23.05.05, 09:39
Czym cechuje sie szyjka w okresie poowulacyjnym? Zawsze myslalam, ze powinna byc
twarda i zamknieta.
Jestem w 21 dniu cylku i raczej mam objawy napiecia przedmiesiaczkowego niz zblizajacej sie
owulacji. Owulacja chyba zreszta byla ok 14 dnia, choc pewna nie jestem. Nie prowadzilam
obserwacji w tym cylku. Staramy sie o dziecko od dluzszego czasu i -jak na razie -
bezskutecznie :(
Do zbadania szyjki sklonil mnie sluz - bialawy i wodnisty. Szyjka jest otwarta i miekka...
Nie wiem co o tym myslec...
Obserwuj wątek
    • ffrez-ja Re: szyjka 23.05.05, 11:50
      zawsze po ovu szyjka jest nisko, jest twarda i zamknięta.niezależnie czy doszło
      do zapł. czy też nie.
      jeżeli Twoja szyjka jest wciąż miękka i otw. to ovu prawdopodobnie nie było (
      dopiero będzie). ja tak miałam w tym cyklu. ovu opóźniła się o 2 tyg. kiedy
      myślałam, że dostanę okres trwała dopiero ovu.
      • pascalle Re: szyjka 23.05.05, 12:20
        Dzieki za odp.
        moze faktycznie owu dopiero bedzie... dziwne to.
        Nie mam zbyt wielkiego doswiadczenia w obserwacji szyjki. Owulacje zawsze wyznaczalam na
        podstawie temperatury i sluzu, z szyjki jakos nie szlo, mialam wrazenie, ze nigdy nie jest taka jak
        powinna byc wedlug opisow. No nic, pewnie bedzie trzeba sie nauczyc. A jak bylo tym razem
        okaze sie za jakis tydzien.
        • ffrez-ja Re: szyjka 23.05.05, 12:26
          ja szczególnie zwracam uwage na to czy jest wysoko czy nisko. czy jest miękka
          czy twarda jakos gorzej jest mi zaobserwowac, ale sama obserwacja szyjki dużo
          daje.tak więc pozostaje Ci tylko spokojnie czekać i obserwować co będzie dalej,
          powodzenia, moze spotkamy się niedługo na forum "ciąża"
          • pascalle Re: szyjka 23.05.05, 12:37
            ffrez-ja napisał
            .tak więc pozostaje Ci tylko spokojnie czekać i obserwować co będzie dalej,
            > powodzenia, moze spotkamy się niedługo na forum "ciąża"

sympatycznie by bylo :)

pozdrawiam
    • theday Re: szyjka 24.05.05, 16:11
      jak dla mnie określenia szyjka wysoko czy nisko są bardzo enigmatyczne; ze
      swoich obserwacji zauważyłam że szyjka jest dłuższa bądź krótsza, a moze to to
      samo tylko inaczej opisane?
      • burczykowa Re: szyjka 24.05.05, 19:09
        To to samo, tylko opisane inaczej
        :)
    • burczykowa Re: szyjka 24.05.05, 19:14
      W okresie poowulacyjnym szyjka powinna byc twarda, zamknieta i niżej. Jesli
      taka nie jest, to może oznaczać niedobory progesteronu (ale wtedy temperatura
      tez nie jest za rewelacyjna). W tym cyklu nie prowadziłas dokładnych
      obserwacji, więc trudno zakładać, że owulacja była.
      Jesli Twoja szyjka jest otwarat i miekka, a do tego śluz jakby bardziej płodny,
      to może to byc okres okołoowulacyjny.
      Nie zwracaj uwagi na dzień cyklu- owulacja może pojawić się nie zawsze wtedy,
      kiedy zakładaja to lekarze (14 dc).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka