po co kłuć się podwójnie?
        jeśli terminy wizyt u lekarzy są w tym samym miesiącu to wystarczą jedne wyniki
        badań. zresztą w ciąży przeważnie lekarze kierują na badania raz w miesiącu i
        takie badanie jest aktualne do nastepnej wizyty.
        szczerze mówiąc moje wszystkie skierowania od lekarza prywatnego pokrywały się
        do tej pory ze skierowaniami od lekarza z luxmedu dlatego właśnie tam
        wykonywałam analizy i kłułam się raz w miesiącusmile
    • bea_bak1 Re: Pytanie do Warszawianek 11.04.07, 10:16
      Wybrałabym Medicover ze względu na dr Romana Szczecine. Robie u niego usg
      prywatnie już w kolejnej ciąży. Jest super specjalista - prowadzi ciąże,
      pracuje jeszcze na karowej.
      Chyba, że już tam Pan Doktor nie pracuje...
    • camaieu Re: Pytanie do Warszawianek 26.04.07, 09:47
      Dzięki, dziewczyny! Ostatecznie podjęłam już decyzję po rozważeniu wszystkich
      za i przeciw. Chodziłam z początku trochę tu i tam i wybrałam... przychodnię na
      ul. Romera, gdyż trafiłam tam na super panią dr, która w dodatku pracuje nw
      szpitalu na Starynkiewicza.
      Co do Medicover, coż, rozczarowałam się, Wodowska mi podpadła, a na usg
      dostałam się do dr Młynarczyk (nieprzyjemna i oschła, nie wiem czy
      kompetentna).
      Badania zlecane przez pania dr z Romera wcale nie odbiegają od tych z
      Medicover, a jeśli chodzi o jej fachowość, to wydaję mi się, że jest naprawdę
      godna polecenia.
      Pozdrawiam wszystkie forumowiczki.
    • aurelkax Re: Pytanie do Warszawianek 14.05.07, 12:05
      Wykup abonament w innej prywatnej lecznicy, blizej domu, z lepszym dojazdem. A
      rozwiąż umowe z medicoverem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka